Uzun zamandır uyku sorunu yaşıyorum. Yatağa girmem ile uyumam arasında dakikalar hatta saatler oluyor. Uykuya dalmak için bazı uyku meditasyonu videoları dinliyorum kulaklıkla ama sanırım uyku meditasyonu nasıl yapılır bilmiyorum. Uyku meditasyonu nedir, ne işe yarar?uyku meditasyonu nedir
Uyku meditasyonu nedir, uyku meditasyonu nasıl yapılır?
Uyku meditasyonu, temelde kasları gevşetmeyi, düşünce akışını yavaşlatmayı ve vücudun tamamen rahatlatılarak kaliteli uyku uyumayı amaçlamaktadır. Uyku meditasyonu nedir ve nasıl yapılır kısmı ise hem uyku rutinine, hem uyuyacağın ortama hem de uyku meditasyonu için seçeceğin yönteme göre farklılıklar gösterebilir.
Uyku meditasyonu nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli?
- Öncelikle, uyku meditasyonu yapacağın ortamın karanlık veya loş olması çok önemlidir. Çünkü gözlerimiz kapalı olsa dahi ışığı algılarız ve bu durum uyku meditasyonunu yavaşlatabilir veya etkisiz kalmasına neden olabilir.
- Uyku meditasyonuna başlamadan en az 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmış olmalısın. Aynı şekilde uyku meditasyonu öncesinde de çok miktarda su içmemek, meditasyon sırasında tuvalet ihtiyacının azalmasını sağlayacağı için yarıda kesmeni engelleyecektir.
- Uyku meditasyonu yaparken yatış pozisyonu çok önemlidir. Yatmadan önce yemek yemeyi bıraktıysan ve suyu az tükettiysen, o zaman herhangi bir sorun yaşamazsın. Fakat buna rağmen yüzü koyun yatmak, yan yatış pozisyonlarını kullanmak da uyku meditasyonunda engelleyici unsurlardır. Uyku meditasyonun en verimli olduğu şekil sırt üstü yatıştır. Yine de ilk deneyimlerde yan yatış pozisyonları da tercih edilebilir, en azından alışana kadar.
- Uyku meditasyonu yaparken fonda hafif sözsüz bir müzik tercih edilebilir. Kısık tonlarda açacağın doğa sesleri veya enstrümantal sesler, beden ve zihin rahatlığını sağlayarak kolayca uyku meditasyonu yapmanı sağlar. Bunlara ek olarak, uyku meditasyonunun hem nasıl yapıldığını öğrenmek hem de bir yönlendirmeye ihtiyaç duyuyorsan bunun için çeşitli videolar var, birini önermek istiyorum:
Uyku meditasyonu için ortam önemlidir mesela yatak odan karanlık olmalıdır loş ışık da olabilir fark etmez ama ışık oldu mu uykuya dalamazsın. Çarşafında temiz bir o kadar da rahat olmalıdır. Zihnini boşaltman gerekiyor her şeyi unutup dinlediğin sese odaklamalısın. Böyle yaparsan derin bir uyku çekersin.
Uyku meditasyonu nedir, uyku değildir önce onu söyleyeyim. Uyku meditasyonu dediğin şey uykuya dalmanı sağlayan bir yöntemdir. Uyku meditasyonuna uyku demek zaten uyuyabilmen demektir. Uyuyamayanlar bu uyku meditasyonunu yapar, faydasını da görür. Bunun için videolar, yazılar, yöntemler var onlara bak derim.
En İyi Cevaplar