Alay edecek olan yazmazsa sevinirim. Biraz içimi dökmek, detaylandırmak için yazdım alttakileri. Okumak zorunda değilsiniz diye açıklamış bulundum. Sorumun özü soru başlığında. Anlamsızlık bütünüyle dine bağlanmasa da bence bir tanrının yok olduğuna inanmak, hayatın daha anlamsız bulunmasına sebebiyet verebilir. Hatta çoğunlukla verir. Bu konuyu fazlasıyla araştırdım. Çok okudum. Ve araştırdıkça daha da soğudum çünkü din gerçekten yalan. İnsanların korkularını sömürmek için ortaya çıkarılmış inançlar bütünü. Kur'an'da çelişkiler fazlasıyla mevcut. Ben başka bir hayatın olduğuna inanmıyorum. Ölüm benim için son, doğmadan önce neysek o olacağız. Bu his çok garip hissettiriyor. Boşluk hissettiriyor. Öyle ki kendimi inanmak için dahi zorladım sırf bu ölüm korkum için. Dilimle bile söyledim ancak içim asla ısınmadı. Böyle zamanlarda hayatı daha da anlamsız bulurum. 50-60 yıl sonra her şey bitecekse biz neden varız? Ne anlamı var? Benim gibi olan var mı ya da?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
- Kişilik & Karakter konusunda 451 cevap paylaştı.
5 güDaha önce mutlaka dizi film izlemişsindir, müzik dinlemişsindir, tiyatro izlemiş, konsere de gitmişsindir. Zorlasak belki opera, bale veya futbol gibi bir spor etkinliğine gitmişsindir. Biteceğini bile bile neden film izledin? Neden konser dinledin? Neden yani onlar bitmiyor mu ne anlamı var? Bazı şeyleri değerli yapan şey nadirliğidir, kısıtlı olmasıdır mesela bir hatıra parasından ne kadar az basılırsa değeri o kadar artar, her bitki çiçek açabilir ama yılda birkaç gün çiçek açan bitki bir başka sevilir çünkü nadirdir, sonu vardır. 10 yıldır agnostiğim bir kez olsun var oluşsal kriz yaşamadım. Neden kendimizi fazla önemsiyoruz ve sonsuz olmamız gerektiğini düşünüyoruz bilemiyorum. The Good Place dizisinin son bölümünü izlesen senin için tapabileceğim en mantıklı öneri bu olur herhalde, sadece ve sadece son bölüm zaten 20 küsür dk olması lazım yıllar geçti belki 45 dk dır. Vakti geldiğinde emin ol daha fazla kalmak istemeyeceksin, o yüzden vakti gelene kadar elimizdeki tek gerçeklik yani bu dünyanın keyfine varalım.
012 Yorumla- 5 gü
Merhaba sizi görüp duruyorum bir şeyler sormak istiyorum. Ben bir kaç yıldır çok sorguluyorum çünkü bana göre kendi mantığıma oturtamadığım şeyler var ve kimse mantıklı bir cevap da veremiyor. Gerçekten içim rahat müslümanım diyemediğimi fark ettim ama dinden falan çıktığım da yok sanki sürekli inanmaya devam edebilmek ya da inanmayacaksam tersini tam net kanıtlayabiliyor olmak için yorumlamalar yapmaya cevaplar bulmaya uğraşıyor çabalıyorum ama bir yandan başka dinin içine doğmuş dinleri araştıran biri olsam da büyük ihtimal hemen eleyeceğimi biliyorum bu dini. Bir insan niye bu çelişkiye düşer? Bu beni yalancı ya da müşrik mi yapıyor?
