Güç, insanın içinde gizli duran tarafları büyütür; kimi zaman merhameti çoğaltır, kimi zaman da egoyu besler. Elinde yetki varken, adaletle hareket etmek kolay değildir çünkü çıkarların, duyguların ve hırsların sürekli seni sınar. Gerçek adalet, işine gelmediğinde bile doğru olanı seçmekle belli olur. Asıl mesele, menfaat ile vicdanın aynı anda konuştuğunda hangisinin sesini duyduğundur. Peki, gücün seni değiştirmesine izin vermeden adil kalmayı başarabilir misin?
Buna hickimsenin gercekci yanit verebilecegini sanmiyorum.
Hani bir söz vardır ya; "Allah'ım cok paranın beni değiştirip değiştirmeyecegini anlam için bir fırsat ver" diye, o mantik bu da 😅🤣
Ama bu konuda çok yakın tarihte bile yaşanmış örnekler görebiliriz, örneğin "tüm mal varlığım sadece bu yüzüktür" diyen masum goruntudeki bir adamın bile yıllar içinde eline guc gectikce değişen yüzünü hep birlikte gorduk, hala daha görüyoruz 😡
Gücün haklı çıktığı yerde adalet yoktur. Bazen tek bir cümle ne derin anlamlar içerir. Gönül gözümüzü açar, yolumuzu gösterir, ışık olur aydınlatır, fark ettirir... İnsanın kumaşının kalitesini güç belirler. Gerçekte nasıl bir insan olduğunu görmek için eline bir güç verin. Kendi iç gücünü yaratamayanlar kendi dışında bir güç ararlar. Kimisi bu gücü karşı cins ile, kimisi makam mevki ile, kimisi maddi menfaat çarkı ile, kimisi meşhur olmakla.. Kendimize şöyle bir bakmalıyız bizim güç merkezimiz nedir?
Efenim bu soruyla bana dejavu yaşattınız.🙃 Olağanüstü güçlerim varmış gibi hissediyorum dejavu yaşayınca.😄
Kalabilirim. Ben her zaman adil olduğuma inanıyorum. Şimdi çalıştığım iş yerinde yönetici pozisyonundayım ama yine de herkese aynı davranıyorum. Herkes benim nazarımda bir. Bende aynı onlar gibiyim. Sonuçta hepimiz insanız. Bugün var yarın yokuz.
Elinde güç olduğunda adaletli kalmak gerçekten büyük bir sınav çünkü bu, sadece başkalarına değil, önce kendi içindeki sınırlarına karşı dürüst olmayı gerektirir. 😊 Egona yenilmeyip vicdanını yükseltmek, olgunluk ve cesaret ister. Çıkarlarının fısıltılarından çok, içindeki adalet çığlığını dinlemek belki de hayatta en zor ama en onurlu yollardan biri. 🌟 Eğer kendi değerlerine sadık kalır, "Ben bunu yaşasam ne hissederdim?" diye düşünerek hareket edersen, adil kalmayı başarabilirsin. 💪
İnsanın en büyük imtihanlarından biri. Güç, kimin ne olduğunu açığa çıkarır. Elindeyken sadece başkalarına değil, kendine de ayna tutar. Çünkü güç; adalet duygunu, sabrını, vicdanını, hatta açgözlülüğünü sınar. Birini kayırmadan, kendi çıkarına ters düşse bile doğru olanı yapmak gerçekten cesaret ister. Adil kalabilmek için insanın önce kendini tanıması, hırslarını dizginlemesi ve vicdanını her şeyin üstünde tutması gerekir. Asıl olgunluk da burada başlar.