2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu yayınlandı. Bu rapora göre, kadınlar ile erkekler arasındaki maaş farkları, işe katılım düzeyleri ve yüksek vasıflı istihdam alanlarına erişim farkı geçen yıla göre maalesef arttı. Ülkemiz ise iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliği konusunda 3 puan gerileyerek 133. sıraya yerleşti.
Aynı raporda yer alan verilere göre kadınlar, iş hayatında erkeklere oranla daha başarılı. Ayrıca yöneticisi kadın olan şirketler de diğer şirketlere göre #biradımönde! Kadınların daha detaycı ve titiz olması başarı etkenlerinden biri sayıldı.
İş hayatında cinsiyet rolü ile alakalı siz neler düşünüyorsunuz merak ediyoruz. Sizce kadınlar mı yoksa erkekler mi iş hayatında daha başarılı? 🧐 Görüşlerinizi heyecanla bekliyoruz!
İş hayatında kadınlar daha başarılı.
İş hayatında erkekler daha başarılı.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Size göre iş hayatında kadınlar mı daha başarılı yoksa erkekler mi?
genelleme yapabilmek mümkün değil. kadınlar ya da erkekler demek çok saçma olurdu. hangi kadınlar, hangi erkekler? sanki iş hayatında olan tüm erkekler ve kadınları tanıyormuş gibi ayrım yapıp kıyaslamaları yok mu.. bir kadının başarılı olamadığı bir işte erkek, bir erkeğin başarılı olamadığı bir işte de kadın başarılı olabilir. cinsiyeti bir başarı ölçüsü olarak göremeyiz. bunun yanıtı göreceli, işine göre de yanıtı değişir. sabit bir iş üzerine olsa bile net bir cevabı olamaz. ne kadınlar gördüm erkeklerden daha becerikli, ne erkekler gördüm kadınlardan daha yetenekli. iki kişinin bile başarısını kıyaslayamayız. bir kişinin başarılı olduğu bir alan varsa, diğer kişinin de başarılı olduğu farklı bir alan vardır. bu iki kişiden birini daha başarılı yapmaz. sorunun saçmalığı kadar, bazı cevaplar da saçma.:)
#SelammGençlikk 🍀 Kesinlikle kadınlar en çok bloke edilen cinsiyet. Fakat şunu gözlemledim ki, artık başta ben kendim olmak üzere pek çok kadının; kimsenin blokajını benimseyecek ve boyun eğip köşelerimize çekilecek limitsiz uyumluluk kafası kalmadı. Haddini bilmeyen kim olursa olsun ancak inadına inat, azmine azim katıyor kadınların. Birileri kadını aşağıya mı çekmek niyetinde? Kadının yoluna tuzak mı kurmak derdinde? Kadın belki kısa süreliğine tökezliyor, düşüyor fakat muazzam bir başarıya belki de tek başına ulaşıyor. Erkeklere çoğu zaman kulisler yapılmıyor. Fakat başarıda öne geçen hele ki şu son yıllarda ve gelecekte kesinlikle kadınlar olmuştur ve olacaktır.. #TubaSueda 🍀
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Cevap, her ikisi de. İş yaşamında başarılı olmak için kadın ya da erkek olmaktan ziyade işi nasıl yaptığın ve ne kadar taviz verdiğin önemli. İşini iyi yapıyorsan ve özel yaşamından taviz verip, meslekten seni sömürmeye kalkan meslektaşlarına taviz vermiyorsan, mobimge eyvallah demiyorsa hangi cins olduğun önemli değil.
Ama 21 yıllık iş tecrübesiyle söylüyorum ki beyaz yakalı kadınlar daha acımasız oluyor işinde. Bunu erkeklerden daha çok mücadele etmelerine bağlıyorum. Erkeklere kapılar daha çabuk açılıyor, bu bir gerçek
Bunu bu şekilde genelleme yaparak ayırmak cinsiyet ayrımcılığı ve haksızlık olmaz mı. Hem yapılan işin mevcut durum ve zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir. Mesela bir buldozer, Greyder tepesinde kadın işçi de çalışabilir ama aynı performansı gösteremez ya da Linyit madenî işçiliği ne kadar uygun olabilir ki Narin yapılı bir kadın için? Kişiye göre bile değişir. Her insan her sektöre uyum sağlayamaz. Mesele işin en verimli ve kolay nasıl yapılabileceği. Bu yönüyle farklı yetenekleri var her iki cinsiyetin.
