Size göre nedir peki🤔

İnsanın en büyük düşmanının kendisi olduğunu düşünüyorum. İnsanın kendine ettiği kötülüğü başkası edemez derler o söze katılıyorum, nefse hakim olmadıkça en büyük kötülüğü kendimize biz yapmış oluruz başkasına gerek kalmadan.
EN önce kendimize kötüyüz
Kesinlikle
""Cehennem baskalaridir'" sartre'a göre "yalan, iki kişinin olduğu yerde varolan bir davranıştır, kişinin gizli yanlarının ortaya çıkmasıdır, bir aldatmacadır. gerçekten de üçüncü bir kişinin bulunduğu yerde, filozofa göre, bir kimseye yalan söylemek mümkün değildir. üçüncü bir kimsenin bulunması, neredeyse felç edici bir durumdur; çünkü orada onlardan her birisi sırası geldiğinde 'üçüncü bir kişi'dir, herbiri diğer ikisinin cellatıdır ve cehennem bu üçüncü kişidir. herbir kimse böylece hakikati ortaya koymak zorundadır.""
Nefistir yani
Kutsal kitaplarda bile geçer asıl şeytan insan nefsidir diye
Kendisidir. İnsan ne yaparsa kendine yapar. Dış etmenler falan hepsi bahanedir. Etrafında ne kadar insan olursa olsun, herkese yalan söylesen bile kendine doğru olman lazım. Yaptığın bir hatanın cezasını sen çekeceksin. Sevindirici bir gelişme yaşanırsa, etrafında insanlar olsun ya da olmasın, buna en çok senin sevinmen lazım. Diğer insanların o şeye sevinip sevinmeyeceğini bilemezsin çünkü. En kötü gününde kendine iyi bakmak zorundasın, çünkü çoğu insan olmayacak o zamanlarda çevrende.
Kotu günde kendine ıyi bakamayan insan neden ıyi olsunki
O da doğru. Ben hatta biraz bencil olma taraftarıyım. Ne ekersen onu biçersin. Hayata ne verirsen, onu alırsın. "You reap what you sow" kısaca. Bencillikten kastım kendine daha fazla zaman ayırmak bu arada. Yoksa hep "ben merkezci" olursan kimse sana yakınlaşmak istemez.
İnsanın en büyük düşmanı kendi hemcinsi ve kardeş dedikleridir.
Kadınlar ve kardeş dediklerimiz dogru
Cevap
60Cevap
İnsanın en büyük düşmanı kendisidir ne yaparsa kendine yapar diğerleri sadece ise ortak etmiş oluruz.
Nefise hâlâ rakip çıkmadı
En başta kendisi tabiki.
Ne yaparsan kendine önce
Başkasına yaparsa vicdanı el vermez
Kendi nefsidir. Nasıl birşeyse o nefsi doyurmaya kalksan bir dert ac bıraksam ayrı bir dert. Doyurmaya çalıştıkça güçleniyor önü alınamıyor zaten doymuyorda. Hiç ilgilenmesen bu seferde Hakk 'ın katında birde davacı olacak.
Nefsin hangi konuda seni zora sokuyo
Klasik herkesi zora soktuğu insani şeyler. Şehvet, açlık, korku, zaafiyet ac gözlülük vs vs seyler
Benim en büyük dusmanim zaman...
Sürekli çalıyor birşeyler...
Bak şu an bile...
Başka hiçbir düşmanım yok ✌🏿
En çokta çocukluğumuzdan çaldılar 😕
Sen şimdiye Bakk VE zamana meydan oku✌
İnsanın en büyük düşmanı insanın kendisidir, onu boyunduruk altına alır, her ne isterse yaptırır, istediğini yedirir, en büyük düşman içinde saklı (NEfS)
Nasıl yenilir peki nefis
Ey kardeş! Benden birkaç nasihat istedin. Sen bir asker olduğun için askerlik temsilatıyla, sekiz hikâyecikler ile birkaç hakikatı nefsimle beraber dinle. Çünki ben nefsimi herkesten ziyade nasihata muhtaç görüyorum. Vaktiyle sekiz âyetten istifade ettiğim sekiz sözü biraz uzunca nefsime demiştim. Şimdi kısaca ve avam lisanıyla nefsime diyeceğim. Kim isterse beraber dinlesin.
