İnançlı misiniz, inançsız mi? Sizce yaratan bizden ne bekliyor niye yarattı? Sizin fikirleriniz neler?
10 gü
İnançlı misiniz, inançsız mi? Sizce yaratan bizden ne bekliyor niye yarattı? Sizin fikirleriniz neler?
Allah Bizden Ne İstiyor?
Allah'ın insanlardan ne istediği, İslam inancının temelini oluşturan önemli bir sorudur. Bu istekler Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s. a. v.) sünneti aracılığıyla bizlere bildirilmiştir. Temel olarak Allah, bizden şu şeyleri ister
1. Tevhid İnancı ve Şirkten Uzak Durmak
Allah'ın bizden istediği en önemli şey, tevhid inancıdır. Yani O'nun birliğine, tekliğine inanmak ve O'ndan başka ilah olmadığına şehadet etmektir. Şirkten, yani Allah'a ortak koşmaktan kesinlikle uzak durmamızı emreder. Bu, Allah'ın yaratan, rızık veren, dirilten ve öldüren tek güç olduğuna inanmak demektir.
2. İbadetleri Yerine Getirmek
Allah, bizden kendisine kulluk etmemizi ister. Bu kulluk, İslam'ın beş şartı olarak bilinen ibadetlerle kendini gösterir
Bu ibadetler, sadece birer şekilsel eylem değil, aynı zamanda manevi temizliği, disiplini ve Allah'a yakınlığı sağlayan araçlardır.
3. Güzel Ahlak ve İyi İnsan Olmak
Allah bizden sadece ibadet etmemizi değil, aynı zamanda güzel ahlak sahibi olmamızı ve iyi insan olmamızı da ister. Kur'an ve Sünnet, dürüstlük, adalet, merhamet, sabır, şefkat, cömertlik, affedicilik gibi birçok ahlaki değeri önemle vurgular. Kul hakkına riayet etmek, komşuya iyi davranmak, yaşlılara saygı göstermek, küçüklere şefkat göstermek, yalan söylememek, gıybet etmemek gibi birçok davranış, Allah'ın rızasını kazanmanın yoludur.
4. Hayırlı İşler Yapmak ve İyiliği Emretmek
Allah, yeryüzünde hayırlı işler yapmamızı ve iyiliği emredip kötülükten sakındırmamızı ister. Bu, sadece kendimiz için yaşamak değil, aynı zamanda topluma faydalı olmak, çevreye duyarlı olmak, haksızlığa karşı durmak ve zulme engel olmaya çalışmak anlamına gelir. İnsanlara yardım etmek, ilim öğrenmek ve öğretmek, faydalı bir şeyler üretmek de bu kapsamdadır.
5. Şükretmek ve Sabretmek
Allah'ın bizden istediği önemli hasletlerden ikisi de şükretmek ve sabretmektir. Nimetlere karşı şükretmek, Allah'a olan minnetimizi göstermenin bir yoludur. Zorluklar karşısında sabretmek ise, tevekkülün ve Allah'a olan güvenin bir işaretidir.
6. Allah'ı Anmak (Zikir)
Her an Allah'ı anmak, O'nu unutmamak ve kalbimizde O'nun sevgisini taşımak da Allah'ın bizden istediği bir durumdur. Zikir, sadece dille yapılan tekrarlar değil, aynı zamanda Allah'ın kudretini, azametini ve nimetlerini düşünmektir.
Özetle, Allah bizden öncelikle kendisine ortak koşmadan inanmamızı, ibadetlerimizi yerine getirerek kulluk etmemizi, güzel ahlak sahibi olmamızı, topluma faydalı işler yapmamızı, şükretmemizi, sabretmemizi ve her an O'nu hatırlamamızı ister. Tüm bunlar, dünya ve ahiret saadetine ulaşmamız için birer rehberdir.
Benim kendime yaptığım inanma ve ibadet eyleminin yaratana bir kârı var mı
Cvp yazamıyorum buraya nedense
Takip ederseniz atarım cevabı size
Neden
Uzun olduğu için
Diyer soruna attım uzun cevabı buradan olmuyor çünkü
Kopyala yapıştır yerine aklınızı kullanarak yazın siz de
Ne fark eder cevabıni veriyorum size
Ben fikir soruyorum çünkü kalipyargi değil
Ben kötü bir şey demedim size
Yaşamın gerekliliklerini bildikten sonra bizden beklentisi olmaz Yaradan'ın. Sen ondan bir şey isteyebilirsin. Bunun için ibadete ihtiyaç duyarsın ve duaya. Yaratmak ona mahsus olduğu için. İstese bilinçsiz düşünmeyen bir başka canlı olabilirdin. Sadece mantıkla yaşardın.
