Kendimle veya geçmişimle nasıl barışacağım?

Bunu yazmak bile zor geliyor ama uzun bir süredir içimde taşıdığım bir şey var ve tek başıma çözemiyorum. Hayatım dışarıdan bakıldığında kötü değil. Çalışıyorum, ayaktayım, günlük hayatımı sürdürüyorum. Ama içimde sanki bir yer zamanın bir noktasında takılı kalmış gibi.

Askeri okuldayken olduğum kişiyle şimdiki halim arasında bağ kuramıyorum. O zamanlar kendimden çok emindim, bir hedefim vardı ve kim olduğumu biliyordum. Şimdi ise hayatı devam ettiren biriyim ama kendimle temasım eksik gibi. Sanki o hayali kuran kişi ben değilmişim, ya da o kişi orada kalmış gibi hissediyorum.

Bazen geçmişteki halimi kıskanıyorum. Daha umutlu, daha net, daha güçlüydü. Bunu hissettiğim için de suçluluk duyuyorum. Çünkü benden çok daha zor şeyler yaşayan insanlar var ve benim hala buna takılı kalmam anlamsızmış gibi geliyor. Bunun bir travma olup olmadığını bile bilmiyorum ama içimde bastırılmış bir yas duygusu var.

Çevremdeki insanlara bunu anlatamıyorum. Anlatınca ya küçümseniyor ya da konu hemen siyasete çekiliyor. Oysa benim derdim bunların hiçbiri değil. Ben sadece yarım kalmış bir şeyle ne yapacağımı bilmiyorum.

En çok da şu düşünce beni korkutuyor: Eğer bununla barışamazsam, hayatımın geri kalanı hep böyle mi geçecek? Dışarıdan normal, içeriden eksik. Bunu gerçekten aşmak mümkün mü, yoksa sadece bununla yaşamayı mı öğreniyoruz?

Bu soruyu yazarken bile kendimi açıyormuş gibi hissediyorum ama başka türlü de ilerleyemiyorum. Gerçekten, insan kendi geçmişiyle nasıl barışır?

Kendimle veya geçmişimle nasıl barışacağım?