Merhabalar,
Küçükken baygınlık geçirdim doktor anlamadı 16 yasinda tekrar nöbet geçirince bu sefer teşhis konuldu. Epilepsi nöbeti gecirdigim anlasildi. Ve ilaç kullanmaya başladım kontroller kan tahlilleri , eegler derken bir daha nöbet geçirmedim. Ama açlık üzüntü sıkıntı moral bozukluğu alkol sigara hem beden yorgunluğu hem kafa göz yorgunluğu ve karanlıkta film izlemek telefona bakmak da epilepsiyi tetikliyor. Ben uzun yıllardır ac kalmadim bu hastalığı tetikledigi için oruç tutmadım.17 yıldır nöbet geçirmiyorum bir belirti yok ailem oruç tutmami istemiyor Yine o doktora gidip gelmeler avuç avuç ilaclar o ilaclar organlara cokkk zarar veriyor Doktor oruç tut veya tutma demedi. Eğer oruç tutarsam bir daha nöbet tekrarlarrsa bu islem tekrar başa saracak. Oruç borclarim var. Hiç bir gününü bile kefaretini vermedim sağlığım yerine gelir tutarım diye tutarsam riskli kararsızım sizce ne yapayim.
Küçükken baygınlık geçirdim doktor anlamadı 16 yasinda tekrar nöbet geçirince bu sefer teşhis konuldu. Epilepsi nöbeti gecirdigim anlasildi. Ve ilaç kullanmaya başladım kontroller kan tahlilleri , eegler derken bir daha nöbet geçirmedim. Ama açlık üzüntü sıkıntı moral bozukluğu alkol sigara hem beden yorgunluğu hem kafa göz yorgunluğu ve karanlıkta film izlemek telefona bakmak da epilepsiyi tetikliyor. Ben uzun yıllardır ac kalmadim bu hastalığı tetikledigi için oruç tutmadım.17 yıldır nöbet geçirmiyorum bir belirti yok ailem oruç tutmami istemiyor Yine o doktora gidip gelmeler avuç avuç ilaclar o ilaclar organlara cokkk zarar veriyor Doktor oruç tut veya tutma demedi. Eğer oruç tutarsam bir daha nöbet tekrarlarrsa bu islem tekrar başa saracak. Oruç borclarim var. Hiç bir gününü bile kefaretini vermedim sağlığım yerine gelir tutarım diye tutarsam riskli kararsızım sizce ne yapayim.
Merhaba,
Bir nörolog gözüyle yardımcı olmaya çalışacağım, umarım biraz olsun içini rahatlatabilirim.
Öncelikle ibadetlerin en önemlisi beden ve ruh sağlığına dikkat etmek ve sağlıklı olmak için gerekeni yapmaktır, bu nedenle kötü alışkanlıklar edinmek günahtır. Kötü alışkanlıkları sadece madde ve alkol bağımlılığı gibi düşünmemelisiniz, kişinin sağlığını bozacak her davranış kötü alışkanlıktır, bu uykusuzluk veya kötü beslenme de olabilir, dedikodu yapmak ve hatta kullanman gereken ilaçları kullanmamak da kötü bir alışkanlıktır. Ayrıca ibadet sağlıklı insana farzdır.
Anlattıklarınız arasında bir takım eksiklikler var. Genel kaide olarak 3 yıl nöbetsiz kalmış, beyin MR'ı temiz ve EEG'leri normal olan hiçbir hastanın tedavisi başka neden olmaksızın 17 yıl sürdürülmez.
Tedavinin uzatılma koşulları bellidir;
Nöbet geçirme veya nöbet olmasa dahi takip EEG'lerinde epileptik aktivitenin devam etmesi. Böyle bir durum varsa ilaç keserseniz nöbet olma olasılığı çok yüksektir ve nerede? Ne zaman? Ne şiddette? olacağı bilinemeyeceğinden lüzumsuz risk alıp ilaç kesilmez. Ayrıca epilepsi ilaçları organlara çok zarar vermez buna karşın sık nöbet geçirmek kesinlikle zararlıdır ve hatta ölümcül bile olabilir. Terazinin tek kefesine bakılmaz, iki kefe de hesaba alınmalıdır. İlaç kullanmak yerine nöbet geçirilmesi tavsiye edilecek bir karşılık olamaz.
Bunlar dışında sık gördüğümüz bir olay da hastanın ilaç kesilmesi için doktora başvurmaması, ilacı kullanmaya devam etmesidir. Yıllarca ilacını devam eden, bir sorunu olmadığı için doktora da gitmeyen çok hasta görüyoruz ne yazık ki.
17 yıldır ilaç kullanıyorsunuz ama hiç nöbetiniz yoksa ya ilaç kesilmesi için doktora gitmediniz ki durum buysa bir nöroloğa baş vurun, ilaç kesimi için gerekli tetkikleriniz yapılıp sorun olmadığı görüldüğünde kullandığınız ilaca ve dozuna bağlı olarak size ilaç kesim şeması verecektir (ilaçlar kesinlikle ani kesilmemelidir) ya da nöbetiniz olmasa dahi EEG'leriniz aktiftir ve epileptik aktivite gösteriyordur. Bu durumda ilaçlarınızı kenlikle kesmemelisiniz ve ilaç saati de aksatmamalısınız. Hiç düşünmenize gerek yok.
İlacınızın hangisi olduğuna bağlı olarak ilaç kullanırken oruç tutabilirsiniz, günlük ilaç dozlarınızı aksatmadığınız ve uykusuz kalmadığınız sürece epilepsi genellikle oruç tutmaya engel değildir. Ancak bu söylediklerim sizin için kesin sonuçlar değildir, her hasta nöbet tipine, ilacın özelliklerine ve EEG bulgularına göre kendi özelinde değerlendirilir.
Son bir konu 17 yıl nöbetsizlik iyi nöbet kontrolü olan kişilerde mümkündür ve avuç avuç ilaç alınmaz. Çoklu ilaç tedavisi ancak dirençli epilepsilerde yapılır ki bu tip epilepsilerde doğaları gereği yine de arada nöbet ortaya çıkar, tam olarak nöbetsizlik çoklu ilaç kullananlarda neredeyse imkansızdır. Şu durumda mutlaka bir başka doktorun daha sizi değerlendirmesini tavsiye ederim. 17 yıldır nöbetsiz bir kişinin tek ilaç veya en kötü ihtimalle ikili tedavi alması yeterlidir, fazla ilaç kullanıyor olabilirsiniz.
Son bir tavsiyem de dini açıdan şüphelerinizi bir din adamına sormanız. Oruç tutarsam nöbet geçirme riskim var, yine de tutmalı mıyım? Tutmazsam günah olur mu? Kefareti nedir? Bu soruların cevapları hakkında bilgim var ama yine de her soru bu konunun ehillerine sorulmalıdır. Her yerde cami var, sanırım görevli imamlar en doğru cevabı verecektir.
Sağlıklı günler dilerim.