Selamlar KScanlar ,💶
ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergilerini açıkladı. Plan tüm ülkelere en az yüzde 10'luk bir temel gümrük vergisi getiriyor. Bizim ülkemiz, bu durumdan etkilenir mi merak ediyorum?📈 🔎

Selamlar KScanlar ,💶
ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergilerini açıkladı. Plan tüm ülkelere en az yüzde 10'luk bir temel gümrük vergisi getiriyor. Bizim ülkemiz, bu durumdan etkilenir mi merak ediyorum?📈 🔎

Evet, Trump'ın tüm ülkelere en az yüzde onluk gümrük vergisi getirme kararı, Türkiye dahil birçok ülkenin ekonomisini etkileyebilir. Bu tür bir karar, dünya ticaretinin yapısını değiştirir ve global tedarik zincirlerini yeniden şekillendirebilir. Türkiye'nin ekonomisine olan etkileri birkaç açıdan değerlendirilebilir:
1. İhracat Üzerindeki Etki: ABD, Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarından biridir. Eğer ABD, Türkiye'den yapılan ihracat ürünlerine ek gümrük vergisi koyarsa, Türkiye'nin ABD'ye yaptığı ihracat maliyetli hale gelebilir ve bu da Türkiye'nin bu pazarda rekabet gücünü azaltabilir. Örneğin, otomobil, tekstil ve beyaz eşya gibi bazı sektörlerdeki ürünlerin fiyatları artabilir, bu da Türk ürünlerinin Amerikan pazarında daha az tercih edilmesine yol açabilir.
2. İthalat Maliyetleri: Gümrük vergileri, sadece ihracatla değil, aynı zamanda ithalatla ilgili de etkiler yaratır. Eğer Türkiye, ABD'den veya ABD'nin ticaret yaptığı diğer ülkelerden ham madde ya da ara malı ithal ediyorsa, bu ürünlerin maliyetleri artabilir. Bu da üretim maliyetlerini yükseltebilir ve nihai ürünlerin fiyatlarını artırabilir. Özellikle teknoloji, otomotiv ve bazı sanayi ürünlerinde ithalatın pahalanması, Türkiye'nin üretim süreçlerini ve fiyat seviyelerini etkileyebilir.
3. Döviz Kurları ve Enflasyon: Yüksek gümrük vergileri, özellikle ithalatın pahalanmasına neden olduğunda, enflasyonist baskılar yaratabilir. Türkiye'nin dışa bağımlılığı göz önünde bulundurulduğunda, ithalat maliyetlerinin artması, döviz kurlarında dalgalanmalara ve Türk Lirası'nın değer kaybetmesine yol açabilir. Bu durum, enflasyonun daha da yükselmesine sebep olabilir ve yaşam maliyetlerini artırabilir.
4. Küresel Ticaretin Daralması: Trump'ın uygulayacağı gibi geniş çaplı gümrük vergileri, genel olarak küresel ticaretin daralmasına yol açabilir. Bu da Türkiye'nin dünya çapındaki ticaret partnerleriyle yaptığı işlemleri zorlaştırabilir. Küresel tedarik zincirleri bozulduğunda, Türk şirketlerinin ihracat yaptığı diğer pazarlarda da olumsuz etkiler görülmesi olasıdır.
5. Türkiye'nin Alternatif Pazarlar Arayışı: Gümrük vergileri nedeniyle ABD pazarının daralması, Türkiye'nin alternatif pazarlar aramasına yol açabilir. Türkiye, Avrupa Birliği, Çin ve diğer Asya pazarlarına yönelerek kayıplarını telafi etmeye çalışabilir. Ancak bu da yeni ticaret anlaşmalarını gerektirebilir ve Türkiye'nin dış ticaret politikalarını yeniden şekillendirmesini gerektirebilir.
6. Yatırım Akışları: Küresel ticaretin bozulması, dünya genelindeki yatırımcıların daha temkinli hareket etmesine yol açabilir. Türkiye, dış yatırımları çekme konusunda zorlanabilir, çünkü ticaretin belirsizleşmesi, ekonomik riskleri artırabilir. Yabancı yatırımcılar, ABD'nin yeni ticaret politikaları nedeniyle Türkiye'deki ekonomik istikrarsızlıktan endişe duyabilir.