O da ne istediğini bilmiyor
Kdkdkdkdk
@Efsaneeadam olabilir 😂
Ateistin sanırım böyle kafası çalışan her şeye dine bağlamayan akıllı kadınlara hayranım. tebrik ediyorum 👏
Bu, herkesin kendi inançlarına ve düşünce yapısına göre cevaplayabileceği derin bir soru. İnançlı biriysen, yaratanın bizden iyilik, adalet, merhamet gibi değerlerle hareket etmemizi beklediğine inanıyor olabilirsin. İnançsız biriysen de, belki varoluşu bir anlam arayışı ile görüyorsundur. 🌌
Bence, bu sorunun cevabı insanın kendisinde gizli. Hayatımızı sevgi, saygı ve anlayış çerçevesinde yaşamak, hem kendimize hem de çevremize daha anlamlı bir varlık sunabilir. 💫 Bu konuda senin hislerin neler, merak ettim doğrusu. 😊
Cevap
11Cevap
İslamın şartlarını tam yapmamızı istiyor ona tam kul olmamızı istiyor şeytana hiç bir zaman uymamamızı istiyor imtihanları güzel şekilde vermemizi istiyor veremezsek tekrar verdirtiyor burada hata yaptın? burayı düzelt yoksa sınıfta kalırsın notun düşük olur yaşadıklarımızdan dersler almamızı istiyor Allaha her şey için şükürler etmemizi istiyor
İnançlıyım. Ben şuna inanıyorum her insanın yaradılışının belli bir amacı var. Bizim de ölmeden bu amavı bulmamız gerek
“Ben gizli bir hazineydim, sevilerek bilinmeyi murad ettim.”
İman etmemizi, daha iyi yaşamak için yasaklara uymamızı istiyor.
İbadet şükür itaatkar biri olman iyi biri olmanı istiyor.
Kötü olan herşeyden de uzak durmanı istiyor
Kime göre neye göre kötü? Kime göre neye göre iyi? Koşulsuz itaat aklı kullanmayi engeller
Zina yaparsan günaha girmiş olursun birini öldürürsen katil olursun buda günah işlemene sebep olmuş olur başkasının hayatına son vermek bizim elimizde değil hırsızlık yaparsan gasp yaparsan başkasının hakkına tecavüz etmiş olursun malına haksız yere el koymuş oluyorsun buda kötü biri olmana sebep oluyor
İtaat aklı engellemez engelli biri olmalısın ki aklını engellesin
Bu dünyada nasıl kurallara İtaat ediyorsan annene babana sevdiklerine saygı sevgi gösteriyorsun Seni yoktan var edene rızkını verene sana can verene edenini sağlıklı bir şekilde yaratana nefes alıp vermen için seni sağlıklı bir şekilde yaratana sana akıl ve düşünmen için bunları veren yaratıcı için yap dediklerini yapmak yapma uzak dur dediklerinden uzak durmak zor gelmemeli
Aklı değil aklı kullanmayi dedim düşünmeyi sormayı engeller. Diğerlerinin geneli zaten evrensel ahlak yasalari
Aklı kullanmayı neden engellesin istediğin herşeyi düşünebiliyorum istediğini sorguluyorsun. Diğerlerinin geneli evrensel diyip kenara atma soru sordun cevabını verdim mantıklı bir cevap bekliyorum. Mantıklı bir cevabın yoksa Aklını kendin engellemiş olursun neden mi çünkü doğruları kabullenmek zor gelir insana
Sen soru sormadın ki bana ben yorumumu yaptım kenara atmadım anladım anlamında yazdım. İtaat demek bir kere eleştiriyi ortadan kaldırır düşünmeyi engeller kelime anlamina bak istersen
Ey insanlar atanızı kavrulmuş bir balçıkla şekillendirdik ve bir sürete büründürdük sonra size kendi nurundan bir parçayla can verdi.
Ve Allah şu ayetiyle bize haber veriyor
Şüphesiz biz insanı karmaşık olan bir damla sudan yarattık. Onu deniyoruz. Bundan dolayı onu işiten ve gören yaptık.(İnsan, 76/2)
Sen sadece kitabın dışına bakarak yanıt veriyorsun kitabın içine bak tevhidini oku o zaman anlayacaksın yaratanın senden ne istediğini
Ben soru sordum demedim ki sana onu nerden çıkardın
Ben cevap vermiyorum size soru soruyorum iletişim hatası oldu haliba
Acı çekerek yaşamak ve acı çekerken isyan etmememizi istiyor. Ona inanıp her dediği kuralları uygulamamizi istiyor. Ölene kadar acı çekmek bence Dünya dediğimiz şey.🥺🥺
İnanma boş ver.
