Sizce bir insanın gerçekten kültürlü ve donanımlı olduğu konuşmasından, davranışlarından ya da hayata bakış açısından anlaşılır mı? Çok kitap okumak veya eğitimli olmak yeterli mi, yoksa empati, saygı ve kendini geliştirme isteği mi daha önemli? Kültürlü insanın en belirgin özelliği sizce nedir?
Güncellemeler
4 ay
...
Bir insanın kültürlü ve donanımlı olduğunu nasıl anlarsın?
Tartışma esnasında bile alçak sesle konuşabilen, (duygusal zekası gelişmiş. ) naif, kendisine yapılmasını istemediği eylemi karşı tarafa yöneltmeyecek oranda (empatik ) cinsiyetçi tavırlardan uzak / saygılı bir birey, hataları insanı gören, uzlaşımcı, yıkıcı hamleler yerine yapıcı tavırlar sergilemesi, olgun olabilmesi, kendi duruşunu elalemin lafıyla sınırlandırmayan kendi benlik algısına saygısı olan stabil tek düze düşünmeyen, farklı perspektiflere sahip, her insan kültürlüdür.
Gecenin bu saatin bu yorumu yapmak harikasın. Bence bunlar zaten sağlıklı ve olgun bir insanın temel özellikleri. Duygularını yönetebilen, empati kurabilen, saygıyı merkeze alan ve farklı bakış açılarına açık olan biri hem kendine hem karşısındakine değer verir. İlişkileri ayakta tutan da güç değil, bu bilinç ve olgunluktur.
Teşekkürler harika gören gözler Beğenmenize sevindim. Ham olmamalı bence bir insan kendini yetiştirip geliştirdiği noktada olgunlaşıyor. Sabit fikirli değil de farklı açılardan düşünmek de bir kültür göstergesidir lafı olmaz. ✨🎈
Kesinlikle katılıyorum. İnsanı asıl olgunlaştıran şey öğrenmeye açık olmak ve kendini geliştirme çabası. Farklı açılardan düşünebilmek de hem karakter hem kültür meselesi bence. Ve ayrıca güzel sözlerininiz için teşekkürler.
Evet ben mükemmel bir insanım yerine ben kendini dönüştürmüş gelişen bir insan olma yolunda ilerliyorum demek hem daha alçak gönüllü tevazu sahibi olduğunu gösterir hem bilginin sınırsız bir deniz 🌊 olduğunu.
Daha istisnai ve kritik anlarda gerçekten anlamak mümkün. İnsanın dışarıya gösterebildiği kısmı kabuktan ibaret. Bazen bu kabuk gerçeği gizleyebilir. O yüzden gerçek tutumu anlık kararlarda görebiliriz.
Herkes herşeyi bilemez. Bilmediği kpnularda susmayı biliyorsa bildiği kpnularda da gayet yetkin olaya hakim içi dolu ölçülü şeyler söylüyorsa bu bi işarettir. Mütavazı olurlar. Kimseye karışmazlar asla. Sorulmadıkça bilgisi olduğu konularda bile yorum yapmazlar kendileri ile alakalı bir durum yoksa. Demek istediğim evvela kendilerini hadlerini yerlerini bilirler. Severim öyle insanları çok.
Ben konuştuğu konu ile ilgili dile ne kadar hakim diye bakıyorum. Mesela hukuki bir mesele mi var? Ne kadar hukuki yerine hakim. Mesela: Temyiz, arabuluculuk, istinabe, müdafi gibi. Kişinin karakteri ise o donanımın, topluma ne kadar yaralı olabileceğini gösteriyor bence.
Kültürlü insanı ilk önce üslubundan anlıyorum kanka. Her şeyi biliyormuş gibi konuşmuyor, bilmediğini de “bilmiyorum” diye net söylüyor. Empati, saygı, merak duygusu bence diplomanın çok önünde. 🎭📚
En belirgin özelliği de: Farklı fikirlere tahammülü var, kimseyi küçümsemeden tartışabiliyor. Hem güldürüyor hem düşündürüyor, yanında kendini kasmıyorsun.
Oturup konuşmak yeterli oluyor bazen. Ancak bazı derin insanlar var ki, sessizliğe bürünmüş olanlar ile bazen de çok sesi çıkanlar, onları yaşamak gerekir, onlarla derinleşmek… konuşmakla açmazlar kendilerini, konuşmakla çözemezsin benliğini.
Bazı insanlar kelimelerle değil, varlıklarıyla anlatır kendini. Onları anlamak için konuşmak yetmez; hissetmek, sabretmek ve gerçekten temas etmek gerekir. Çünkü bazı benlikler sözle değil, yaşanarak çözülür.
burada olay hayattan ne aldığımız aslında. Çok kitap okumak mesele ya da kıyas değil , bize verilenin dersini çıkarabilmek , fikir üretebilmek , sığ kalmamak , yargılayıcı olmamak , yeni bakış açılarına ve öğrenmeye açık olmak.
Ben anlayamam. Belki de bir papağandır veya taklitçidir.
Sinirine hakim olabiliyor ve stresli, gergin anlarda sakin kalabiliyorsa ayrı bir saygı duyarım ama diğer sorduğun noktadan emin olamam. Açıkçası çok da umrumda olmaz. 😃
Anlayış kapasitesi, merak, zihninin her yolunu adım adım yürüme isteğidir. Aldığı bilgileri kendine, sonrasında tüm insanlara ve sonucunda hayata entegre edebilmesidir.
Bilgiyi karakterle birlikte taşıyabiliyorsa. Bilmediğini rahatça söyleyebiliyorsa, farklı görüşlere saygı duyuyorsa ve konuşurken karşısındakini ezmeye çalışmıyorsa bu bir işaret.
Narsist biriyse zaten kendisini egosundan belli eder. Dediğim gibi süre değil, o süre içerisinde olan tutumundan anlaşılır. Bunu ayırt etmek çok da karmaşık değil aslında.