Aynen öyle bir çok açıdan etkiliyor
Türkiye’nin bu konuda büyük bir kazanç sağlayacağını düşünmüyorum. Yani, o büyük fabrikalar hemen vidalarını söküp Türkiye’ye taşımayacak. Türkiye hem işçilik hem de enflasyon açısından diğer ülkelere göre bayağı pahalı. Mesela Hindistan’a %26 vergi koymuşlar, ama orada işçilik neredeyse bedava. Türkiye’deyse %10 ama işler gene pahalı. Hani butik küçük işletmeler belki gelir, ama büyük fabrikalar için işler hiç kolay olmayacak. ABD’ye araç parçası ihraç eden bir fabrika müşterimiz vardı, durum gerçekten karışık, kim ne fiyat verecek, ne olacağı belli değil. Rekabet iyice kızışacak ve biz biraz dezavantajlıyız, işçilik maliyetleri her şeyin önünde.
Misal Zeytinburnu ve Mertere gidin bakın bakalım kaç tekstil firması kapanmış. Neden çünkü işçilik maaliteti, üretim maliyeti ithal ürünlerin önüne geçti. Tekstilci bir arkadaşım vardı o da bundan etkilenmemek için Mısır'a gitti. Tekstil ve beyaz eşya sektöründe üretim yavaş yavaş oraya kayıyor. Ben kısaca değindim ama durum bu. Kimse memnun değil.
Aynen öyle yararı olduğu kadar zararı da yok değil. Katılıyorum. 💁💸
Son olarak herkes ABD gümrük vergi oranlarını Türkiye için %10 sanıyor. Bi'bilen de aynı hataya düşmüş.
Daha doğru açıklamak gerekirse; örneğin bazı mallarda %0, bazı mallarda %37'dir. Otomobil, elektronik, tekstil ürünlerinde oran daha yüksek öte yandan tarım, hayvancılık, deniz ve hammaddede ise daha düşük oranlı vergiler sunar.
Buradan gümrükte vergiye tabii olan mallara bakabilirsiniz: (ingilizcesine bakın)
wits.worldbank.org/.../all
Evet farklı baya 🔎
Selam Bihteeerrr! 🌿
Evet, bu karar ülkemizi de etkiler. Türkiye'nin ABD ile olan ticaret hacmi özellikle sanayi, tekstil ve teknoloji gibi alanlarda önem taşıyor. Eğer yüzde 10 gümrük vergisi direkt devreye girerse ihracattaki maliyetler artar, bu da fiyatlara ve rekabete yansıyabilir. 💰
Aynı zamanda ithal ettiğimiz ABD ürünlerinde de fiyatlar yükselebilir. Fakat, bu tarz durumlar alternatif pazarları değerlendirme şansı da sunar, endişelenme! 🌍 Sen bu süreçte yerli ürünlere yönelip ekonomiye destek verebilirsin. 😊 Bürokratlar bu konuda karşı denge stratejileri geliştirir, takipte kal! 💼
Güzel çözüm yerli ürünlere yönelmek haklısın eko bey 🧐
Rica ederim eko o senin ekonomist gören gözlerin💁🧡
Cevap
36Cevap
Evet etkileyebilir diye düşünüyorum.
Aynen etkilenir kısmen de olsa 💸🌿
Yani olabilir de olmayabilir de; bunları hep Amerika'nın oyunu olarak değerlendiriyorum. birtakım küresel güçlerin dengelerini kaybetmesi sebebiyle tüp gaz fiyatlarının artacağını tahmin ederek Tüpçü Fikret ile iş birliği yapma projesinde düşünmüyor değilim. Ama genel bağlamda bakacak olursak, toplumsal olarak telefonunu cebinden çıkaran dayıların bu durumu daha iyi değerlendireceği kanaatindeyim, efem.
