Arkadaşlar 18 Yaşındayım. Dişlerim'den hiç memnun değilim hayattan bütün zevkimi kaybetmeme neden oldu. Maalesef Genetik olarak çürüme var Günde 3 defa fırçalamama rağmen yinede çürüyor. Sanırım 7 8 dolğu var ne yemekten zevk alabiliyorum ne de herhangi bir iş. Psikolojime kadar etkiledi bu her gün allahla adeta tartışıyorum neden fırçaladıgım halde çürüyor sırf genetik sebeple de her boku yiyen insanın geni iyi diye çürümüyor. Özellikle pandemi döneminde daha da etkilendim bazı dişlerim feci koku yapıyordu hastaneler kapalı olması nedeniyle tedavi de olamıyordum allahtan corona var maske takıyoruz yoksa kepazelik. Diyeceğim şu röntgenden de anlayacağınız üzere sizce kaç sene daha götürür beni. Üniversite bitesiye idare etsin yeter lanet olsun genetige
NOT: Diş hekimi ya da onun gibi birşey değilim, araştırmayı seven biyolojiyi seven birisiyim
Şunu diyeyim yıllardır inanamayacağın kadar bu konu üzerinde araştırma yapıyorum şuanda klinik testlere giren 2-3 tane tedavi var aralarında en umutlu olduğum ise washington üniversitesinin diş minesi için ürettiği jel dünya market pazarları 2025 için diş rejenerasyonu için yer ayırdı yani 3-4 yıl sonra dolgu yerine dişin kendini onarabilceği çok farklı tedaviler gelebilir bu yüzden umutlu ol. ör. https: //pubs. acs. org/doi/10.1021/acsbiomaterials.7b00959
Gelelim diğer konuya öncelikle diş çürüğü dediğimiz şey birçok şeyden kaynaklanıyor olabilir bunlardan en başlı sebebi (bence!) gece uyurken ağızın açık olması, ağız solunumu yapılması, vitamin ve mineral eksikliği eğer bu sorunların varsa bence ilk bunları çözmelisin + ağzın günlük hayatta kuru oluyorsa şekersiz sakız veya doğal tatlandırıcı içeren sakızlar tüketebilirsin ör:xylitol. peki bu diş çürükleri hiçmi tersine döndürülmez? http://gutenberg. net. au/ebooks02/0200251h. html burda kapsamlı bir deney var yerli kabilelerdeki diyet değişikliği ve bunun oral sağlığı açısından etkileri araştırılıyor. Eğer bu araştırmayı okursan veya göz gezdirirsen ne yapılması gerektiğini az çok anlarsın,
Diş çürüğü neden olur? Aslında bende en başlarda şunu diyordum ya hiç şeker tüketmiyorum o kadar dikkat ediyorum ama dişlerim çürüyor... Elinin altında internet var araştır. A şeker yedim dişlerim çürüyecek diye birşey yok, Diş çürüğü, vücutta yeterli yağda çözünen vitamin bulunmadığında ortaya çıkar ve bu da oral mikrobiyomda bir dengesizliğe neden olur. Ağız mikrobiyomu, rafine şekerleri ve rafine unları yediğimizde dengesini kaybeder. Şeker sadece ağzınızda yaşana bakterileri besler ve dengeyi bozar. Burada fotoğraf paylaşamıyorum sanırım o yüzden aşamalarını içeren fotoğrafı atamayacağım malesef. Diş çürümesini iyileştiren hücreler odontoblastlar , Kemik yapıcı hücrelere benzer şekilde, diş boşluklarını tersine çevirebilen bir bağışıklık reaksiyonu yayarlar. odontoblastlar ilikten gelir ve pulpada diş minesinde ne olduğunu değerlendirir. Ayrıca bir bağışıklık reaksiyonu da yayarlar. Bu nedenle, yağda çözünen vitaminlerle (aşağıda daha fazlası) uygun şekilde beslendiklerinde, diş minesini koruyabilirler; diş çürümesi olamaz. Ve işte bu, diş çürümesine karşı bağışıklık mekanizmasıdır. Eğer çürük diş minesindeyse bu tersine çevirebilceğin anlamına geliyor
temel besinler A, D ve K2 vitaminleridir vucuduna aldığın mineral ve vitaminlerin diş ve kemiklere geçişinin en önemli desteği k2 ve D'den gelir, kalsiyum ve diğer vitaminlerin emilimi için olmazsa olmazdır A ise Hücre yenilenmesi ve D vitamini ile kemik gelişimini destekler, vücutta genlerin büyümesini ve gelişmesini harekete geçirir.
