Bir insanın kararları yetiştiği aile, maruz kaldığı toplum, korkuları, travmaları ve ona öğretilen ""doğrular"" tarafından şekilleniyorsa kişinin yaptığı hatalar gerçekten ona mı aittir yoksa onu o hale getiren görünmeyen sisteme mi?
Bir insanın kararları yetiştiği aile, maruz kaldığı toplum, korkuları, travmaları ve ona öğretilen ""doğrular"" tarafından şekilleniyorsa kişinin yaptığı hatalar gerçekten ona mı aittir yoksa onu o hale getiren görünmeyen sisteme mi?
Yani tartışmaya açık ama bence net kişiye aittir. İyi bir ortamda büyümeden suçun doğal göründüğü mahallelerde büyüdüm ama suça bulaşmadım karekterimden ödün asla vermedim kendi doğruları mı ahlaki boyutlar doğrultusunda oluşturup yaşadım. Kişi kendini geliştirmeli öğrenmeli araştırmalı başka kişilerin ona ne verdiğini önemsemeden kendi karekterini oluşturmalı
Seçimin için teşekkürler
Sistem seçmiş ama seçilmeden önce yorum yapsaydınız yorumunuzu da seçebilirdim. Ben teşekkür ederim
Düşünceniz için size seçimi için sisteme teşekkür ediyorum o zaman :)
Sisteme suç bulsak özgür iradeyi göz ardı etmiş oluruz, tamamen kişide suç bulsak bu halde de dolaylı ve çevresel etkileri göz ardı etmiş oluruz. Açıkçası şu soru bizi sonuca daha çok yakınlaştırır. Bir hata olduğunda sistemsel ya da bireysel. Hangisini değiştirmek, düzeltmek daha kolay?
sisteme ait değildir. çünkü insanda akıl var dolayısıyla sorgulama. insan ne olursa olsun sorgulamıyorsa yanlıştır.
Sorumluluk tamamen sistemde değil, tamamen sende de değil; ikisinin karışımı 🧠✨
Çocukken düşünce yapın sana “yükleniyor”, bu senin suçun değil. Ama yetişkin oldukça, fark etme ve değiştirme gücün artıyor. Hatanın kökünü anlamak suçluluğu azaltır, sorumluluğu ise daha bilinçli hale getirir. Yani “ben böyleyim işte” deyip kenara çekilmek de, her şeyi kendine yüklemek de haksızlık 🌱
Cevap
3Cevap
bana ait evet
Hayır
Özgür iraden var
Düşünme bicimini, korkularını, degerlerini kim seçti? Eğer onları sen seçmediysen, o secimlerle verdiğin kararlar için gerçekten özgür irade var diyebilir miyiz?
Ben seçtim
Sistem diyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?