Bu bence, sıkıcı diyetlerle bir türlü istediği kiloya ulaşamayanlara, sevdiği yiyeceklerden de hayalindeki elbiseden de vazgeçemeyenlere, artık daha sağlıklı ve dinç hissetmek isteyenlere gelsin. '''Daha iyi bir sen'' için her ay küçük değişiklikler yap. ;)
1. Ay: Daha fazla sıvı tüket
Bunu duymaktan sıkılmış olabilirsiniz ama işe yarıyor. Araştırmalar, içme suyunun kilo vermenize yardımcı olduğunu keşfetti. Su daha az yemek yemeniz için tok hissettiriyor. Artı, toksinleri atar. Günde en az 12 bardak su içelim. Ve eğer susuyorsan, bir bardak daha iç.
2. Ay: Önceliğin kahvaltı olsun
30 kilo veya daha fazla kilo verenlerin yüzde 78 oranında kahvaltı yaptığı tespit edildi. Yani adamların sırrı buymuş! Kahvaltı yapmaya alışın olmazsa olmazınız olsun. Alarmınızı ona göre kurun. Kahvaltıyı, yağsız süt, meyve, az yağlı peynir veya yoğurt, kepekli tost, bir kase tam tahıllı hububat ile sabit tutun.
3. Ay: Uyku düzeni kurup, yeterli uyu
Araştırmalar, yetişkinlerin dörtte birinin yeterli uyku çekmediğini gösteriyor. Uykunuzu almanız, vücudunuzun nezle veya grip gibi hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur ve kalp hastalıkları, diyabet riskinizi düşürebilir. Daha iyi, daha sağlıklı olman için, 7 ile 8 saat uyumayı hedefleyin.
4. Ay: Yediklerinin günlüğünü tut
Araştırmacılara göre, yediğinizi yazarsanız kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Alınan miktarı takip etmek, sizi yediğinizden daha fazla haberdar eder. Aynı zamanda size özgü yiyecek alışkanlıklarına ve sağlıklı değişiklikler yapmanıza yardımcı olur.
5. Ay: Yürüyüşe çık, doğayla bütünleş
Egzersiz söz konusu olduğunda, yürümek özgürcedir. Özel bir ekipman gerektirmez ve her yerde yapılabilir. Haftada beş gün tempolu bir hızda 30 dakikalık yürüyüşe ihtiyacınız var. Zaman sizin için bir sorunsa, yürüyüşlerinizi günde iki ile üç defa 15 dakikalık aralıklarla kırın.
6. Ay: Sebze ve meyve tüketimini arttır
Düşük kalorili ve lif dolu, besin açısından zengin bu değerli besinlerden daha fazla yemeye devam etmelisiniz. Sağlıklı bir kilo verdiğinizde kalp rahatsızlığı, diyabet ve belirli kanser türlerine yakalanma riskiniz azalacak. Tatlı nöbetlerinizi meyvelerle geçirin.
7. Ay: Gözünün doyması için, tabaklarını küçült
Gözünüze yeten midenize çok büyük gelebilir. Porsiyonları kesip kaloriden tasarruf etmek için küçük yemek tabaklarını tercih edin. Tabağınızdaki yiyecekler daha çok görünse de daha az yemek yiyeceksiniz.
8. Ay: Çok fazla et tüketme
Etten tamamen vazgeçmeyin, ancak daha sağlıklı olması için haftada bir veya iki defa etsiz yemek yemeyi planlayın. Bir çalışma daha az et yemenin, özellikle kırmızı et ve şarküteri etinin kanser ve kalp rahatsızlığı riskini azaltabileceğini gösteriyor.
9. Ay: Egzersiz yaparken seni destekleyecek bir arkadaş bul
Yorulup bıraktığınızda ''Acı yoksa kazanç yok'' deyip sizi gaza getirecek bir arkadaş bulun. Bir arkadaşınızla çalışmak, egzersiz motivasyonunuzu artırabilir. Onlara sosyal bir unsur eklediğinizde egzersizleri daha eğlenceli hale getirir. Artı, hesap vermek zorunda kaldığınız için hedefinize tutarlı kalmanıza yardımcı olur.
