https://www.yenicaggazetesi.com.tr/sahurun-vazgecilmezlerinden-akpli-belediyeden-davula-yasak-525802h.htm
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Gelenek kısmı şundan kaynaklı eskiden alarm kurma şansı yoktu malum teknoloji o zaman yoktu davulcu kaldırırdı. Günümüzde alarm gibi teknolojiler var zaten ben ihtiyaç duymuyorum zaten çok kötü çalıyorlar. Gerçekten gürültü kirliliği oluyor, 3 senedir davulcu bizim buradan geçmiyor ama para verilmesi gereken gün geliyor utanmadan. Günümüzde gerekli olmayan bir şey alarm kurmak yeterli teknolojinin iyi yönlerini kullanmak lazım, ayrıca oruç tutmayanlar da uyanmamış olur bu sayede. Oruç tutana da saygı gösterilmeli, tutmayana da saygı gösterilmeli.
Eskiden kabeye yürüyerek ya da develerle giderlerdi, şimdi kaçımız bunu yapıyor? Atlıyor uçağa gidiyor. Ne alakası var denilirse eskiden de asırlarca o yapılmış o da gelenek haline gelmiş denilir, nasıl teknoloji burada da devreye girdiyse, bu konudada girmeli.
Sahurda uyanmak için bundan 30-40 yıl önce bile davul gerekli değildi fakat burada mesele bir kültürün bir geleneğin devam etmesi. Asırlardan beri Türkiye'de Ramazan ayı bir festival havasında geçirildiği için toplumda bu tarz beklentilerin olmasını da doğal karşılamak lazım.
Her türlü teknolojik uyarı cihazı var.. O kadar Avrupa ülkesi gezdim çan sesi duymadım.. Sorduğumda her kes gidecekse saatinde veya telefonunda zaman ayarı yapar dediler.. Bizde de çoğu yerde ezan diye anırıyorlar adeta..
Sahurda uyanmak için davul gerekli değil..
Zaten beni sahura kaldıran hep saatin alarmı olur davulcuyu duymuyorum bile uykudayken..
Fakat Ramazanı, Ramazan yapan gelenekler arasında davulda olmalı..
Davul, Ramazan pidesi ve Güllaç aslında bu geleneklerdir bize Ramazan hassasiyetini yaşatan..
Cevap
33Cevap
İftarda olsa neyse de, sahur vakiti tutan var tutmayan var, hastasi var çocuğu var sabah çalışacak olanı var biraz saygısızlık davullarin sokakları (hemde bazen sahura göre bile çoook erkenden) kaldırması, hemde boş dan dan gürültü ile ne bir mani var ne bir şey. Herkesin Alarm kurma imkani var.
Gelenektir devam etmeli diyenler o zaman mantığımıxla sorgulamadan tüm gelenekleri devam ettirelim oldu akıl mantık var gecenin bi yarısı tangır tungur ayıptır ya herkesin akıllı telefonu var kur alarmı kalk bana göre müslümanlığa bile hakaret bu böyle gelenek mi olur ortaçağa belki uygun ama bu zamanda gerçekten aşırı çağ dışı.
Umarım yasak İstanbul'a da uğrar, gerçekten gereksiz bir gürültü kirliliği. Özellikle askerler uğurlamaları, son derece rahatsız edici... askere patates soymaya, tuvalet temizlemeye, tiktok çekmeye gidiyorsunuz neyin şovu bu.
gerçekten çok haklısın. sanki savaşa gidiyorlar. terhis olmak kutlanır ama giderken kutlama yapmak cidden boş.
@pandоrasbοх kesinlikle, dağın başına gitseler amenna ama yaptıkları bir şey yok. Gereksiz yolu tıkıyorlar bir de.
yolu da mı tıkıyorlar birde, ben sadece aşırı gürültülü eğlencelerini biliyordum. ben askere yalnız gittim, garip hissettim kendimi.
Bence yerinde bir karar olmuş gelenek göreneklere bağlı kalmak isteseydik devlet büyükleri olarak halk olarak bugün bu halde olmazdık. İnsanın insana tahammülü kalmadığı bir dünyadayız artık. Bunlar iyi günlerimiz.
Yanlış olmuş, zamanla tüm kültürlerimizden ayrıldığımız gibi bu kültürü de kaybedeceğiz gibime geliyor, uyanmak için gereği yok lakin ramazan dedin mi akla ilk davulcular gelir, kaybetmemek gerek böyle değerleri...
Kesinlikle davulsuz uyanmak imkansız. Zamanı nasıl bileceğiz ki? Keşke güneşe bakmak ve davul sesi dışında zamanı bilmenin bir yolu olsaydı... Hatta zamanı bilip bir de belli zamanlarda bizi uyarmasını sağlayabilseydik... Böylece gecenin bir yarısı zıkkımlanacağız diye gökteki büyülü adamlarla işi olmayan normal insanları da durduk yere uyandırmamış olurduk.
Keşke bunun bir yolu olsaydı ama yok.
İroniye düştüm
Senin o saman dolu kafanı...
