Bi erkek olarak çok korkak birisiyim. Sevgilimden, annemden, şeflerimden çok korkuyorum.
Bu kişililk problemimi nasıl aşabilirim?
Bu kişililk problemimi nasıl aşabilirim?
dominant karakterlerle başa çıkma konusunda sıkıntı yaşıyorsun anladığım kadarıyla. bu pek çok insanın yaşadığı ama dillendirmeye cesaret edemediği bir sorundur. yani aslında sandığın gibi çok da korkak değilsin:)
genelde bu korkuların temeli çocukluk travmaları ile oluşturulur. aşırı baskıcı anne baba veya aşırı otoriter bir öğretmen, kişiyi sesini çıkartmaya çekinir hale getirebilir. mesela ben bunu patronum telefonda beni azarlarken keşfetmiştim: birden kendime dışarıdan baktım ve neredeyse titrediğimi gördüm; tıpkkı küçük bir çocukken annemin dövmek için üzerime atıldığını gördüğüm anlardaki gibi. yani bedenim bir şiddete maruz kalmasa da bilinçaltımda yaşayan yaralı kız çocuğu, benzer bir hiddetle karşılaştığında aynı kilitlenme duygusunu yaşatıyordu bana. bna benzer pek çok örnek verebilirim sana kendimden.
öncelikle sana şunu önerebilirim; onların yerine baskın karakter olmaya çalışma. biz öfkesini bağırarak veya olay çıkartarak ifade edebilecek insanlardan değiliz çünkü. bunun yerine, karşındaki insan hiddetlendiğinde sükunetini koruyarak o andaki tavırlarından hoşlanmadığını, ya da bu şekilde davranmasına gerek olmadığını, veya aslında sorunu sakince konuşursan ortak bir noktaya ulaşabileceğinizi ifade ederek seni kilitleyen o öfkeye karşı önemli bir koz kazanabilirsin.
bunun yanı sıra bir psikologla bu konu üzerinde çalışabilirsin de tabii, bu şekilde daha hızlı biçimde yol alırsın. ayrıca öfkeye karşı stres eşiğin düşük ise, bunun üzerinde de durabilirsin.
çok teşekkür ederm
+1
teşekkür ederim, nevrotik olmak en çok burada işime yarıyor zaten:D
Sessiz kaldıkça da daha ustne geliyolar
başta özgüven depolamalısın kendine..
anladığım kadarıyla kendine fazla güvenmiyorsun, bu güven konusuyla alakalı psikolojik destek alabilirsin..
ve sonrasında da inanç olmalı insanda..
ben bir bayanken oldukça cesurum çünkü Allah'tan başka kimseden korkmam..
Allah'tan başka kimseden korkmazsan, kimseden korkmana gerek bile kalmaz..
çok teşekkür.arkadaşım +1
takdir ettim :)
psikolok falan hikaye öncelikle bunu bil 12 yasima kadar okulda olsun sokakta olsun ezik gibiydim yaramazdim ama benim korkum sadece kavgalardan benimki zaten bir örnek herneyse cocukluk ya bir laf takilmisti aklima korkularin ustune git diye aynen öyle yaptim beni surekli doven bir cocuk vardi okulda vedo derledi herkezte korkardi :)) 1 gun onceden ole doldurdum kendimi ertesi gun sadece satasmasini bekledim yine ayni siniftaydik istedigim gibide oldu satasti vurdu bir ikitane sonra gecti oturdu o oturunca ben az bir geriden hız alip tekmeyi vurdum sonra film koptu ama cocuk baya kotu oldu ogun korkumun ustune gittim ve ogunde bitti benide hakli buldu hocalar ozamanlar sumsuk olan beni sinifin lideri yaptilar bir senede guclu olmak degil mesele cesaretli olabilmek ( cesaret korktugnu belli etmemektir aslinda) sen korkacaksin ama belli etmyecksin sakın yas 24 kavga gurultu yalnis isler ama ne olursa olsun insan cesaretiyle durusuyla inslara guven verir sen kendine gvnmzsen kmse gvnmez sana :)
Sadydıkların hepsi bizim gibi birer aciz kul sadece. Gözünde fazla değer veriyorsun belki de.
En fazla ne yapabileceklerini düşün.
Ayrılmak, Ceza vermek, Yardım etmemek. Bu sonuçlar için üzülmeye, kendını korkutmaya değmez.
Psikolojik yapını biraz daha sağlamlaştırman lazım. Kişisel Gelişime biraz daha ilgi duyman bu küçük sorunları aşmamıza yardımcı olabılır.
teşekkür ederm kardeşim. +1
Cevap
9Cevap
Korkunu yenmenin tek ama tek çözümü onun üstüne gitmek. Başka hiç bir şekilde çözülmüyor maalesef. Ne bir psikologla, ne de seni sosyalleştirecek herhangi bir şeyle.. Muhtemelen o korkunun altında çok başka bir şey yatıyor (yaşadığın bir olay, hatırlamadığını sandığın ya da hatırladığın ama bununla bağdaştıramadığın bir şey olabilir..) O korkunun ya da takıntının kaynağını deşip bulmak gerekiyor.. ve fark ettiğin neden her neyse, onu kabul etmek gerekiyor..
