Aklıma gelmesini istemediğim düşüncelere nasıl engel olabilirim. öneriniz var mı ya da bu durumlar için yönteminiz?

Gün içinde canımı sıkmama neden olan bazı düşünceler geliyor aklıma... mesela örnek vericek olursam geçmişte bulunduğum ortamdaki canımı sıkan ve beni üzen insanlar... insan ilişkilerindeki başarısızlıklarım... ve derken kendimi tarafsız bir şekilde sorgularken buluyorum benim hatalarım nelerdi diye... bu düşünceler ben normal günlük işlerim iyaparken ansızın aklıma düşüveriyor ve arkası geliyor.. ne yaparsam yapayım bu takıntığı ettiğim düşünceleri kafamdan kovamıyorum... film izlerken bile olamıyor... filmde bir sahne göreyim o bile bir şekilde çağrışım yapıyor ve kendimi yine hatırlamaktan üzüldüğüm o geçmiş anılar içinde buluyorum... ne yapmalıyım sizce? böyle bir düşünce aklıma geldiğinde nasıl kovmalı? ya da nasıl hiç gelmemesini sağlarım.. kitap okuyorum olmuyor film izliyorum olmuyor hep kendimi oyalıyorum ki meşgul olursam alım takılmaz boş durursam aklıma gelir diye ama yine olmuyor.. sürekli de meşguliyet bulamam ki? bu düşünceleri kovmak için sürekli meşguliyet arayışı beni çok yordu... yardım lütfen?
Güncellemeler
+1 yıl
kendime çok yüklendiğimin.. farkındayım ancak insan hatalarını tespit etmez ve yeterince ders alamazsa aynı hataları tekrar yapabilir.. işte bundan çok korkuyorum... bilemiyorum bu düşünceler yakamı bırakmıyor...
Aklıma gelmesini istemediğim düşüncelere nasıl engel olabilirim. öneriniz var mı ya da bu durumlar için yönteminiz?