Çok gereksiz, haksız bir duyar. Kadın erkek maaşı ayrı değil. Ülkemizde her alanda suyu çıkmış kadına pozitif ayrımcılık ile hükümet, yerel yönetimler baskısıyla kamu ve özel sektörde her yer kadınlar hamamına döndü. Mesaiye, gece vardiyasına kalmadıkları halde erkeklerle aynı maaşı alıyorlar. Kadın memurlara ya da çalışanlara hatası olsa dahi amirler, yöneticiler, müşteriler, vatandaş bir şey diyemiyor. Sıkıştıklarında kadına şiddet, kadına taciz oluyor. Bir çok yere engelli muamelesi ile kotayla giriyorlar. Kadınları profesör yapmıyorlar diye yaygara yapıldı ve kotayla tezsiz kadın profesörler yapıldı. Üniverste mezunu erkekler inşaat, fabrika işçiliği, iş makinesi operatörlüğü, tırcılık, kamyonculuk, amelelik yapıyor. Ayrıca kadınlar statü ve ekonomik olarak güçlendikçe, erkekler de alçaltıldıkça her iki taraf yalnızlaşıyor. Erkek işadamı da olsa işsiz bir kadınla evlenebilirken, kadın astıyla bile evlenmiyor. Ayrıca çocuklar anne şefkatinden, sevgisinden, eğitiminden mahrum bir şekilde bakıcı ya da kreşlerde yetişiyor.
Buna şu grup daha başarılı diyebilmek için elimizde ciddi istatistik veriler olması gerek. Bunun için de eşit şartlarda, eşit miktarda erkek/kadın çalışanı değerlendirmek gerek. Bu da teknik olarak mümkün olmadığından bence diyebiliriz ancak. Bence bazı alanlarda kadınlar daha başarılı, bazı alanlarda ise erkekler. Azim, istek, gayret, bilgi, kültür vs.. farklarını göz ardı ediyoruz. Yani aynı/benzer bilgi, beceri, statüye sahip ve aynı/benzer olanaklar sağlanan kişiler için diyoruz. Yoksa zaten kişisele inersek çalışan başarır, çalışmayan başarısızdır gibi çok genel, basit, anlaşılabilir de bir sonuca varabiliriz.
Genelleme yapmak elbette cinsiyetciliğe girer. Ama bu da gerçekleri ort bas edemez maalesef. Iyi bir yerlerdeyseniz bazı şeyler farklı olabilir. Ama örneğin bir market çalışanısınız müşteriler geliyor özellikle erkekler tarafından bir baskı oluyor. Kendi çalıştığınız iş arkadaşınızdan oluyor. Biraz olsun çevredeki olan bitene kulak asarsanız ne demek istediğimi anlarsınız umarım. Şöyle bir algı var " Ev hanımı çalışmıyor. " ben bu dünyanın en büyük emekçilerinin ev hanımları olduğunu düşünür söylerim. Karşılığında hiçbir beklentisi olmadan herkesin en ufak sorununa kadar ilgilenen kadındır. Eminim onlara imkan verilseydi her şey çok başka olurdu.
Bütüm söylediklerine katılıyorum. Fakat ev hanımları konusu ise apayrı bir şey. Söylediğin gibi fırsat verilse hanımlara bırak türkiye'yi dünya daha güzel ve yaşanılır bir cennet bahçesine cevirirler.😌✌✌💪💪 Hatta otobüs duraklarında tanteller , toplu taşıma araçlarına ayakkabıyla girme yasağı , hatta ve hatta ozon tabakasını bile dikmeye kalkarlar :))) Her kadının değerli olduğuna hemfiriz ama ev hanımları eztra değerli benim gözümde. İyiki varsınız hanımlar.:))
Eger erkeklere hayatta kalma fonu verip, sadece cocuk yapmak istediginizde sizle birlikte olup sonra birakip kendilerince yasayacaklari bir dunya kuracaksaniz, tum is dunyasi kadinlara kalsin. herkes rahat etsin :))
Kadinlar, is dunyasini paril parildayan plazalarin en ustunde ki tertemiz yonetici ofislerden ibaret saniyor. Basari modeli olarak sunduklari da genelde burada yer alan is modelleri. Kadinlar is dunyasinda olmali deyip, her is kolunda pozitif ayrimcilikla kotalar acsak, sehir alt yapisindan, madenlere bir cok alan kilitlenir. Ya kadinlar bunalimdan bunalima girip aglar durur, ya da bu alanlarda calissinlar diye erkeklere ayricalik tanimak zorunda kalirlar.
