İkarus’u düşün. Babasının yaptığı kanatlarla göğe yükseldi, özgürlüğü tattı ama sınır tanımadığı için düştü. Özgürlük cesaret ister ama bedeli olabilir. Bir de Odysseus var. Yıllarca denizlerde sürüklendi, savaşlar gördü, özgürdü ama aslında tek bir yere aitti: İthaka’ya. Onu ayakta tutan şey eve dönme arzusu ve ait olduğu yerdi. Bir de Spartaküs… Zincirlerini kırdı, özgürlüğü seçti ama bunu tek başına yapmadı; etrafında ona inanan bir topluluk vardı. Aidiyet bazen insana cesaret verir, birlikte hareket etmek gücü büyütür. Sence insanı güçlü yapan nedir? Tek başına kanat çırpmak mı, yoksa ait olduğu yere ve insanlara tutunmak mı? Özgürlük mü ağır basar, aidiyet mi?
Bence mesele ait olmakla bağımsız olmak arasında seçim yapmak değil, ikisini dengede tutabilmek. Ait hissetmek insana güven verir, kök salar, bir yere tutunur. Ama bağımsızlık da insanın omurgasıdır; kendi kararlarını alabilmek, kendi ayakları üzerinde durabilmek. Sadece ait olmak insanı kaybettirebilir, sadece bağımsız olmak da yalnızlaştırabilir. Güçlü olan, birine ait hissederken kendinden vazgeçmemektir. Asıl denge burada başlar.
Tek başına, mutlak bağımsızlıkla güçlü olmak diye bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Çalışırsın, ön planda sen varsındır ama o ışıltılı vitrinin arkaplanında her zaman bağlı olduğun, seni ayakta tutan değerler, insanlar, ait olduğun ve huzurlu hissettiğin bir liman vardır. Bağımsız olduğunda bağların kopar, hırsın ve yapabileceklerinin sınırsızlığı seni YA bir süre sonra derin bir boşluğa ve tükenmişliğe sürükler. Çünkü insan, fırtınada sığınacak bir limanı olmadığını bildiğinde, kazandığı başarıların da paylaşılacak bir tadı kalmaz. YA DA seni kendi egonun tutsağı haline getirir. Ait olmadığın bir dünyada sadece daha çoğuna sahip olmaya odaklanırsın, oysa gerçek güç, her şeyini kaybettiğinde bile seni ayağa kaldıracak o bağlarda ve insanlardadır. (Öznel)
Uzun uzun yazmışsın, eline emeğine sağlık. Ben de mutlak bağımsızlığa inanmıyorum. İnsan tek başına güçlü olabilir ama bağları yoksa o güç bir süre sonra ya boşluğa ya egoya dönüşüyor. Gerçek güç, düştüğünde seni ayağa kaldıracak insanlara ve değerlere sahip olmak bence.
Bu soruya herkesin bakış açısı farklı olucaktir illaki ama , ben çok aşırı özgürlüğün insana hata yaptıracagini düşünüyorum oyuzden bir kalbe , bir insana bir aileye bir eve ait olmak çok daha güzel ve daha anlamlı oluyor ben ait olma içgüdüsünü çok severim ve bu bana kendimi değerli ve güvende hissettirir
Bence insanı asıl güçlü yapan, ikisini birden dengeleyebilmesi 🌓 Ne sadece İkarus gibi sınır tanımaz özgürlük, ne de sadece Odysseus gibi ait olduğun yere saplanıp kalmak. Spartaküs örneği en gerçeği gibi geliyor bana: Kendi duruşun olacak, ama sırtını yaslayabildiğin insanlar da olacak 💪👥 Özgürlük ruhu besler, aidiyet kalbi. İkisi birlikte güç verir 🚀
Fazla özgürlük insanı savurabilir o yüzden insanın ait olduğu yerde özgür kalabilmesi daha önemli diye düşünüyorum insana aile güç dayanak lazım ama bağımlı olmadan kendini onlara mecbur hissetmeden çünkü birgün Yanlız kaldığında ayakta kalabilmek kırılmadan güçlü bir şekilde devam edebilmek gerekiyor , Ait olmak birlik olmak, aile omak bi güven teşkil etsede özgürlük olmadan ne o bağ olur nede yanlızlık anlamlı
Aidiyet duymak isteyeceğim bir yer yok o yüzden bişi diyemem.🙌 Amma velakin özgürlük o çok tatlı bişey. Ve saydığın tüm bu karakterler de baya ilgimi çeken karakterler, all star gibi hepsini bir araya toplamışsın soru güzel. Odysseusun da filmi geliyor haberin olsun.
Hangisi güçlü diye sormak bence yanlış)) Sebep: her birinin bir diğerinden güçlü olduğu zamanlar oluyor. İnsanın ve diğer varlıkların bir sonunun (ölümün) olduğuna baktığımızda aidiyet çok daha kalıcı bir yapı gibi görünür. Ama ölümden sonra kabul edilen inanç/gerçek ise özgürlük için güçlü bir umudu, değişimin var olduğunu, değişimin aynı zamanda özgürlük olduğunu düşünmemizi gerektirir. Bu soruyu değiştirir)) umut mu daha güçlü yoksa gerçek gördüklerim mi? Çok karışık değil mi?)) Dünya üzerinden baktığında ait olmak, sonuç olarak baktığında bağımsız olmak gerçeğe dönüşür. Güçlü olmalı olan taraf yok, olması gereken gerçekler var. En nihayetinde tüm her şey Yaratana ait ama aynı zamanda Onun açısından varlıklar birer bağımsız olduğunda ait olmanın özgürlüğünü yaşar elbet.
Bi noktada topluma bağımlı ve sosyal canlılar olduğumuz için az da olsa aidiyet gerekiyor demek ki. Çok ilginç ve düşündürücü bi detay olmuş eline sağlık
Aidiyet çok güçlü bir his. Bir ejderhayı zincirleyemezsin ama kalbine bu hissi verdiğin an ne kadar uzakta olursan ol seninledir. Bağımsız olmaksa deliliğin bir alt tonu gibi
Özgürlük varken kafese girmek gerçek bir güç göstergesi olabilir duruma göre. Fazla özgürlük korkutucudur çoğu zaman. Ben tam tersini irade olarak görüyorum ve bi insanı güçlü yapan şey iradesi.
Ait olmak daha zor olduğu için daha güçlüdür insanlar kolay kolay kendilerini ait hissetmezler çünkü ama istedikleri an bulundukları yerleri terkedip kopabiliyorlar bağımsızlaşabiliyorlar zor o yüzden zor olan bağ kurabilmek ait hissedebilmek
Güç bazen ait olmakla bazen bağımsız olmakla gelir. Aynı zamanda bağımsızlık ve aitlik güçsüzlük de verebilir. Güvendiğin yol hangisinden geçiyorsa o seni güçlü yapar.