@Efsaneeadam onu yapınca da sonsuz yakacak inanıyorum o yüzden sonsuz bir yanma çok kötü
O zaman cehennemde yaşıyor oluruz yani asıl dünyada suç işlemişiz de burası da cehennemimiz başka açıklaması yok
Sence niye yaratıldık baksana sürekli sinaniyoruz acı çekiyoruz gün geçiyor daha ne gelicek başımıza diyoruz en beteri de geliyor
Cehennem teorisine inanmaya başladım
Nedir o teori
Dediğim gibi asıl olay bitmiş araftan geçilmiş cennet cehennem ayrımı çoktan yapılmış ve burası cehennemin kendisi acı çekmek ateşte yanmak değil ruhen tükenmek anlamına geliyor yani içten içe yanıyoruz ama ölmuyoruz bir acı bitiyor araya iyi bir şey giriyor sonra umut veriliyor ki diğer gelecek acı daha yıkıcı olsun umutta en büyük lanet aslında umut ettikçe daha büyük hayal kırıklıkları oluyor buradan da çıkış falan yok
Cennet nerde peki
O ileri derece teoriyi matematiksel olarak en ayrıntısına kadar sunum yapıp universite de fizik profesörlerine göstericem basari olursam kanıtlanmış tanrı diye bir sey olmadığı da kanıtlanmış olur birnevi
Cehenneme girenlerin görmediği bir yerde olduğu kesin de bu sadece bir teori, teoriler varsayımlar üzerine kuruludur inanıp inanmamak tamamen insana kalmış bir şey aslında her şey öyle dinlerde dahil neye inanırsan öyle yaşarsın
@birgariphallerdeyim benimle fizik konuşmak ister misin istersen tabi :)
@Efsaneeadam ben felsefeciyim ama olur fiziği de öğrenmiş olurum
Felsefe de merakım var sen felsefe ben fizik olur mu?
Öyle masallara inancım yok açıkçası.
Nasıl varolduk o zaman sence
13.8 milyar yıllık evren tarihini çölde ortaya çıkıp deve sidiği için vahiy alıyorum diyen biri açıkladı mı sence? Biz insanız, her şeyi bilemeyiz bende agnostiğim zaten. Kısacık ömürlerimizde evrenin nasıl oluştuğunu kesin olarak ispatlayamayız fakat bilim gelişiyor ve her yeni yılda çok daha fazla bilimsel veri sunuyor. Sanki çölde ortaya çıkmış birisi kesin ispatlamış gibi düşünürseniz sıradan insanlara insanlığın milyar yıllık gelişimini sorarsınız.
Ben sadece fikirleri soruyorum dinlere ben de inanmıyorum ki insanların ne düşündüğünü merak ediyorum
Hmm anladım tamam o zaman, senin sorduğun tarzda soruları soranların genel soruları çünkü sırada mesela benim tanrım her şeyi yarattı hadi sende bir karınca yarat gibi şeyler oluyor. Ben sanki yaratıcı sıfatına soyunmuşum gibi. 😅
Yok ya ben fikirleri merak ediyorum kim nasıl düşünüyor diye soruyorum yargılama ya da eleştirme gütmeden sadece merak benimkisi
Sorun yok anladım, ben deist gibi kesin tanrı var veya ateist gibi kesin tanrı yok da diyemem mesela belki araştırmanıza bir faydası olur.
Agnostik olarak Diamond Tema yı tanıyorum onu dinliyordum ama bazı yerlerde yargılı olduğunu görünce soğudum
Herkes bir yerde yargılıdır ve kendi görüşüdür. Bende şımarık hareketleri yüzünden pek sevmiyorum ama yapacak bir şey yok.
Daha tarafsız ve pesimist bir bakış açısı ve orjinal fikirler arıyorum
Gayet orjinal bir fikirdi zaten nesini beğendiremedik 😌
Çok araştırdığım için yetersiz gelmiş olabilir 😂
Ben 12 yılımı verdim araştırmaya, be duydun ki yetersiz geldi? Harre olayını mı ifk olayını mı kırtas olayını mı cemel savaşı yoksa beni kureyza katliamını mı anlattım da yetersiz geldi? Bayılıyorsunuz tek cümle ile insanları yargılamaya 😌
Yaratan yok yaratıcı da yok
Nasıl olduk
Bilimde aradım en küçük atom parçasının içine girdiler en son öğrendiğim en temel yapı taşının hiçlik olduğuydu hatta ona da Tanrı Parçacığı ismini vermişler. İnsanlardaki atomlarla evrende var olan bosluktaki atomlar aynı diyorlar
Hepimiz atomuz Tanrı'yı insanlar yarattı tanrı insanın kendisidir benim gözümde Dünya Einstein kitabını okuyabilirsin
Musevilik Tevrat Sümer mitolojisine dayanıyor
Hristiyanlık İncil Roma saraylarında yazıldı
Müslümanlık Kur'an Abbasi saraylarında yazıldı
Museviliğin tanrısı Yehova Yahudilerden başkasıyla muhattap değildir bu yüzden İsa karakteri yaratıldı dünyaya hükmetmek için İsa karakteri evrensel olarak tanrı olarak tanıtıldı dünyaya İsa dan sonra gelenler ise İsa yı beşher yani peygamber olarak tanıdılar ya da Tanrı'nın oğlu dediler ya da hem tanrı hem insan dediler ya da tanrı İsa'nın içine girdi dediler ya da İsa Tanrı'nın oğlu ama tanrı değil dediler Yehova Şahitleri gibi ya da müslümanlık gibi İsa peygamber dediler Hristiyaanlıktan sonra gelen bütün dinler Hristiyanlığın mezhebidir müslümanlık Hristiyanlığın mezhebidir hatta müslümanlık diye bir din yok müslümanlık putperestliğin sabiliğin devamıdır Allah denilen Mekke'deki ay tanrısı putu dur el lât el uzza el manat bunlar el ilahın ay tanrısının kızlarıdır ayrıca Araplardan başkasyla da muhattap değildir
Kuran'a son noktayı 1924 de İngiltere de bir üniversite de son noktayı koydular Kuran'ın aslı orjinali yoktur Tevrat'ın kopyasıdır Tevrat okuyan Kuran'ın çakma Tevrat kitabı olduğunu görür bilir artık şu masallara inanmayın dünya yapay zeka dünyası atom fiziğini araştır dünyanin oluşumunda 10 milyar yıl geçmesine rağmen hala ışık yoktu din kitapları önce yeri göğü yarattığını söylüyor dünyaya yer diyor hiçbir şey ol deyince olmadı her şeyin uzun bir süre geçmesinden sonra oluştu
Ben demiyorum bilim adamları en son öyle diyordu Evrene de canlı ve büyüyen bir organizma bir varlıkta deniyor mesela genişleyen bir varligin içinde yaşıyoruz teknik olarak ben soruyorum sadece böyle bir sistem var mı edildi kendi kendine mi var oldu?
Kitabın adı ne Carl Sagan Kozmos kitabını okumustum mesela
AA evet o kitabı da almıştım ismini söyleyince hatırladım daha okumadım ama evde duruyo bugün bakarim
Bak kesinlikle okumalısın bu kıtabı ben okudum bitirdim ve bir sürü matematiksel işlem ile anlatıyor evrenin kısa tarihini ve gezegenleri bir de Evren bir şaka mı? - Turan Dursun
Başlangıçtan bu yana insanlık - Turan Dursun
Bu kitapları da oku eğer ki din konusunda da aydınlanmak istiyorsan Turan Dursun Din bu 3 eserini de oku
Kulluk yapmamızı bekliyor
Küllük ne demek sence
Tamam ruh beslenir de yaratana kârı ne bunun
öyle bir şey olsa ne istediğini bilirdi :D
Yani yok diyorsun o zaman nasıl varolduk sence
4,5 milyar yılı düşün biz insanlar son belki 20 bin yıldır böyleyiz akıllıca asjsjsjs
4,5 miylardan 20 bini çıkar geriye ne kalır asjsjs
Soruma bir cevap mi başka bir soru mu
soruna cevap 4 milyar 499 milyon 980 bin yıl boş boş oturmuş mu asjsjsjs ve hatta geriye doğru gidersek de evrenin yaşı da 14 milyar çok boş boş oturmuş. şimdi de olduğu gibi yani yok :)
Sorum nasıl varolduktu sen dunyanın yaşından bahsediyorsun bu nasıl varolduguna bir cevap değil ki
çok kolay yıllar içinde evrimleşerek anca bu kadar olabildik zaten nereye baksan evrimi görüyorsun.
denize git 3 ay kal güneşe olan hassaslığın gidiyor. bir de bunu daha uzun seneler yaptığımızı düşünsene
İnsan evriminin yosundan geldiğini savunan da var balıktan geldiğini savunan da maymundan geldiğini söyleyen de var homo cinslerden biri olduğunu söyleyen de sen hangi evrime inaniyorsun
daha da öncesi denizde volkanlar ve su sayesinde oluşan tek hücreli canlılardan geldiğine inanıyorum. zaman içinde hep form değiştirdi değiştirdi ve bu çeşitlilik oldu. o yüzden canlılar birbirine çok benziyorlar. inekle, maymunla, köpekle vs DNA neredeyse aynı yüzde bir civarında farklılık var. yüzde birden az farkla inek değil insan olmuşsun.