Sehirler ve medeniyeti erkekler kurar ve isletir. Kadinlar bu konforlu ortamin simarikligini yasiyor. Simdi sehir alt yapisi cokse, kadinlar biz cocuklara bakalim, siz medeniyeti tekrar kurun diye erkeklere yalvarmaya ve pohpohlamaya baslarlar :)
Bunun Cinsiyetle Kiyaslamasi Dogru degil. Kadinlarin Basarili Olduklari Branslar ( Meslek gruplari var Erkeklerin de Var ) Örnek verilirse Bir Kadin Siva Boya Ustasi Ne görüldü ne duyuldu Ama Kadinlarimiz Ebe Hemsire Ögretmen Büro isleri Gibi Konularda mesela daha Yogun ve basari var mesela Kadin hastaliklari ve Dogum Uzmani Ne kadar erkek Doktor da Olsa kadinlar daha tercih ve basari sebebi ( Bir Erkek Kadin Vücüdunu Anlayabilir ama bilemez tam Olarak bir kadina nazaran Sadece Tahmin eder ) Veya Oto tamircisi bayanlar görüldü mü hic? Otomobil Tanitan Kadin mankenler vardir ama tamircisi veya Kaynakcisi Yoktur ! O yüzden soru Bilgi beceri Cinsiyetten Ötürü olusan mesleki yatkinlikklar vs gibi kriterler öne alinmasi daha mantikli olur soruya Mütakiben.
Kadınların önünde o kadar engel var ki: - Aynı işe daha az ücret alırlar - Seyahat gerektiren işlere erkekler tercih edilir - Hep şık, fönlu, makyajlı vs olmaları gerekir - Doğum izni hakları 3-4 aydır, erkeklerin askerlik izni hakkı ise askerlik süresi kadardır - Güzel kadınla verimli toplantı olmaz, sadece seks düşünülür. Çirkin kadınla da verimli toplantı olmaz, çünkü süre kısa tutulur - İşyerinde birinin yavuklusu olarak yükselen kadın, o biri gidince veya araları bozulunca genelde işten kovulur "Tüm bu sebeplerle sadece aşırı iyi olan, sırtı devletten kuvvetli olan veya erkeklerin laf yetiştirmekten korktuğu kadınlar iş yaşamında yükselir." İş yaşamındaki kadın nüfusu erkeklerin onda biriyse, bu onda birin de üçte biri aşırı iyiyse (bkz tırnak içi) , buna karşın halen kadın iş yaşamında bulunuyorsa, takdir sizin...
Zirva mk. Erkeklerin cok daha basarili olduğu tartisma konusu bile olamaz. En tepelerde hep erkeklerin olmasi tesadüf aynen. Neymiş efendim kadinlarin onune geciliyormus, e o zaman kadinlar zaten gucsuz ve siliktir, bu soylemden bu cikar. Kimsenin kimseyi tuttugu yok, kadınlar elbette basarili olabilirler, kimi kadinlar bircok erkekten cok daha iyi is ortaya koyuyor ama genel olarak bakarsak arada buyuk bir fark var. Ve en iyi erkek en iyi kadindan kat kat önde.
Biktik ya ben bu bir skim beceremeyip bir de baskalarini suclayanlardan. Bir bu kadinlar bir de zenciler. Kim tutuyor olm sizi? Siz buyuk buluslar yaptınız, harika seyler urettiniz de erkekler ya da beyazlar mi tuttu sizi mk? Siz de aslinda bu durumun kadin ve erkek arasindaki farktan kaynaklandigini cok iyi biliyorsunuz, boyle cirkeflesmeniz de ondan. Biktik bu sjw, woke, politik dogrucu tiplerden.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ciao
Alana ve yapıya göre değişir. Çesitli alanlarda erkek çeşitli alanlarda kadın ön plana çıkar. Kadın ve erkek beyninde dahi yakınlıklar farklı.
