Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri; meme dokusunda süt kanalları içerisinde ya da süt bezlerinde kansere yol açabilecek hücrelerin oluşumuyla ve artmasıyla gelişen bir hastalık türüdür. Bu kanserde, kötü huylu hücrelerin başlangıçta hücrelerde oluşumuyla çoğalarak yavaş ilerler. Genelde hastalık erken dönemde kendini göstermez. Bu sebepten rutin bir şekilde tarama yaptırmayan kadınlara erken teşhis koymak oldukça zordur.
Çoğunlukla kadınlarda görülebilen bir kanser türü olduğu söylense de Erkeklerde de nadir görülen bu hastalık, erkeklerde kadınlara oranla çok daha yüksek risklidir. Meme Kanseri nedir ve belirtileri nelerdir gibi sorulardan önce her hastalıkta olduğu gibi göğüs kanserlerinde de erken teşhis ve erken tedavi için oldukça önemlidir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri Belirtileri, yıllarca belirtisi olmadan sinsi bir şekilde ilerleyerek, zamanla aşağıdaki belirtiler ve şikayetler oluşmaya başlar. Bunlar:
- Göğüs ve koltuk alt kısmında şişlik
- Meme ucundan sıvı şekilde akıntı olması
- Meme ucunda şeklin bozulması, ezilmesi ve soyulması
- Meme ucunda döküntü ve soyulma
- Kilo kaybı
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik ve yorgunluk
- Memede kaşıntı
- İki meme arasında boyut farklılığı
- Memede oluşan yanma hissiyatı
Erkelerdeki meme kanser belirtileri de kadınlarınkine benzer şekildedir. Erkeklerde çoğunlukla meme ucundan sıvı şeklinde salgı gelmesi, normal olmayan kızarıklık gibi semptomlar belirebilir. Bunların yanı sıra meme dokusu üzerinde ağrıya sebebiyet vermeyen şişlik, memede çukur, büzülme, kabarık gibi durumlarda görülebilir.
Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Meme kanserine yakalanmanın nedenleri arasında birtakım sonuçlar var. Bu sonuçlar;
- Yaş geçtikçe meme kanseri riski bir o kadarda artmaktadır. Çoğu kanser teşhisi 50 yaş ve üzerinde saptanır.
- Genetiği yatkın olan kişiler (teyzede, annede veya kız kardeşte varsa risk yüksektir.)
- Erken yaşta adet olma (12 yaş ve altı) bu yaş altında adet olan kadınların yaşam boyunca östrojen hormonuna maruz kalma sürelerinde artmalardan dolayı risk yüksektir.
- Geç menopoza girme (55 yaş üzeri), bu yaşın üzerindeki kadınlarda da uzunca bir süre östrojen hormonuna maruz kalmaktadırlar.
- Çocuk doğurmama sonucu ya da geç yaşta gebe kalma durumunun olması meme kanseri riskini ortaya çıkartır.
- Doğum kontrol hapını uzunca bir süre kullanmak meme kanseri riskini artmasına neden olabilir.
- Menopoza girmiş kadınlarda daha sonra uzun süre hormon tedavisi görmüş kadınlarda da risk yüksektir.
- Sigara içmek meme kanseri riskini arttırır.
- Günde 1 bardak fazla alkol tüketimi meme kanser riskini arttırır.
Meme Kanseri Tedavisinde İlaç Kullanımı
Meme kanseri tedavisi ilaçları, hastanın durumu ve taşıdığı tümörün özelliğine göre ilaç yöntemine karar verilir.
Ameliyat sonrası, cerrahi tedaviye ek olarak ilaç tedavisi de uygulamaya gerek duyulabiliyor. Buradaki amaç, cerrahi yöntem ile alınan bölgenin ilaç tedavisiyle yayılmış kanser hücrelerini tamamen yok etmektir.
Etkili ilaçların başında da kemoterapi ilacı gelmektedir. Bundaki amaç kanser hücrelerini ilaçla öldürmektir. Bu ilaçlar oral yolla veya damar yoluyla verilir. Çoğunlukla birkaç tane ilaç birlikte verildiğinde daha etkili olduğundan, farklı kombinasyonlar şeklinde verilir.