- 5 gü
@Angelichalue yorumun için teşekkür ederim, bende sorguladıkça yok yaa o öyle değildir, öyle de olmamıştır diye çok direndim, şimdiki kensine hoca diyenlerin çabasını görmüyor musun? Sıkıntılı bir durum oounxa "orada öyle demek istemedi" diyorlar, karınızı dövün diyor ama dasaba kelimesinin 17. anlamı uzaklaştır demektir diyorlar, evet Ayşe 9 yaşındaydı ama bikmem ne olunca sıfır kabul edilip baştan başlıyorlardı fakat Hatice 40 haşında evlendi o aslında 50ydi ve 6 tane doğurdu demek dendiğinde orasını karıştırma, rahimdekinin cinsiyetini yalnızca Allah bilir diyordu bak biz cinsiyetini biliyoruz koskoca tanrı ultrasonu mu öngörememiş deyince mealde sıkıntı olur, ben size kadınlardan büyük bir fitne bırakmadım hadisi zaten tüm hadisleri görmezden gelip işlerine geldiğinde kullanırlar yani mutlaka bir hata vardır. Varsa soruların seve seve cevaplarım, hiç senin gibi arafta kalmadım ama çok kişi gördüm o yüzden anlayabiliyorum.
- 5 gü
Aslında benim ilk birşeylerin kafamdaki gibi olmadığını fark etmeme neden olan sorgu tesettüre karşıydı lisede falan . Konuşurdum ama burdan gerek yok kısaca bazı başka şeylere bir şekil mantık uydursam da aklıma yatan bir sebep anlam hala bulamadığım şeylerden en eskisi bu. Bir sürü karşı argüman bulabilmem canımı sıkıyor çünkü teoride çevremdeki çoğu kadının kandırılması demek olurdu bu.
- 5 gü
@Angelichalue sadece kadınlar değil, erkekler kandırılmadı mı? Bu yüzden dinden çıkanlar çok sinirli hatta islamofobik oluyor çünkü "kandırılmışım" hissi gerçekten çok ağırdır, çoğu kişinin agrefisifliği bu yüzden. Sizinde içinde bulunduğunuz bir kesim ise kandırıldığını kabul etmemek adına tutunacak bir dal arayıp kendini inandırmak için orada öyle demek istememiştir der maalesef. Önyargı ne kadar kötüyse ön kabul de aynı şekilde kötüdür. Bu din gerçektir ön kabulü ile soru sorarsan cevap alamazsın. Tesettür konusuna gelince, net olarak tesettür var diyemem kaldı ki o dönem erkeklerde kapanıyor, yine kaldı ki örtünmek burka çarşaf gibi bir anlama gelmiyor çünkü o dönem kadınlar göğüsleri açıkta geziyor. Tesettür mevzusu dipsiz kuyu, kum fırtınası olan coğrafyada erkeklerinde saçlarını örtüp olası ince kum fırtınalarında kör olmamak için başlıklarının tül kısmıyla ağızlarını burunlarını kapatırlar. Çölde örtünme ihtiyaçsa yaz günü tatil beldesinde 35 derece sıcakta da ihtiyaç diyebilir miyiz? Koskoca kainatı yaratan yaratıcı Yeşilköy'de yürüyen Hacer bacının saçının teli göründü diye dertleniyorsa orada bir yanlışlık var demektir.
- 4 gü
Belki kuran böyle bir şey demiyor dur insanlar öyle yorumlamıştır insanların suçudur diye düşünmüştüm ama çevremdekiler "hadislere bak" gibi şeyler söylediler ters tepti baktıkça hadisler direk saçma gelmeye başladı
- 4 gü
@Angelichalue ee öyle zaten, genelde dinden uzaklaşmanın ilk adımı hadisler oluyor ve önce hadisler uydurma bana kuran yeter denerek dinde durulmaya çalışılıyor.
