İnsanlarla iletişim kurarken bazen söylenen sözlerden çok, o sözlerin nasıl söylendiği akılda kalır. Küçük bir tavır, umursamaz bir ifade ya da karşındakini gerçekten dinlememek bile insanın içinde garip bir rahatsızlık bırakabilir. Kimi zaman açık bir saygısızlık olur, kimi zaman da tam tarif edemediğin ama içten içe seni rahatsız eden bir davranış…
Peki sizce biriyle konuşurken size en çok saygısızlık gibi gelen şey nedir?
Bir insanla konuşurken hangi davranışı doğrudan saygısızlık olarak görürsünüz?
Bir insanla konuşurken karşımdaki kişinin telefonuyla oynamasını veya sakız çiğnemesini doğrudan saygısızlık olarak görürüm. Çünkü biriyle konuşurken dikkatin o kişide olması gerektiğini düşünüyorum. Telefonla ilgilenmek ya da sakız çiğnemek, konuşmaya yeterince önem verilmediği izlenimini oluşturur ve bu da karşıdaki kişiye değer verilmediğini hissettirebilir. Bu yüzden sohbet ederken bu tür davranışlardan kaçınmanın daha saygılı olduğunu düşünüyorum.
Mesela eleştiri ile saygısızlık apayrı kavramlar. Dobralık ile kalp kırmak apayrı kavramlardır. Önyargı ile sezgisel davranmak apayrı kavramlardır. Bazen yapılan bir saygısızlık tüm hisleri ve yaşanmışlıkları iptal edebilecek kadar güçlü olabiliyor. Saygısızlık bütün sevgimi alıp götürebilir.
Ve şuna eminim bağışlanan her saygısızlık tekrarlanır. 🐣
Karşını dinlememek kesik veya küçümseyici konuşmak sözünü kesmek başkalarının görüşünü görmezden gelmek alay etmek veya dalga geçmek sürekli eleştirmek sınırları ihlal etmek fiziksel veya sözlü taciz göstermek sözleşmeler veya anlaşmalara uymamak dediklerini çarpıtmak gizli davranmak bahsettiği saygısızlık örnekleridir davranış tutarlı olmalıdır
Ben konuşurken önemli bir şey olmadığı halde başka şeylerle ilgileniyorsa, sık sık sözümü kesiyorsa, acelesi var gibi diken üstündeyse, sürekli kendisini ve çevresini övüyorsa notu verilmiştir, bitmiştir.
Bence bir insanla konuşurken en net saygısızlık, seni dinliyormuş gibi yapıp aslında zihnen başka yerde olmasıdır 🙃 Göz temasından kaçınmak, telefonu kurcalamak ya da sözünü kesip kendi gündemine dönmek… İşte o an değersiz hissedersin. Bir de küçümseyici mimik ve alaycı gülümseme var ki, kelimeye bile gerek kalmadan sınırı aşar 😌 İletişimde asıl saygı, karşındakini gerçekten var kabul etmektir.
Konuşurken araya gırıp kendinden örnek vermesi yapsın ama ben bitireyim benıde dınle mesela.. Bende severım dınlemeyı ama araya gırılınce kendımıde unutuyorum ne anlatıyordum dıye..
Kişilik & Karakter konusunda 26,4b cevap paylaştı.
Ayıptır yukarı çıkılmaz denmesi herkesin içinde herkese beni kötü göstermeye çalışması ki iki düşman da tam bunu yapamıyor neden çünkü ikisinin de gizli işleri var o yüzden