Albert Einstein'e göre bilgi seviyesi arttıkça, kişinin egosu azalıyor. Sizce de böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Egoist kişiler, egoist olmayanlara göre bilgi seviyesi daha az olanlar mıdır?
Egoyla bilginin ters orantılı olduğuna katılıyor musunuz? Sizce "egoist insanlar" daha mı az bilgilidir?
Bilgi arttıkça ego azalmaz, bilgi arttıkça egoyu gizleme yeteneği artar.. Cahil insan egosunu direkt kendi ağzıyla dışa vurur, anında okşatmak ister, daima kaybeder.. Bilgili insan egosunu başkalarının eliyle okşatır, kendini geri çekmek suretiyle uzun soluklu ego tatmini yaşar.. Cahilde de, bilgede de aynı ego seviyesi vardır.. Cahil bunu saf duygularla doyurmaya çalışırken, bilge insan geniş stratejilerle bunu doyurmaya çalışır.. O sebepten cahil kenar mahalle delikanlısı ''10 kişiye saldırdım hepsini dövdüm'' gibi bir ucuz bir caka satarken, bilge Bush ailesi ''barış getireceğim'' diyerek girdiği ülkeleri sömürerek caka satar.. Keşke herkes cahil bir zihniyetle egosunu tatmin etse de, bilgeler kadar dünyaya zarar vermese..
@Epoch Ego; çevrende gördüklerindir.. Bu platformdur, internettir, telefondur, bilgisayardır, üzerindeki giysilerdir, bu ve diğer platformlarda bulunma nedenindir.. Özetle, yaşam kaynağın, insan olmanın kendisidir..
Bence ailede oluşur. Küçük yaşlarda herkes etrafında döner ve kişinin dünyası sadece ailesidir. bir süre sonra dış dünyayı da öyle algılar. Herkes benim için uğraşıyor en best benim demek ki düşüncesi oluşur. Ondan derler ya uzmanlar çok şımartmayın diye. Bundan dolayı işte
Egoist insan bilgisizdir, cahildir. Sanki küçük dağları yaratmışçasına, bir tanrı edasıyla "her şeyi en iyi ben bilirim!" düşüncesiyle hareket ettiği için, kendi doğruları dışında hiçbir bilgiyi kabul etmez, sorgulamaya gerek duymaz. Halbuki bilgili, egosu belli bir seviyede olan insan ise, bilginin tadına bakmıştır, öğrenmişir, az da olsa bir şeyler biliyordur. Bu yüzdendir ki, ego kasmanın, egoistliğin ne denli saçma olduğunun farkındadır. Gerçekten bilgili olan insan, her şeyi öğrenmenin mümkün olmayacağının da farkındadır, o yüzden tanrı rolüne girip, insanlara tanrıcılık oyunu oynamaz.
Bilgisizlik ama neye göre En iyi ünv. denir mezun, zeki, gayet bilgili insanlar var, hatta o kadar ki yaşı ileri seviyelere gelmiş ama gel gör ki ego tavan! Varlığına dair gelişim gösteremeden yaşayayıp giden insanlar var, amaçsızca Cehalet budur işte "Ben ne insan gördüm, üstünde elbise yoktu, Ne elbiseler gördüm, içinde insan yoktu." der mevlana
Önüne gelen özlü söz yazmış. Bende yazıcam. Bak şimdi bak "ŞU" konunun içinde nasıl ego kasıcam bak.
-“Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek bir cevabım var. Lakin, bir lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye”
Bknz. Mevlana
Şimdi yani. Mevlana da mı bilgisizdi? Gösteriş peşinde falan mıydı? Mevlana?
Bakınız arkadaşlar. Cahil farklı bir şey, egoist farklı bir şey.
*Neyi bildiğini bilen, bildiği şey için "Ben bunu biliyorum" diyen kişi egoisttir. Bunda kötü bir şey yoktur. *Neyi bildiğini bilen, bilmediği bir şey için "Ben bunu biliyorum" diyen kişi yalancıdır. Bunu konuya dahil etmenin manası yoktur. *Neyi bildiğini bilmeyen kişi de cahildir.
