Hayat, bazen bir bombanın kablosunu kesmek gibi hissettiğimiz tercihler sunar bize. Hangi kablo iyi ki dedirtecek, hangisi pişmanlık getirecek..
Sizin karar verme süreciniz nasıldır?

Hayat, bazen bir bombanın kablosunu kesmek gibi hissettiğimiz tercihler sunar bize. Hangi kablo iyi ki dedirtecek, hangisi pişmanlık getirecek..
Sizin karar verme süreciniz nasıldır?
Yaşadığımız evrende olaylar, eylemler nedensellik ilkesine göre gerçekleşiyor. Sonucun, bağlı olduğu nedenden sonra gerçekleşmesi sebebiyle, seçimlerimizin ne yönde olması hakkında tam fikrimizin olamayışı gayet normal bir durum.
Basit neden-sonuç ilişkileri barındıran durumlar hakkında sonuç çıkarmak elbette kolaydır. Yüksek bir binadan atladığımızda ya da vahşi bir hayvanın kafesine girdiğimizde sonuç hakkında gerçeğe yakın derece fikrimiz vardır. Çünkü olaya bağlı olan dışsal farklı koşulların sayısı azdır.
Sonuca etki edip, farkında olunmayan ya da sonuç çıkarabilme yetimizin sınırların zorlayan öyle anlar vardır ki birçok farklı unsurdan beslenir (evlilik, yatırım, çocuk yapma vs). İşte bu konuda sonuç çıkarmamız pek mümkün olamayabiliyor. Bu anlarda en makulu zamanı verimli kullanarak, sürece etki eden ihtimallleri yeterince irdeleyip, zihnin kabul edilebilir sonuca en yakın veriyi elde etmesine fırsat vermektir.
Bazen mavi ya da kırmızda ısrarcı olmamakta gerekebilir. Seçenekler arasında bir uzmana danışma ya da oradan uzaklaşma gibi alternatiflerimizde vardır. Bu maruz kaldığımız yol ayrımının ne kadar kola ayrıldığına göre değişkenlik gösterir.
Yine çok doyurucu bir yorum daha :)
Burdq insanı yanıltan bir şey olduğunu düşünüyorum.. Sonucu belirsiz bir durum varsa iyi ya da kötü ayrımına nqsil karar verebilirsin?
Bir şeyi seçtiğin qn diğer olasiklilarin sonucu artık bir veri vermez.. Elinde evleri olmadan sqdece tahminlerde ya da Türkçesi yaa ne olurdu acaba yapsaydım olur.. Sonucunu görmediğin ya da kestiemzdigin bir alternatif gerçekliğin yaşını tutar insanoğlu...
Onunde binlerce seçenek ama gerçekleştireceğiz bir olasılık var. Senin sonucuna baktığın olasılık aslında seçeceğin olasılık. Yuzlesecegin gerçekliğin o... Diğerler sqdece neo'qbilirdi ihtimali dqhq iyi ya da daha kötü olacağını asla bilemezsin..
O yüzde insan seçeneklerin arsında bulunan bir te olasılığı seçer ve onun gercekliigyle yaşamayı ogrenmelidir. 'diğer olasılıkları seçimden sonra düşünmek hiç bir zaman kazandirmadigi gibi uzun vadede sectigi. Yoluda etkiler...
Haklısınız efenim, seçimimizi yapıp önümüze devam etmeliyiz :)
Her zaman öyle olmalı.. Diğer hiç seçenekte veriler gerçekçi olmaz çünkü.. Olculemeyen ongurulemeyen bir tercihin sonuçları hakkında konuşmak saçma :))
Saçma değilde yıpratıcı olur :)
Beim için sqcmq.. Çünkü onu sevmemişim artık hqyiflqnmanin ya ne olurdu seçsem demenin tek olayi mevcut seçimimi yargılamak olur.. O yola kanalize olmamı engeller... Onu yerine seçimime sahip çıkıp ders alacaksam ya da hatalıysa ondan ogreneceklerimdir.. Diğer rsevimlerilde ışık tutabilir.. Gerçeklikte kalmak her zaman dqhq iyi :))
Pekii :)
Çünkü insan o anlarda sadece bir tercih yapmıyor. Aslında bir ihtimali de öldürüyor. Bir kapıyı açarken, diğerini sonsuza dek kapatıyor olma ihtimali insanın içini sızlatıyor.
Zor olan kaybetme ihtimali. Daha da zoru ne kaybettiğini asla bilemeyecek olmak.
Kalbin hisset, aklın hesap et dediği bir noktada bombanın hangi kablosunu kesmemiz gerektiğini bilememek kolay olmasa gerek.
Verdiğim kararlarda pişman olmamak ve kendime olan saygımı asla kaybetmemek adına sonuçlarda “elimden gelen en iyi kararı verdim” diyorum.
Alınan kararlar ile verilen kararlar her zaman farklıdır. Bu da benden ve kitabımdan bir dipnot. :)
Hocam kitap yazında okuyalım :)
Ben mi göremiyorum bişey mi yok🙄
Bakalım:)
Hocam kitap size mi ait gerçekten :)
Merak ettim. Elimdeki bitince, okumak isterim.
Okuduktan sonra yorumumu yaparım :)
Her olay için bir sürü ihtimal vardır. Kendimizce en doğru bulduğumuz ihtimali hayata geçiririz.
Bize göre mantıklı ve doğru olan şeyler başkalarına göre yanlış ve mantıksız olabilir.
Benim karar verme sürecimi "kalan sağlar bizimdir" düşüncesi oluşturuyor genelde 😀
Hiçbir zaman herkesi memnun edemezsiniz. Kendiniz emin olun aldığınız karardan yeter bence 🙃
Haklısınız :)
💖
Hayatın belirsizliklerle dolu olması, en sakin ruhları bile zorlayabilir. Özellikle, bir kararın sonucu net olmadığında, "Ya hata yaparsam?" korkusu devreye girer. Bu korku, doğal olarak insanı koruma güdüsünden kaynaklanıyor. Ama aslında, her karar bir öğrenme ve büyüme fırsatı olabilir. Ben kararlarımı alırken, kontrol edebileceğim şeylere odaklanıp olası riskleri minimumda tutmaya çalışıyorum. Hayat, mükemmel seçimlerden çok, seçimlerimizin ardında durma cesaretiyle güzel. 🌟
Cevap
11Cevap
Ben karar verir geçerim. Kararsız kalan kaybeder bertaraf olur. Tarafini seç pikachu atıl kurt olacaksın xd
Ya karar vermek çok zorsa :))
Kolaylaştırır öyle karar veririm
:)
Tüm kararlarınızın nihai sonuçlarını asla bilemeyiz biz bizim için doğru olduğunu düşündüğümüzde yapmak lazım sorumluyuz hesaba katamadığımız şeylerden sorumlu değiliz. Sorumlu olmadığımız konular hakkında üzülmeye gerek yok
Peki ama seçimlerimizin sonuçlarından mesul değil miyiz?
🤣
İslam inancına göre ameller niyetlere göredir
İyi bir şey yapmaya niyet edip yaptıysak ve aksilik ya sonucunda kötü bir şey olduysa bundan sorumlu olmayız
😒
Şimdi sen sokakta soğuk havada üşümüş bir kediyi bulup merhamet edip evine alsan ısıtsan yedirsen.
Ama arka planda o kedi yavruları içen yiyecek arıyor olsa ve sen kediyi evine götürdüğün için yavruları açlıktan ölse sen bunu bilmediğin halde günahkar olur musun?
Olamam tabiki ama hiçbir anne kedi yavrularını bırakıp da birisi ile gitmez🥲
Birisi onu aldı da götürdü diyelim... Varsayım üzerine konuşuyoruz
Biz bildiğimiz kadarı ile karar verebiliriz. Arka planda bir tarafımızla neler deviriyoruz Allah bilir
Bazı kararları da ama sonucunu bile isteye alırız.
Kendimiz ve hayatımız için en doğru kararı almaya çalışırız alamazsak da nasip...
Doğru karar vermek muhakkak önemli ama karar verememişlerdi yanlış karar vermek arasında bir fark yok bence yanlışta olsa kendimiz vermeliyiz zamana bırakılacak bir şey olsa zaten zorlanmazdik
Peki nasıl karar vermeli? Kızmızı kablo mu, mavi kablo mu?
Hangi kablonun ucu senin için kıymetliyse o kalsın senden daha iyi kim bilebilir yanlisini dogrunu
Kalp mi mantık mı peki?
Mantık kalp her zaman kaybettirir
Nereyi gideceğini bilmiyorsan, hangi tarafı seçeceğimin bir önemi yok. Bu sebeple Occam'ın usturasını tavsiye ederim.
Tamam bakarım.
ne yaparsan yap kaderindeki kabloyu kesersin takma.
Kader benim elimde🙄
değil.
Evet öyledir.
hayır keseceğin kablo zaten keseceğin kablo
milyar sene düşün o kabloyu keseceksin.
Hangi kablo olacağına ben karar veriyorum ama🙄
kaderde belli o zaten sen öyle sanıyorsun kalbini dinle o doğruyu biliyor.
Tartışmıycam senle bu konuyu🙄
Aslında bu İnsanın kaderi ile alakalı bir durum vereceğin her karar senin kaderinde ne yaşadığını belirler
Insan belirsizliği kaldıramaz ve o an sezgileri kapanır bu yüzden sancilidir
Burada kader devreye giriyor. Ben buna inanıyorum
şeytan dürtüyor öbür seçenek diye
Şeytanı dinleme :)
Buna kader diyoruz
Kaybetmek Zor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?