Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

AngelKiss

Ağlama krizleri, öfke kontrolünü sağlayamama, sıradan olaylara bile sinirlenme hali, komedi filmi izlerken duygulanma, aşırı alınganlık... Tüm bunlar eminim ki sana da oldukça tanıdık geliyor. Kendinde fark ettiğin bu değişikliklere ek olarak üstüne bir de tatlı krizleri, şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, kramplar, karın ve baş ağrıları oluşmaya başladığında; hayırlı olsun! Şu saatten sonra nur topu gibi bir "PMS"e sahipsin. İşte belki de daha önce defalarca düşündüğün regl döneminde neden duygusal olunur sorusunun cevabı; PMS (premenstrüel sendrom), yani adet öncesi gerginlik sendromu.

Peki, tam olarak nedir bu PMS? Adet dönemi öncesi psikolojiye etkisi nedir ve neden olur?

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

Adet öncesi gerginlik sendromu olarak bilinen PMS döneminde vücudunda psikolojik ve fiziksel olarak değişimlerin ortaya çıkması oldukça normal kabul ediliyor. Araştırmalara göre kadınların yaklaşık %85'i adet öncesi duygusal bozukluk yaşıyor. Bu durumun sebebi tam olarak kanıtlanmış olmasa bile vücuttaki magnezyum ve kalsiyum oranının dengesiz olması, adet dönemi öncesinde kanda bulunan östrojen ve progesteron gibi hormonlardaki ani dalgalanmalar, beyinde salgılanan ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun ani değişimleri gibi etkenler PMS dönemine zemin hazırlayan ve adet öncesi duygusal bozukluklara sebep olan faktörler olarak görülüyor.

İşte tüm o öfke patlamalarının, duygu durum bozukluklarının, aşırı hassasiyetinin, konsantrasyon güçlüğünün ve regl döneminde iç sıkıntısı yaşamanın sebebi; hormonların arasındaki anlaşmazlıklardan doğan ve beyninde gerçekleşen kimyasal bir dengesizlikten ibaret!

Regl dönemi psikolojisini en az zararla atlatmak için neler yapılabilir?

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

Regl döneminde kadınlar neden sinirli olur sorusunun cevabını artık biliyorsun! Bundan sonra regl döneminde aşırı sinirli, alıngan ve geçinilmesi zor bir insan olduğunu söyleyenlere bunun açıklamasını bilimsel olarak yapabilir ve tüm bunların sebebinin beyninin ve hormonlarının sana küçük bir oyunu olduğunu söyleyebilirsin. Fakat bu dönemi oldukça ağır geçiren bir grup kadın arasında yer alıyorsan geçmişte yaşadığın bir depresyon öykün varsa ve PMS döneminde şiddetli bir şekilde depresyonunun yeniden nüksettiğini düşünüyorsan mutlaka bir uzmandan profesyonel bir yardım almalısın.

Çok ağır geçen PMS dönemleri için doktorunun karar verdiği bir ilaçla tedavi yöntemine başvurabilirsin. Eğer sadece biraz daha sakin olmak, vücudundaki stresten kurtulmak ve bu dönemde de normal hayatındaki sen olmak istiyorsan endişelenme! Sana, adet döneminde hassasiyet ve gerginlik yaşayanlar için oldukça işe yarayacak bazı tavsiyeler vereceğim.

Egzersiz yapmak oldukça işine yarayacak!

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

İşe yaşam tarzını ve alışkanlıklarını gözden geçirmekle başlayalım. Eğer düzenli olarak spor yapmıyorsan PMS dönemini spor yapan kadınlardan daha ağır geçirme olasılığın oldukça yüksek. İşe ilk olarak hafif egzersizler ve düzenli yürüyüş yaparak başlaman bile farkı hissetmeni sağlayacak. Spor yapmak vücuttaki hormon dengesini düzenler, toksinleri atmana yardımcı olur ve endorfin salgılamanı sağlar. Bu sayede gevşemiş ve rahatlamış bir bedene sahip olursun. Ayrıca, adet öncesi sendromun psikolojik etkilerinin yanında fiziksel bir etkisi olan şişkinlik ve ödem gibi şikayetlerden de kurtulmanı sağlar.

Düzenli uyku şart!

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

Uykusuzluk ve aşırı stresin birçok hastalığının temel sebebi olabileceğini artık hepimiz biliyoruz. Uykunu yeteri kadar almadığın takdirde anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırladığın gibi PMS döneminin de oldukça ağır geçmesine sebep olabilirsin. Beynin uykusuzluktan fazlasıyla etkilenmesi durumunda duygu bozuklukları ortaya çıkar ve düşüncelerin dahi berraklığını yitirerek seni bambaşka bir insana dönüştürebilir. Bu yüzden günde en az 8 saat uyuyarak vücudunun uyku ihtiyacını karşılamayı ihmal etmemelisin. Böylece adet öncesi gerginlik sendromunun da belirtileri azalmaya başlayacak.

Bir süre kafeinden uzak durmakta fayda var

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

Biliyorum, kimimiz için çay kimimiz içinse kahve gün içinde tüketmeden duramayacağımız, özellikle işteyken ya da sohbet ederken bol bol tükettiğimiz içecekler arasında yerini alıyor. Fakat yapılan araştırmaların sonucunda kafein, adet öncesi gerginlik sendromunun en büyük sebeplerinden biri gibi gözüküyor. Adet dönemine bir hafta ya da on gün kala azaltacağın kafein miktarıyla daha rahat bir dönem geçirmeni sağlayabilirsin.

Kendine vakit ayırmayı ve iyi hissetmeyi unutma!

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?

Regl dönemine kendini hazırlamak için psikolojini olumlu etkileyecek şeyler yapmanda fayda var. Sevdiğin insanlarla görüşüp sosyalleşmek, sevdiğin bir filmi izlemek, yeni yıkanmış mis gibi kokan çarşaflarda uyumak, en sevdiğin kıyafetleri giymek, yoga ve meditasyon yapmak gibi mutlu olacağına inandığın ne varsa yapmayı unutma!

PMS dönemi kadar adet dönemi esnasında da kendini iyi hissetmen önemli. Bu yüzden hijyenik ped seçiminde seni en rahat hissettiren ve en güvende tutan pedleri tercih etmelisin. Orkid Platinum, yumuşacık yapısı ve %100 koruma sağlamasıyla senin için ideal ped olabilir.

Peki, sen adet öncesi dönemlerinde gerginliğinden uzaklaşmak ve kendini daha hissetmek için hangi yöntemlere başvuruyorsun?

Adet Dönemi Psikolojisi: Neden Sağa Sola Sarmak İstiyoruz?
23 Cevap