Okumak isteyecekler için link
www.sozcu.com.tr/.../

Pek çok kişi hayvansal ürünleri yemekten uzak duruyor. Bunun miktarına gire vejetaryen veya vegan olarak adlandırılıyor.
Vegan beslenmede hiçbir hayvansal besin yok. Peki vegan beslenmenin faydası var mı? Erkek ve kadın için fayda değişebilir mi?
Aslında hem etçil hem de otçul olarak benzersiz memeliyiz, doğamıza aykırı değil hani. Ama Ne yersen osun. Canlı besinleri yemek canlılık verir insana, et yemek ceset yemektir aslında. Amaç sağlıklı beslenmek ise, günümüzdeki şartlarda zor. Sağlıklı ortamda yetiştirilen hayvan da az, meyve, sebze de. Vegan beslenerek vücudu ekstradan yormamış oluruz en azından.
Eline sağlık güzel noktalar 🙂
Faydası tabi ki vardır ama şunu unutmamak gerekiyor ki vegan beslenmek iki gruba ayrılır. birincisi sadece hayvan eti tüketmemek, bu grupta kişi aslında hayvansal ürünleri tüketebilir yani yumurta süt veya peynir gibi yiyecekleri tüketebilir ama et yemez.
ikinci bir grupsa hiç bir hayvansal ürünü tüketmemek. buradan da anlaşılacağı üzere kişi bal dahil hiç bir hayvanın ürettiği ürünü tüketmez. faydalarına gelecek olursa vegan beslenmek ilk olarak sebze ve meyve ağırlıklı olacağı için. vücudun ihtiyaç duyduğu vitamini fazlasıyla karşılayacaktır. fakat burada önemli nokta protein. çünkü hayvansal protein almak daha kolaydır. bu yüzden kişi mutlaka protein hesabını yaparak vegan olmalıdır.
zararlarına gelecek olursak. beslenme eksikliğine yol açabilir. yeterli mikro besin değerlerini ve kalori almakta zorlanabilirsiniz. aslında bu tamamen kişiye göre değişen bir şeydir. diyet yaparken de sadece kalori ve o kaloride ki yağ, protein ve karb oranı önemlidir
Barış bu boynuz kulak mevzusuna döndü farkında mısın? 😂
Eline sağlık 😇
Yok abi ne demek sen her soruya elinden geldiğince iyi yorum yapıyorsun ben de böyle denk geldikçe sadece, zaten süper görüş yazdığın sorulara dokunmuyorum hiç :D 🙏😇
Aa benim yaptığımdan 😀
Bak diyorum sana geçti geçiyor 😂
Mutlaka faydası vardır ama tam olarak araştırmış değilim yoksa cidden vegan olucam artık.
Çok basit bir örnek vereyim bir kahvaltıyı bol yumurtalı sucuklu peynirli, bir kahvaltıyı tamamen vegan olacak şekilde (patates, yumurtasız menemen vs) ile geçirin. Günün geri kalanında vücudunuzu dinleyin vegan olarak geçirdiğiniz tek sabah bile insanı daha hafif hissettiriyor.
Vücudumuz eti, hayvansal gıdaları o kadar kolay bir şekilde sindiremiyor aslında anlatmak istediğim bu 😌 bir de şöyle bir şey var şimdi aklıma geldi. hayvansal gıdalardan sonra gelen ağırlığı, halsizliği çoğu insan doymak olarak anlıyor. Bu yüzden vegan beslenirken ilk başlarda doymamış gibi hissedebilirler😂
Çok iyi bir görüş olmuş 😀
Aynen böyle...
Ben denemiştim ama karşımda sucuklu omletler, köfteler, dönerler yenince çok a dayanamadım 😂
Böyle bir durum olacaksa sende de hiç deneme 😇
Vegan olsam kendime muhakkak alternatif bir şeyler bulurum😂 o konuda sıkıntı yaşar mıyım bilmiyorum denemem lazım önce ama ben hala hayvansal gıdalardan da vitamin mineral cart curt ne varsa almamız gerektiğini düşünüyorum o yüzden bu şekilde hayatıma devam edeceğim bir süre daha.
Bir haftalık detokslar vs yapılabilir en fazla 😌
Bence güzel yöntem 👍 😀
Tişikkirler
Ricilir
Yok. Faydası yok..
Biz hem etçil hem otçul gurubundayız. Vücudun her ikisine de ihtiyacı var. Yaradan böyle yaratmış. İcat çıkarmaya gerek yok.
Alışkanlık diyorlar neye alışırsa diyorlar ama geçen bir haberde gördüm. Vegan anne baba çocugunu vegan büyütmeye çalışmışlar. Bebek ölümden dönmüş.
Ne gerek var. Bir alerji yoksa beslenmen gereken herşeyden yemen gerekir. Dengeli beslenme diyorlar buna..
Dengesizlik yapmasın kimse 😀😂
Duydunuz zilin sesini yapmayın 😂
Hepçiliz hepçil kalalım 😀
Teşekkür ederim 😊
Rica ederim 😀
Cevap
9Cevap
Bende arada bazı günler vejetaryen gibiyim bazen de etçil ama vegan yemek hiç yemedim ve yemekte istemem doğrusu
Zaten hepçil olmak en iyisi galiba 😀
21 gün denedim evet vücut zinde oluyor hafiflemis hissediyorsn ama çok zor 😒
Neden 21 gün? 🙂
21 günde alışırsın dediler 😒
Doğru demişler, ben de o yüzden sordum o sayı bilinçli mi diye 🙂
21 gün alışkanlık edinmek için gerekli hün sayısı kabul ediliyor ama tabi ki herkes için geçerli olmayabiliyor 😀
Benim için hiç pirzola yemeyeceksem yasamamanin anlami yok ki benim icin
Son benim icin fazla olmus
Dikkat ediyorsun yazıma güzel 🙂
Standardın da baya yüksekmiş 😀
Hayalimi yüksek tutuyorum 😃
Eh hayal dediğin öyle olmalı 😎
Valla veganı bilemem de şu sözü duymuştum. 40'ına kadar kuzu ye, 40'ından sonra kuzunun yediğini ye.