>Erkekler motor becerileri, uzaysal algılama, üç boyutlu düşünme, ve yön bulma vb. konularda kadınlardan daha gelişmiştir.
>Kadın beyni her şeyi en ince ayrıntısına kadar hatırlarken, erkek beyni sadece olayın, durumun ana hatlarını hatırlıyor. Kadın beyni ayrıntı , erkek beyni bütün odaklıdır.
>Kadınlar duygularını katarak konuşmaya daha yatkındır. Bir durum üzerine konuştuklarında , durumla ilgili ayrıntı ve duygu katmaları daha olasıdır.
>Erkekler genellikle daha yarışmacıdırlar ve genelde daha kolay risk alırlar. Hükmetmeye eğilimleri daha yüksektir.
İş hayatında tabi ki kadınlar daha başarılı. Bu tüm Dünya da kanıtlanmış bir şey. Hatta Finlandiya'nın başkanları hep kadın ve Dünyanın en iyi yönetilen ülkelerin başında geliyor. <3 - Kadın varsa yaşam vardır. Kadın varsa hayat vardır. <3 #TauredKraliçesi
Birçok kadın yönetici ile çalıştım. Doğal haliyle ayda bir gergin ve huzursuz oluyorlar. Onu geçtim anlayış gösteriyorum. Fakat sayısal değerler, verimlilik, işe sadakat, yönetim kabiliyeti, ikili ilişkileri bakımından kadınlar hep daha kötü oldu. Deneyimlerim kadın çalışan değil, yönetenlerin iyi olmaması yönünde. Maalesef.
Soru niye bu kadar saçma neden toplumu kadın ve erkek olarak ayırıyorsunuz hangi insan daha çok çabalarsa o daha başarılıdır mesela benim babam yol polisi annem babamdanda başarılıydı annemin 6 tane işi vardı öyle garsonluk bulaşık yıkamada değildi psikolog loqoped masaj öğretmeni hocam öğretmeni zəli öğretmeni loqoped danışık öğretmeni hatta ondan sonra terapi gibi bir şeydi ben bile unuttum onuda öğrendi annem babamdan daha çok para gətirirdi ama dayımda balamdan daha çok para getirirdi erkek kadın ayrım yok herkes eşittir toplumda kim daha çok çabalarsa o üstündür bu kadar
kadınları diğer iş alanlarında başarılı ola bileceklerine inanırım ama asla devlet yönetemezler yönetmeye kalksalar bile bu uzun çekmez çünkü kadınlar duygusallığa daha meyilli oldukları için bunu kullanarak devleti yıkmak daha kolay olar ve sizde çok iyi biliyorsunuz ki devlet işinde duygusallığa yer verdiyin an bittiyin andır
İster istemez kadın ve erkek diye ayrım yapmış oluyorsunuz. İnsan insandır. Farklı cinsiyette olduğumuz için farklı bir canlıya dönüşmüyoruz. Araştırmalar kadın ve erkeği aynı zekaya sahip olduğunu söylüyorlar. Ayrıca genelleme yapsanız bile mantıksız olur çünkü işin içinde disiplin diye de bir olay var. Kim daha sıkı çalışırsa, yüksek olasılıkla daha başarılı olur. Bunu cinsiyete indirgemek çok saçma. Tartışması bile saçma ama bizim türk insanı bunu algilayabilecek kapasitede mi? Sanmam.
Başarının cinsiyete dayalı değil karaktere dayalı olduğunu düşünüyorum. İnsanın kendini yetiştirmesi ve ailesi çok büyük bir etken. Ancak kadınlar erkeklere göre daha ince düşünen varlıklardır hal böyle olunca daha başarılı işlerde ortaya koymuyor değiliz
Kadınlar daha başarılı çünkü daha iyi organize edebiliyorlar daha çok sabırlıklar daha çok beklemeyi biliyorlar bu doğanın bir yapısı yani kadınlara vermiş olduğu bir yetenek kadınlar iş konusunda aslında erkeklerden çok daha iyiler en azından beklemeyi biliyorlar yani bu erkeklerde yok
Kadınların daha disiplinli ve özellikle başarılı olduğu alanlar olmakla birlikte genel anlamda erkekler iş hayatında daha başarılı bunu kabul etmek lazım.
