Ramazanda davulla sahura kalkmak çok eskilerden; çalar saatin olmadığı, cep telefonu başucumuzda uyumadığımız zamanlardan kalma bir adet. Daha önceleri ramazan davulcuları insanları manilerle uyandırırdı.Artık mani söyleyen davulcu sayısı oldukça azaldı. Bazıları bu gelenek devam etmeli derken bazıları da artık herkesin evinde telefon veya çalar saat var davula gerek yok diyor.
Peki bu konuda sen ne düşünüyorsun?
Bitmesi lazım
Devam etmesi lazım
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ramazanda davul çalmak bitmeli mi yoksa devam mı etmeli?
Her ne kadar geleneksel bir kültür olsa da son zamanlarda bunun pek kültür ile alakası kaldığını düşünmüyorum. Ramazan davulcuları eskiden o saatte güzel manileri ile sokakta dolaşırdı. Gerçekten küçüklüğüme dair bunu hatırlıyorum. Hoşuma giderdi. Duyduğumuz gibi kalkar cama koşardık be dinlerdik. İnsanlar da bu jestine karşılık ona para verirdi. Ama bu para verme olayı gönülden kopardı. Ama artık sadece eline davul alanın yapabileceği ezgili bile olmayan sözsüz bir şeye dönüştü. 5 yaşındaki çocugun eline davul verirseniz aynı tıngırtıyı yapabilecek durumda. Ayrıca para isteme konusunda insanları çok fazla zorunluluğa sokuyorlar. Apartman kapısı açık oldugunda girip bütün zillere defalarca basıyorlar. Son 4-5 senedir benim ailem oruç tutmadığını söylediği, defalarca basmamaları için çok kez uyarı yaptığı halde kapıyı kapattıktan sonra bile hemen zile basıp para istiyorlar. Zorunlu ve sanki haraç keser gibi bir durum aldı. Artık bu gelenek gelenek olarak ilerlemiyor. Bu yüzden artık bitmeli ve insanlar alarmları ile uyanmalılar
Eğer çalmaya devam ederlerse o tokmağı alıp davulcuların kafasına vuracam yemin ediyorum. Bir de bayramda sesini duymadığımız davulun parasını almaya geliyor bunlar.
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
1
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Artık bitmesi gerekiyo bu çok ilkel bir arap geleneği. Bugün alarm kurabiliyoruz. Ve herşeyden önce herkes oruç tutmak zorunda değil ve herkesi uyandırmak insan haklarının ihlali anlamına gelir. Bu islamcı tahakküme son vermek gerekiyor
Oruç tutmayanlar ya da Müslüman olmayanların saçma bir ayrımcılığa uğraması demek bu. İş yerleri için bayramdan dolayı izin veriliyor çünkü. Oruç tutanlar bayramını yaşayacak belki tatile gidecek de tutmayanlar işte çalışacak mı? Saçma olurdu bu
@Sedakaram bence hiç saçma değil Milli bir bayram değil bu dini bir bayram Müslüman olan kişi inanıp ibadetini yapıyorsa bu onun bayramı Diğer kişilere ne ki
O zaman alevi olmayan insanlar da aşure zamanında bir şey yapmasınlar. Yılbaşının hala günah oldugunu düşünenler de o gün işe gidip çalışsın ya da Müslümanların kutsal günü cuma ise o gün gelmeyip cumartesi pazar herkes tatil yaparken çalışsın vs... Çok mantıksız olurdu bu. Yapılan tatil ülke genelinde oluyorsa bundan din dil ırk farklı diye onlara ekstra çalışma saati yüklememez
Eğer böyle bir uygulama oldugunda farklı dine mensup insanlar da kendi dini bayram olarak kabul ettikleri günlerde tatil yapmalı o zaman. Onlar tatil yaparken siz çalışacak mısınız?
@Sedakaram çalışırım tabi Bence gayet mantıklı Yahudi bayramı 10 gün ise o yahudinin inancına göre onun bayramı banane? Aynı şekilde müslüman bayramı 9 gün ise o müslümana bayram bayrama inanmayan biri için niye? Çok saçma bence
Sence patronlar herkesin dini inancına göre izin verir mi? İzini çok olan da var ateist olup olmayan da. Patron bunu takip edemez zaten. Bence eğer olacaksa bütün herkese verilmeli veya bütün bayram tatilleri kaldırılmalı
@Sedakaram aşureyi icat eden Aleviler değil. Aşure onuncu gün demektir ve her yıl Muharrem ayının onuncu gününde aşure yemeği yapılır. Kurban Bayramı da Zilhiccenin onuncu günü, yani hicrî takvim esas alınıyor
Aşure alevi orucu olan 12 imam orucunun bitiminde yapılan ve insanlara sunulan bir yemektir. Hatta bazı inançlarda aşure yapmadan orucun son bulmadıgını düşünürler. Aleviler bunu yaparken diğer müslğmanlarda örnek almış ve yapmaya başlamıştır 🤗
@sedakaran kelimenin kökenini açıkladım, alevilik diye bir kavram yokken aşure yemeği vardı. İslamiyet'in ilk yıllarından beri aşure orucu var, tarihî kaynaklar ortada