Gebelikte içilecek içecekler nelerdir diye sorduğumuzda çok fazla kafa karışıklığı olduğunu görüyoruz ve ne yazık ki gebeler bu dönemde bilinçsiz bir şekilde sağlıklı olmayan ya da gebelikte içilmemesi gereken şeyleri içerek hem kendilerine hem de bebeğe zarar verebiliyorlar. Kısaca bu dönemde en çok tercih edilen içeceklerden ve öneminden hatta bazıların da zararından bahsetmek istiyorum;
Su
Sadece gebelik döneminde değil, aslında her gün içmeniz gereken en önemli şeylerden biri şudur. Bununla birlikte, eğer gebelik dönemindeyseniz şu normal süreçten çok daha önemli hale gelir. Bu yazının özetini içeren cümle ne diye sorsalar gebe kadınlar için tek ve elzem içecek şudur derim. Bunun nedeni ise hücrelerdeki amniyotik sıvının yenilenmesi gerekiyor ve şu da bebeğe birçok yönden yardımcı oluyor. Şu, hücreleri iyice nemlendirir ve genel olarak vücudunuzun ve bebeğinizin olabildiğince sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Gebe kadınlar her gün yaklaşık 2.5 -3 litre su içmelidirler .Şu içmeye alışık olmayan kişilerin gebelikte bu kadar şu içmesi zorlayıcı ve mide bulandırıcı olabilir ama yavaş yavaş yudum yudum içeyi deneyebilirsiniz . Doğum yaptıktan sonra emzirme döneminde sağlıklı ve kaliteli süt için asıl gebelik döneminde içilen su miktarı önem taşır.
Peki ya çeşme suyu?
Burada küçük bir ayrıntıya değinmeden geçmek istemiyorum şu ile ilgili .Evinizde akan musluk suyunuz kurşun borulardan ve metallerden geçiyor olabilir. Kurşunlu şu tüketmek normal birisi için bile sağlıklı değilken gebeler için hiç değildir bu konuda daha dikkatli olmaları gerekir.
Yüksek düzeyde kurşun içerikli şu tüketiminin, düşük doğum kilosu, erken doğum, düşük riski ve gelişimsel gecikmelere neden olabildiği çalışmalarla kanıtlanmıştır. En güvenli su tüketimi şişelenmiş şu olarak düşünebilirsiniz hatta cam şişe alabiliyorsanız cam şişe tercih edebilirsiniz ya da bunun yerine, musluk suyunuzu arıtıcı taktırmak da çok doğru bir karar olacaktır.
Hazır taze sıkılmış meyve suları
Marketlerde satılan hazır ama taze sıkılmış etiketi altında bizlere sunulan meyve suları hr ne kadar sağlıklı gibi görünse de taze sıkılmış olması bakteri içeriğinin olabileceğini göstermektedir, Ecoli gibi potansiyel tehlikeli bakterilerin olabileceğinin işaretidir .Dolayısıyla bu tarz meyve sularını evde kendimiz hazırlamakta her zaman fayda var .
Sporcu içeceklerine yeşil alarm
Sporcu içeceklerinin içilebilen içecekler arasında olması biraz garip görünebilir. Ancak yine de elektrolit içeren sporcu içecekleri hamilelik sırasında güvenli bir şekilde tüketilebilir. Bazı anneler hamilelik sırasında bacak krampları yaşayabilir ,işte bu durumalarda elektrolitler ve sıvı dengesini sağlamak ve krampları hafifletmeye yardımcı olabilmek adına bir spor içeceği deneyebilirler .Elektrolitlerin vücudun sıvı dengesini uygun seviyede tutmaya yardımcı olan minerallerin (magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum dahil) bir kombinasyonu olduğunu unutmamak gerekir .
Şekerli içeceklere kırmızı alarm
Burada şunu söylemeden geçmeyelim, tüm sporcu içecekleri eşit değildir;genellikle şeker ilaveli olabilirler aynı zamanda da kafein ıçerebilirler, bunlara dikkat etmek gerekir . Şekerin gebelik sırasında alım miktarına ve günlük tüketim önerilen miktarı geçmemesine özen göstermek gerekir. Ara sıra şekerli bir içecekle kendinizi şımartmak hiç sorun değil, ancak hamileliğiniz boyunca dengeyi korumak ve aşırıya kaçmamak gerekli.