Lakin bunları yaparken Fitik asit, Karbonhidrat bazlı yiyeceklerden kaçınmalısın Kısacası diş çürükleri tersine çevirilebilir ve engellenebilir ama bu çok ciddi şekilde diyet değişikliği ister malesef buda çok pahalıdır o yüzden şuanda yapabilceğin tek şey novamin gibi teknolojiler içeren diş macunları kullanman olabildiğince vitamin ve mineral değerlerine dikkat etmen. Ayriyetten https: // pubmed. ncbi. nlm. nih. gov/30129510/ da zerdeçalın diş çürüğündeki etkisi gösterilmiştir, https: //www. ncbi. nlm. nih. gov/pmc/articles/PMC4696360/ yogurtun ne kadar faydalı olduğu diş çürümesine karşı bakteri dengesinde önemli bir rol oynadığı gösteriliyor
bunların yanı sıra yeşilçay, tuzlu su, karanfil gibi evde kendin tüketmeye yer gösterbilceğin şeyler var. !! Linkleri malesef bölmek zorundayım seviyem yetmiyormuş link koymak için
Murat Aydın der ki "Diş çürükleri genetik değildir. Ağız hijyeninin iyi sağlanamamasındandır." Genetik rahatsızlık ne olabilir mesela diyabet, tiroid kaynaklı gelisim bozuklukları veya hormonal bozukluklar olabilir böyle bir şey varsa normal yoksa günde üç kere fırçalamayla diş çürümesi ihtimali cok düşük bir ihtimal. Yani dişler genetik olarak hastalanmaz başka genetik sistemik rahatsızlığın sonucu çürüme olabilir.
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tabikide Şeker v. b gibi hastalıklar nedeni ile ama sonuç olarak buna genetik sebep oluyor. Temizlikle bir alakası da yok bence Arkadaşlarım alkol sigara kullanıyor soruyorum dişlerin sağlıklı ve beyaz nasıl diye gülüyor en son atıyorum 3 sene 4 sene önce fırçaladım diyor.
Dostum sen okulunu okuyorsun ben gerçeğini yaşıyorum. Kesinlikle fırçalamak ile alakası yok bir örnek daha verebilirim kuzenim en son askerde herkes fırçalıyor diye fırçalıyordum diyor şimdi 24 yaşında inci gibi bembeyaz.
Bu arada gelişmeleri takip etmeni öneririm "Genetik rahatsızlıklara diş çürükleri de eklendi. Vitamin D reseptör geninin bozukluğu diş çürüklerine neden oluyor..." Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde yapılan ve tıp literatürlerine giren bir araştırma, diş çürüklerinin genetik olduğunu ortaya koydu. "Diş çürüklerinin genetik yönü" isimli araştırmanın sonucunda ilk kez diş çürüklerinin genetik olduğunu tespit edildi. Araştırma sonucunda vitamin D reseptör geninin bozukluğunun diş çürüklerine yatkınlığı artırdığı saptandı. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen araştırma ile diş sağlığı konusunda adeta yeni bir sayfa açıldığını belirten SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Şengün, gen üzerinde yapılan çalışmalardan sonra vitamin D reseptör geninin düzeltilmesi ile buna bağlı diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğini bildirdi. Türkiye'de çocukların yüzde 85'inden, yetişkinlerin ise yüzde 90'ından fazlasının ağzında çürük diş bulunuyor.
Hangi okulda okuyorsan biran önce okulu bırakmanı öneririm, tükürük remineralizasyonu ve ağız içi ph dengesini sağlar, dişin yapısı çürümeye yatkınlığı arttırır/azaltır... genetik burda devreye giriyor doğuştan tükürük kalitesi yeterli değilse / diş yapısı yeterli gelişim göstermemişse veya vitamin emilimleri az ise diş çürümesi kaçınılmazdır