@Both_Angel_and_Devil anlaşılan saman dolu kafa senin ki 😅
Ya aslında tatliş bir gelenek ama tutan var tutmayan var. Tutmayan insanları uykudan uyandirmak iyi değil. Hem tutanlardan da gece gece o sesi duymak istemeyenlerde olabilir. Çünkü bazı insanlar ilk uyanınca çok gergin olabiliyor
Aslında gerekli değil ama yani bu Ramazan’ın bir geleneği güzel bir şey bu insan o davulu duymak istiyor
Ramazan davulu olmadan olur mu ya. Gelenek o bi, ben seviyorum açıkcası.
Uyanmak için gerekli değil ama ramazan ve gelenek olduğu için davul çalınmalı
Yani İslamiyet de böyle bir kural yok zaten İslam da davul zurna pek önerilen bir şey de değil men eden kurallar da var, böyle saçmalıkların yasaklanması gayet güzel olmuş.
Adamlar davulcuları düşünmüş resmen davulcu atlayacak kamyonetin arkasına sokak sokak gezecek alacağı bahsisler mazot parasına yetmeyecek ki e yaya gezseler yetisemeyecekler gerek yok 😅😅😅
Açıklamaları haklı buldum fakat bu bana tatlı bir gelenek gibi geliyor ya, davulun çalıp gezdiğini duyunca insan mutlu oluyor en azından ben oluyorum fjjdjf
Bazen diyorum "gelenek, gorenek". Bazen de diyorum "ne gerek var bu çagda davula filan.
Çok mantıklı bir karar keşke tüm Türkiye'ye geneli olsa sabahın köründe uyuyan var mı demedn davul çalinması saçma idi
Davula gerek yok bence mani söylemiyor ki arabanın arkasına atlamış tak tak iki vurup gidiyor gerek yok buna arabalar çok ses çıkarıyor aynen.
Güzel bir gelenek , Ramazan'ın ruhunu yansıtıyor. Rahatsız olup şikayet edenler olmasa yasaklanmazdı.
Keşke tüm ülke de yasaklansa aşırı gereksiz bir gelenek ayrıca ben oruç tutmuyorum davul sesine uyanmak zorunda değilim
Kimse artık davul sesine uyanmıyor ki. Telefonunun alarmını kur, vur kafayı yat uyu. Davul gerekli değil.
Bence gerekli değil. İnsanlar alarm sesi ile uyanabilir bence. Davulcu buraya gelene kadar ezan okunmuş oluyor nerde ise.
Gerekli değildir ama adettir gelenektir Ramazan'ın bir güzelliğidir. Böyle böyle herseyimizi koreltecekler
Milletin ekmek parasıyla oynuyorlar. Bırakın çalsınlar. Renk katıyor, bayrama
Zaten uyanmak isteyen saati kurup uyanıyor. Bebeği olanlar için de iyi oldu aslında.
Milli gelenek gibi oldu ama haklı kur alarmını kalk
mesel davulla uyanmak değil adet kültür parçası bence hoş olmamış
Gereksiz alarm diye bi şey var !! Ben hiç davulun sesiyle uyanmadım
Yasaklyan kimse sağolsun valla. keske İstanbul'da da yasaklansa gecenin bir vakti kafa s2yorlar ya
Bu gelenek devam etmeli
Ama para alınmamalı
Millet alarm ile uyaniyor
Sahura uyanmak icin degil gelenegi yasatmak icin önemli
Ramazanda davul geleneğimizdir çalmamak doğru olmaz bence
Gerekli değil, hatta bazen rahatsız edici buluyorum ama eskilerden bi gelenek. Olmazsa olmaz bence.
yani gerekli diyemeyiz herkes alarmıyla kalkıyor ama bir gelenek sonuçta olsa da olur olmasa da olur
gereksiz ama bazen bizi çocukluğumuza götürmesi çok güzel oluyor:)
Herkesin baş ucunda alarmı var, gerek yok bence de.
Bu bir gereklilik değil, gelenektir. Bir disipline sokulabilir ancak kaldırılması halkın geleneklerine saldırıdır.
Her yeri işgal eden gereksiz heykelleri de yıkın.. Ama önce kafanızdaki heykelleri yıkın.
Gereklilik olarak evet gerek yok ama bir gelenektir yaşatılabilir
20 yıldır uyanmayanı davul zurna saz sazı soksan az
Ne gibi bir zararı var gürültü kirliliği oldugunu sanmıyorum
Davultaparlar alsınlar davulcuyu 365 gün evinde gece 3te çaldırsınlar
artık değil çünkü herkesin alarmı var
ama sahurda davulcularla uyanmakta güzel bir gelenek bence
Bence gereksiz zaten şimdi herkesin telefonu var
Ülke o kadar sağa kaydı ki Kayseri solda kaldı
Alarmlı saatler çıktığı zaman davul işi bitti
tum illerde yasaklansinn
Davulsuz olmaz ramazan
Gelenektir devam ettirilmeli.
oruç tutmayan insanları rahatsız etmeye gerek yok
Davul çalınması gereksiz zaten
gereksiz bi şey bence
gayet güzel bir karar olmuş
Davulsuz ramazan çekirdeksiz kola gibidir
gelenek diyor çalar saat var telefonu kurar sın
Mantıklı bir uygulama.
Davulsuz ramazan mı olur ya.
Gereksiz kafa açıyor. Tüm illerde böyle olsa keşke
Gereksiz
Günümüzde gereksiz.
Ayrı bir hava katıyor olsa da gerekli değil.
davulsuz ramazan mi olurmus ya
bence davul olmalı..
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?