Kemoterapi, kür olarak verilir. Genellikle 4 ile 6 kür planlanmaktadır. Her bir kür hemen hemen 3 haftadan oluşur. Bu da kemoterapi tedavisini 3 ile 5 aylık bir süreye dağıtır.
Meme Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Her hastalık belirtisinde de olduğu gibi erken teşhisin hayati önemi olduğu gibi göğüs kanserinde de mevcut tedavi kadar koruyucu tedavide önem arz etmektedir.
Meme kanserinin tespitiyle birlikte kadınlar, her ay kendi kendilerine elle muayene eder bir şekilde göğüs bölgesinde herhangi bir kütlenin oluşup oluşmadığını mutlaka kontrol etmelidirler.

Bunun dışında menopoza geçirmiş kadınlar başta olmak koşuluyla tüm kadınlar 6 ay da bir mamografi testi yaptırmalıdırlar. Yapılan tetkikler sonucunda meme kanseri tanısı konulmuş kişilerde, hekim önerileri ve yapılan planlamalar çevresi dahilinde hızlı bir şekilde tedaviye başlanıp kansere yol açan etkenin önüne geçilebilir. Eğer size de meme kanseri teşhisi konulduysa, sağlık kontrollerinizi düzenli olarak aksatmadan yaptırmalı ve tedavi süresince gerekli önlemleri almaya çalışmalısınız.
Meme Kanseri için Kullanılan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Meme kanseri tedavisinde ilk olarak hastanın şikâyeti dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Mamografi ve ultrason gibi görüntüleme tetkikleri istenir. Hastalığın evrimi, şekli, hastalığın duyarlılık seviyesi gibi bir çok faktöre göre şekillenir. Buna bağlı olarak hastada eğer meme kanseri belirtileri varsa belli başlı tedavi yöntemleri izlenir. Bu tedavi yöntemlerini sıraladığımızda:
- Kemoterapi: Meme kanserinde en sık kullanılan tedavi yöntemlerin başında geliyor. Bu tedavideki amaç kimyasal ilaçlar desteğiyle kanserli hücreleri yok etmektir.
- Işın Tedavi (Radyoterapi) Yöntemi: Adından da anlaşılacağı üzere radyoterapi, radyasyon yardımıyla kanserli hücreler yok edilir.
- Cerrahi Operasyon: Kanseri tetikleyen kötü huylu hücrelerin bulunduğu bölgenin cerrahi operasyonla o bölgenin alınması sağlanır. Lumpektomi, meme kütlesinin alınması, meme haricinde yakın bölgedeki dokularından belirli bölgenin çıkarılmasıysa mastektomi denmektedir.
- Hormonal Tedavi yöntemi: Kanser hücrelerinin büyümesinde ve artmasında etkili olan hormonlara baskılayarak uygulanan tedavi şeklidir.

Meme kanserinde beslemekte de oldukça önemlidir. Bazı besinlerin bu kansere iyi geldiği bilinmektedir. Bu besinler doğrultusunda hem kanseri önleyebilir hem de kansere karşı savaşmanızda yardımcı olabilmektedir. Bu besinler şunlardır;
- Zeytinyağı kullanımı
- Kefir
- Üzüm kabuğu ve çekirdeği
- Brokoli
- Soya
Her ne kadar bu besinlerin kansere iyi geldiği söylense de meme kanser tedavisi ve teşhisi için mutlaka genel cerrahi hekimine gitmeniz gerekmektedir. Genel cerrahinin baktığı hastalıklar ise şunlardır;
- Apandist (Karın üst kısmında şiddetli ağrı olması, Ateş, Kalp atış hızının normalin üstünde olması)
- Meme ağrısı
- Memeden kollara kadar uzanan ağrılar
- Memenin sertleşmesi
- Memeye dokunulduğunda elle hissedilebilen sertlik durumu
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş