Başarı insanın özgüvenini besler, sınırlarını görmesini sağlar ama bazen egoya da kapı açar. Hayal kırıklığı ise acıtır, zorlar ama aynı zamanda sabrı, direnci ve yeniden başlamayı öğretir. Kimi insan başarının içinde kendini bulur, kimi de hayal kırıklıklarının ardından gerçek benliğini keşfeder. Sence kişiliği daha çok şekillendiren şey başarı mı, hayal kırıklığı mı?
İnsanı daha çok olgunlaştıran şey başarı mı, hayal kırıklığı mı?
İnsanı en çok olgunlaştıran şey genellikle hayal kırıklığıdır. Çünkü hayal kırıklığı, insanı konfor alanının dışına iter. Başarısızlıkla yüzleşmek, beklentilerinin karşılanmadığını görmek ya da güvendiğin şeylerin yıkılması; bunların hepsi insanı düşünmeye, sorgulamaya ve kendini yeniden inşa etmeye zorlar. Sabretmeyi, kayıpları kabul etmeyi ve yeniden ayağa kalkmayı öğreten şey çoğu zaman budur. Başarı ise özgüven kazandırır, kendini gerçekleştirme duygusunu pekiştirir. Ama bazen insan başarıyı bir son gibi görür ve orada durmak ister. Ya da başarıya ulaşırken yaşanan zorluklar unutulup sadece zaferin sarhoşluğu kalır. Eğer başarı, derin bir emek ve mücadeleyle gelmişse elbette kişiliği besler. Fakat kolay gelen başarı ya da sürekli başarılı olmak, insanı gerçek anlamda sınamaz. Hayal kırıklığı ise insanı kendi iç sesine daha çok yaklaştırır. Ne istediğini, neye dayanabildiğini, neyi bırakman gerektiğini daha iyi anlarsın. Zorlanmak, bazen en çok büyüten şeydir. Bu yüzden, kişiliği şekillendiren asıl şey başarı değil, başaramadığın anlarda verdiğin tepkilerdir. Ve çoğu zaman en güçlü yanımızı, en çok kırıldığımız yerde keşfederiz.
Başarı körlüktür. Önünü iyi göstermez. Yani sırtın sivazlandikca kendini göklerde sanırsın. Dünyada o yüzden başarıyı aldığın değer değil mevki ve maaş olarak bakarlar. O zaman kötü işle uğraşan kişiler de başarılıdır milyon dolar kazanırken ama bir tanesinin ismini bilmezsin. Diğer türlü hayal kırıklığını dünyada kaldırabilen biri olman lazım. İyi iş çıkardığın işte kötü gidişlerde de yerden yere vururlar. Bu hayatta her şeyi kaldırabilecek bir akla ve zihne sahip olman lazim. Her şeye hazırlıklı olup kendini bilmen lazım. Bu benim başıma gelmez veya mükemmellim dememek gerekir. Sadece yalman gereken kendini yönetmektir. İşte bu sayede olgunlaşırsın.
Bence bu sorunun cevabı tek bir kelimeyle verilemez çünkü ikisi de farklı şekillerde olgunlaştırır. Şöyle düşün hayal kırıklığı bir demirci çekici gibi seni döverek kırarak ve yeniden şekillendirerek asıl karakterini ortaya çıkarır. O acı süreç sana sabrı alçakgönüllülüğü ve dayanıklılığı öğretir. Başarı ise bir terazi gibidir hayal kırıklığının öğrettiklerini ne kadar iyi özümsediğini test eder. Yani aslında asıl olgunluk hayal kırıklıklarından ders çıkarmayı başarıp o başarıya ulaştığında kibirden uzak durabilmektir. İkisi de bu yolculuğun olmazsa olmaz parçaları.
Aslında her ikisi de insanı olgunlaştırır ama farklı yollardan. Başarı, emek verip karşılığını almanın güvenini ve sorumluluğunu öğretir. İnsan “yapabiliyorum” diyerek kendine inanır, ufku genişler. Hayal kırıklığı ise direnç kazandırır, sabrı öğretir, insanın hem kendini hem hayatı daha derinden anlamasına sebep olur. Bir bakıma başarı dışarıya güç gösterirken, hayal kırıklığı iç dünyayı şekillendirir. Kalıcı olgunluk çoğu zaman hayal kırıklıklarından çıkar, çünkü insana yeniden ayağa kalkmayı ve kabullenmeyi öğretir.
Hayat ne zaman başarıyla, ne zaman hayal kırıklığıyla bizi sınayacağı pek belli olmaz. Ancak insanı en çok geliştiren genelde hayal kırıklıklarıdır. Çünkü onlar, sabrın ve cesaretin gerçek sınavıdır. Başarı ise pekiştirici ve motive edicidir ama bir şeyleri yeniden yapılandırmayı öğretmez. Yine de, bu iki duygunun dengesi seni güçlendiren en önemli unsur olur. İkisi de kişiliği farklı yollardan şekillendirir, unutma. 🌱✨
Bazıları başarıya adım atmadan bile ulaşabiliyor ve bazı şeylerin değerini anlamadan doyum noktasına geliyorlar Ama hayalkırıklığı yaşayıp başarıya ulaşan kişi daha çok tecrübe edindiği ve darbe aldığı için duruşu karakteri daha olgun oluyor Yani bir kısım şımarık egoist olurken diğer kısım daha halden anlayan daha sağ duyulu oluyor
Bu örneği yaşamış bir efsaneyle örneklendirmek istiyorum. Gelmiş geçmiş en büyük dövüşçü demir yumruk lakaplı Mike Tyson. Kariyeri mükkemmel gidiyordu tıpkı bir çocuk gibi kendini yenilmez zannediyordu ta ki o maça kadar. Floyd Mayweather'a yenilene dek. Mike'ın bu dövüşten sonra hayatı altüst oldu. Kendini o kadar yenilmez görüyordu ki tıpkı bir çocuk gibi fakat olgunlaşıp kabullenip devam etseydi belkide lakabını ve kariyerini koruyabilirdi. Hayatta düştüğünüzdr kalkabilirseniz daha güçlü bir şekilde devam edebilirsiniz. Fakat düşmeyi ilk kez yaşayıp tecrübe etmediyseniz geçmiş olsun kendinize bile yardım edemezsiniz.
Başarıyla ilgili bir fikrim yok , hayal kırıklıkları bir insanı nasıl olgunlaştırabilir bilemedim bende ki etkisi derin üzüntüden başka bir şey olmuyor 😒aynı şey yalnızlıkla da ilgili bir sürü yorum okuyorum insanı olgunlaştırıyormuş falan beni tüketiyor sadece bence daha çok acı çektirerek yavaş yavaş öldüren bir zehir gibi panzehirini daha bulamadım dostum