😄
Bu amcayı nerden buldun 🤣
Cihangir kennedy o 😂
youtube.com/shorts/LfQ16QG32aw?si=VNCHcFdi7ldq33yu
Off yanlış videoyu atmışım 😂
https://youtu.be/wB1LsAt1omI?si=zCJ5s0OT-EObj7i4
Ay çok komik 🤣🤣🤣
Vergi değişiklikleri bizim ekonomimizi etkiler ancak bu etkiler olumlu mu olur olumsuz mu bunu kestirmek kolay değil. Çünkü ülkemize ait vergiler değişmedi. Bu durum bizim ihracat yapan kurumlarımıza rekabet avantajı sağlar. Ancak sermaye piyasalarında dışa bağımlı bir ülke olmamız nedeniyle özellikle batılı ülkelerde oluşan olumsuz hava bizi de olumsuz etkiliyor. Nitekim borsa geçen haftadan beri düşüşteydi. Bugün biraz toparlanır gibi oldu ancak belirsizlik uzun süre devam edecek gibi duruyor.
Çok güzel ifade ettin aynen öyle 💁
Dışa bağımlı bir ülke olarak yaşadığımız için acayip şekilde etkileyecektir hem de. İnşaat setleri artış gösterecek fiyatlarda. Demir özellikle dışarı bağımlılık ülkemizde var maalesef. Bizim ülkemizde üretim olmadığı için yurt dışında ülkelerde herhangi bir şey olduğunda bizim ekonomimizde çok fazla etkileniyor. Bir ülkede üretim oldukça ekonomisi düzgün olur. Dışa bağımlılığı azaltmak gerekir. Bunun için fabrikalar olması şart. Her ilde gerçekten bir tane fabrika olması lazım. Hani ayrı ayrı ülkenin gerektirdiği şeyleri üretmesi lazım. Tabii ki o ilde o fabrika faydalı olacak şekilde kurulması lazım. Yani rastgele bir üretim tesisi olmayacak.
Yerli ürüne yönelinse çözüm olur biraz da 🧐
Yerli ürün yok ki. Hepsini ham maddesi de yine yurt dışı.
Var da çok az çoğu dediğin gibi ithal
Kullandığımız plastik ürünlerin %90'ı Çin'den geliyor. Bu en basiti. Plastik bir kazma sokulup şekil verilen bir şey. Ama yok yani elimizde.
Doğru
Çin dışında tüm ülkelere erteledi. Olumlu bir gelişme aslında dünyanın tepkisini bekledi. Aslında aklen ekonomistler olsa bunu kullanır. Hem geçiş bölgesi ülkesiyiz hem de üç tarafımız denizle çevrilidir. Özellikle kıtalar arası transit geçiş güzergahındayız. Trump amacı ülkesini korumak ancak çok aceleci yspıyor her şeyi. Şu anlık izlemede kalıyorum tabi bir şeyler yaparak. Ukarım istediğim şeyler olabilir. Trump gelirken söylediğim çoğu şeyi tutturdum. Şimdi önümüze bakalım. 😎💯🔥
Güzel yorum aynen ticaret olduğu için gümrük vergisi vs etkileniriz ✨
Teşekkürler... minimum etki diyelim.
Rica ederim
Etkilenmesine gerek yok ki bizim ekonomi yönetimindekiler yere milletin cüzdanı düşse, eğilip alacaklar zaten.
Abd kendi ayağına da sıkıyor böyle yaparak. Tüm ülkeler aynı oranda gümrük vergisini ABD ye de uygulayacak, böylelikle enflasyon orada da artacak. Bu işin sonu büyük bir savaş.
Yani kimsenin eli armut toplamıyorum karşılıklı güç ⚡ savaşı 💸
Aynen öyle. Sen ne yapıyorsun, birikim yapıyormusun?
şu an hastayım vallahi birikim konusu değişiyor bende bazen yapıyorum bazen satıyorum. 🧐
Çok geçmiş olsun, dikkat et kendine.. Süperr, bırak dursun değerlensin işte..
