Marketten az tuzlu peynir ve zeytin aldım ama tuzlu geliyor taş döktüğüm için ve böbrekle ilgili sıkıntım olmuştu enfeksiyona bağlı şişlik filan direk su topluyor tuzunu azaltmak için sıcak suya koydum sabaha kadar bekletip öyle yemeyi düşünüyorum tuzunu sıcak sudan başka nasıl azaltabilirim doğru mu yapıyorum?
Cevabın nedir?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
5Cevap
Ben zeytin tuzlu olursa suda bekletiyorum kardeş. Onun dışında bir yöntem var mı bilmiyorum.
15 Yorumla- Soran+1 yıl
Peynir aldım az tuzlu 0.9 gram varmış 100 gramında doktor 30 gr yazmış suda bekletince su hemen bulanıklaştı diğer peynirlere göre
- Soran+1 yıl
Ne kadar az tuzlu yazsada sıcak suda bekleticem
- Soran+1 yıl
Evet kesinlikle birde bende sürekli oluyor doktor dikkat etmem gerektiğini söyledi o yüzden diyetisyene gitmeye başladım
- +1 yıl
Akşamdan suya koyabilirsin illa sıcak su olmasına gerek yok.
00 Yorumla - Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Yanii tabağa koyduktan sonra sudan geçirirken bile azalıyor ki tuzu.
015 Yorumla- Soran+1 yıl
Keşke azalsada bekletmek durumunda kalmasam
- Cevap sahibi+1 yıl
Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer. Tuzunun azaltılması için peynir, su yerine süt ya da tuzsuz ayran içerisinde de bekletilebilir. Bu durumda peynirin tuzunun azaltılmasının yanında farklı bir lezzet kazanması da sağlanmış olur.
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
Diyor google amca:) - Soran+1 yıl
Evet bende okudum bunu 1 dilim kesip koydum sıcak suya ama iyi mi yaptım bilemiyorum baya suyu bulanıklaştı
- Cevap sahibi+1 yıl
Suyun bulanıklaşmasında sorun yok, tadı yerinde mi ona bak yeterli:)
- Soran+1 yıl
Sabaha kadar bekleteyim sabah sudan alınca hem tekrar yıkarım doktor tuzu azaltmam gerektiğini söylediği için böyle yapmak durumunda kaldım az tuzlu peynir ve zeytin tüketsemde hemen su topluyor
- Cevap sahibi+1 yıl
Hadi ya umarım bir yolunu bulursun. Allah yardımcın olsun...☺🌺
- Soran+1 yıl
İnşallah sebepsiz yere kilo alıyorum anlamadım bende 🤷♀️ Zeytini ve peyniri sıcak suya koymuştum 2 saat kadar beklettim ama soğuk suya konuşması gerekiyormuş sıcak su baya soğuk olmuştu her ihtimale karşı sularını döküp soğuk su olarak değiştirdim peynir yumuşak peynirdi baya yumuşamış acaba özelliğini kaybediyor 🤔
- Cevap sahibi+1 yıl
Sudaysa zaten yumuşar da tadına bakmadınız mı alırken
- Soran+1 yıl
Yok bakmadım muratbey in peynirleri güzel oluyor bildiğim markanın başka peynir çeşidi
- Cevap sahibi+1 yıl
Çok tuzlu ama sütaş iyi değil mi
- Soran+1 yıl
Belki sabah yeniden kesip suya koymadan yerim suda bekletmeyin peynirleri diyende var 5-10 dk soğuk suda bekletmek yeterli oluyormuş
- Soran+1 yıl
100 gramında 0,9 gram yazıyordu
- Soran+1 yıl
Tam yağlı az tuzlu yazıyordu
- Cevap sahibi+1 yıl
Aynen bir de dediğin gibi yap
- Soran+1 yıl
Aynen zaten zeytinide 2 saat sıcak suda bekletip aldım soğuk suya koydum öyle olması gerekiyormuş
Her zeytinin tuzu azaltılmaz zeytin hangi renk yeşil zeytin çizik olduğu için suda bekletilerek tuzu azaltılır siyah zeytinse bekletmenin anlamı yok tuzu azalmaz..
20 Yorumla- +1 yıl
Belli bir süre suda bekletme gerek. Bu süreyi de zamanla kendin belirleyebilirsiniz. Çoğu peynir ve zeytinin tuzu kısa sürede azalır.
00 Yorumla Suda bekleticen mecbur
10 Yorumla- +1 yıl
Su ile yıkayınca da azalıyo bekletmene Fe gerek yok aslında
00 Yorumla Sirkeli suda beklet
00 YorumlaYikaya bilirsin
00 YorumlaSuya koy
00 Yorumla
Devamını Gör(5)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Sevgili Zeytin Dostları.
Zeytinin aslında birçok türü bulunmaktadır ve sadece kahvaltı sofralarında değil aynı zamanda salatalarda, pizza gibi hamurlu yiyeceklerde ve garnitürde de oldukça kullanılmaktadır.
Yeşili, siyahı, pembesi ile öyle güzel duruyor ki önümüzde. Zeytinin yaşaması için de tuz lazım, bizim yaşamamız içinde tuzsuz lazım. Peki bu bilmece nasıl çözülecek? O halde zeytinin tuzu nasıl azaltılır şöyle bir bakalım.
