Yiyecek ve içecekler konusunda normale göre daha yüksek fiyatlara sahip olmasıyla bilinen İstanbul Havalimanı tekrar sosyal medyada gündem oldu. Artan enflasyonun da etkisiyle yiyecek ve içecek fiyatları uçak biletleriyle yarışır hale geldi. Havalimanında 2 sandviç yedikten sonra 360 lira ücret ödeyen bir genç birçok gazetede haber oldu. Bazı vatandaşlar kiraların yüksek olması nedeniye bu pahalı yiyecek fiyatlarını normal olarak görürken, birçok vatandaş da uygulanan bu yüksek fiyatları fırsatçılık olarak görüyor.
Cevabın nedir?
Havalimanlarında satılan ürünlerin pahalı olmasının temel sebebi arz- talep meselesidir. Yani ürünlerin pahalı olduğu halde bunlara çok sayıda talep olmasıdır. Kısaca size pahalı gelen şeyler başkasına gelmiyordur. Ayrıca havalimanları şehir merkezlerinin dışında bulunduğu için yakınlarda market ya da benzin istasyonu bulunmaz. Bu nedenle fazla bir alternatif olmadığı için fiyatlar epey yüksektir. Havalimanlarındaki kira ücretleri oldukça pahalı olduğu, aynı zamanda burada çalışan personellerin birden fazla dil konuşabildiği için epey gideri olmaktadır. Bu ise satılan ürünlerde fiyatlara fazlasıyla yansımaktadır. Örnek olarak suyu ele alalım. Normalde 1 liralık su havalimanlarında 5 liraya varan fiyatlara satılırlar. Eğer 1 liradan satılsa havalimanlarında kamyonlarca dolusu su gerekir. Bunları koyacak yer olmadığı için, yani havalimanı kapasitelerinin kısıtlı olmasından dolayı ürünlerin konulacağı her raf/dolap değerlidir. Yani kısıtlı alanlar da havalimanlarının pahalı olmasındaki en büyük sebeplerden biridir. Havalimanlarında ulaştırma büyük bir maliyettir. Yani örneğin şehir merkezinde bulunan bir markete/mağazaya sabah saatlerinde ürünler gelir ve depolara konulur. Ardından aynı kamyonlar yakınlarda bulunan aynı mağaza giderler. Havalimanlarında ise böyle bir alternatif yoktur. Yani sadece havalimanındaki mağazaya ürünler ulaştırılır ve bunlar sadece kısıtlı saatlerde yapılırlar. Havalimalarından günde onbinler, hatta yüzbinlerce insan gelip geçmektedir. Bu yolcuların sadece bir kısmının burada satılan ürünleri satın almaları havalimanı ekonomisini canlı tutmaya yetmektedir. Bundan dolayı havalimanlarında satılan ürünler hiçbir zaman ucuzlamayacaktır. Kapitalizm böyle bir şeydir çünkü.
11 Yorumla- +1 yıl
Ayrıntılı ve aydınlatıcı görüşünüz için çok teşekkür ediyorum.
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
Sanki biraz fırsatçılık gibi.
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
12Cevap
- +1 yıl
Neresi normal yaklaşık 2 yıl önce bir 500 ml pet şişe suya ve sırma limonlu sodaya 50 lira vermiştim. Midem yanmasada o parayı o zaman marketlerde 5 lira bile etmeyen bu iki basit ürüne vermezdimde resmen fırsatçılığı en ileri şarlatanlığını yapıyorlar
11 Yorumla- +1 yıl
Abartılacak kadar yüksek değil diyenler, belliki çalışarak para kazanan insanlar değil ya gayri meşru iş yapıyorlar ya da aile sevgili parası felan yiyorlar.
Normal, çünkü işletmeler kirayı dolar üzerinden veriyor. Kaptan Baha’nın YouTubeda bu konu hakkında videosunu izlemenizi tavsiye ederim, buyruk link:
https://youtu.be/PvvOg37ongk10 YorumlaAbartılacak kadr değil fiyatlar bı iki hafta önce yemek yedm yani
20 Yorumla- +1 yıl
Geçen gün yemek yedim. Fiyatlar o kadarda yüksek değil.
20 Yorumla - +1 yıl
Sor bakalım havalimanında m2 bazında dükkan kirası ne kadarmış?
10 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Uzun zamandır gündemde size yeni gündem olmuş sanırım
20 Yorumla - +1 yıl
Alan cok ki fiyatı oyle aglamayın bunu hak ettiniz byeeeee
20 Yorumla - +1 yıl
Orada yemesin pahalı bulan (cidden pahalı evet) ama şart değil orada yemek de...
10 Yorumla - u+1 yıl
Çok pahalı fiyatlar bence
20 Yorumla - +1 yıl
Bunu anlamak çok basit
20 Yorumla - +1 yıl
Dolar üzerinden hesaplanıyor bence sorun yok.
21 Yorumla- +1 yıl
Ayrıca havalimanı otel ve yiyecekler her zaman pahalıdır yani. Ne diye abartırlar anlamam.
- +1 yıl
Tabii ki normal değil
10 Yorumla Kimseye zorla satmıyorlar satılıyo demek ki
30 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Bir su bile almadım pahalı çünkü
21 Yorumla- Cevap sahibi+1 yıl
Zaten arkadaşı da polisler aldı gitti yanımdan kadın polisemi ne bakıp durmuş aynı mal gibi
Havaalanında sap gibi kaldım tek başına 😂😂😂
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Almayıverin oradan
20 Yorumla - +1 yıl
Normal değil
20 Yorumla Safiye soyman havalimanında da pahali
11 Yorumlaİiii üşendim ve okumadim
00 Yorumla
Devamını Gör(13)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > İstanbul Havalimanı yüksek yiyecek fiyatları ile sosyal medyanın gündeminde! Sizce bu fiyatlar normal mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
En İyi Cevaplar