Sözler - 5
Nefsini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemez, yalnız bir fikir verebilirim , onu ıslah etmek, onu doğru ilim ile doldurmak güzelce iman etmesini sağlamak ile olabilir bunu da iman hakikatlerine okuyarak anlayarak başarabiliriz. Şahsen çok harika bir Kur'an tefsiri olan Risale-i Nur eserlerini okumanı tavsiye ediyorum. Bunun diyanet işleri başkanlığı basımı da var içinde nefsin ile alakalı her şeyi bulabilirsin. bilirsin ki insanoğlu ölene kadar öğrenmeye ve okumaya muhtaçtır. Hem zaten Rabbimiz de bize okuyun Emretmiyor mu?
Ben risale-i nur okudum hatta sohbetlerine 'de katıldım âmâ o derin manayı anlıyamadım açıklamasını yapan olmadı
Ben ilk okumaya başladığımda içerisindeki gerçek Türkçe kelimeleri anlayamamıştım Ama zamanla okudukça okudukça anlamaya başladım eski Türkçeyi anlamaya başladım gerçek Türkçeyi yani ve kelime dağarcığını da gel işte Ayrıca bu kitapların yanında bu içerisinde anlaşılmayan halbuki gerçek Türkçemiz olan kelimelerin anlamlarını anlatan bir kitap mevcut bu kitap lugat tır. İlk başta lugat ile birlikte okursun ve okudukça o sana açılacaktır emin ol ve anlayamadığın için kesinlikle vazgeçme cünkü bizim şu anda konuştuğumuz İstanbul Türkçesi olan Türkçe içerisinde birçok yabancı ülkelerin kelimelerini barındırıyor. Yani biz kendi öz Türkçemiz den yeni Türkçeyi geçtiğimiz için gerçek Türkçemizi anlayamıyoruz
Çoğu insan anlayamadığı için vazgeçiyor halbuki çok zor değil insan okudukça yeni kelimeleri anladıkça manalarını da öğrenmeye başlıyor
Bu inanılmaz yobazca bir yaklaşım
Sen kullanmayı bilirsen nefsin müthiş bir dost
Aynı elektrik gibi
Doğru kullan aydınlan yanlış kullan çarpıl
Bu kadar basit
Yanlış kullanım sana gore nedir
Temel ihtiyaçlar nı bildiren nefsin
Acıkıyosun üremek istiyorsun vs
Ama acıkınca çalar mısın üremek istediğinde zina mı yaparsın işte o sana kalmış. Burada nefs suçlanamaz
Nefsi evet ciddi bir etkiye sahip.
Ben kendisidir diyorum çünkü her kadar dolaylı olarak etkilensek de tüm kararları biz alıyoruz kendimiz.
Sen nefsine'ne kadar hakimsin
Bunu kelimeler ile ifade etmenin bir önemi olmayacak bence, biraz zamana bırak ve samimiyet sonrası oluşan bağda sınırları mı ne kadar koruduğuma bak, eğer sana karşı sınırlarım haaddim içindeyse nefsime olan oteritemi de sezmeye başlarsın.
Kendisidir.
Senin söylediğin gibi nefsidir.
Çünkü insan ne yaparsa kendine yapar. İyi de olsa kötü de olsa...
Neden kendi kendinizi yerle bir etmemiz 'de üstümüze yok
Çünkü kendimizden başka bize en yakın olan yok. Gücümüz anca kendimizi paralamaya yetiyor çiçeğim.
Olgunlaştıkça aslında bunun tam tersini yapıyorsun. Biraz daha büyümek gerek.
Hem sorup hem cevaplamışsın zaten... Müslüman olsun olmasın insanın nefsi hep karşısındadır onu yenenin düşmanı kalmaz!!
Düşüncemi yazdım sadece
Bize bişi kalmamış 😄 soru tek cevap tek.. Gayet açık.. Diğer yorumların aslı astarı yok bence..
dostum olmaz hasmım yaşamaz derdi rahmetli laz ziya
Dostu neden olmazki
İnsanı bilmem ama insanlığın rn büyük düşmanı bencillik hatta dünyanın en büyük düşmanı
Bencillik çokmu kotu
Değil mi bi düşün
Kendisidir bence.