Not: Sözlük anlamıyla ilgili bir şey yazacak arkadaş olursa, rica ediyorum klavyesini bıraksın. Yazı "kavram" üzerinedir.
Çünkü böyle egoist kişiler genel de en cahil kişilerdir, bilgisizlikten egolarını sığınırlar. Yalnız kalmamak için egoları ile yaşarlar ki sonuç olarak yine yalnız kalırlar.
Bilgili kişi de ise özgüven vardır, çünkü bilgisi vardır. Bilgili bir kişi egoya ihtiyac duymaz çünkü okudukları sayesinde gelişmiş ve olgunlaşmıştır.
Bir de başkaları vardır ki kendini beğenmişler. Fazla özgüven, özgüven değildir, eğer kontrol edilmezse ego ya dönüşür ki bu da pek iyi bir şey değil.
Bu son kısım biraz alakasız oldu ama söylemek istedim, onlar başlı başına bir araştırma konusu. 😁
Ego ve egoist aslinda cok ayridir sadece latince de ego ben egoist bencil anlami tasir. Ama bilinen anlamiyla ego kendine guvenmekden gelir bu da sanirim fransiz kulturunden ki bu bilginin yukselmesi ile ortusur diye dusunuyorum ama su gercek varki gercekden bilgi sahibi biride yuksek ego sahibide olsa bunu yansitmayandir yani evet bilgi sart ama bunu kullanirken sakinan egoist ise zaten bencil ve sadece kendini dusunendir ki benim fikrim akilli bilgili insan ego sahibidir bunlardan yomsun olan da egoisttir :)
bilgi ile bilmek arasında fark var. bilinç insanı olgun yapar, egonun esaretinden kurtarır. bilgi ise bilgidir, istediğin kadar edin, içine işlemiyorsa bir şey değişmez.
fakat, bilginin garip bir huyu var. insanı törpülüyor. çünkü okyanusu fark ettiğinde kendi sınırlılığını da kabul etmek zorunda kalıyorsun.
bence bilgi kişilik ya da karakteristik özelliklere göre kazanılan ya da şekilllenen bir olgu değil Bilgi hayatta yaşadığın süre boyunca gözlemlerin ve merakının seni yönlerndirdiği doğruştultuda yaşadığın coğrafya , etnik dokun ve bulunduğun ait hissettiğin yere göre değişen bir kaanımdır bence...
Insan biseyler öğrenmeye başladıkça aslında bilmediği çok şey olduğunu anlayıp susuyor galiba o yüzden egosu kayboluyor. bir yandan da bir konuda bilgili isen gerekli şeyi gerekli yerde söyler köşene çekilirsin bilgisiz olunca kendini haklı çıkarmak için genelde egonu kullanıyorsun.
Aynen katılıyorum buna benzer bir konuda araştırma yapılmış ukala kendini çok bilen insanlar çok az bir bilgisi olmasına rağmen sürekli kendini ön plana atarak bilgili insana göre çok daha hızlı kademe atlamış iş hayatında bilgili insan mütevazidir buda bazen kaybettiriyor
Bilge insan bilgisiyle hava atmaz, mütevazidir tarihteki bilim insanlarına bakınca bunu anlıyoruz hepsi daha çok geliştirmek için çabaladı kendini gereksiz gösterişlere girmeden. Ego ise insanın kendini boş ve yetersiz hissetmesinden dolayı kusurlarını örtbas etmeye çalışma biçimi. Zeki insan ego gibi gereksiz uğraş ve tavırlara ihtiyaç duymaz zaten çevresi onu yeterince övüyordur 🙂
bazı egolu insanlar gerçekten bilgili olabiliyorlar ancak bir yere kadar. Muhtemelen daha önceden bir sürü poh pohlanıldığı için artık bilgisi bitince bile bunu kabullenemiyolar. Bu seferde doğrusunu anlatsan bile at gözlüğüyle konunun üstüne gidiyolar. Bence egolu insanların en sinir bozucu özelliği de bu.
