Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçek yağının, üreticisinin yaşadığı zorluklar nedeniyle daha da erişilemez fiyatlara ulaşabileceğine dikkat çekerek, ayçiçeği yağının lüks hale gelebileceğini söyledi.
Ayçiçeği, incir ve girdi fiyatları konularında açıklama yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ayçiçeği tarımının sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi kaçınılmaz hale geldi” vurgusu yaptı.
Bayraktar, “Ayçiçeği üzerine çalışan kamu, özel sektör, üniversiteler ve meslek kuruluşları önyargısız, ön şartsız işbirliği içinde sorunlara eğilmezlerse toplumun temel gıda ihtiyaçlarından biri olan ayçiçeği yağı lüks tüketim maddesi olarak raflarda yerini alacaktır” diye konuştu.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Ayçiçek yağı lüks tüketim maddesi haline gelebilir! Ne düşünüyorsunuz?
Artık ufaktan veganlığa doğru gidiyorum ne etiniz ne sütünüz hepsi sizin olsun katkısız sebze meyve yiyelim en iyisi 70-80 tl ye yağ 10 tl ye kola içilir mi?
İyice bezdirdiniz insanları. Temel gıda maddelerini lüks yapmaya çalışan aç gözlü sanayiciler.
Ulkemızde koylu kalmayıp herkes şehire göc edip asgarı ucret kölesi olduğu surece tarim urunletıde sıkıntılar olcak ulkemızın %80nını gezdim herkeste şehir hastalığı var şehırdekıler köşeyi dönmuş biliyorlar tarla bağ bahxe Burak şehire göc et surun ömur boyu aycıcek yağı luks olmaz bizim köylu ekip bıcmezse her şeyde olduğu gıbi dışrdan alırız çiçek yağınıda
Arkadaşlar bunların hepsi bahane. Türkiye’nin tarım arazisi Avrupa’nın en büyüklerinden. Sadece Marmara’da yetişen Mısır ve ayçiçeği tüm Türkiye’ye yetmesi lazım. Sen tarıma demek ki yatırımı kesmişsin. Hadi orayı geçtim diğer illerde ekilen sadece Mısır bile yağ için gitse eksiği gideriyor. Bakın Avrupa’nın en sefil ülkesinde bile yağ 2 lirayı geçmez. Almanya da 1.10-1.20 lira ediyor litresi, bizim burada 1 litre yağ 22 TL ve 2 litresi 38 tl. Tarım ülkesinin batışının belgesi. Akp hükümeti Türkiye’ye bir şey katmamıştır. Çiftçiye ananı al git diyen adamın eserini izliyoruz..
Bu arada İstanbul'da çok güzel ayçiçek 🌻 tarlaları vardı çok değil 5 yıl kadar önce belki daha az Bahçeşehiri başakşehire bağladılar sonra olimpiyat stadı ve etrafındaki tepeleri bayramtepe şahintepe vs gibi alanları tokiye verip 1 tane bile tarla bırakmadılar eskiden şahintepeye çıkıp sol taraf komple sapsarı ayçiçek 🌻 tarlası sağ taraf olimpiyat stadıydı şimdi olimpiyat stadını tokiden göremiyorsun ayçiçek 🌻 tarlasının üstünde de toki yatıyor ve şu an bi kısmına da hal pazarı yapılıyor eski hâli oraya taşıyacaklar
Yemin ederim Türkiye de yaşama dair kalite - eksiler de boşuna gitmek istemiyor kimse, ürettiğimiz soğan patates bile 1-2 liradan gelirse kilosu daha çok işimiz var bu ülke de herkes kendi çıkarını düşünüyor artık Asgari ücretle bile bir bekar insan zor geçinirken evlilire Allah kolaylık versin
Yerin bilmem kaç metre altında çıkan petrol ucuz iken toprakta yetişen bir bitkinin yağı neden bu pahalı hangisinin maliyeti daha yüksek bunların hepsinin Allah belasını versin
Soğanı suyla kavuralım da bu sefer onun da fiyatı artacak diye endişe ediyorum. Hatta soğan da almayalım. Yağ ihtiyacı ortadan kalkar. Yemek de yemeyelim heh bak bu en iyi çözüm
Böylesine güzel ve verimli toprakları olup yerli tohum ve üretimi engelleyen vr tüm tarım ürünlerini ithal eden, her tohumu fideyi ve gübreyi israil ve hollandadan getiren bir ülkede bu çok normal.