Bu bencemde kendi boyumu Oğuzların Çepni Türkmen boyunu kısaca anlatmaya çalışacağım. Öncelikle Çepnilerin oğuz boylarındaki yerine göz atalım.
Oğuzlar-Üçoklar-Gökhan-Çepniler
Orta Asya'da Horosan bölgesinin kuzeyinden Anadolu'ya geçiş yapmışlardır.
Türkiye'de çeşitli bölgelerde Gaziantep, Balıkesir, Manisa, Kırşehir ve özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yaşarlar.
Öyle ki Karadeniz'in Türkleşmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Tarihte Ordu'nun Ünye ilçesinden Trabzon'un batı ilçelerine kadar vilayeti çepni diye anılırdı.
Çepni tamgasına da bir göz atalım.
Karadeniz'de ilk ayak bastıkları il Sinop'dur. Sinop ilini Türkleştirdikten sonra durmayıp sürekli doğuya seferler düzenlemiş sırasıyla Samsun, Ordu,Giresun,Trabzon ve yer yer Rize ilinin Türkleşmesinde büyük rol oynamıştır.
Özellikle Doğu Karadeniz Çepni Türkmenlerinin kemençeye, horona, davula, zurnaya ve klarnete ayrı bir düşkünlükleri vardır.
Kemençeyi en iyi çalan horonu en gösterişli oynayan çepni Türkmenlerdir.
Karadeniz'de Ordu'lu türkülere konu olmuş Hekimoğlu'da bir Çepni Türkmendir.
Atatürk'ün fedaisi Giresun Görele'li Topal Osman, Karadeniz'in Rum çetelerden arınmasında büyük rol oynamıştır. Çepni, nerede yoğu(düşman) görse durmadan savaşan oğuzun şanlı boyu.
Biraz da Karadeniz'de Çepni Türkmen havalarına göz atalım :)
Karadeniz'in Türkleşmesinde Büyük Rolü Olan Çepni Türkleri
Çepniler 1071'den sonra Karadeniz'i Türkleştirmede önemli bir rol oynasa da bunu onlardan önce Kıpçaklar yaptı. Merkezi Ötüken olan, Altay ile Tanrı Dağları arasında yaşayan Kıpçaklar Moğol istilasından sonra Karadeniz'e geldi. Bir kısmı ise Rusya'nın güneyine gitti.
Karadeniz'i ve Anadolu'yu asıl Türkleştirenler Kıpçaklardır. Ki 1071 Malazgirt Savaşı öncesi zaten Anadolu'da Türkler de vardı. Yani bu savaş ile Türkler Anadolu'ya girmedi, yerleşmeye başladı. Anadolu'da zaten Türk vardı. Kısacası ilk Türkleştirenler ki Anadolu'nun tamamı buna dahildir; Kıpçaklar oldu. Savaş sonrasında da Çepnilerin Türkleştirme faaliyetleri oldu.
Kıpçak-Kumanlar 1071'den önce Karadeniz bölgesinde yaşarlardı tabi ama büyük kısmı asimile oldular rumca konuşmaya başladılar, Hristiyanlaştılar. Horon ve Kemençe onlardan geliyor yani Türk kültürüdür, ama rumca konuştukları için çoğu kişi onları rum zannediyor. Trabzonda ki bir çok kilise ve Sümela Manastırı Hristiyan Kıpçak-Kuman Türklerinin eseridir. Trabzonda hâlâ yaşamaya devam etmektedirler Var olsun Türk Irkı!
Adamın belki ilgi alanı değil öyle her insan meraklı değilki bu konulara detaylara insin :) Kaldıki Çepni olsan ne olur olmasan ne olur ben Çepni balası diyorum :)
Karadeniz'in gerçek sahibi kim diyecek olursak en eski tarihi kalıntılar Miletlilerin... Miletliler ticaret için gittikleri bazı yerler ordu samsun Giresun bir kaçı... Yazları Karadeniz kıyıları yaşama elverişli olmayınca Mesudiye doğru gitmişler ve Melet ırmağının yanına milestios kasabası kurmuşlar... Zaten Mesudiye adının miletious dan geldiği söylenmekte...
Mesudiyenin ilk Türklerin beylik diye nitelendirilecegimiz Danişmentliler dir...
Bizim kastamonuda 3 tane çepni köyü var benimde köyüm çepni. Sülale karadeniz boyu gelmiş diyorlar. Fazla detay yok. Bir bilgin var mi kastamonuya alakalı
Evet Kastamonu'da tabiki çepni köyleri mevcut hangi ilçesindesin bilmiyorum ama 3 taneden çok daha fazla özellikle sahil İnebolu taraflarında yoğun Sinop tarafına doğru artıyor, muhtemelen çepnisin.
kastamonu da bilinenden çok daha fazla Çepni var. inebolu doğanyurt cide şenpazar pınarbaşı azdavay ağlı küre bozkurt abana devrakani ilçelerinde de çepniler fazlaca var buradaki insanlar çoğunlukla çepni tabi diğer boylarda var tatarlarda var. kastamonu da 3 tane çepni adında köy olduğu için bu kadar olduğu sanılıyor ama çepni yerleşimi çok daha fazla
Şöyle söylim aslında Çepniler Trabzon'un daha çok batı ilçelerinde hatta Şalpazarı-Beşşkdüzü ve Vakfıkebir ilçelerinin tamamı nerdeyse çepni doğuya doğru biraz azalıyor ama Arsin ve Ortahisar ilçelerindede çepni köylerinin azımsanmayacak kadar çok olduğunu biliyorum hatta Sürmene taraflarında da öyle.
En İyi Cevaplar