Einstein, hayatı boyunca 300’den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150’den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. Başarıları ve eserleri nedeniyle Einstein sözcüğü, “dahi” ile eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dolaysıyla Einstein katılmamak hata olur. Çünkü insan okudukça hiç birşey bilmediginin farkına ister istemez varıyor. Ve artık'EGO' yavaş yavaş iniyor.
Evet katılıyorum. Öğrenme süreci önünde bambaşka ufuklar açar insanın, okudukça araştırdıkça yetmemeye başlar bildiklerin. Hiçbirşey bilmeyenler ise kendi doğrularıyla yaşadıkları için onlar için başka doğrulardan ve eleştiriden söz etmek mümkün değildir. Bu yüzden cehalet mutluluktur denir.
Ego kendisini tanıtan ve diğer insanlardan ayıran özellikleri olan kişilerin davranışlarıdır. Egoist ise bunu ego olayında aşırıya kaçmak ve kendini aşırı üstün görmektir. Bir insan egolu olabilir zaten öyle değilse içe dönük ve öz güveni olmayan biridir. Tabi kendini kandırmak, teselli etmek amaçlı yapıyor ise onun adı başkadır...
Her insan bir olayı (bu soruda:sözü) hayatına bakış açısına göre ve bilgilerine göre değerlendirir. Ve o anki ruh hali ile o sözü iyi ya da kötü eleştirir. Katılır veya katılmaz. Benim bildiklerim egonun anlamının "ben" olması. Ve görüşümde: "Ben" diyebilen insan kendini diğer insanlardan ayıran özelliğini fark etmiş insandır Ve bir çok yazı bunu söylemekte. Egoist kelimesi Türkçede bencil, çıkar seven anlamına gelmektedir. Yanı bilgi ile alakası yok kişiliği ile alakalı olduğu ortaya çıkar.
Bazı kelimeleri birden çok anlamı vardır. Yani kullanıldığı yere göre değişir. Albert Einstein, sözünde bence cahilliği ve cahilliğin doğurduğu çok bilmişliği kastetmiştir.
Kesinlikle böyle bir arkadaşım vardı herkezi kendinden üstin zannediyodu eziyodu felan bnde patladım len kerkenez sn neyine gğveniyonda kendini bir bok snaiyon para desem yok popiler desem yok zihniyet desem yok efendilik desem tok çevre desem yok sitil desem yok tip desen beyin desem ya o hiç yok dedim oturdu...
Öyle bencede. Bilginin azı çoku yoktur. Bilginin sonu yoktur. Bunu sınırlandıran Zihniyet sadece ezberler. Öğrenip idrak edemez. Aynı ülkenin eğitim sistemi gibi. Sadece kitaptaki bilgilerle doldurmak isteniyor zihinler. Sadece kitaptaki bilgileri öğrensin diye o kadar ödev veriliyor. Başarılı olan öğrenci dışarıdaki hayat hakkında az şey biliyor.
Böyle bir genelleme yapmak doğru değil bence. Ego insanın karakteriyle ilgili olan bir şey, bilgi seviyesini göstermez. Kendi çevreme baktığımda da görüyorum bunu, bilgili ve zeki olduklarını düşündüğüm insanlar arasında egosu düşük olanların olduğu gibi egosu yüksek olanlar da var.
Egosuz insan yoktur bilen insanlarda eminim yüksek egolu ve kendine güvenen insanlardır. Ancak olay egoyu köreltmekte insan dahi sınıfına doğru yürüdükçe egosunu köreltir.
Evet çünkü çok okuyan çok bilen insanlar bilimin ne kadar geniş neredeyse sonsuz olduğunu daha bilmediği milyonlarca şey olduğunun farkındadır o yüzden egosu azdır ama az bilen insan dünya kendi bildiklerinde ibaret sanır ve her şeyi bildiklerini zannederler o yüzdende egoları yüksektir
Biz kelimesi bilinen ilk kelime olamaz, olmamalıdır. Bu kelime insanların ruhuna 'BEN'den evvel yerleştirilmemelidir. Yoksa bir canavar haline gelir. Yeryüzünün bütün kötülüklerinin kökü; insanın insanlar tarafından istismar edilmesinin, insanların insana inanılmaz işkenceler yapabilmesinin sebebi olur yoksa bu kelime. ego ile narşist kavramlarını insanlar birbirine karıştırıyor
Yeterince bilen bir insanın ego yapmaya ihtiyacı olmaz (muhtemelen) çünkü şöyle düşünelim.