Bak bu cidden doğru işte 😂
Ben hep haklıyım 😎😎🤪🤪
Aha bir tane daha 😂
Ne bir tane dahaaa 😂😂
Hep haklı olan 😀
Sana çektim 🤷🏻♀️😅
Yoo ben genelde haklı olanın haklılığını kabul ederim 😀
B12 eksikliğin olur sonra hiç birimizi hatirlaman et ye mm
Bence de 😀
Soruya aslında bir araştırma sebep oldu, sonra güncellemeye ekleyeceğim ama çaktırma 😂
Yoksa benim isim hafızası hariç hafızam iyidir.
Mesela geçen günlerde Fenomenlere gelen mesajda senin bir görüşün örnek olarak verilmişti, okumuştum ve cidden gayet iyiydi.
Bu şekilde örnek gösterilmek bir başarı bence, o yüzden yeri gelmişken tebrik edeyim 👏 eline fikrine sağlık.
Teşekkür ederim 🥰
Ot yemenın neresı faydalı olabılır ki 🥺
Az pişmiş sulu et varken marul mu kemirecem 😂
🤭😂
Olur mu olur bak öyle deme 😀
Protein ihtiyacını yesıl mercimekten alırız degıl mı 😂kalıtesız protein
Ben bilmem uzmanlar bilir 🤣
Uzmanlar bile et tavsiye ediyor. Bir insan neden vegan olur hala anlamış degılım 🤔
Kahvaltıda kelle paça içmeyeceksem , ciğer yemeyeceksem ne yapayım öyle beslenmeyi çok saçma 😂
Yani bence de ama güncellemeyi bekle 😂
Et girmeyen yere dert girer ne veganı ya fitnes yapıyorum ben bol bol et lazım vücuduma 😃😃
Bak o deyimi ilk kez okudum güzelmiş 😀
Yap yap kolay gelsin 😂
Hiçbir faydası yoktur. Bunu iddia eden de fiks vitaminsiz ya da zarganadır.
😂
Kilo almak problemin olmaz
Kansere karşı korur
Kendini daha enerjik hissedersin
Güzel noktalar 😀
pek bir faydası olduğunu düşünmüyorum, bir kere vücuda zararlı. aklıma gelenler tereyağı, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, süt, süt ürünleri, bal yemiyorlar bunlarda vücuda gerekli.
Hepsi de nası güzel 😋
kırmızı et pek sevdiğim söylenilmez 😅
Aa neden? 😀
fazla yiyemiyorum, yersem tadımlık o kadar 😅
Diğerleeinden alıyorsundur gerekenleri tatmak yeterli olabilir 😀
b12 ve muhtemelen demir eksikliği olur. kaliteli protein alamadığı için başka sıkıntılar da olur
Hiç mi yok? Faydası yani 😀
tamamen vegan beslenmeyi hiç kimseeye önermem bi diyetisyen olarak
Tabiki var eti çok tüketen insanların veganlara göre daha çabuk yaşlandığı bilimsel bir gerçek, ama et olmadan da yaşanmaz ki.
İki ucu... 😀
Aynen o değnekten sjsjs
İşlenmiş hayvansal gıdalar kanser riskini arttırır ama şöyle bir şey de var günümüzdeki her şey işlenmiş olduğu için her şey kanser riskini arttırır.
Güzel yazmışsın.
Peki "işlenmiş hayvansal gıdanın kanser riski > işlenmiş diğer gıdalar" diyebilir miyiz?
Olabilir aklıma lisede gördüğümüz besin piramidi geldi aşağıdan yukarı çıkıldıkça toksik madde birikimi artıyordu
Aynen öyle çünkü alınan besinin kalitesi de azalıyor o anlamda.
bence faydası yoktur her gıdadan az da olsa tüketmemiz gerekiyor ya
Mutlaka vardır ama et gibi bir besinden alınacak protein başka şeylerden kolay kolay alınmaz.
Doymam ben ölürüm🤦♀️
Et ile doyanlara bir örnek 😀
@Yinelenen sen yapma bari ne veganı ya 🤨
Soru ya soru 😀
Ben bir şey yapmadım 😂
Olma mı yani bir fayda falan?
Ben veganları tanımıyorum ve veto ediyorum onları
Tanımadan nasıl veto ediyorsun yav? Tanı sonra canın isterse yine et bence 😂
Öyle birini gördüm ilişkimi kestim onla valla o yüzden veto ediyorum hepsini 😄
Bu nasıl bir tümevarım, nasıl bir genellemedir arkadaş 😂
😂😂😂😂 dkdkkdkdkdjdj
Tanımıyorum derken şu anlamda dedim öyle birileri yok benim gözümde bir nevi devlet tanımama gibi bir şey kuzey kore var mesela ama tanımayan var o hesap
Anladım anladım zaten Pp'deki Amirim'den de belli 😂
Peynir ve yoğurt olmadan yaşayamam
Et lazım vücuda o olmadan olmaz
Faydası yok, zararı vardır.
Faydası var fakat zararı çok çok daha fazla.
Zararli vucudum her besine ihtiyaci var olmaz oyle
60 yaslarinda vardır
Yoktur.
hayır yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?