Evet yatırım için uzun vadede iyi hem teşekkürler şu an iyiyim 😎
Çin ve ABD arasındaki soğuk savaşın bir parçası bu Trump ruh hastası bir karakter bu şekilde vergileri arttırarak Çine yaptırım uygulayamaz karşı hamle mutlaka gelecektir bize gelince azda olsa etkileneceğiz bu bir gerçek ama çin ekonomisi şu an dünyaya hükmediyor düşük maliyet tüm küresel sermaye fabrikalarını Çine taşıyor çünkü karın tokluğuna çalışan İnsanların ülkesi.
Trump çok zeki aynen Çin'e de yaptırım gelecektir
O adam kafayı yemiş :) tüm ülkeleri karşısına almış ekonomik Savaş veriyor Tamam da niye ne gerek var:) Zaten anlamış değilim. Bu Amerika'da başka seçecek adam mı yok, aynı adamları seçip seçip duruyorlar. Bir de başkanlık sistemi abi. Ne dese o oluyor. Ama neredeyse bütün ülkede protesto ediliyor:)
Zeki adam kendi çıkarına göre hareket ediyor 🤣
Pek zekice olmuyor ama:) diger ulkeler de vergi cikariyor. Abd çin e her turlu zaten muhtac :)
Evet, Trump’ın böyle bir karar alması kesinlikle Türkiye’nin ekonomisini etkiler. Küresel ticaretin büyük bir kısmı Amerikan ekonomisiyle bağlantılı olduğu için ABD’nin gümrük vergilerini artırması özellikle ihracat ve ithalat yapan ülkeleri olumsuz etkileyebilir. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor.
Eve ithalat ve ihracat halinde olunduğundan dolayı gümrük vergilerinden de nasibimizi alabiliriz. Ancak bu oran Çin gibi ülkelerde yüzde 20 civarında bu demek oluyor ki avantaj da olduğumuz durumlar da yok değil. B🔎
Evet *
Elbet etkileyecek ama bizden ziyade uzun dönem etkisi bence bize iyi gelecektir. Bizim üzerimizden ikame edilecek ürünler elbet olacaktır. Ayrışacağız ki yine de politikaya bakar bu iş. Liyakat sahibi insanlar politika üreteceklerdir umarım🙏
İnşallah olumlu yansır ülkemiz adına. 🙏
Vallaha ya, inşallah. Şu memlekette bu kadar zor ile yaşanmamalı.
Yaşadığını kim söyledi halk öldü gömeni yok 🤣
Bu memleketin kaderinde bu var tamam da bi düzelelim daa. Hep bi alçaktan sürünme olmasın. Millet devleti için yaşıyor resmen. Devlet milleti yaşatmalı oysa.😮💨
Ocak devlet için değil , devlet ocak için olmalı durumu dgjjj
💯✋
Etkilenmez olur mu diyor dış piyasada kaybettiği %10'luk yar payını hiç piyasada çıkartır. Zenginin işi yürür ona bir şey olmaz olan aynı ürünü alan alt tabakaya olur.
Her zaman gibi orta tabaka ve alt tabaka olumsuz etkilenir
Merhaba,
Bizde zaten fazlası ile var! 😅
Daha da artacaktır! 😅
Her hangi bir yerde ne olsa olan bize oluyor! 😅
Şamar oğlanına döndük! 😅
Nasibini alıyoruz gjklk
Kim bilir belki de 😅 haahaha
Kendi nickini yazmış gibi oldu bea 😄
Hahaah 😅🌸😅yurt dışında araba 1 milyon bize gelince oluyor 3 milyon 😅çoğu firma araba vermeyi bıraktı Chevrolet çekilmişti ülkemizden
Bizim ülkeye notunu vermişler de ondan 🤷♀️🧐
Hahaah 😅🌸😅Avrupa bizi kıskanıyor yahu 😅
Neyini kıskanacaklar bea 😄
Hahaha dimi ya buna inanan çok var ama 😅💡bile ak parti buldu diyenler var 😅
youtube.com/shorts/PIR1ZaqJK4c?si=-1AWlvplAfXUQ2yw
Söyleyebilecek çok şey var yeri değil hklşş
Evet evet evet 😅aman aman 😅aman aman hocam
youtube.com/shorts/sGZIAqD3GUo?si=oPoaYXR07zJs8j2t
Biz genelde hammaddeyi yurtdışına satan bir ülkeyiz. O yüzden satılamayan hammaddeler ülke içinde kalacağından bazı fiyatlar düşer diye umuyorum
İnşallah
Bizim ülkemize gelene kadar bu % 50 leri bulur.. malum
Haklısın 🔎
Etkilemez. Herkese var bu vergi ve bize en az oranda var.
