Merhabalar! 💜
Bugünkü bencemde size çoğu kişinin muzdarip olduğu kronik hastalıklardan ve belirtilerinden bahsedeceğim.
Diyabet (Şeker hastalığı)
Şeker hastalığı, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere ikiye ayrılır.
Tip 1 diyabet: Tip 1 diyabet çoğunlukla çocuklarda ve gençlerde görülür. İnsülinin pankreasta hiç üretilmemesi veya çok az üretilmesidir. Ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, yorgunluk, sık sık acıkma, bulanık görme gibi belirtiler görülür.
Tip 2 diyabet: Tip 2 diyabet genellikle orta yaş ve üzeri olanlarda görülür. Vücut insülin üretmekte, fakat hücreler insüline direnç göstermektedir. Bunun sonucunda kan şekeri yükselir. Çok su içme, yaraların geç iyileşmesi, kaşıntılı cilt, açlık hissi gibi belirtiler görülür.
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon)
Yüksek tansiyon, kan basıncının normalden yüksek olmasıdır. 120/80 mmHg' nin üstünde olan değerler yüksek tansiyon olarak nitelendirilir. Ama bu hipertansiyon hastası olduğumuz anlamına gelmez.
Tansiyon gün içerisinde zaman zaman değişiklik gösterebilir. Üzüldüğümüzde, korktuğumuzda, sinirlendiğimizde. Bir de beyaz önlük hipertansiyonu diye bir şey vardır. Hastalar -genellikle küçük yaşta olanlar- tansiyonu ölçülürken heyecan yaparlar ve kan basıncı yüksek değerlerde çıkabilir.
Yüksek tansiyon çoğu zaman belirti göstermez. Yüksek tansiyon ciddi seviyelere ulaşınca baş ağrısı, bulantı, kusma, burun kanaması gibi belirtiler görülebilir. Genetik faktörler, kilolu olmak ve stresli olmak yüksek tansiyon riskini artırır.
Astım
Astım, hava yollarının çevresel etkenlere karşı aşırı duyarlı olmasıdır. 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste hırıltı olması ve nefes darlığı astım hastalığının belirtileridir. Astım geceleri aniden uykudan uyandırır ve hastanın uyku düzenini bozar. Astım genellikle genetiktir.
Astım hastalığında tüm hastalar nefes darlığı çekmezler, bazıları kuru öksürükle geçer.
Migren
Migrende başın bir tarafında zonklama şeklinde ağrı görülür. Bu ağrı nabız atması şeklinde de hissedilir. Migrenin başlıca belirtileri ışığa ve sese karşı hassasiyet, bulantı ve kusmadır. Migrenin oluşmasında çevresel ve genetik faktörler etkilidir.
Uykusuzluk, yorgunluk, stres, aşırı alkol alımı, teknolojik aletlerle fazla vakit geçirmek migreni tetikleyebilir.
💫20/06/2019💫
💫00:04💫
En İyi Cevaplar