Unutma, senin en büyük düşmanın ta kendin. Kendine iyi bak.

Unutma, senin en büyük düşmanın ta kendin. Kendine iyi bak.

Hayır bence değildir. ben kendimin düşmanı olmam kesinlikle. ama tabi insan öz güvensizse ya da kendine inanmıyorsa o zaman düşman olur kendine, bu yüzden de hayatta neler istediğini neler başarabileceğini çok iyi anlaması kendine inanması gerekiyor.
Sağlam karakterli bir insan kendisinin farkındadır hayat macerası sürecinde alacağı kararlar sayesinde insan kendisine hem en iyi düşman hem en iyi dost ta olabilir. İnsan kendisinin değerini bildiği ölçüde kendisinin en büyük dostudur bana göre. Dost görünen düşmanlar en büyük düşmanlardır esasen. Kendisine inancını ve umudunu kaybetmek insanın en büyük düşmanıdır. Kendisinin farkında olan insan kendisinin en büyük dostu ve destekçisidir.
Cevap
21Cevap
Bence hayır çünkü insanın en büyük düşmanı dost gibi görünüp yüzüne gülen , Kendisine hak gördüğünü sana çok gören akrabalarıdır
Yooo, insanin en büyük düşmanı gereksiz yere değer verdiklerinin g*tünü kaldirmalari ve onlardan gördüğü zarardır.
Dostu da düşmanı da kendisidir, ya nefsinin kölesi ya da efendisidir...
Nefsidir. Nefsin seni sürekli yönetmek ister. ve şu zaman da maalesef çoğu kişi nefsinin kölesi oluyor. Nefs yanlışı doğru gibi , hatayı telafi gibi gösterir. Nefsine hakim olamayan girdiği bataklığı deniz sanar. Yüzdüğünü düşünür ama günden güne çamura batar ….
İnsanın içinde şeytan yatar. İman onu susturur, nefs ise daima konuşturur. Bu yüzden şöyle örnek verebilirim. Sinirli bir haldeyken düşünmeden hareket eder ve ne yaptığımızı farketmeden pişmanlık hissine sahip olabiliyoruz. Bunun sebebi kendimize hakim olamamak. Nefsine hakim olamayan , kendine asla hakim olamaz.
Aslında sonunu bildiği durumlarda o hataya düşmesi ya da aynı hatadan bu sefer hata yapmam diyerek tekrarlanması veya hiç güvenilmez birine tekrar tekrar güvenmek hatasına düşmek bir insanın kendine yapacağı en büyük kötülüklerden. Çünkü kişiyi yönlendiren iradeleri dahilinde bunlar. Kimsenin dayatmasıyla yapılacak, eyleme geçilecek durumlar değil.
En büyük hatalarımı hep değişik bir psikoloji de olduğum zaman yapıyorum. Duygusal bir yıkıklık zaaf getirir. Zaaflar da yanlışlar. Evet, kendime düşman oldum zaman zaman. Geriye kaldı pişmanlıklar.
Evet, tecrübe. Bir tanesinin zamanlaması yanlıştı diyelim.
Kendim diye bir şey kalmadı oyuncak oldu ezildi her şeyim
😔
İnsanın kendi kendine yaptığını ettiğini başkası ona yapamaz derdi rahmetli nenem. Çok haklısın reisim.
Hakikatten de öyle biliyor musun? Şu hayatta en büyük kötülüğü kendimize kendimiz veriyoruz. En kötüsü de bunu bazen sonucunu bile bile yaptığımız oluyor.
İnsan en büyük kötülüğü kendine yapıyor aslında. Öyle denebilir.
Ne yapıyorsak kendimize yapıyoruz.
Bile bile bazen üzülmeyi tercih ediyoruz kesinlikle kendimizin düşmanıyız.
Dünyada kendine ve doğaya bu kadar zarar veren başka bir canlı yok maalesef.
Kendi kendimi aşağı çekiyorsam en büyük düşmanım kendimdir. Ama başkaları açığımı kollayıp beni kusurumdan vuruyorsa ve kendimi böyle bir durumda savunmaya gücüm varsa o zaman kendi kendimin en büyük dostu kendimdir
Kesinlikle kendisidir, hiçkimse kendisine verdiği zararı bir başkasından göremez.
İnsanın en büyük düşmanı nefsi'dir. Ne mutlu galip gelebilene..
Benim için geçerli değil, hep iyiliğimi istiyorum 😃
Evet insanın en büyük düşmanı kendisidir çünkü Allah insana irade vermiştir tercihlerini ve seçimlerini kendin yapıyorsan bunu kadere bağlayıp isyan etmek yanlıştır.
Kendimden büyük düşmanım yok.
Kendime yaptığım haksızlığın kötülüğün haddi hesabı yok.
Keşke başkalarına davrandığım kadar özenli davranabilsem kendime.
Bilmiyorum bu sözün söylenmesinin sebebini kendi moralini bozabilen , sürekli karamsar düşünen , kolayca pes edebilen , kendini değersiz gören insanlar için söylendiğini düşünüyorum böyle kişilerin gerçekten de en büyük düşmanı kendisidir böyle olmayan insanlar için sanırım düşman dışarda içerde değil
Asıl düşmanımız kendimizdir aslında. Birazcık rahat olmak gerekiyor bu hayatta, deli gibi önemsediklerinin bile ciğeri beş para etmeyebiliyor..
Evet aslında öyle. Ne yaparsak karar verirsek sonuçta etkilenen biz oluyoruz. Seçim yine kendimize ait 😔
Günlük motivasyon dozumuzu alalım
https://www.youtube.com/embed/orZetSuB-c8Evet öyledir. Kendimi çok yoruyorum bazen. Başkasına gösterdiğim anlayışı kendime göstermediğim oluyor.
Kafasının içinde ki düşünceleridir. Dünyaya nasıl baktığı önemli.
Yok be. İnsan kendisine haksızlık eder de, düşmanlık yapmaz.
Öyledir katılıyorum insan ne yapıyorsa önce kendi yapıyor kendine.
Sanırım öyle
Bilemiyorum hiç bir zaman sevemedim sanırım kendimi
Evet kendisidir bugün bunu yaptım kendime düşmanlık ettim
Değildir. En büyük düşman seni kıskanan ve belli etmeyen yakın arkadaştır
Doğru kendi s*alaklıklarım kimsenin suçu yok.
Bunu kendime günün mottosu seçiyorum, kendime iyi bakicam bugün 😄
Yooo, akrabalarıdır. Benimki abim mesela. Keşke hiç doğmamış olsaydım ya da tek çocuk olsaydım
insan asla kendinden kaçamaz diye yorumlar dostoyevski ve Anna Karenina kendini tren yaylarına bırakarak intihar eder insanın en büyük düşmanı net kendisidir herkesten kaçar ama kendinden kaçamaz...
Nefsidir. Kibirden tut tembelliğe kadar hepsi ordan gelir.
Ailesinden sonra öyle kesinlikle
En büyük dostu da kendi olabilir🙄
Hayır kendini seven insan için bu geçerli değil
Yo kendimlen düsman degilim
Evet öyle kesinlikle
evet bazen kendimize kötülük yapiyoruz kendi özgüvenimizi düşürüyoruz
en büyük düşmanı hayattır
Doğru
Ne edersek kendimize ederiz zaten.
Dost bildikleri bence
İnsan kendi kendinin düşmanıdr
kendisinden büyüğü yok düşmanlıkta