Ramazan ayına gireceğimiz bu günlerde sizce davul çalma geleneği yasaklanmalı mı?

Evet yasaklanmalı
Hayır yasaklanmamalı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ramazan ayına gireceğimiz bu günlerde sizce davul çalma geleneği yasaklanmalı mı?

Bence Ramazan davulu, kültürümüzün önemli bir parçası ve güzel bir gelenek ama herkesin yaşam tarzına ve rahatına da saygı göstermek gerekir. Eskiden insanların sahura kalkmasını sağlarken şimdi çoğu kişi alarm kullanıyor, bu yüzden bazıları için sadece gürültü gibi gelebilir. Özellikle yaşlılar, bebekler, gece çalışanlar veya sağlık sorunu olanlar için rahatsız edici olabilir. Eğer insanlar rahatsız oluyorsa ve toplu bir şikâyet varsa belirli yerlerde yasaklanabilir ama tamamen kaldırılması yerine daha ölçülü ve kontrollü bir şekilde devam etmesi daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Ramazan davulculuğu, uzun yıllardır süregelen bir gelenek. Kimileri için nostaljik ve manevi bir anlam taşıyor, kimileri içinse rahatsız edici olabiliyor. Günümüzde alarm, telefon gibi teknolojik imkanlar olduğu için davulun işlevselliği tartışmalı hale geldi. Özellikle uyku düzeni hassas olanlar, yaşlılar, bebekli aileler veya sağlık sorunu olanlar için rahatsız edici olabilir.
Bence bu konuda en makul çözüm, mahalle sakinlerinin görüşüne göre hareket edilmesi. Eğer bir bölgede çoğunluk davul çalınmasını istemiyorsa, yasaklanmasa bile kaldırılabilir. Ama isteyen yerlerde bu geleneğin yaşatılmasına da saygı duyulmalı. Sence tamamen yasaklanmalı mı yoksa belirli kurallar çerçevesinde devam mı etmeli?
Yasaklanmalı diyeceğim de davulu yasaklarsak o zaman ezanı da yasaklamak gerekiyor bu mantıkla neticede bazı evler cami minaresine yakın oluyor davul insanları rahatsız ediyorsa, ezan da edebilir. Bunun sonu yok. Yasaklara karşıyım ben. Evet günümüzde davulun bir anlamı yok alarm kurup kalakabiliyoruz ama yinede yasaklanmamalı. Davulu verirsek ezan da gider.
Dışarıda -20 derece soğuk var. Bu soğukta davul ses bile çıkarmaz. Ayrıca kolay değil bu soğukta tokmak sallamak. ihtiacı olanlar sebepleniyor çalınsın kime ne zararı var. Ordan burdan emek karşılığı üç beş sadaka topluyolar. Çoluk çocukları rızıklanıyor.
Cevap
59Cevap
Evet yasaklanmalı
Her sene orucumu tam tutan biri olarak tabiki yasaklanmali diyorum. Davulcularin en buyuk zarari oruc tutanlara.. zaten sabah 4 te 5 te kalkiyoruz uykusuz kaliyoruz. Bide bunlar gece yarisi 1 de 2 de falan gurultu cikariyor mahfediyir tüm duzenimizi. Tutmayablar geri uyuylt sabaha kadar bizim bolundukten sonra 2 saat sonra tekrar kalkmamiz gerekiyor. Ayrica tutmayablar var onlar icin ragatsizlik vermekten baska bosey degil. Eskiden alarmli saat yokmus ve musluman mahalleleri ve gayrimuslim mahalleleri ayriymis.
Ramazanın davulundan rahatsız olanını da davuldan dolayı değil de islamdan dolayı rahatsız olduğunu düşünürüm.
Ramazan ayının olmazsa olmazı sizce nedir? ↗ yanıtlarsanız sevinirim
Yasaklanmalı, boşuna çalıyorlar. Kimsede davulcuya para vermiyor. Herkes telefon alarmıyla kalkıyor. Eskiden telefon yok diye böyle bişey varmış. Teknoloji ilerledi artık bana gereksiz geliyor.
Yasaklanmalı. Gecenin i saatinde benim gibi oruç tutmayanlar neden uyandırılıyor. Bunun çocuğu var hastası var ayrıca. Geleneklerinizin mantığı yok. Saçma sapan işleri gelenek diye devam ettirmek nedir arkadaş anlamadım gitti
Evet yasaklanmalı. Çünkü gereksiz bir şey. Alarmı kuruyorum kalkıyorum sahura. Davulun hiç bi faydası yok. Anca birilerine para kazandırmak amaclı
Yasaklanmalı tabii herkes oruç mu tutuyor Sanki %100 herkes müslümanmış gibi herkes dini bütünmüş gibi gecenin bir vakti insan beyninden bulmuşa dönüyor iş var güç var hem artık alarm var yani
Günümüzde davula göre uyanıp sahura kalkan pek insan kalmadı ve islam dışında inançlara mensup kişiler de uyanmış oluyor ama yine de geleneksel olduğu için devam etmeli
Teknoloji bir çok şeyi öldürdü ve öldürüyor. İnsanların hayatına çok büyük kolaylıklar sağladı ve sağlıyor. Geleneklerimiz açısından devam etmesinde , hiçbir sakınca yok.