İlginç bir teori güzel
Ona kulluk etmemizi yasaklarına uymamızi
Ona kârı ne
Kar degil gereklilik bu mesela diyelim patronun sana calisman karşılığında para verir birisi iyilik yapınca kendini borçlu hissedersin diyelim birine yemek ısmarladin bir dahaki sefere o ısmarlasın istersin Allah sana ne nimetler verdi bunun bir karşılığı elbet olacak yani buda kulluk demek he yaparsan ödülün olur yapmaz isen isteyecek bir yüzün olmaz
Tamam da kulluk etmenin ona kârı ne yani egolu bir varlık mi kendisiyle övünmek istiyor da herkes onu övsün diye mi dusunuyor da kulluk edilsin istiyor sence
İnancım yok ya dümdüz yaşıyorum
kuranda belirtmiş herşeyi
Çok okudum ama anlamadım anladıysan aydinlat
emir ve yasaklarına uymak söylediği ibadetleri etmek
Bu kadar basit mi sence bunları yapan insanlar neden mutsuz o zaman
Kaç kişi bunların hepsini yapıyor ya da mutsuz olduğunu söylüyor?
Çok gördüm
Tamam da bunlar Kur'andakilere harfiyen uyanlar mi nerden bilebiliriz
Harfiyen derken ibadetten bahsediyorum
Sadece ibadetle olmuyor namaz kılıp oruç tutup hatta hacca bile giden üç kağıtçı insanlar var.
İyi bir insan olup ibadetlerini de yapanlar var ama ben görmedim ki hayatlarında rahat etsinler her şeyi yapipta tüm yasaklara da uyup yine de mutsuz insanlar var amaç gerçekten bunlarda bu insanlar başardıkları zaman neden mutlu olamıyor sorunları devam ediyor
Sen öyle sanıyorsun o zaman. Ben dört dörtlük olsn birini hiç görmedim.
Herkes senin çevren gibi değil demek ki en yakın tanıdıklarım her şeyini bildiğim insanlar var gayette dört dörtlük kalbi temiz ibadetlerini yapan ama bakıyorum hayatlarında hep acı çekiyorlar iyilik yaptıkça kötülük buluyorlar
Bunlar olabilir sonuçta dört dörtlük biri dokunulmaz değil buda Allah'ın bir imtihanı sabır yerine isyan edersen bütün ibadetler boşa.
Sabır da nereye kadar sabır madem şunları yap diyo yapıyorsun onun ödülü nerde
Ahiret hayatı bunun için var. İnanmıyorsan neyini eleştiriyorsun ki zaten
Soru soruyorum
Cevabını basit ve net verdim. İnanmadığın şeyi sormuyorsun eleştirmek için soruyorsun.
Sadece soruyorum çok tatmin edici cevaplar aldığımda evet doğru diyorum ama tatmin edici gelmeyince soru sormaya devam ediyorum ben dini değil konuşan kişinin fikrini merak ediyorum
Tatmin edici mi? Yoksa duymak istediğin mi? Bu işin ahireti var yaptığın herşeyin bedelini mükafatıni orada alacaksın dünya hayatı geçici çünkü
Yo tatmin edici akla yatıcı mantığa ütücü çok iyi yorumlayanlar altını dolduranlar var yani boşuna inanmayanlar neyin nerden geldigini neden o dine inandigini sağlam açıklayan çok insan var. Benim duymaya çalıştığım bir şey olsa fikrim olur zaten fikrim yok diye soru soruyorum
Ben sana cevabını verdim ama sabır sabır nereye kadar dedin bunlar zaten bilinen şeyler.
ateistim
Sence nasıl varolduk
bilmem ki. ya baska gezegenden birileri geldi burada dna falan birakti ya da simulasyon
Fizik kainat ile gezegenler fizik kurallari farklı bir patlama her şey onla başları zaman onunla başladı ileri derece fizik ve bilim öğren
@Efsaneeadam bilime meraklıyım ve simülasyon teorisi üzerine de çok düşünüyorum bu aralar
İnançsızım inanmıyorum
Dine mi yaratana mi
Hiç birine
Nasıl varolduk