Yavaş yiyerek yemeğinizi mükemmelleştirin. Beynine tokluk sinyalleri göndermen 20 dakika sürer. Yemek yemek vaktinizi alırsa daha az kalori alıyorsunuz ve yediklerinize tatmin oluyorsunuz, daha fazlasını istemiyorsunuz.
11. Ay: Teknolojiden uzak durup kendine zaman ayır
Telefon ve e-posta mesajlarının sürekli olarak kontrol edilmesi dinlenmeyi zorlaştırıyor. Araştırmalar ağır teknoloji kullanımının depresyon, stres ve uyku bozuklukları riskini artırdığını gösteriyor. Teknolojiyi bırakmak için; zaman ayırın, kendiniz ve sevdiklerinizle bağlantı kurun.
12. Ay: Öğünleri ihmal etme
Sosyal takviminizin kurduğunuz bu sağlıklı düzeni bozmasına izin vermeyin. Öğün atlamak aşırı açlığa yol açar ve amaçladığınızdan daha fazla yemek yemenize neden olabilir.
Evet, yazılanlar doğru ama biri hariç:"Eti azalt."Her öğlen yemeğinde et yemek, en sağlıklısı. Kolesteroldür, kalp rahatsızlıklarıdır bu tip şeyler için diyet programı zaten doktor tarafından verilir ama bu sorunlara sahip olmayan biri için öğlen yemeklerinde et yemekte hiçbir sakınca yok. Et tok tutar, enerji verir ve gereksiz karbonhidrat almanızı önler. Haftada 3 gün de balık yenmeli.
Elbette bende etten tamamen vazgeçmeyin dedim zaten, haftada 1-2 gün etsiz yemek yenmeli. Her gün yenilmez, mesela kırmızı et fazla yenildiğinde kalbe zararlı.
Her gün bir sefer yemenin zararı yok işte. Kırmızı etin kalbe zarar verdiği yalan:) Şimdi artık bu bilginin yanlış olduğu kabul edilmeye başlandı zaten:) Kalp hastası biri için de tabii ki ona göre diyet uygulanır ama yine de tamamen etten vazgeçmemeli, kalp hastası bile.
Fazla yemek olmuyor ki günde bir defa yemek:) Ayrıca sindirimi de zor değil:) Bunlar hep yanlış:) İyi kalitede bir et yedikten sonra enerji verir, hafif hissettirir ve uzun süre tok tutar:)
Yanlış değil canım kırmızı et doymuş yağ bakımından oldukça zengin. Doymuş yağlar sindirildikten sonra yağ asidi ve glisserol oluşur. Bu ince bağırsakta toplardamar kılcalları tarafından emilip kapı toplardamarından geçip karaciğere ulaşıyor sadece doymuş yağlar değil, aminoasitler vitaminler, su glikoz fruktoz ve galaktoz ile birlikte.. Karaciğer bunları kontrol ediyor kandaki homeostasi bozulmaması için bazılarında kimyasal değişiklik yapıyor. Daha sonra karaciğer üstü toplardamardan kalbe ulaşıyor. Bu süreç oldukça uzun bir süreç. Karaciğerinde dinlenmeye hakkı var :D
Babam doktor ve bilgisine çok güvenirim.10 yıl önce söylediği şeyler şimdi açığa çıkıyor:) Ve kırmızı et olayıyla ilgili söylediklerimi diğer doktorlar da artık kabul ediyor:) Eskide kalmışsın:) Anlattığın şeylerden tabii ki haberim var ama bunların zarar verebilecek düzeyde olması için birçok koşulun aynı anda bulunması gerekiyor:)
En uzun yaşayan insanlar da eski zamanlarda düzenli olarak et yiyenlerdi bu arada:) Doymuş yağ ile ilgili de bilgi yanlışı var:) Tabii ki sebze çok önemli ama onun da doğalı olması gerekiyor. Her yediğin marulun da faydası yok yani. Aksine zararı çok. Tavuk dediğin şu dönemde zehir. Eğer doğalını yiyorsan, o ayrı. Meyve de yemek gerek. Aynı şekilde doğal olması önemli ama mesela günde 3 elma yemek filan bunlar zararlı. Şekerli şeylerden uzak durmak gerek. Az az ama sık yemek de zararlı. Uzun aralıklar ama doyurucu yemek önemli. Ara öğünler olabildiğince az ve olabildiğince az porsiyonlu olmalı.