Davulun sesine uyandığımı hiç hatırlamıyorum kaldı ki o saatlerde evde bile olmuyorum bazen 😂
ne iş yapıyorsunuz?
kargocular imsak saatinde mi çalışıyor?
hımmmmmm
Hayır tabii yasaklanmamalı bu Ramazan'ın bir gelin iyidir asırlardır uygulanan bir şey niye yasaklanıyor ki
Hayır yasaklanmamali zaten rahatsız edecek kadar bir ses olmuyor
Oruç tutmasam da rahatsız olmuyorum; onlar bizim geleneğimizin bir parçası, aksine huzur veriyorlar.
Yasaklanmalı ya bir sokaktan 5 sefer geçiyorlar saçma bir gelenek artık herkesin alarmı var saati var telefonu var
Yıllarca kültürel geleneklerimiz haline gelen bir adet oludugu için açıkçası yasaklanmasa daha güzel olur
Gece erken saatlerde çalıyor uyanıyorum uyku düzenini bozuyor olması kötü bence onun dışında benim için sorun değil
Eksiksiz oruç tutan biri olsam da asla duymuyorum davulu, saate göre uyanıyorum bu yüzden gereksiz. Belki de yüksek yerde oturduğum için duymuyorum ama yine de gereksiz herkes kendine göre uyanır
Evet yasaklanmalı herkesin inancı kendine sessiz tutsunlar illa gürültü mü gerek bilinmesi için saçmalık
İslami gelenektir davul tabiii yasaklanmayacak saygı duymak zorundasın
Neden yasaklansın ki? Oruç falan tutmuyorum, ama, çoğunluğu oruç tutan ve/ya saygı duyan bi toplumda bu yassklanmamalı
Ramazan pidesi ve davul bu işin raconudur onlar da giderse eski ramazanlardan bir hiç kalıcak çok severim çok da desteklerimm
Hayır, bazı şeyler kültürdür ve kaybolmaması lazım.
Her ilçede her semtte yok muhitine göre ramazan davulcuları
Yasaklanmalı bence travmam benim ya ben hiç sevmem küçükken çok korkardim
@bulabilir davul yasaklansin diye neden ateis oldun. Davul zaten bidat
Eski kültürü öldürmek geçmişe saygısızlık olur devam..
Müslüman olarak evet diyorum ateist olsaydım yine evet derdim ben davul çalma olayını geleneksel olarak görüyorum 🥁
Çaldığını duymuyoruz para toplamaya geliyor boş işler
Bi o kaldı ramazan'da eskilerden kalan yasaklanmamalı kesinlikle
Bizim burada davulcu geçmiyor otoyol kenarı ev valla hayatımda hiç görmedim davulcu
Kesinlikle yasaklanmalı gereksiz gürültüden başka bir şey değil
Çocuklara bırakılan en güzel gelenek. Hala davulcu yolu gözleyen çocuklar var
Hayır kesinlikle böyle bir yasağa gerek yok.
Davul Ramazan'ın nişanıdır
Bir gelenek olarak devam ettirilebilir. Ama çok erken saatlerde çalmamalılar..
Artık davulla kalkan yok ama bir gelenek olarak devam ediyor
Geleneklere dokunmamalı. Zararı mı var ki? Bu uğraş neden?
Hayır o bizim geleneksel ibaremiz yasaklanmamalı..
yasaklanmalı benim dini inancım yok ama zorla uyanıyorum sesinden
Davulcu davulunu çalsın ama kapıma 3 kere gelmesin.
Gereksiz bence birde gelip para topluyorlar ben kendim kalkıyorum zaten gerek yok
Müslüman değilim ve bence yasaklanmamalı rahatsız eden bişey yok çünkü
Ben müslüman değilim ama o davul rahatsız etmiyor aksine hoşuma gidiyor
Yalanciyi xjsjjs
Hayır çok güzel bir gelenek, neden yasaklansın
Keşke dahada yaygınlaşsa
Tutmayanlar için eziyet bence o saatte o sese uyanmak
Yasaklansın saat alarmi kuruyoruz zaten bir davul çalıyorlar ya bir mani duymadım
Ezan sesini de kissalar super olur simdi ramazanda gunde 30 vakit biseyler okuyolar cnku
Her sey tadinda. O da ramazanin bir nesesi olarak sekilde uygulanirsa tabiki tadi tuzu.
Lafa geldi mi kulturumuze sahip çıkalım batıya ozenmeyelm dersinz işinize gelmeyen şey oldu mu su kaldirilsn bu yapilmasn dersnz.
Kesinlikle bazen evin önünde takılmış cd gibi durup çalıyor çok sinir oluyorum sene 2025 herkesin elinde telefon var kur alarmını kalk
bence ramazanın geldiğini belli eden geleneklerden birisidir ramazan davulcuları
Adam akıllı mani söyleyip davul çalınmayacaksa yasaklansın
ben duymuyorum ama para toplama olayı biraz can sıkıyor
Neden geleneklerimizi öldürmek istiyorsunuz canım mısınız siz yabiz Müslüman bir ülkeyiz tutmayan tutmaz ama bizim atalarımız Müslümandı ve bu gelenegi surdurmek bizim gorevimiz
Gidiyosan git banane bana niye söylüyon
Hayır yasaklanmamali İslami gelenektir rahatsız olan İslama da rahatsızdır
Çok safe hissettiriyor yasaklanmasın
Gereksiz bir uygulama
Evet kesinlikle ben hiç sevmiyorum hiç
Gelenektir dawul çalınmasıı we hep dewam etmelidir
Yasaklanmasın ben de davula çıkıyom
Gereksiz aslında ama kafalarına göre
çan yasaklanmıyor davul nıye yasaklansın
Tabiki devam etmeli, neden yasaklanacakmış
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?