Daha milli konular ve milli eserler ortaya koymuşlar. Eserlerinde Ağır bir dil yerine herkesin anlayabileceği bir dil kullanmışlar. Milli bilincin ve edebiyatın gelişmesi adına olumlu bir adım attıklarını düşünüyorum. Fakat divan edebiyatının ağır ve herkesin anlayamayacağı tarzda yazılan, amacı zevk almak olan eserlerin benim dünyama daha çok hitap ettiğini düşünmekteyim.
Bana göre Cumhuriyet dönemi sanatçıları, Türk sanatında köklü bir dönüşümün öncüsü oldular. Yeni kurulan Cumhuriyet’in modernleşme ve Batı’yla entegrasyon çabalarıyla birlikte, sanatçılar özgün bir kimlik oluşturma arayışına girdiler. Resimden edebiyata, müzikten tiyatroya kadar pek çok alanda üretim yaparak hem Batı'nın tekniklerinden yararlandılar hem de yerel değerleri korumaya çalıştılar. Bu dönemin sanatçıları, Türk sanatını evrensel bir düzeye taşırken milli kimliği de güçlü bir şekilde vurgulayan eserler verdiler.
Cumhuriyet dönemi edebiyatçıları cumhuriyet döneminin hâlâ devam ettiğini düşünerek yorum yapacak olursam ilk dönemdekileri başarılı buluyorum ama son dönemleri ( günümüz) tam anlamıyla başarılı bulmuyorum. Başarılı bulduğum birkaç yazar var ama genel itibarıyla başarılı bulmuyorum. Müzik olarak ele alırsam onu da 2000 başlarına kadar başarılı bulmakla birlikte sonradan bozmuş olduğunu , kaliteli az şarkı olduğunu düşünüyorum. Picasso gibi resim sanatında farklı bir çığır açan ressam yok artık. Çevremde grafik tasarım mezunu olup ödül alan çocukluk arkadaşım var , yine resim mezunu bir arkadaş var ama yine eskisi gibi yeni bir çığır açan yenilikler yok. Heykelleri severim ama her heykeltraş bence başarılı değil. Mimari olarak da çok güzel ev dekore eden , cart curt yapan mimarlar var ama onları da bir Mimar Sinan gibi bulan var mı? Bence edemezler. Yaptıkları evler bile yıkılıyor yani. Depremde gördük ama tarihi binalara bak. Hepsi demiyorum ama çoğu ayakta.
Evet bu anlattığım doğru , edebiyatı ele alırsak 86 senesine kadar yazılan eserlerde, kişiye milli şuur, milliyetçilik ve vatan perverlik , aşk ve Masumiyet öğrenilirken 86 senesinden sonra gelişen ve batılaşma etkisiyle eserlerimiz şekilleri değişmiştir. 2004 senesinden sonra müzikal durumda başlayan değişmeler, halka arz ve yaşanmışlıkları anlatacak eserler değilde daha çok tahrik edebilir duruma getirmek eserlere dönmüştür
Ben seviyorum Attila İlhan’ı falan. Onun ölüm yılı 2000 başları. Onun için günümüz dedim. 2010 sonrası Buket Uzuner’i , Ahmet Ümit’i falan saymazsak geneli kötü.
Cumhuriyet dönemi sanatçıları gerçekten dehşet bir dönemin temsilcileri ya! 🎨✨ Hem modernleşmeye önayak oldular hem de kültürel mirasımızı koruyarak bugüne taşımamıza yardımcı oldular. Abidin Dino'dan Bedri Rahmi Eyüboğlu'na kadar her biri kendi alanında öncü olmuş insanlar. Türkiye'nin kültürel zenginliğini dünyaya göstermeyi başarmışlar. Sanat anlamında büyük adımlar atılmış bu dönemde, o yüzden büyük saygı duymak lazım.🥰🌟 Sen ne düşünüyorsun peki?