Ayrı bir konu olarak ele alınması gereken bir durum da şudur ki kadının daha başarılı olduğu durumlarda bile, hakkının teslim edilmediği de bir gerçek..
Bence genele vuracaksak kadınlar daha başarılı çünkü detaya verdikleri önem çok daha fazla ama detaysız hızlı bir iş yapılması gerekiyorsa erkekler pek tabii daha başarılı diyebiliriz. Ama günümüzde bu tür işler pek kalmadı, bir işi yaparken yüzlerce detaya önem verilmesi gerek..Tabi o iş kaliteli olması gerekiyorsaa
Ya bu kadar saçma bir cinsiyetçi paylaşım olamaz. İnsan başarılı olur anladın mı? Teknoloji devlerine bak elon musk , jeff, bill gates bunlardan yola çıkarak erkekler mi başarılı demeliyiz?
Başarıya giden yol cinsiyetten değil süreklilikten gelir.
Kadınlar daha başarılı. Sakin ve sabırlı yapımızla ayrıca narin ses tonumuzla bir çok iş alanında daha çok tercih edildigimiz bir gerçek. Kadınlar her işte çok daha titiz ve dikkatli, disiplinli çalışıyorlar bu yüzden kadınlara iş alanının kapısı daha çok açılıyor
Bunun belli bir cinsiyeti yok bana göre. Çünkü alanında her iki cinste işini severek yapıyorsa o daha çok başarılı olur. Hee erkeğin ve kadının yapması gereken işler dışında derim kadınlar daha başarılıdır, diye. Ama genelleme de diyemem. Çünkü başarı her iki cinse aittir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Erkekler bence daha başarılı genelde tek düşündükleri işleri oluyor ama kadın öyle değil eve gidiyor yemek bulaşık çamaşır çocuk derdi hiç bitmiyor. İş hayatında kadınları çok fazla yetersiz görüyorlar o yüzden erkekler bu konuda daha avantajlı oluyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Bir kadın olarak söylemeliyim ki kesinlikle erkekler daha başarılı. Biz kadınlar maalesef işe duygularımızı katıyoruz. Erkekler ise daha ketum ve mantıklı karar verirken. Dünyadaki milyarder ve milyonerlere de bakarsanız erkeklerin daha başarılı olduğunu görürsünüz.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Aslinda toplumlarda gordugumuz uzere, kadinlar ve erkekler farkli yetistiriliyor. Bir onisep arastirmasina göre, okulda kizlar erkeklerden daha basarili. Fakat gordugumuz uzere, kadinlarin cogunlukla oldugu meslekler, hemsire ya da ogretmenliktir. Bu demek degildir ki kadinlar daha basarisiz, ve o yuzden muhendis olamiyorlar mesela. Konu sadece toplumda kadinlara verilen "dogustan yetenekler" nedeniyle olmus bir sey.
Ustelik, camdan tavanlar fenomeni de var. Bu terim anlami su: kadinlar profesyonel statulerinde yukselebilirler ama sadece bir dereceye kadar. Ne kadar yuksege binersen (bir sirkette), o kadar az kadina raslariz demek. Yani acikcasi kadinlar daha basarili olabilir, ve daha basarililar, sadece onlara bu imkani vermiyorlar.
Neden cinsiyet ayrımı yapmak gerekiyor anlamadım işini iyi yapan herkes başarılıdır cinsiyetçiliğin bir anlamı yok. Ben pozitif ayrımcılık yapıp kadınlar iş hayatında daha başarılı dersem bu sefer işini iyi yapan erkeklere haksızlık olmuyor mu? Bir cinsiyeti yüceltmek için diğerini yerin dibine sokmanın bir anlamı yok cinsiyetçiliği ortadan kaldıralım yeter.
