Trafik Kazaları Dünyanın En Ölümcül sebebi ancak İnsanlar Neden Trafikte Değil de, sadece hastalıktan ölüneceğini sanıyor?

1. Alışkanlıkların Normalleştirmesi (Riskin Kanıksanması)
Trafik kazaları, günlük yaşamın sıradan bir parçası gibi algılanır. İnsanlar her gün araç kullanır, yola çıkar, işe gider, markete uğrar. Bu tekrar eden rutin içinde "kaza riski", tıpkı yağmur yağması gibi doğal bir olasılık gibi kabul edilir. Bu, zamanla tehlikenin ciddiyetini gözden kaçırmamıza neden olur.

2. Gizli Tehlike ile Açık Tehlike Arasındaki Algı Farkı
Kanser gibi hastalıklar “gizli ve bilinmez” oldukları için insanları daha çok korkutur. Sessizce ilerler, belirtileri geç çıkar, kesin çözümü yoktur gibi düşünceler panik yaratır. Oysa trafik kazaları “anlık” ve “görünen” olaylar olarak algılanır. İnsanlar kendilerini kontrol edebildiklerini (örneğin iyi araba kullandıklarını) varsayarak riskin kendilerine işlemediğini düşünürler.

3. Kontrol İllüzyonu (Benim Başıma Gelmez Düşüncesi)
Birçok insan, iyi bir sürücü olduğunu düşünür ve kazaların sadece "dikkatsiz" ya da "kurallara uymayan" insanların başına geleceğine inanır. Bu da, başkalarının başına gelen trajedileri "istisna" gibi görmelerine neden olur.

4. Toplumsal ve Medya Algısı
Medya, kanser gibi hastalıkları dramatik ve bireysel hikâyelerle sunar: "Bir annenin verdiği yaşam savaşı", "küçük bir çocuğun kemoterapi süreci" gibi. Bu, empatiyi artırır. Oysa trafik kazaları genellikle "nötr" haber diliyle aktarılır: “İki araç çarpıştı, üç kişi hayatını kaybetti.” Bu anlatım tarzı duygusal bir bağ kurulmasını engeller.

5. Önlem Almak Zor, Ama Mümkün: Fakat Ciddiye Alınmıyor
Trafik kazalarının çoğu basit kurallara uyarak önlenebilir: emniyet kemeri takmak, hız sınırına uymak, alkollü araç kullanmamak gibi. Ancak bu basit kurallar bile çoğu zaman ihmal ediliyor. Çünkü bu önlemlerin “gerçekten fark yaratıp yaratmayacağına” dair bir inanç eksikliği var.

6. Ekonomik ve Politik Nedenler
Kanser araştırmalarına milyarlarca dolar yatırım yapılırken, trafik güvenliğine dair altyapı çalışmaları, eğitim kampanyaları, sıkı denetimler gibi konular çoğu ülkede geri planda kalıyor. Oysa daha güvenli yollar, yaygın toplu taşıma, trafik eğitimi gibi adımlar kazaları ciddi oranda azaltabilir.

Trafik kazaları, aslında “görmezden gelinen bir salgın” gibidir. Her yıl yüz binlerce insan bu kazalarda hayatını kaybediyor ya da kalıcı sakatlıklarla yaşıyor. Ancak toplum, bu felaketi sıradanlaştırıyor. Belki de sorun şu: İnsanlar trafikte değil, sadece hastanede ölüneceğini sanıyor.

Trafiğe çıkmak, aslında her gün potansiyel ölümcül bir riskin içine adım atmaktır. Bunu fark etmek, belki de davranışlarımızı değiştirmek için ilk adım olabilir.

Trafik kazası yalnızca çarpışan araçlardan ibaret değildir. Bir ailenin tamamen yok olmasına, bir çocuğun yetim kalmasına, bir insanın ömrünün geri kalanını yatağa mahkûm, acılar ve ihtiyaçlar içinde sürdürmesine yol açabilir.

Bence bu kadar büyük sonuçlara yol açabilen bir ihmale “trafik kazası” gibi sıradan bir ad verilmemeli. Bu, en hafifinden vicdansızlık, merhametsizlik ve insan hayatına saygısızlık olarak adlandırılmalı.

Ben trafikte sadece kendi canını değil, başkalarının can ve mal güvenliğini de hiçe sayan sürücüleri gördüğümde, aklıma dilime gelen ne varsa... " pip, pip, pip, pip..." Çünkü bu bir düşüncesizlik, sorumsuzluk... falan değil! Buna Trafik terörü deniliyor ise bu şuçu işleyen kişilere de Trafik teröristi denilmelidir ve sabıkalarına böyle işlenmelidir.

Ama belki de "Beni annemden ve babamdan bir trafik teröristi kopardı" demesi, bu suça dikkat çekmek ve toplumu farkındalığa davet etmek adına daha etkili olabilir.

Trafik Kazaları Dünyanın En Ölümcül sebebi ancak İnsanlar Neden Trafikte Değil de, sadece hastalıktan ölüneceğini sanıyor?