Giriş
Hepimizin bildiği üzere zeytin kahvaltı sofralarının en önemli lezzetlerinden birisidir. Kahvaltı kültürü her ülkede farklıdır. Türklerin kahvaltı sofralarında vazgeçilmez olan zeytinlerin en iyileri Ege ve Marmara bölgesinde üretilmektedir (bizim güneyliler lütfen alınmasın). Zeytin sofraya konulmadan önce birçok işlemden geçmektedir. Öncelikle zeytinler toplanıp, temizlenir yıkanır ve tuzlu suda bekletilmektedir. Bu şekilde zeytinin acısı yok edilir. Ancak tuzda bekletilen zeytin de tuzlu hale gelmektedir. Zeytinin tuzu size fazla geldiyse sudan geçirebiliriz.
Pazar ve marketlerden hazır yapışmış, yemeye hazır yeşil veya siyah zeytin bulunabilse de en güzeli ham olarak alıp kendinizin yemeye hazır hale getirmesidir (sanayiciler darılmayın) ki bir kez bu tada alışınca bir daha hazır alınan zeytinlerden yiyemezsiniz. Ancak; zeytinlerimiz evlerde yapılmış olsa da hazır alınmış olsa da çoğu zaman tuzu fazla olabilir.
1. Tuzlu zeytinin tuzunu alma yöntemleri
Tatlanması için tuzda bekletilmek zorunda olan zeytinler tatlanmak üzere iken tuzda bekletilen tuzlu hale gelmektedir. Zeytinin tuzu size fazla geldiyse yine sudan geçirebilirsiniz.
Bu da yetmiyorsa yiyebileceğiniz kadar bir miktar zeytin bir kaba alınarak sabah yiyecekseniz akşamdan üzerine sirke koyularak bekletin. Bu şekilde zeytin tamamen tuzsuz olacaktır. Zeytinlerin tuzu sirkeye geçecek, tuzu azalmış olacaktır. Sabah zeytinleri yemeden on dakika kadar önceden sirkenin içinden çıkararak çeşme suyunda bekletilirse sirke kokusu da kalmayacağından afiyetle yemeye hazır olacaktır.
Ayrıca bir kap içindeki zeytinlerin içine dörde bölünen bir adet patates ve su ilave edilmesi ve birkaç saatlik bekleme süresinden sonra da zeytinlerin fazla tuzu alınabilmektedir. Bu şekilde zeytinlerin tuzu suya karışacaktır ve patates suya karışan tuzu emecektir.
Burada yine en mükemmel olanı tuzu alınan zeytinimizin natürel sızma zeytinyağı dökerek afiyetle tüketebiliriz.
2. Zeytinimizi artık tüketme zamanı
Tatlanan zeytinlerimiz tüketirken istediğiniz kadar tuz dökebilirsiniz. Sirkede bekletilmiş zeytinde sirke tadını hissetmek istemiyorsanız tüketmeden önce mutlaka sudan geçirmelisiniz. Ama şunu unutmayın ki sirkede bekletilen zeytinin sadece dışındaki tuzlar akar. İçindeki tuz miktarında bir değişiklik olmaz.
Tuzu tam istediğiniz gibi oldu zeytinler mutlaka bir cam kavanozda, içine biraz zeytinyağı ilave edilerek tercihen buzdolabında saklanmalıdır. Arada bir kavanozu alt üst edilirse zeytinyağının zeytinlerin her yerine bulaşarak koruyuculuğu artacaktır.
Zeytinyağı zeytinin parlaklığını alarak mat hale dönüştürecektir. Bu da siz cazip gelmeyebilir ancak doğrusu da budur. Ayrıca zeytinyağı bir miktar zeytin kabuğunda erimlere neden olabilir. Bu sizi endişeye sevk etmesin. Sağlıklı ürün için buna mecburuz. Parlaklık ve görüntü güzelliği sakın ola sizi aldatmasın.
Zeytinimizi yemek istenildiğimiz zaman kavanozdan çıkarılan zeytinler bir kaba alınıp üzerine zeytinyağı ve limon dilimleri ya da limon suyu ilave edilir. Seven varsa zeytinlerin üzerine kırmızıbiber, kekik gibi baharatlar da eklenebilir.
Sonuç
Zeytinin tuzu size fazla geldiyse yine sudan geçirebiliriz. Bu yeterli gelmez ise zeytinleri yemeden on dakika kadar önceden sirkenin içinden çıkararak çeşme suyunda bekletilirse sirke kokusu da kalmayacaktır. Zeytinlerimiz bu sefer de hala tuzlu ise zeytinlerin içine dörde bölünen bir adet patates ve su ilave edilmesi ve birkaç saatlik bekleme süresinden sonra da zeytinlerin fazla tuzu alınacaktır.
Zeytinimizi naturel sızma zeytinyağı ile birlikte tüketmek kesinlikle ilk tercih olmalıdır.
Sağlıklı bir ömür dileklerimle.
Afiyet olsun.
Saygılarımla…