Kötü düşündükçe kötüye gidiyor çünkü insan.
Kendisi olunca 'ne konuşası geliyo nede başka bişey demi
Öylece bekletmek daha mantıklı geliuo
Aynen. ://
Kendisidir, iradesini kontrol ettiği sürece nefsinide alt eder, sinsi insanları yener. Ancak iradesini kontrol eden kendisi olmalıdır. Kendini farketsin, gerisi gelir zaten.
Farketmeli insan kendini
Sana katılıyorum hemcinsim, insanın nefsidir en büyük düşman 😌
Nefis aldatır yanıltır âmâ iman varsa seni asla ele geçiremez
Aptallık en büyük düşmanıyken insanlığın, onlar inatla kendilerine başka düşmanlar arıyorlar.
Aptallık nasıl olur peki
Aklın yitikliği, aptallığı doğurur
öyle nefsimiz düşman zaten nefsimiz şeytanla ittifak
o yüzden zor bir düşman
Evet
Bilinç altındakilerdir🤷♀️
Kırmızı odayı izledin mı o gün VE sonrasında ıyi olmam gerekirken bende HEP tersi oluyo sinir oluyo herkese bagiriuorom bilinç altım sanki isyana geciyo
Nefsi tabikide, gerçekten çok zor baş edebilmek. Kazanmaya başlayınca gerçek huzur o zaman ortaya çıkıyor sanki
Huzur nefsi yenmekte mi
Öyle düşünüyorum, bencilliği bırakıp nefsin istediğini değil de doğru olanı yapınca daha huzurlu hissediyorum kendimi
Kafasını yiyip bitiren düşüncelerdir
O düşünceler bitmezmi hic
Bitmiyo be... bitecek ama
Kendine bişey yapmqyacksin demi😐
Yapmam s*lak mıyım ben hayırdır iki üç b*ktan dert için ölünür mü
Süper ve id egodur. Yani içimizdeki aşağılık kişi ile kibirli kişinin çatılmasıdır.
Neden icimiz HEP savaş halinde
Detayına katılıyorum. Bu yüzden de insanız.
Eyvallah
Bu da soru mu tabii ki insan
Demi ama
Cehalet
Neden
Geçmişte yaptıklarıdır. Dolayısıyla da kendisidir.
Hatalarımı yani
Evet, hataları.
Bilmem insanlara sormak lazım 🙃 🐇🐰
Sana soruyom ben
Oyleyse detaya aynen katılıyorum.
Evet nefsidir.
kibri , öfkesi diyorum
Ofke önce baskasinami zarar verir
öfkeyle yapilan bir iş insanın ke didisine zarar veriyo, hata yapmasina salıkli karar alamaması a neden oluyor
Tartışmasız NEFİS sir
Ona aday çıkmadi daha
Çıkaran salaktır zaten 🤣🤣
İnsanın en büyük düşmanı "Asla" kelimesi.
Evet 'ya çıkıyo karşına dedin andan sonra
Kendi iradesi yani nefsidir diyorum.
Nefis olmasaydı 'ne olurdu
Kötü niyetli insanlar olurdu
Hâlâ VAR onlardan
Her zaman var
Bilerek kaybediyoruz nefsimize karşı
Herşey senin elinde
İşte bunu istiyoruz
O adamın yorumunu neden kaldırmadin iyi bir dostun muydu
Sana alındım orada
Etrafındaki canlılardır.
Neymiş onlar
insanlar.