Kısmen etkiler gibi de çok değil 🧐
Evet ✅jkl
Etkieler tabii, somali devlet başkası nefes alsa etkiliyor mesela adfadfs
🤣🤣 birine dokunursan tüm taşlar düşer domino gibi 🧐
Maalesef 😄
Bize daha az vergi koyması fırsat yaratabilir.
Evet o da varmış 💁🙂
Kısmet 😊😉
Afrika'da kabileler birbirine mızrak arsa etkileniyoruz. Tabi bundan da etkileniriz.
Örneğine bittim gkllşş teşekkür
Mızrağımız eksikti bir 😄
Ülke ekonomisini beğenmiyorum Türkiye de yaşam kalitesi yok paranın yaşamın değeri yok
Evet ekonomi için söylenecek çok şey var da nizam yok ülkede 🎀
Etkilemez mi. Amerkidan gelecek Bütün ithal ürünlere ek zam gelecek demek bu
Zaten ülkece zamlandık 🤷♀️
Ben de profesörün hayranıyım tatlım ekonomiyi bilmiyorum ama hem bilginle hem güzelliğinle ortalığı kavuruyorsun.
Hahah teşekkürler güzel gören gözleriniz 🎀♥🙂
Türkiye'de vergiler bu kadar cokken elbette etkiler
Evet 💸
Kesinlikle etkiler. Herhangi bir ülkede bir şey olsa zaten direkt bize olan oluyor.
Kelebek etkisi jlşşş
Aynen hahahs 🦋
Etkiler ithalat yapanlar verdikleri farkı müsteriden çıkartırlar ama ithalat yapanlar Amerikadan ithalat yapmayı bırak başka ülkelere yönelebilirler
Evet bak 👀 bu doğru ama şu da var aynı kalitede mal olmayabilir başka ülkeden alış yapılırsa.
Maalesef ya 😏
Çoğu ülkede yüzde 30-40-80 vergi verildi çine ekstra 50 daha verildi bizim 10 bu otomativ ve birçok sanayi alanında bize imkan sağlıyor
Evet olumlu kısımlar da var aynen.🔎
Benim ekonomi mi etkilemez 🤣
Havalara bak sanki Mars'ta yaşıyor jlş
Neptün’de yaşıyorum 🤪😂🤣🥴
bizim bağışıklığımız var, bize dokunmaz.
Jkll
Bizim ekonomi etkileyen etkiledi zaten 😂
Ay hahah
Zaten ekonomimiz kötü etkiler
Kesinlikle, nasibini olumlu olumsuz alırız. 💁💸
Kendi ekonomisi dışında kimseyi etkilemez
Etkiliyor kısmen çünkü ithalat ihracat halindeyiz ABD ile. 💸
bizim ithalat ihracatımızın büyük çoğunluğu Avrupa ile ABD ile çok yok
amerikaya ne ithal ediyozki
Türkiye’den Amerika’ya İhracat Rehberi
Amerika, Türkiye’de dış ticarete atılarak iş hacmini büyütmek isteyen işletmelerin ilk tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Peki Amerika’ya ihracat nasıl yapılıyor? Hangi taşımacılık yöntemleri kullanılıyor ve ürünlerini bu ülkeye göndermek isteyen işletmelerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Bu içerikte, bu soruların -ve daha fazlasının- cevaplarını bulmanız mümkün.
İşte birkaç önemli alt başlıkta Türkiye’den Amerika’ya ürün göndermek isteyenlerin bilmesi gerekenler:
Amerika’nın Coğrafi Konumu
ABD, coğrafi konum olarak Kuzey Amerika kıtasında, Kuzey Atlantik Okyanusu ve Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında, Kanada ve Meksika arasında yer alır. Bu konumu, Amerika’yı özellikle de denizyolu ihracatı için son derece uygun bir destinasyon yapmaktadır.