Albert Einstein mesela. Kaşımıza gelip de "ben şöyle yaptım, bunu biliyorum, şöyle zekiyim, böyle icat ettim" diye kendini övüp ego kasar mı? Buna ihtiyaç duyar mı? Hayır duymaz, çünkü bunları zaten biliyor ve insanlar da bunu gördü. Egosunu tatmin etmek için insanlara ihtiyacı yok, başarı onun egosunu sonsuza kadar tatmin etti.
Hani şu başkalarının teorilerini kendisinin gibi sunan buna kendi karısının teorileri de dahil Alman tescil memurundan mı bahsediyorsun...
O dünyanın en büyük egoisti idi aynı zamanda neyse işte
Bilgi seviyesi artan bir insanın egosu da artar ego ve bilgi aynı seviye de yükselir zıt olarak değil bu tarz söylemler o seviye ye ulaşamayan basit insanların kendilerini mütevazı olgun bilge gösterme tavırlarından başka birşey değil öz güvenin olmazsa elde ettiğin bilgiyi de fırsata ceviremezsin bir işe yaramazsin bilgin arttıkça ego yükselir zamanla süper egoya ulasırsın ego ile egoistligi karıştırmamak lazım ego özgüveni temsil eder egoistlikse bencilliği biri bilginin getirdiği sır diğeri ise kisiliginizden kaynaklanır
Sende böyle bir düşünce oluşturan nokta ne bir insanın mütevazı ve alçak gönüllü kaliteli olması kişiliğiyle alakalıdır Bilgi ile değil bilgi bir şekilde seni geliştirir ama kişiliğin o bilgi ile nasıl şekil alacağını belirler
Kişiliğiyle de alakalı tabii ona lafım yok. Ama sadece bilimsel bilgilerden değil hayatı, kendisini bilmesiyle de alakalı. Akıllı insan bilginin sınırı olmadığını bilir ve kendini üstün görmez diye düşünüyorum
Bilginin de bir sınırı var ama henüz o sınıra ulaşamadığımız için sınırsız olarak görüyoruz herşey kişilikle alakalıdır ama şu var ben herşeyi bilen biri egosu yüksek biri değil aptalın tekidir bir insanın kendini bir başkasından üstün görmesi tamamiyle kişinin kendisiyle alakalı bir durum unutma Hepimiz birer mutantız, önemli olan kaçımızın normal taklidi yapabildiği!
Kişilikle alakası yok demiyorum zaten ama benim dediğiminde payı var. Neyse farklı görüşlerdeyiz olabilir saygı duyup konuyu kapatıyorum yoksa bitmez 😄
Egolu insanlar, kendilerini kanıtlama çabasında bulunurlar genelde. 😏 Bilgili insanlar, kendini kanıtlama gereği duymazlar. Neyin, ne olduğunun zaten farkındalardır. Katılıyorum.
Egoist insanlar daha az bilgilidir diyemem ama şöyle bir durum var kimseen çok bilgiye sahip değildir bu nedenle egoist insanları her boku biliyor olması mantıksız olduğundan bu kişiler sadece kendilerini kandırırlar ve cahildirler.
Biraz bilen ne kadarda cahil oldugunun farkina vardiginda hic bilmeyene gore daha torpulenmis bir egoya sahip olur ve kendisini gelistirmek artik onun icin bir zevk ve tutkudur. ayrica dusunen bilirki her insandan ogrenilecek birsey vardır .
Bunu test etmek isteyen youtubeye girip dünya düzcülerle tartışsın. Hepsinin eğitim seviyesi lise veya teknik lise ama fizik profesörü olsanız da size," aptal, saf, nasa tarafından kandırılıyorsun" derler.
bilgiyle ters orantılı olmasa bile kendini bilmekle ters orantılı olduğu kesin. kendini bilen insan ne kadar çok bilgiye sahip olsa da bilmediği dünya kadar şey olduğunu ve ne kadar aciz olduğunu bilir, ego bombası gibi ortalıkta dolaşmaz.