İnsanın en büyük düşmanı kendisi bence
Bencede öyle
İnsanın en büyük düşmanı kendi nefsidir
Neden hakim olamıyorlar
Şeytan seni nerden vuracağını ıyi biliyo
Soruda cvb var yani nefis
Napim düşüncemi yazdım kötümü yaptım
dogru soyluyorsun poncık
Sen nefsine 'ne kadar hakimsin
evet olmuyor napalim
Dikkt etmek lazim
Çok biliyon sen
Az biliyom ben
Sana sınır oldugumu söylemiş miydim
Hıhı seviyom seni kizdirmayi🤭🤭
Kiz bak toplatirm bütün 8 yaşındaki çocukları dövmeye geliriz seni
Gellll bende cete yaparım 'ne var😂😂
Kiz üzümlü kekimi aldim geliyorum önce dövcen sonra ağlama diye kek vericem😂😂 seviyorum seni bide sınır etmesen 😂😂
O 46lik çağırma onu
Cetemjn ağasına lâf etme
Yatırırız şeni falakaya bakkk😂😂
Bu ne ya hayat 8 yaşındaysanız gerçekten çok zor herkes beni tokatlama pesinde
@Haylazzponçik ah haylaz benim biricik chenim uzumĺu kekim sen kimden yanasın
Bakk bulaşma benim çete uyeme
Sen bi işler karistiyon âmâ 'ne
Seni cezaevi kapısında beklemede
@sütoğlanCedric
Sayende yaşadım kalbimde sızı
Ömrümden çaldım gönlümün hirsizi
Bekletme beni ağzını yüzünü kirdimin haylazı
Dedem öper torunu 'ne var yâni kıskanma
Kiz sana o kadar iltifatlar yazdım okudun mu
Olacam tabi hıh 😂yorumum size feda olsun hem soruda neymis
@Haylazzponçik master olursa bizimle kim konuşacak bu şimdi konuşmuyor benimle o zaman hiç tınlamaz boykot ederim
Aha size dedi kiz ilk defa bişeyde beni kattı olaya gözünü sevdiğim üzümlü kekim chenim
Aaa oldumu süt oğlan kime yapiyom yorum ben
@Haylazzponçik o kadar mâni dizdim niye cevap vermedin o zaman
'ne diyeceğimi bilemedim napim alışık değilim
Tamam be haylazz güzel demisim kabul et övün beni bende insanım ovün
Merhamet duygusudur.
Burdan vuruyolar demk
He ya kendim kalbimm
Uzenler cırcır olsun
Aminnn
Kendi nefsidir
Doğru cevap
Nefsi
Düşman içimizde yani
Kendisi
Bencede
Yine insandır.
Aynen öyle
İyi akşamlar
Kendisi .
Seninde kendinmi
Olmuştur kendimize zararımız olmadı diyen insan var mı hatasız?
Kendisi
Sen hâkim olabiliyo musun kendine
Kendisi
Seninde kendin mi
Biz anlaştık
Cehaleti... 👆
Insan büyüdükçe gecmezmi
Yaş almayla geçmez ki,, insan okumalı donanımlı olmalı Rabbimiz bile YARATİLMİSLARİN EN SEREFLİSİ der.. illa dünyayı gezmeye gerek yok, bugün birine KUVAYİ MİLLİYE yi sor bilmiyor ama elinde bilmem kaç GB internet 10bin TL lik cep telefonu.. Kendine düşman milletine düşman.. nerde ne yenir, o manzara çok güzel b, ben armaniden aşağıya giymiyorum cular la olmuyor işte...
Kendisi
Senindemi kendin
Kendi nefsidir.
Kendı kendimize yapıyoruz herşeyi
Maalesef öyle. 😔😔
Büyük düşman ameriga
Oda düşman pustlar
Kendisi
Sensin yani
Nefsi tabikide
Hakim olmayı beceremiyo musun sen
Olamıyorum dediğimi iddia etmiyorum ya da belirtmedim duruma göre değişiklik gösteriyor
insan olamamışlardır
Insan olamamak nasıl oluyo
Onun beyni uckurunda çalışıyo di-ye sen ona uymak zorunda değilsin
nefis
Peki
Kesinlikle Nefis...
Sen hâkim olabiliyo musun
Egosu.
Sende var mı ego
28 yaşına kadar vardı 6 yıldır yok Şükür🤗
Evlendiniz içinmi kalkti
Hiç sözlenmedim bile
Peki
O yaştan sonra evlenmeye hazırdım yani Kendini bilmeyen kimi anlayabilir değil mi
Egosudur
Ego neymiş böyle
İnsanı içten içe tüketen ve kendimize ait sanarken asıl düşmanımız olan bir kavram bence. En tehlikeli düşman. Çünkü en yakınımızda.
Kendisidir bence
Bencede
Nefis
Nefis kadar düşman bulamadık henuz
yine insandır.
Sen burdan bakarsak
Insan olmanın belirtisdir bence ama sana pek nasip olmamis
Sana sinir oluyorum ondan bence
Kendisidir poncigim
Nefis yani
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?