- 4 gü
Kanun ve insan hak özgürlükleriyle çeliştiği noktada dine neden büyük kurumlar ya da insanların bilmeyeceğı şekillerle düzenlemeler getirmiyorlar? Bu özü korumaya ters olduğu için büyük saygısızlık olurdu büyük ihtimal bu yüzden ama bazı noktalarda el atılması gerekmiyor mu baya şeriat gelsin diyenler var çünkü
- 4 gü
@Angelichalue islamı kısıtlamazlarsa dünyada kaos hakim olur zaten, son din islam oluncaya kadar savaşın, canınız ve malınızla cihad edin ayetleri var yani müslüman olmayanı katletmek farz kılınmıştır, bu ise dünyanın her yerinde terörizm demektir. Düşünsene bir inanç seni o inanca davet ediyor, mantıklı bulmayıp reddediyorsun ve kellen kesiliyor, hak mı bu şimdi? Dinler başka insanların canlarına, mallarına dokunmadığı, özgürlüklerini kısıtlamadığı sürece zararsızdır fakat diğer dinden olanlara yaşam hakkı tanımadığı yerde müdahale gerektirir. Atatürk'ün laiklik hamlesini burada çok iyi okunmuş modern bir önlem olarak görebiliriz. Kendisinden sonra gelenlerin ne halt olduğunu bildiği için cumhuriyeti, demokrasiyi ve laikliği anayasa ile güvence altına almış. Gerçi ona rağmen daha 3. Cumhurbaşkanı bile vatan haini çıkmış Menderes gibi oda farklı bir konunun yorumu. Şeriatı sadece isterler, getirmek öyle kolay iş değil.
- 3 gü
Teşekkür ederim yanıtlarınız için. Bu kurandaki kafa kesmeler gerçekten böyle mi? Biraz pesimist yorumlamalar mı yoksa gerçekten açık açık dinde kitapta böyle bir şey var da taklidi iman örttü mü üstünü? Hangi ayet? Dini bir ortama girmiştim ordaki hocanın en genel iyilik sağlık mutluluk hatta özellikle savaş dualarında inatla "... kardeş müslüman ülkelere... Müslüman kardeşlerimize..." Diye ağlamaklı bir tonla belirttiğini fark edip tartışmaya girmiştim (saygı çerçevesinde tabii ki. soru sorarak) bana "başka dinin mensupları için dua edemeyiz sadece hidayete ermeleri için edebiliriz. Zaten arkadaş da olmamalisiniz hiç gerçek arkadaşınız olmayacak hep içten içe kendi dinlerinde sizi görmek isteyecekler" demişti. Almanyadayız bu arada ve bunu dediği kitle 15-20 yaş arası. Hoca çok tatlı biriydi ona lafım asla yok ama tuhaf gelmişti "benim koyu hristiyan bir arkadaşım var ağır sağlık sorunları var şimdi ona dua edemez miyim?" Dedim kadın da bilemez oldu. Bir süre sonra çok soru soruyorum diye çocukların kafalarını karıştıran potansiyel olarak kalplerini kayıran ben olmuştum. Ama sorun şu bunlar 5 yaşında çocuğun da çıkıp soracağı şeylerdi. Mutlaka dinde birşeyin yanlış yorumlanması olmalı dimi? Eğer bunun dinin özü olduğunu düşünüyor/inanıyorsanız bana kaynaklandırır mısınız?
- 3 gü
@Angelichalue islamın özü terörizmdir, bunu öylesine söyleyecek halim yok sonuçta dayanaksız atamam, ayetlere bakarak konuşurum. Cihad müslüman olmayanlara ya müslüman olur ya ölürsün demektir, müslüman olmayı reddederse kesersin kellesini yani cihad tam olarak bu demek. Sadece semavi bir dine mensupsa yahudi, hristiyan veya sabi ile eeriyle aşagılanarak cizye verip yani haracını ödeyip kendi inancına inanmaya devam edebilir, semavi değilse öldürülür. Ayetlerde müşrikleri nerede bulursanız öldürün geçer, siz onların bir kısmını öldürüyor, bir kısmını da esir alıyordunuz diye ayet mevcut. Muhammed'in bizzat uygulattığı el ve ayakların çaprazlama kesilip harre denen sıcak alana atılıp ölene kadar beklenerek işkence ile acılar içinde öldürülenler var. Daha birkaç hafta öncr evlenmiş kinane kabilesinden Safiyye var, kocasının göğsüne yanan odunu bastırıp düğünde hediye edilenler nerede diye soran bizatihi Muhammed, Safiyye'nin kocasını, babasını, amcasını, abisini elleriyle öldürüp 15 yaş civarında olan kızla oracıkta nikahlanıp gerdeğe giriyor üstelik Ayşe yan çadırda. Ayette 3 ay iddet beklenir diyor ya hani, sabah kocası ölen kadın 1 gün dahi iddet beklemiyor, dursun bakalım hamile mi değil mi önce o tesbit edilsin değil mi? Yoook, kız güzel çünkü. Beni kureyza katliamı, bir yahudi dönmesi Muaz dan hüküm istiyor ve elleri bağlı 900 kadar esiri öldürtüp kadınlarına, kızlarına, mallarına ganimet olarak el koyuyor insanlığa rahmet Muhammed, beni nadir kabilesini sürgüne gönderiyor ve hurmalıklarını yakıyor, beni kaynuka kabilesini sürgüne gönderiyor, üstelik bu yahudi kabileleri Mekke'den kaçan Muhammed ve ashabı sayılanlara kucak açıp yer yurt veren kişiler. Hani devam edeyim mi bilemiyorum ama sıkıntılı şeyler. Gelinine aşık olup boşatıp evleniyor ya hani Zeynep ile, eski kocası evlatlığı Zeyd'i en zor savaşlara en önde yolluyor, 6sından sağ dönen şanslı Zeyd 7. sinde ölüyor. Hani neresinden tutayım sen söyle.
- 3 gü
Biraz karışık olmuş. Bunlar doğrudan ayetlerde mi geçiyor? Hangi kısmı okumalıyım?
- 3 gü
@Angelichalue Müşrikleri nerede bulursanız öldürün ayeti "Tevbe5" Bir kısmını öldürüyor bir kısmını esir alıyordunuz ayeti "Ahzap26" El ve ayakların çaprazlama kesilmesi ayeti "Maide 33-34" Cihad size farz kılındı ayeti "Bakara 216" Dost edinmeyin, yüz çevirirlerse öldürün ayeti "Nisa89" Din yalnız Allah'ın oluncaya kadar savaşın ayeti. "Bakara193" Sen kalbindekini saklıyordun, hakktan çekiniyordun içerikli gelini Zeynep ile evlenme ayeti "Ahzap37" Henüz adet görmeye dahi başlamamış kız çocukları ile boşanma ayeti "Talak4" Şimdi tam olarak neyi soruyorsun? Bunları sende kolayca bulabilirdin, tam. olarak ne istediğini merak ettim.
5 güZamanla alışıyorsun sende alılırsın sorgulamayı da bırak rahat rahat olmazsın sürekli zihnin meşgul olur sorgulamayı bırak
11 Yorumla- 5 gü
Evet doğru çok haklısın. Deneyeceğim.
Gizli Üye(45 üstü)5 güDaha 19 yaşındasın ve bildiğinin 10 katı bilmediğin var. Benim sana tavsiyem önce oku çünkü Tanrı var. Ha nasıl bişidir bilemem ama var. Dinlere bende çok şnanmıyorum ama bu kadar komplike bşr yapı kendiliğinden var olamaz. Biri ciddi mühendislik yapmış.
00 YorumlaBen de ateistim. Hayatın anlamı hayatin kendisi. Milyonlarca insan yasadi ve öldü. Sen ben gibiydiler. Bunu şey gibi düşün. Sırası gelen yemeğini yiyip gidiyo. Şimdi sıra bizde. Yemekten (hayattan) tad almaya bak
017 Yorumla- 5 gü
Haklısın, sanırım zaten başka yapacak bir şey de yok. Güzel sözlerin ve düşündürmen için teşekkür ederim.
- 5 gü
Bu söz çok güzelmiş, okumamıştım bunu. Teşekkür ederim güzel cümleleriniz için. İyi akşamlar.
- 5 gü
Evet korkuyorum.
- 5 gü
Öyleyse kendimden örnek vereyim. Beni ölümle ilgili tek korkutan şey o anın acı vermesi. Sonuçta elimiz bile kesilince canımız acıyo. Ölümüne neden olacak bı şey çok acıtır. Ama onun dışında korkum yok. Çünkü şöyle düşün. Doğmadan önceki halin seni korkutuyo mu. Yani o zaman da yoktun. Bilmiyorum anlatabildim mi. Ölümden sonrası için korkmana gerek yok. Çünkü zaten yoksun ki doğmadan onceki gibi. Yokluk korkunç diil çünkü yoksun. Bilmiyorum anlatabildim mi?
- 5 gü
Evet ben de kendime bunu diyorum... Doğru. Mesela dinazor zamanında ne oldu diye sorsam sana? Cevap veremezsin. O zamanlar dinazordan kaçarken endişe ettik mi? Hayır çünkü kaçmadık, yoktuk..
- 5 gü
Ah kuantum fiziği, bayılırım. Elbette..
- 5 gü
Evrim ağacını biliyorum evet.
- 5 gü
Ne. bobody filmini izledin mi bilmiyorum. orada bı soru soruyodu. "Neden ben sen diilim de benim". Tamam bilinç okey de neden bu bedendeyim. Ben neyim. Varım biliyorum. Yok olcam mı şüpheli. Bilmiyorum bazı şeyleri yazarak anlatmak zor. Sen yine de bu videoyu izle https://youtu.be/JIVpsKbmQaE?si=_qjGEc-2NAhTi6Rh
Ben kozmik evrende suruklendigimizi düşünüyorum. Neden dersen biyolojik robotuz diyo. Ama ben burdayım. Ben varım. Karışık ya. Neyse sen yine de izle. O dediğim filmi de izle güzel filimdi - 5 gü
Dediklerini kesinlikle izleyeceğim, not alıyorum şimdi. Teşekkür ederim tekrardan iyi akşamlar çok uğraştın benimle ve bir şeyler kattın.
5 güHepimizin içinde boşluklar var kimi dinle kimi sevgiyle doldurur. Yerine başka bir değer seçmek, uğruna yaşamaya değecek bir şey tatmin edecektir. En azından bir süreliğine
11 Yorumla- 5 gü
Umarım yerine sığdırılabilecek bir şey bulabildim.
yıllardır ateistim din ile boşluğa düşülmez hayatta ki hedeflerin biterse düşersibn
01 Yorumla- 5 gü
Hayatta hedeflerim var aslında. Uzun zamandır çalışıyorum aynı zamanda. 15 saat çalıştığım günün gecesinde bile veya durup dururken hayatın boşluğunu sorguluyorum. Kitap da okuyorum ve bazen durup dalıyorum. Sanıyorum bu durumu yaşayan tek benim o hâlde.
5 güTanrıyı kaybetmek bir inancı kaybetmek değil. Hayatını adadığın birini kaybetmek gibi. Boşluk bu yüzden bu kadar derin.
017 Yorumla- 5 gü
Beni gerçekten anlayan biri varmış.
- 5 gü
Bir de şöyle tamamlayayım. Cevabını ben veremem. Tanrı'dan inanmak bir inancı bırakmak değil. Uzun süre güvendiğin birinden ayrılmak gibi. Halihazırda ateist olmak aşırı iddialı bir beyan. Kanıtlanamayan bir şeyin yokluğunu iddia etmek. En az tanrı var demek kadar ağır bir yük. Agnostik olmak? İyi fikir çünkü "bilmiyorum, bilemem" demek. Belirsizliği tolere edemiyorsun siyah beyaz istiyorsun çünkü dilinin bayağı sınırlarında. İyi işaret ve sorgulayan bir zihin de. Ama boşluktasın ve yeni ayrıldın. Neden ateist olup olmadığını bilmek zorunda değilsin. Belki de bilemiyorsun. Cevap sende yatıyor.
- 5 gü
Dediklerinize katılıyorum. Gerçekten güvendiğin birinden ayrılmak gibi. Kötü hissettiğinde sığınamıyorsun. Bazen bir şeyi ayıplıyorsun, bir başkasına anlatamıyorsun hatta kendine bile. Ama seni dinleyen senden güçlü birileri olduğunu bilmek çok güzeldi.
Ben zaten 1-2 sene kadar agnostiktim. Ancak belki dediğiniz gibi, ağır bir iddia. Ama o kadar büyük ve neredeyse kesin olduğunu düşündüğüm argümanlarım var ki benim gözümde yanılma payım çok daha düşük. Bu yüzden kendimi ateist diye tanımlıyorum. Yeterince okuduğumu düşünüyorum. Ama keşke içimde bir gram da olsa şüphe olsaydı tanrının varlığına dair. Olmalıydı da. Bu bir umut olurdu. Bu belki insanı yaşatırdı. Ama bazı kesin şeyler cümle sonundaki nokta kadar ağır. Her neyse, uzattım.
Teşekkür ederim derin cümleleriniz için. - 5 gü
Merak ettim, en güçlü argümanın nedir?
- 5 gü
Çok fazla var işte. Çok özel biri değilim bu yüzden aman aman şeyler değil ama kendimce yüksek ihtimal kesin olduğunu düşündüğüm şeyler. Kötülük problemi. Tanrı varsa niye kötülük var?
Engellemek istiyor ama bir şey yapmıyor mu? Sadisttir.
İstiyor ama yapamıyor mu? Güçsüzdür.
Kusurlu bir şey tanrı olamaz gibi.
Kurandaki çelişkiler, bilimle tersleşen ayetleri istersen yazarım.
Kuran'da sürekli yemin edilmesi.
Mesela bir diğer şey, tanrı yok denince evren kendi kendine mi oluştu deyip ateistlerin zekasına laf ediyorlar. Bir güç lazımmış. Peki. Tanrı yı var kabul edelim. Tanrı evreni yarattıysa tanrı evrenden güçlüdür. Evren gibi bir şey bile tek başına oluşamazken ve bu saçma gelirken, evrenden güçlü ve komplikle bir şeyin kendi kendine oluşması mantıklı mı?
Gerçi.. İlginç bir tane sebebim var. Bir hocam vardı. Rahmetli, işte bu büyük bir sebep. Kendisiyle beraber çalışıyorduk. Bana üç sene önce yaratıcının neden olmadığını, daha doğrusu yaratıcıyı matematiksel olarak hesaplamıştı. Her birinde sonuç aynıydı. Bunu ilk gördüğümde dehşete düşmüştüm. Sonra bana"bu hesapla yaparsak yaratıcı yok a çıkıyor. Ama kurcalamak insanın aklını patlatır. Bu yüzden üzerine düşünme sadece gösterdim. " demişti.
Daha çok sebep var bunlar aklıma gelenler.
- 5 gü
Bir şey dikkatimi çekti. Hocan. Sana tanrının olmadığını gösterdi hem de üzerine düşünme sadece gösterdim dedi. Sonra da öldü. O hesabı sana göstermeseydi ve hocan da ölmeseydi hala aynı yerde olur muydun?
- 5 gü
Evet, öyle söyledi. O inanan insanlardan hep nefret eder, ne kadar ıq suz olduklarını söylerdi.
Dürüst olmam gerekirse muhtemelen yine inanmazdım. Daha sana izah etmediğim çok sebebim de var, saydıklarım da benim için yeterince yeterli. Ama inanır gibi olduğumda aklıma hocam geliyor.
Zaten kafasına s. mıştı. Her şeyi sorgulayan bir zihinden de bu beklenirdi sanıyorum. - 5 gü
"Ama inanır gibi olduğumda aklıma hocam geliyor. " dedin. Hocanın prompterı gibi konuştun. Sorgulamaya yeltenmedin bile Tanrı kavramını. Tanrı'yı insanlaştırmaktan öteye gidemedin, klişe cevaplardı kötülük cevapları. Tanırım. Kötülük problemi İslam'ın tanrısını reddediyor hocandan aldığın matematiksel argüman soyut bir yaratıcıyı reddediyor. Kur'an çelişkileri İslam metnini reddediyor. Bunlar farklı şeyler hangisine inanmıyorsun tam olarak?
Bir de şunu fark ettim, "aman aman şeyler değil" dedin ama yüksek ihtimal kesin dedin. Güçlü argümanı olan biri küçümsemez, aksine savunur da. Ve inanır gibi olduğunda hocan aklına geliyor. Belki tanrıyı değil, hocanı kaybettin. O ayrı bir yas. - 5 gü
Ve hocana da gelirsek matematiksel bir şekilde kanıtlamaya çalışması. Matematik var olan şeyleri de modelliyor var olup olmadığı tartışmalı olan şeyleri değil. Zaten ulaşılan sonuç bellidir matematikte, var olanı bulmak. Belki de tanrı hakkında belirli varsayımları formalize edip tutarsızlık da gösterdi, bilemeyiz. Tanrı yok değil bu tanrı tanımı kendi içinde tutarsız demek. Bunlar çok farklı şeyler. Gödel'in ontolojik kanıtını düşündürdü bana. Tanrı'nın varlığını ispat etmeye çalıştı ama ispat edemedi. Hocan da sınırını aştı belki de sınırını da gördü. Hocan tanrıyı mı reddetti yoksa belirli bir tanrının tanımını mı?
- 5 gü
TL;DR: İnanmıyorsun ama neye inanmadığını bilmiyorsun.
- 5 gü
Yaşımı söylemek istemediğim için, kaç yıllardır bu bedendeysem bırakın da kendimi daha bir saat önce konuştuğum birinden daha iyi tanıyayım, öyle değil mi?
Sorgulamaya yeterince yeltendiğimi düşünüyorum.
Ayrıca özel biri değilim deyip nedenlerini açıklarken sebeplerime yeterince güvenmiyor değilim. Sadece çok farklı sebepler olmadığı izah etmek için sarf edilmiş kelimeler, kelimelere bu kadar takılmam sizin aksinize.
İslamdaki Tanrı ile yaratıcı kavramları aynı değil biliyorum. (hocamı neden bu kadar tekrarlıyorum, sorgulamadığımdan değil. Çünkü siz hocamı sormuştunuz cevap olarak sadece.) - 5 gü
Fakat islamdaki tanrı ile yaratıcı aynı değil madem, düzelttiğin için teşekkürler. O da tanrıyı reddetmedi, yaratıcıyı reddetti diye düzeltmek isterim..
- 5 gü
Sorunuza gelecek olursak, direkt bir yaratıcı olabileceğini matematiksel olarak hesaplamıştı. Yokluk ispatlanmaz aslında. Bu yanlış bir kullanım. Varlığı üzerinden bir hesaplamada bulunup, sistemsel bütünlüğünün işleyişinde eksiye çıktığını gösterdi. Sonuç buradandı.
- 5 gü
Olamayacağını*
- 5 gü
Ben sana bir şey yüklemedim, senin kelimelerini kullandım.
- 5 gü
Anladım, ayırdığın vaktin için teşekkürler. Hatam, incittiğim yer varsa affola.
- 5 gü
Estağfurullah.
5 güalışırsın alışırsın insan da diğer canlılar gibi ölünce bitiyor her şey
01 Yorumla- 5 gü
Doğru.
5 güEğer sorularını cevaplarsam islama yanaşırmısın tartışalım mı bu konuyu
016 Yorumla- 5 gü
Özelden
- 5 gü
Zorlama olmadan
- 5 gü
Dinden çıkan islama bi daha yanaşmaz lütfen birini islama çekmek için de uğraşmayın daha da uzaklaştırıyorsunuz
- 5 gü
@anonimmkimsee yanaşır gayet de. Dünyanın amacı bu ayrıca çekmek için demedim islama göre yanlıştan dönmek büyük sevaptır
- 5 gü
Çok teşekkür ederim çok iyi biri olmasan bu yazıma beni ve hislerimi ciddiye alıp benimle vakit harcamak istemezdin.
Ancak dediğim gibi, daha da vakit harcamak. Sorularım ve inanmama sebeplerim çok derin ve temelli. Bu yüzden muhtemelen istesem de inanamam. Tekrar teşekkür ederim.. - 5 gü
Kendine yazık ediyorsun gerçekten
- 5 gü
Ediyorum zaten. Haklı veya haksızım, ne önemi var? Sonuçta sonunda böyle hissettiriyor. Yalan olsa bile inanmak isterdim. Ancak inanamıyorum. Kimsenin vaktini heba etmeye hakkım yok. Bu yüzden benimle uğraşmanızı istemedim.
İyi niyetli olup beni yargılamadan konuşmak istediğiniz için teşekkür ederim. İyi akşamlar. - 5 gü
Kanka bu hissettiklerin inan geçicek uzun sürüyor ama geçiyor. Ben 4 yıl içinde kabullendim arrtık inanamıycağımı. İnanmak istememek değil inanamamak. Ama geçiyor sorgulama ve bu sorularla uğraşma zihnini meşgul etme zamanla kabulleniyorsun.
- 5 gü
@anonimmkimsee senin yaşında ben ömür boyu ınancısz olacağımı düşünen biriydim hocalar ikna edemiyordu 18 yaşımda iken şimdi nasılım bak örneğini görebilirsin. hiçbir şey için geç değil insan doğruyu bir anda buluyor
- 5 gü
@anonimmkimsee Çok haklısın işte ya. Benim kaç sene sürecek acaba.
Ben biraz zayıfım sanırım.
Benimle de uğraştın o kadar. Hakkını helal et desem komik olur inanmıyorum çünkü. Ama anladın sen. Vaktin için teşekkürler. - 5 gü
Sen de mi böyleydin? Çok şaşırdım..
- 5 gü
Vaktim var hep konuşalım dersen buradayım. İstersen ayeist Müslüman tartışması olsun evet öyleydim ne yazıkki şimdi de aşırı bağlıyım
- 5 gü
Belkı hayatının fırsatı ayağına geldi biraz konuşsan fikrin değişecek
- 5 gü
Peki.. Vaktiniz olduğu bir gün olabilir. En azından düşüneceğim her bir dediklerinizi.
- 5 gü
Tamam haber edeceğim şimdi geç oldu zaten canım. İyi geceler
- 5 gü
İyi geceler. Teşekkürler tekrar.
Gizli Üye(18-24)5 güMadem öyle düşünüyorsun hayattan keyif almaya bak sadece
01 Yorumla- 5 gü
Öyle bakınca mantıklı hatta zaman zaman ben de kendime söylüyorum ama icraat olmuyor.
5 güDin ile alakası yok
01 Yorumla- 5 gü
Alakası yok zaten, belirttiğim gibi. Anlamsızlık her zaman vardır, her durumda oluşabilir.
Ancak insana neden böyle hissettirdiğini ve buna sürüklediğini söyledim. Dinin de etki payı var tabii ki. En azından bende böyleydi.
- Kişilik & Karakter konusunda 5,1b cevap paylaştı.
5 güHobi edin
10 Yorumla
5 güBen de ayni
10 YorumlaNe alaka
01 Yorumla- 5 gü
Açıkladım kendimi yeterince.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Hayatı sorgulaman ve anlam arayışın, bu süreçte hissedilen boşluk çok doğal. Birçok insan benzer hisleri yaşar. Anlamı dışarıda değil, kendi değerlerinde ve bu kısa, eşsiz hayatı nasıl deneyimlediğinde bulabilirsin. Sevdiklerinle bağ kurmaya, yeni şeyler keşfetmeye ve anı biriktirmeye odaklanmak sana iyi gelebilir. Yaşamın sonlu oluşu, her anın kıymetini daha da artırır aslında. ✨🍂