Yok öyle bir adam tanıyorum ego tavandan çok fazla aştı kendini, ego konusunda. Makine mühendisi kendisi ama bilgisinde laf söyleyecek insan yok. İstisnalar kaideyi bozmaz ama genelde sizin dediğiniz gibi egocular az bilgili dır
Bilgili olan insanlar ne kadar az bildiğinin farkında olur ve boş ego yapmaz. Ama bilgili olup da bilgili olduğu için insanlara karşı egoist davranan da var. Karışık işler bunlar.
bir kendini hint kumaşı yapıp fiziksel özelliklerine aldanıp ''EGO'' yapmak vardır birde gerçekten bilip bir konuda uzmanlaşıp gözü kapalı girdiği için ''EGO'' yapanlar vardır ;)
ego olmak isteyip te olamadigin bir kisilik, yasamak isteyipte yasayamadigin bir hayatin toplaminin insan uzerinde biraktigi bir psikolojik etki ile boy gösterir.
her insan alcakgonullu olmasada, bilgilendikce buna erisebilir, ama bilgiyi ne icin biriktirdigine gelince ters neticeler dogar ve egosunu doyurmak icin kullanabilir de.
ben sanmıyorum. egolu olup zeki olan ve zeki oldğunun farkında olan insanlar vardır. şu ana kadar gerçek hayatta görmedim bir dr who ve house md de gördüm.
Benim bildiğim çok bilgili ve herşeye bir mantık yürüte bilen hayatında belirli bir yerlere gelmiş başarı sahibi olmuş insanlarda ego mutlaka vardır bunun bilgiyle alakası yok diye düşünüyorum
Bu görüşe katılıyorum. İnsan kendisini geliştirdikçe, düşünme yapısı, algılama, içindeki ses bunların hepsi değişiyor. Kendisinin neler yapabileceğini gördüğü zaman, egosunu yenmiş oluyor.
Bilgi artar ise 'egoist karakter' riski de artar. Bu , bilgili olan her kişinin egoist olacağı anlamına gelmez. Ancak Temeli karaktere dayanan EGO , Bilgi ile İfşa Olur !
Hep öyle degildir hem egolu hem bilgili tipler ne coktur bu dünyada.. bazen bilgisiz kisiler alcak gönüllü davranarak gerizekaliligini gizledigini saniyor. saf masum sevimli ayagina yatarak 😏😏
Yanlış bir bililgi sigmund freuddunda dediği gibi herkeste ego vardır. Ama bazen idlerimiz ağır basabilir. Beden ve psikoloji birbirinden ayrı incelenemez.
insanlar değişik canlılardır kimileri vücudu yüzü güzel diye ego yaparken diğerleri bilgisi çok herkezden daha fazla biliyor diye yani bu sürekli değişir 😊😇
Neden ego oluştuğuna bağlı. Bilgi kobusunda egoya Albert hocama katılıyorum. Çünki bilgili kişiler ego yapmayı sevmez. Diğerlerinin ego yaptıran cümlelerini de dinlemez. Çünki ilme açtır onlar...
Egoist insanlar içlerinde hep bir eziklik olan insanlardır bana göre. Yani ne bileyim bide daha bilgili olan insan daha fazla düşünür ve bazı şeylerin farkındadır kendi bilir kendinde olanları
Bilgelik ile ego ters orantılıdır. Her bilen bilge değildir. Bilgisi ile egosunu büyütenler ile bilgisini halka adayanlar ondan istifade edilmesini sağlayanlar ayırt edilmeli
Doğada id - ego - super ego dengesi vardır ve bu dengeyi sağlayabilen kişi fazlasıyla bilgilidir ama hiç egosu olmayan kişi o kadar da bilgili olamaz yani ego ve bilgelik ters orantılı değildir
Egodan kasıt boş konuşmamak vs ise evet. Çok bilgisi olan her öğrendiğinde ne kadar az bildiğini de öğrenir. Bilgisiz olansa bilgisizlikten bildiğini sanma durumu.
En İyi Cevaplar