değildir, nefs sadece haram olan şeyleri istemez nefs benlik demektir can demektir, canın çay içmek istediğinde bu da nefistir, cennete nefse güzel gelen her şey vardır denir, Allah nefislerinize iyi bakın nefislerinizi öldürmeyin der.
nefs birdüşman değildir nefsine iyi şeyler de dahildir kötü şeyler de senin işin iyileri seçmektir, tasavvuşçu tarikat müptezelleri gibi nefse zulmetmeye gerek yok.
eyvallah birader de sana tavsiyem kuranı bir oku, peygamber efendimizi fazla yücelten inançların var muhammed nebi ile isa nebi, musan nebi, nuh nebi veya yusuf nebi arasında bir fark yoktur onlar da bizim rasulümüz onlar da en az muhammed aleyhiselam kadar hatta bazıları ondan beter acı çekmiştir, ibrahime kendi oğlunu öldürmesi söyleniyor bundan beter acı mı olur?
İnşallah Arapça olarak okumak nasip olur çok istiyorum.. Evet hz isa, Musa, İbrahim sa Nuh as işit as hepimizi bizim önderimiz. Ben hz ömer ra efendimizin hayatını örnek almaya çalışan aciz bir kulum onların döneminde yaşamak Cihad etmeyi çok isterdim.. Allah razı olsun taviselerin için.. Kıymetli yorumun için teşekkür ederim
İnsan nefsi ve egosu olmadan yaşayamaz. Asıl tehlike heva; yönünü kaybetmiş arzular. Heva her türlü pisliğin ve kötülüğün başıdır. İnsanı her şeye dönüştürebilir. İnsan farkındalıkla ve kendini daha yüksek değerlere adayarak nefsini terbiye edebilir. Önemli olan nefsi bastırmadan gerektiği yerde dönüştürebilmek çünkü bastırıldığında gölgede büyür ve fark etmeden yönetir. İnsan merakını da yönlendirmeli. Neyle ilgilendiğimiz yönümüzü ve zamanla kim olacağımızı belirler. Kendimizi yönetmeyi öğrenmemiz şart. Maalesef hevanın çok güçlü olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ve çoğu insan da buna yenik düşmüş durumda.
Bir savaştan dönünce Hz. Peygamber (sav) sahabelere diyor ki; " Küçük savaştan büyük savaşa döndük" çünkü o koskoca meydandaki savaştan bile daha çetindir nefs mücadelesi.
Bununla ilgili bir diğer söz ise Fatih Sultan Mehmed'e ait, Sefere çıkacağımı sakalımdaki bir tek kıl bile onu keser atardım. Askerlerine bile söylemezmiş sefere çıkarken, nereye gideceğini ne yapacağını. Konuşulur de nefsi kabarır diye 🥹
Rabbim bizleri peygamber efendimizin yolundan ayarmasın inşallah atamız fatih sultan Mehmet han 'a laik torunlardan olmayı nasip etsin. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık..
nefsini şımartıp her istediğini yaparsan onun esiri olursun. nefir dünyevi şeyleri isteyen hayvan gibidir. id ego süperego diye de bilinen insanda bulunan özelliklerden, id nefsi-emmare yani kötülüğü emreden nefisdir.
ona isteklerini sürekli vermemek ve günahlardan sakınarak onu kendi kontrolümüz altında tutmalıyız.
bazıları nefsi ata benzetmiş. Dizginleri alırsan o senin istediğin yere gider. bırakırsan canı nereye isterse oraya gider
Nefsine hakim olamayan helak olur hakim olanlarda her zaman mutlu oluyor nefse hakim olmak gerçekten zor evet ama imkansız değil.. Her harama bulaşan insanlar nefslerin eseri olmuş kişilerdir.. Kıymetli yorumun için teşekkür ederim
Bence insanın en büyük düşmanı nefsi kadar, kendini tanımaması da 🧠 Nefisle mücadele, onu yok saymak değil; arzularını fark edip sınır koyabilmekle olur. Kendine “bunu gerçekten istiyor muyum, yoksa anlık haz mı?” diye sorman önemli. Helallerin çokluğunu hatırlayıp odağını yasakta değil, mümkün olanda tutarsan mücadele daha yumuşak ve sürdürülebilir olur 🌿
İnsan tek başına kendi nefsini terbiye edecek kudrete ve beceriye sahip değil ancak ve ancak bir cemaatle bir tarikatla bir cemiyetle bir cemiyet içerisine dahil olmakla terbiye edebilir kendini hakikat budur gerisi masal
Düşüncelerine saygı duyuyorum gerçekten ehli sünnet bir cemaate bağlı olmak dini öğrenmek nefsine hakim olmak önemli. Lakin bütün cemaatler maalesef ehli sünnet değil hepsi para derdiğinde ben uzak durmayı tercih ediyorum.. Elimden geldiğince nefsime hakim olmaya çalışıyorum çok şükür
Bu dünyada en çok acıyı zulümü peygamber efendimiz çektimiştir.. Allahın en sevdiği insan cenneti müjdelediği kişi.. Yani biz aciz insanların acısı ve adaletsiz kalması normal
Bunlar mantık açısından bakınca çelişkili görünüyor, neden Ali Koç rahatlıkla varlıkla imtihana tabi peki? Sınav madem, adil olmalı. Onu geçtim, sınav anlamsız ve gereksiz, yani birileri bizleri kekliyor belki asırlardır