Far etmek ve o fark ettiğin şeyi kabul etmek de çözümün kilit noktası.. Eğer kendi kendine iç dünyanda derinlere inemiyorsan -inan en cesur, en başarılı en zeki görünen insanlar bile yapamayabiliyor- bunu yapmana yardımcı olacak kişiler ve çok fazla da yöntem var aslında. Mesela 'aile dizimi' diye bir yöntem var.. Saçmalık gibi geliyor dışardan bakınca ama bunların hepsi bir yol.. belki bununla değil de başka bir yöntemle bulacaksın çözümünü..
Bir de özgüven ya da inanca filan takılmamak lazım.. özgüveni tavanda olan birinin de çok alakasız bir sebeple çok alakasız bir korkusu olabilir.. Belki de senin özgüven problemin yok ve hiç tahmin etmediğin bir şey yüzünden oluyor bunlar.. O yüzden insanın önce kendisini izleyip, ne olup bittiğini kendine itiraf etme cesaretini göstermesi gerekiyor. Hepimizin korkuları, saplantıları olabilir.. bende de var fazlaca:) ama hepsi zamanla çözülecek ;)
Bence bu yaşadığın özgüven eksikliği yanında biraz da sosyal fobiden kaynaklanıyor. Bende de biraz sosyal fobi var. İlk önce bir psikiyatrik ilaç,antideprasyon gibi bir şey kullan bende kullanıyorum bu iyi geliyor bunun yanında ufak ufak üstüne git korkularının sosyal aktivitelere katıl, spora filan yatkınlığın varsa öyle yerlere katıl. Çünkü böyle terlere katılmak sana insanların arasına katılmakla daha iyi gelecek. Aynı zamanda her zaman hiç bir insanın hiç bir insandan üstün olamıyacağını düşünerek git olayların üstüne, korktuğun insanlara bak ve düşün hepimizi Allah yarattı.
çok mantıklı, +1
bence özgüven eksikliğine bağlı olabilir bu sorun. yani onların karşısında dik durabilecek gücü kendinde bulamıyor olabilirsin. özgüvenini geliştirmelisin ve korkunun üzerine gitmelisin. bunu yavaş yavaş yapabilirsin. korktuğun kişilere, annenden başla bence, cevap vermeye çalış yavaş yavaş, yani karşısında durmaya uğraş. korkular genelde büyümüş olur insanın gözünde, üzerine gitmeyi denediğinde o kadar da kocaman olmadığnı göreceksin.
haklısın.+1
Arkadşaım kendine her konuda güvenmen gerekiyor bunuda çok basit şeylerle yenebilirsin aslında.Biraz falza kitap oku ve düşüncelerini eyleme geçirmeye çalış.Kendi değerini bil ve kaybedecek hiçbir şeyinin olmadığının farkına var ayrıca yeteneklerin üzerine yoğunlaş bir şeyi en iyi şekilde başarmaya çalış tek bir dalda en iyisi sen ol.
Önce , korku sebebini bulmaya çalışmalısın.. Küçükken bir suç işleyip herkesin gözü önünden azarlanmışsın.. Bu senin özgüvenini yitimene sebep olmuş..
Okulda, sınıfta hep bildiğin soruların cevaplarını bile '' Ya yanlışsa rezil olurum'' demen bu yüzden kaynaklanıyor..
Biraz daha çocukluğuna inmelisin..
Bu sorununu daha fazla geniş yazarak özel mesaj atarsan yardımcı olurum arkdaşım..
msj atıyorum. teşekkürkrler arkadaşım
Niye korkuyorsun hocam kimse senden ustun degilki herkes senin gibi etten kemikten gerektigi yerde bas kaldirmasini bileceksin ozguven sorunun varsa vucut gelistirme yap kisiel gelisim kitaplari oku ortamlara gir konus sohbet et geri kalma gereken yerde masaya yumrugunu vur sesini yukselt o senin korktuklarin senden korkacaktir
teşekkür.güzel cevap.+1
bu soruyu gizlenmeden sorduğun için bence çoğu kişiden cesursun.
bence de :)
teşekkür ederm ama işler gerçek hayatta değişiyor
seni korkun neden? sevdiklerini kaybetmekten mi? yada yaptığın hataları bilip suçlu olduğunun kabul ettiğin için mi korkuyorsun?
kaynağını inan bende bilmiyom
missDi merhaba... Soruları sormanın nedeni cevabını bilmen mi? Eğer bu sorduğun sorulardan herhangibirisi seçenek olsaydı ne diyecektin? YAni Yaptığın hataları bilip suçlu olduğunu kabul etmek.. bu hayatımızın sonuna kadar bizi etkileyecek bişey mi.. mesaj atın lütfen...
belki sende sosyal fobi var...bir arastir canim ,korkaklik degilde cekingenlik yada icine kapaniklik olabilir bu davranisin nedeni
çok çekingen ve içine kapanık birisiyim zaten
ozaman bu sosyal fobi hakkinda kesinlikle bilgi edin :)
bir çok sosyal aktivite ve hobi falan var bunu aşabilmeni sağlayacak. arkadaşlar birkaçını yazmışlar ve mantıklıda. ayrıca profesyonel yardım da almayı düşünebilirsin.
vücut geliştirme kursuna yazıl
ama birilerini dövmek için değil
kendini güvende hissetmen için , cesur hissetmen için , özgüven sahibi olman için...
bende düşünüyorum
bi şey sorcam burcun ne merak ettım,bence herşeyın bıraz ustune gıtsen yavas yavas guvenın yerıne gelır yanı korktugun ınsanlara cevap vermeyı dene
yengeç
bu psikolik bir sorun olablr profösyonel bir yardım alsan ?neden korkuyorsun bu arada
Neden bu kadar korku içindesin ki. Kimse öcü değil. Küçükken geçirdiğin bir travmamı var yoksa
Kardeşim bende aynı durumdayım cozebildinmi çözdüysen banada söylermişim nasil çözdüğünü
ne tür bir korkudan bahsediyoruz öncelikle?
dominant karakterlere karşı ya beni ezerlerse korkusu diyebiliriz
daha önce yaşadığın bir ezilmişlik var mı? işten atılma şeklinde olabilir, çocukken arkadaşların tarafından dışlanma olabilir, ebeveynlerinin "sen yapamazsın bırak" şeklinde davranışları olabilir, okulda çekilen yalnızlıklar olabilir vs.
şu işten atılma haricinde yazdıklarının hepsini birebir ve harfiyen yaşadım..
dostum bu konuda destek almalısın. telkinle olacak birşey değil. çünkü çocukluğundan gelen psikolojik buhranları kendi çabanla yenmek hemen hemen imkansızdır. yaşadıkların çocuklukta tam bir travma etkisi yaratmış. bilinçaltını boşaltmakla başlanılması gerekiyor. boşaltmak derken açığa çıkartıp tedavi edilmesi gerekiyor. senin bu korkun yaşadıklarınla doğru orantılı gelişir. buradan da çocuklukta yaşadıklarının çok sert olaylar olduğunu anlayabiliyorum. mutlaka destek almalısın
haklısın :( başka türlü bu korkaklık illetinden kurtulmam mümkün değil dimi?mesela bn hem korkuyorum hem de çok çabuk sinirleniyorum hatta sinir krizleri geçiriyorum. bunun da geçmişimle alakası var mıdır?
korkaklığın tamamen geçmişinle alakalı yaşadıklarınla. sinirlilik de buna bağlı olarak dışarıya vurum şekli. sinirleniyorsun ama sinirini kendinden ya da etrafta bulunan eşyalardan çıkartıyorsun. krize girercesine sinirleniyorsun ama etrafındakileri kırmaktan korkuyorsun. ters tepebilir diye. belki burada itiraf edemeyebilirsin ama bu öfkeyle (umarım öyle birşey yoktur) küçük hayvanlara zarar verdiğin de oluyordur. mesela karıncaları örümcek ağlarına tıp yenişini seyretmek gibi
kendime zarar verdiğim doğru. böyle sinir krizleri yaşarken kendime zarar veriyorum, kendimi yumrukluyorum. birgün burnumu kırıyordum
Tiyatroya yazılmayı düşündünmü hiç ?
ne alaka?
Tiyatro insanın kendine güvenini geliştirir emin ol çok yararı olur.
nası ne alaka
toplum önünde konuşmanın ne kadar zor olduğunu biliyor musun
cem yılmaz bile hala titrediğini söylüyor sahneye çıkarken
sen ise o kursa giderek alışacaksın, en zoru başarırsan diğerleri daha kolay gelir zaten
ben de yazıldım yakında başlayacak :)
bende tiyatrocuyum biraz olsun bilirim daha geçen ay 30 oyun yaptık istanbulun farklı ilçelerinde hepsinde heyecan vardı heyecan olmassa o iş olmaz zaten =)
teşekkür o zaman.dikkate alacam
Rica ederim. Eğer konu ile ilgili yardım yada öneri istersen ayrıca yardımcıda olabilirim.
"ender gelişen osasuna atakları" nı okumalısın.
Korkularının üstüne git
kendine güvenerek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar