Takıntılardan nasıl kurtulabilirim?

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!bence bunu bu hastalığı deneyimlemiş birinden veya bir uzmandan yardım al. Yanlış yönlendirmeler daha kötü durumlara yol açabilir. Burda zaman kaybetme.
Bazı kızlar neden kendilerini gözü yüksekte görüyor şu popilik işleri sosyal medya takipçi kazanma sürekli foto beğendirme
Sal ya ne bu kadar hava
belirtileri nelerdir ; bende her gün kafaya takıcak bişey buluyorum hayatımda sorun olmasa bile sorun yaratıyorum düşüncelrrimle
Bu hastalığı yaşayıp atlatan birisi dışında kimsenin cevap vermeye haddi olduğunu düşünmüyorum.
Maalesef bnde de var. Sabahlara kadar uyku uyumam. 1 aydır uyku düzenim bozuldu.
Canım 5 yıldır OKB İdim atlattım prozac zeldox anafranil ooooo çok içtim herşey ama bitti
Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı diye bir kitap var okumadım ama işte belki...
biraz düşünce yapını değiştirerek
Doktor tavsiye ederim
Tedavi olup iyileseceğine inanıp gayret ederek
Kurtulamazsın
yaz onları yazdıkça aklından silinirler.
Bu bende de var bulursan bana da söyle
Bende de var o
Kurtularak
hayatında olumlu seylerın olmasını saglayarak
Geçmez
psikiyatriste git
Takma
Merhabalar,
Obsesif kompulsüf bozukluk (OKB), kişilerin zihninde sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olmasıyla ve varlığı kişiyi rahatsız eden bu düşüncelerle baş edebilmek için belirli davranış kalıplarının sık sık tekrarlamasına neden olan kısıtlayıcı bir rahatsızlıktır.
Bu hastalığa sahip kişiler kontrol edemedikleri duygu, düşünce ve davranışları saplantı haline getirmektedirler. Bu duygu, düşünce ve davranışları zihinlerinden uzaklaştıramazlar.
Birçok konuda sıklıkla kuşkuya, endişeye kapılırlar ve bu dürtüleri zihinlerinden uzaklaştıramadıkları için huzursuz hissederler. Huzursuzluk hissinden kurtulmak için ise belirli davranış örüntülerini sergilerler.
Başka bir ifadeyle; obsesyonlar anksiyete düzeyini arttırırken kompulsiyonlar ise obsesyonların neden olduğu anksiyete düzeyini azaltmaktadır.
Örneğin; bir kişinin işe giderken hep aynı yolu kullanması ve yolunu değiştirirse kaza yapacağını düşünmesi, başına kötü bir şey geleceği düşüncesiyle bu duruma engel olabilmek amacıyla belirli sayılarda dua okumak veya ritüeller gerçekleştirmek, bir kapı koluna dokunduğunda elini belirli sayılarda yıkaması ve yıkamadığı zaman mikrop kaparak öleceğini düşünmesi. Tüm bu takıntılı düşünceler; bireylerde günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede zorluklar yaratır, bireylerin işlevselliğini bozar.
Her takıntılı düşünce veya davranışın OKB kaynaklı olduğunu düşünmek doğru değildir. Herkeste bazı konulara karşı takıntılar mevcuttur ancak burada önemli olan bu takıntıların ne kadar sürdüğü ve kişilerin günlük hayattaki işlevlerini bozma derecesidir.
OKB’nin en yaygın belirtileri nelerdir?
Obsesif ve kompulsif bozuklukların birden fazla tipi bulunmaktadır. İyileşme sürecine geçilebilmesi için kişilerin OKB'nin hangi tipine/tiplerine sahip olduğunun belirlenmesi ve buna uygun tedavi planı oluşturulması büyük önem taşımaktadır.
Bu bozukluğun herhangi bir tedavi yardımı almadan geçme olasılığının oldukça düşük olduğu söylenebilir. İlaç ve psikoterapi tedavisinin birlikte yürütülmesiyle başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bahsedilen bu takıntısal düşünce ve davranışlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen bir uzmana başvurmanızı öneririm.
Tedavi alan hastaların, yaşam kalitelerini arttığı, günlük işlevlerini rahatça yerine getirdiği ve kişiler arası ilişkilerinde daha başarılı olduğu gözlenmiştir.
Sağlıcakla kalın,
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM