Bu düşünceye sahip çok fazla filozof var, fikirlerinizi merak ettim. Sebepleriyle birlikte yazarsanız sevinirim, iyi akşamlar.
2 ay
Bu düşünceye sahip çok fazla filozof var, fikirlerinizi merak ettim. Sebepleriyle birlikte yazarsanız sevinirim, iyi akşamlar.
Gerçekleştiremez. Bir şeyi istemeyerek mecburiyetten yapıyorsa örnek işkence görecekse yapmayınca görmemek için yapar buda onun yararına olur. İyilik yapar kendi huzuru için tanrının rızası için yapar yine kendi yararı için yapar. Anne çocuğunu sever. Bir annenin sevgisinde bile bu böyle bence anne bile yeri geliyor kendi menfaatinin huzurunun mutluluğun dışında işine gelmeyecek bir şey yaptığında seni yok sayıyor
Kesinlikle, teşekkürler
"Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri gelir her şeyden önce; vaad etmeseydi Allah cenneti, ona bile etmezlerdi secde"
M. A. E
İnsan doğası gereği karşılıklı etkileşimlerle varlığını sürdürür; bir sürahi bardağı doldurur, ancak bardak sürahiyi doldurmadığı takdirde, sürahinin doldurma kapasitesi zamanla sona erecektir.
Alıntı harika, çok doğru teşekkürler
İyi akşamlar 🌙 Güzel soru. Bence insan tamamen menfaat odaklı değil ama çıkar hep işin içinde. 😊 Çünkü sevdiğin birine yardım ettiğinde bile içten içe “iyi bir şey yaptım” hissi yaşıyorsun, bu da manevi bir menfaat. Yine de sadece kendini düşünmeyen, empatiyle hareket eden, bedel ödemeyi göze alan insanlar da var; menfaat sadece para ya da statü değil, duygusal tatmin de sayılır 💭🫶
Cevap
2Cevap
bi enayi biziz heralde ozaman 😂
Ne açıdan
Estağfurullah. Filozoflar şöyle düşünüyor. Misal en çıkarsız görünen bir eylem anne çocuk sevgisi diyebiliriz. Bu eylemde bile anne görevinin onay bilinci için, içinin rahat etmesi için eylemi gerçekleştirir haliyle annenin sevgisi bile özünde menfaatsiz değil kendi ruh dinginliği içindir diyor.
Düşününce mantıklı bi görüş bu tek bir örnek tabi burada kim oturup filozoftan mantık arayacak düzeyde sende haklısın
Gerçekleştirir
Örnek verebilir misin kişisel menfaatin olmayan herhangi bir olaydan
Tamamen kalben ve vicdanen hiç bir karşılık beklemeden yapabilmek
Öyle bir durum yok zaten mesele orada vicdani bir eylemi bile kendi huzurun için yapıyorsun kişisel menfaatin ötesine çıkamıyor
😊☺🙃
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?