Gece-gündüz salata yemek dışında da bir şeyler yapmış olmalılar ya da yaşlarının beslenme düzenleriyle ilgisi yoktur. Zaten yaşayacakları vardır:) Alkolle sigarayla ömür geçirip 120 yaşına gelen de var:) Et yemenin faydası ortada ama bazılarının anlaması için zaman gerek, demek ki:) Obezitenin tek nedeninin fast-food yemek olduğunu düşünüyorsan, gerçekten konuşmayalım:) Zaten konuşsak da bir şey değişmeyecek de zaman içinde her şey görünecek.
Dünyada her durum için örnek oluşturacak birini görmen mümkün değil zaten:) Aşırı dediğin aşırı değil işte onu diyorum. Her gün üç öğün et yesin demiyorum ama her gün belirli bir ölçüde tabii ki sebzeyle et yemenin sakıncası yok. Sana bütün tabağını etle doldur demiyorum ama her gün normal ölçüde etli yemek yemenin bir sakıncası yok.
Hmm, evet, evet, öyle:) Yüzme, su topu, su altı hokeyi gibi sporlarda haftada 6 gün antrenman vardır ve bundan zarar gören bir sporcu da yok galiba:) Yani her şey, nasıl yaptığınla ilgili. Et yemediğin gün aç kalırsın, net.20 yaşındayım,47 kiloyum. Şu ana kadar tartıda 50'yi hiç görmedim. Ama et yemediğim gün aç kalıyorum. Parça et de olsa et olmalı. Yani öğlen yemeğinde. Kahvaltıda ya da akşam yemeğinde pek uygun olmaz ama öğlen yemeğinde olmalı. Zaten üstüne uzun düşünülecek bir konu da değil. Et yemediğin gün protein ihtiyacını baklagil gibi bir şeyden karşıladığını düşünsen bile et kadar uzun süreli tok tutmaz bu da daha fazla ara öğün yani meyve, kuru yemiş vs. ve daha büyük porsiyon demektir. Bu da daha fazla şeker ve kalori, yağ demektir:)
Et yemediğin bir gün sadece aç yatarsın ve bu da bir şeye yaramaz. Eğer o kadar aç kalmak istiyorsan bunu yararına kullan. Haftada 1-2 gün oruç tut böylece hem boş kalan miden sayesinde detoks yapmış olursun, hem de sevap kazanırsın:) Bunu dini propaganda olarak algılama:) İnançsız insanlara da saygılıyım tabii ki, eğer bu tarz şeylere inanmıyorsan da sadece aç kalman, akşama kadar bir şey yememen ve akşamı da bir çorba ile geçiştirmen vücudunun detoksu için faydalı olacaktır.
E baştan desene o zaman:) Neden bu kadar uğraştırdın beni:) Veganlığa saygım tabii ki var:) O bir düşünce sonuçta. Yani benim uygulayacağım bir şey değil, ben farklı düşünüyorum ama veganlık da olabilir tabii. Vegan olup ona göre beslenirsen de sağlıklı olmanın yolları var yani her bünyede farklılık gösterir gerçi ama yine de böyle bir ihtimal var. Sadece vegan ya da vejeteryan olmayan biri için et yememesi ya da belli günlerde tüketme şekline kendini kısıtlaması saçma, bunu demek istedim:)
bunları becerebilmede problem yaşıyoruz zaten :) düzenli uyku bazılarına göre minik değişim olabilir ama benim ömrüm boyunca rayına oturtamadığım bir düzen
İşler yoğun olduğu için bir çoğunu yapamıyorum ama özellikle ekmek şeker ve aburcuburdan uzak durup formumu koruyorum, yine kaliteli bir sence olmuş😜😜😜
Pek irade gerektiren maddeler değil aslında. Çok küçük ve olması gereken şeyler. Aşama aşama yapacağımız için iradeyi zorlama gibi bir durumun olacağını sanmıyorum.
En İyi Cevaplar