Bu kişiden kişiye değişen bir durum durumlar eşit yani bir tarafın diğer tarafı üstünlüğü yok ama şuanki durumda kadınlar daha başarılı çünkü imkan verilmediği için çok güçlü ve başarılı kadınlar belli bir yere gelebiliyor.
Kadın ya da erkek diyerek ayrımcılık yapmayalım. Ama şunu söyleyebilirim hepimiz insanız kimi kadın bir erkeğin yapamadigindan daha iyi yapar kimi erkek de kadından daha iyi önemli olan kislikler
Cinsiyetle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Kim işine kendine daha çok tutkuluysa ve yatırım yapıyorsa o daha çok verim alır ama şu bi gerçek ki kadınlar erkeklerden daha çok engelle boğuşuyor. Cam tavan tabiri bunun en büyük örneği
Aslında genelleme yapmak doğru değil. Fakat feministliği bir kenara bırakıp da düşünürsem eğer kadınlar ağır basıyor. Çünkü kadın en ince detaya kadar düşünüyor, ayrıntıya iniyor. Erkekler daha yüzeysel düşünüyor bence.
Kadınlar iş hayatına erkekler sayesinde girdi, genel olarak kadınlar gibi gözükebilir erkekler bireysel anlamda daha başarılı. Çünkü erkekler çalıştığı zaman fark yaratıyor. Fark yaratan kadın görmedim pek.
Her iki tarafın da başarılı olduğu iş bölümleri vardır fakat genel anlamda zanaatkarlik vs devreye girince erkeğin eline su dökecek kadın tanımıyorum istisnalar hariç.
Herhangi bir kurumda (ister kamu ister özel sektör olsun) müşteri temsilcisi bir kadınla karşılaştığınızda %80 i sizin sorununuza çözüm üretmek yerine başından atmayı tercih eder.
Bu kadınların bile hem cinslerinden çok şikayet ettikleri konudur.
Bunu genel olarak tüm sektörler ve bağlı branşlara yayıp örneklendirmeleri çoğaltabiliriz.
Bir kıyaslama yapmak doğru olmayabilir kadınlar ve erkekler diye ikiye ayırmamalıyız. İş hayatında kadınları bekleyen çok fazla zorluk var, maaş azlığı, iş bulma sorunu, ek iş yükleme ve iş yerinde psikolojik baskı bunları kadınlar çok sık görebilir lakin buna rağmen kadınlar isteyince her türlü şeyi başarabilir ama belki bir erkek bu türlü zorluklar çekmeyeceğine rağmen başaramayabilir ya da tam tersi. Cinsiyetle değil de yetenek, güç, özgüven meselesi bence
İş ve yaşamınızdaki diğer sorumluluklar arasında bunalmak kolaydır. Tükenmişliğe yakın hissediyorsanız, bu zihinsel yorgunluğu hafifletmeniz ve kendinize daha fazla zaman ayırmanız gerektiğinin bir işaretidir. Endişelenme - tüm dünya parçalanmayacak. Kesinti süresi, geleceğiniz için plan yapmanıza, rahatlamanıza ve zihinsel olarak daha güçlü olmanıza yardımcı olabiliriz
kadınlar iş hayatında daha başarılı çünkü kadınlığını da kullanarak bir yere gelebiliyor biz erkekler bir yere gelebilmek için çabalarken onlar verici davranıyor bizim verecek yerimiz yok
Bunun kesin ve net bir cevabını vermek mümkün değil, yapılan işe göre değişiyor, ama kadınlar daha disiplinli olduğu için ve daha ön planda tutulduğu için başarılı oluyorlar.
Kadınlar erkeklerle eşit olmadığı için erkekler diyorum ne zaman ülkemizde tam anlamıyla kadın erkek eşitliği sağlanır o zaman daha mantıklı bir anket olur
Erkekler başarılı tabi bu devirdeki kadınlar yemek yapmasını bilmiyor sjsj iş size göre değil dediğim şey genel olarak böyle ehliyet bile zor aliyor kadınlar 😅😂
bir iş veren olarak gördüğüm kadınlar daha sahiplenici erkekler ise daha hırslı oluyor bu parametrelerin gerektiği yerlerde kadın ve erkek farklı alanlarda başarılı oluyor