Daha detaylı okumak isteyen linkte yazdım
32 yaşında hiç sevgilisi olmayan birisi otizmli midir?
Daha detaylı okumak isteyen linkte yazdım
Arkadaşlar bende küçüklükten beri sosyal kaygı var. Çocukken 4 5 yaşlarında konuşmuşum. Kendimde farklılık olduğunu net görüyorum. Bi de sadece bnde değil ailecek genetik bişey var. Diğer insanlardan farklıyız. Annemin kesinlikle otizm olduğunu düşünüyorum babamın ise psikolojik bişey. İnsanları geriden takip ediyorum ve konuşmayla ilgili sorunum var yani çocukluktan beri misafirler ve ya çevre niye konuşmuyorsn ve ya niye konuşmuyor diye söylerler. Daha çok şey var aklıma gelmiyor. Mesela diğer erkekler gibi araba, karı kız konuları uzak benden. 32 yaşındayım hiç sevgilim bile olmadı mesela. Bi farklılık var çözemiyorum. Depresyon yaşıyorum zaten ama bunun sebebi ya otizm ya dehb bence. Bunu nasıl anlarım?
Geç konuşmak, sosyal becerilerinin kısıtlılığı, norm dışı konulara merak duymak tek başına otizm teşhisi alma için yeterli değil. Annenin neden otizmli olduğunu düşünüyorsun?
Birincisi 30 yaşında evlenmiş kendi devrine göre çok geç ve o yaşlarda evlenenlerin çocuklarının otizm olma riski daha yüksek
İkincisi onda da bi farklılık var. Mesela evin özel durumlarını millete anlatır. Nereye gideceğini anlamaz durumun.
Kendisinin aleyhine şeyleri bile konuşur anlatır. Bu durum onu basit gösteriyor ve insanlar menfaat haricî konuşmuyor yani sohbeti kimseyi cezbetmiyor sıkıcı.
Olayları net anlatamıyor hatta bu yüzden sürekli kizariz ben kardeşlerim ve babam. Yani biri bişey söylüyor bu da bize anlatıyor ama karma karışık anlatıyor laf anlatmayı bilmiyor. Yanında bunu doğrulamak için adam lazım.
Müge anlı ya çıksa olayları karma karışık anlatır. Tek düze sohbeti var. . Köyde yaşıyoruz. Hastaneye götürüyorm arada. Orada gittiğimiz insanlara böyle dalgın dalgın bakıyor. Birisi görse normal değil der. Bi de seslenince hemen cevap vermiyor. Duyuyor ama 3 4 kes seslenince cevap veriyor. Bilerek yapıyor bunu. Yani böyle saf canım gibi. Hiç uyanık akıllı değil. Bunun yaşıtları çok kurnaz akıllı kıvrak. Bunun hareketleri vs çok yavaş. Bi iş yapıyor uzun sürüyor işi. Ve kendi kişiliğinden vazgeçmiş hayatı çok kısıtlı yaşıyor. Hayattaki küçük şeyleri bile tecrübe edemiyor çok saff. Bi değişiklik var bence otizmli
Cevap
2Cevap
Dehb olsa bu belirtiler olmazdı, otizm de fark edilirdi. Konuşma gecikmesi sadece otizme bağlı değil.
Neye bağlı.
Genetik olabilir, işitme sorunları olabilir, uyaran azlığı olabilir, anne karnında maruz kalınanlar, düşük doğum ağırlığı, prematürite... uzar gider.
Uyaran eksikliğinden olabilir otizmle karıştırılıyormuş ama otistik gibi belirtiler var sonuçta. Çözümü de yok
Otizm 30lu yaşlara kadar fark edilirdi ki otizmi düşündüren çok fazla belirti yok
Linkte daha detaylı anlattım
Okudum, otizme benzemiyor. Otizmli birini birkaç kez görseniz bir daha denk gelince tanırsınız.
İlişkilerle, iletişimle, cevap verememe ile ilgili durumlar daha çok çekingen kişilik veya sosyal fobiyi getirdi benim aklıma. Ailenizde sorun olduğunu belirtmişsiniz konuşmanın gecikmesi hem genetik hem de bunun çevresel etkisiyle olmuş olabilir.
En doğrusu hekim değerlendirmesi tabii ki. Biz sadece yorum yapıyoruz.
Hafif otizm olabilir asperger gibi. Einstein da otizmli deniliyor mesela
Doktora gidebilirsiniz. Otizm tanısı almayı neden bu kadar istediğinizi anlayamadım.
İstekten değil sadece çözmek istiyorm
Bunu sadece hekim çözebilir
Devlet hekimleri anlamıyor baştan sağiyor
üniversiteye gidilebilir
Bizim burada yok
Yani bu tahmin ile bilinebilecek konu değil. Doktora gitmelisin teşhis için
İlgilenen yok ki ilaç yaz yolla
Sen ilaç için değil de tanı için gittiğini belirtmelisin. Sonuçta teşhis koyulması gerekiyor, bu durum her ne ise
Söyledim bi kere ben dehb den şüphe ediyorum diye
Bişey demedi
Maldir
Kendinden mi biliyon
Hayır değildir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?