Amerika’nın En Çok İhraç Ettiği Ürünler Nelerdir?
2021 yılında ABD’nin ihracatı %23 artarak 1,7 trilyon dolar olmuştur. Ülkenin 2021 yılında ihraç ettiği başlıca ürünler ise şunlar oldu:
Ham petrol,
Petrol ve petrol yağları,
Petrol gazları,
Otomobiller,
Elektronik entegre devreler,
Serum ve aşılar,
Karayolu taşıtları için aksam ve parçalar,
Telefon cihazları,
Medikal cihazlar,
Dozlandırıl
Otomobiller,
Ham petrol,
Bilgisayarlar,
Telefon cihazları,
Dozlandırılmış ilaçlar,
Karayolu taşıtları için aksam ve parçalar,
Petrol yağları,
Serum ve aşılar,
Elektronik entegre devreler
Diğer mobilyalar ve bunların aksam ve parçaları gibi gibi 🙂
kopyaladım bilmeyenler için kıymetimi bilin gllşş
Çok teşekkür 🙏🙂
evet etkiler bir çok ürüne zam gelir
🌿💓
💖🌸💖🌸
Çok mantıklı bir hareket trump zeki bir adam
Trump zaten zekiye şaşırtmıyor gjkll
Çinle rekabette geri kaldığı için yapıyor bayaaa bi geride o yüzden koydu ama çin artık süper güç oldu saplıyor
Çıkarını düşünüyor çok zeki bir hamle
Bu zekiliklerini bu beyeffendiller memleketinin iyiliği için harcasa bide halkının dışarda şowla olmuyo
Hahah doğru valla. Doğru yerde kullanılırsa avantaj aksinin bize de dezavantajı oluyor 🧐
Dolar Kuru dünya ekonomisini etkiler
Evet yeşiller etkiler klş
Borsalar böyle adamlar bı kiriz yaşasa biz burada etkileniyorum üretimimiz yok
Altın bu delinin yüzünden fırlamış 4 bine
Dört binin üstü şu an jkll
Ciddimisin dün aldık daha
Evet ben baktım altını borsayı takip ediyorum
Muhakkak
Aynen öyle💁
🤦🏻
Trump senin kel kafanı dbrjkrmfbrbn
😄😄
Etkileyebilir evet
Kesinlikle 💁💸
vergi geldi
✅evet
Bence etkiler
Kesinlikle
Tabi ki
Ülkemizde kendimize ait markamız kalmadı. Vardıysa da hepsi satıldı. Bu markalar dışardan mal getiricek ülkeye. Ve kendi mağazalarında satacak.
Biz de tüketici olarak satın alıcaz.
Mecburhenn
İthal edeceğiz mecbur evet
Etkiler biz segment olarak düşük ülkeyiz
kısmen
Evet 💸
Trump nereye saldıracağını şaşırdı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba, yine güncel ve özgün bir soruyla ekonomi etiketine katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Sorunuza gelen olumsuz cevaplara karşın ben Trump'ın şimdilik bize biraz daha olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü Trump, Çin’den Japonya’ya, Avrupa Birliği'nden Güney Kore’ye kadar getirdiği ortalama yüzde 25’leri bulan vergiye karşılık, Türkiye'ye yönelik yüzde 10’luk bir vergi getirdi. Yani aslında bize diğer ülkelere oranla daha düşük bir vergi getirdi. Dolayısıyla bu durum bizim için rekabetçi fırsatlar yaratabilir. Ama Trump'ın bu davranışları dünya ekonomisinde büyük ölçekli olumsuzluklar yaratırsa tabii ki biz de bundan etkileneceğiz.
Rica ederim, beğendiğinize sevindim. Gayet güzel açıklayıcı bir cevap oldu bu. Diğer ülkelere nazaran kötünün iyisi haldeyiz kısacası vergi oranlarına bakarsak ve fırsatta yaratıyormuş bu durum. Teşekkürler🙇🙏