Pastörize laktozsuz süt
Pastörize laktozsuz süt, anne adaylarının içebileceği en iyi içeceklerden biridir.Protein, karbonhidrat, yağ ve temel vitamin ve minerallerin birleşimidir süt . Bebeğin kemikleri en çok son üç aylık dönemde gelişir, bu nedenle özellikle hamilelik ilerledikçe her gün bir bardak laktozsuz sütü diyetinize ekleyin. İnek sütü içmekten kaçınan anne adayları için soya sütü uygun bir alternatiftir tercih edebilirler. Sadece kalsiyumu ek gıda olarak dışardan alabilirler.
Bitki çayları
Rooiboş çayı antioksidanlarla doludur ve kafein içermez, bu da onu gebe kadınlar için mükemmel bir seçim haline getirir. Zencefil ve nane çayları sabah bulantı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Amerikan Hamilelik Derneği'ne (APA) göre, melisa çayının içenler üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu bulunmuştur. Kırmızı ahududu yaprağı çayı, ıkınma zamanı geldiğinde doğum esnasında bile size yardımcı olabilir.
Yine de herhangi bir bitki çayı içilmesini bu dönemde ben çok önermiyorum, ticari olarak üretilen bitkisel çaylar, karışımlar toksik olabilir. Yabancı madde içerebilirler.
Kahve ve çay
Kahve ve çay sever gebeler için, bir fincan kahve veya çay olmadan dokuz ay geçtiğini hayal etmek oldukça zor olabilir. Yine de, aslında tamamen kafeinden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Amerikan Hamilelik Derneği'ne (APA) göre, günde 150 ila 300 miligram (yaklaşık iki fincan kahve) olan orta düzeyde kafein, hamilelik üzerinde herhangi bir olumsuz etkiyle ilişkilendirilmemiştir. Ancak, kafein içerenlerin sadece kahve ve çay olmadığını hatırlamak önemlidir. Çikolata, soda ve hatta bazı ilaç türleri de kafein içerir. Farkına bile varmadan 300 miligramın üzerine çıkmak oldukça kolay olabilir.
Tabii ki, güvenli olan yol ve tamamen kafeinsiz olan yolu seçmek ve eğer çok fazla kahve ya da çay seviyorsanız kafeinsiz olanları tercih etmektir .Benim önerim bu dönemde mümkün olduğunca kafeinden kaçınmanın en güvenli hareket olması yönünde olacaktır . Bunun nedeni ise henüz , doğmamış bir bebeğin kafeini bir yetişkinin yapabileceği şekilde metabolize edememesidir. Dolayısıyla az miktarda kafein bile bebeğinizin uyku düzeninde veya hamileliğin sonraki aşamalarında normal hareket düzeninde değişikliklere neden olabilir.
Gebelikte alkol
Gebelik dönemim boyunca alkol içtim ve bebeğim gayet iyiydi her hangi bi sorunla karşılaşmadım gibi sözleri defalarca duymuş olabilirsiniz. Alkol tüketimi söz konusu olduğunda neye inanacağınızı bilmek zor özellikle de gebelik sırasında.
Peki, gerçek nedir?
Amerikan Pediatri Akademisi 2015 raporuna göre, "minimal düzeyde dahi alkol alımı güvenli kabul edilmemelidir; alkol içmek için gebelik döneminde güvenli bir üç aylık dönem yoktur; bira, şarap ve likör gibi tüm alkol türleri benzer risk taşır ve fetüsle ilgili riskleri de beraberinde getirir .
Bağırsak dostu kefir
Probiyotikler sadece gebelik esnasında güvenli ve sağlıklı olmakla kalmaz, her dönem için bize oldukça faydaları bulunur .Yapılan bir çalışmada, probiyotik tüketen gebe kadınların erken doğum ve preeklampsi riskinin daha düşük olabileceğini ortaya koymuştur .
Neyse ki anne adayları için probiyotik almak, smoothie benzeri bir içecek içmek kadar kolay. Doğal olarak probiyotik açısından zengin bir fermente süt içeceği olan kefir, bu mikroorganizmalar açısından mükemmel bir kaynaktır ve gebe kadınların tüketmesi için güvenli olarak kabul edilir.
Gebe kadınların haftada üç ila dört kez kefir içerek ve/veya lahana turşusu ve yoğurt gibi yiyecekler yiyerek probiyotik tüketmeleri hem bebek hem anne için oldukça faydalı bir flora oluşmasına yardımcı olacaktır.