+1 yılMerhaba,
Bahsettiğiniz şüphe, kadercilik doğurur kadercilikse pasifizmi getirir ve sizin doğru kararlar almanızı yavaşlatıp engelleyerek size zarar verir. Eğer kararlarınız size ait değilse onları vermenin en anlamı var ki? Öyle değil mi?
Bu sebeple cevap vermek istedim.
Aşağıda okuyacağınız, felsefi bir yaklaşım değildir. Lütfen sadece sonuna kadar okuyup değerlendiriniz.
Allah, Realm'ler yaratır. Yani kendi iç bütünlüğü olan gerçeklikler. Bizim evrenimiz de bu Realmlerden biridir ve içinde bulunduğumuz bu Realm 3 boyut ve zaman ile anlam kazanır.
Allah sizi bu dünyaya (bu gerçekliğin içine) gönderirken burada yol bulabilmeniz için Akıl denen ışığı bahşetmiştir ki Akıl 3 boyut ve Zamana bağlı olarak çalışır. Bu sebeple akıl için her şey sıralı gitmek zorundadır. Herşeyin bir sebebi, sonucu ve oluşum sırası vardır.Oysa Allah'ın katında zaman kavramı yoktur. Allah'ın katından bakıldığında olaylar bizde olduğu gibi ardı ardına görünmez hepsi aynı andadır. Hatta bu sır Kuranı Kerimde "Allah gölgeyi yaratır ve güneşi onun için bir sebep kılar (Furkan 45)" şeklinde ifade edilmiştir. Allah için birşeyler sıralı olmak zorunda değildir.
Ve siz içinde zamanın bulunmadığı Allah'ın katını, size sadece yaşadığınız bu realmi kavramak için bahşedilmiş, zamana dayalı çalışan akılla anlamaya çalışıyorsunuz ki elbette mümkün değil. Bu, gece gökyüzüne fener tutup ışığında yürüyerek uzaya çıkmaya çalışmak gibi bir şey.
Teşbihte hata aranmaz derler bir benzetme ile açıklayayım.
Bir yazar bitirmiş olduğu kitabını eline alıp sayfaları arasında istediği sayfaya gitse ve baksa nasıl olur? Oysa kitabın içindeki karakterler sayfaları teker teker yaşamak zorundadır öyle değil mi?
Bu, sanırım Allah'ın katı ile dünyamız arasındaki farkı anlamak için iyi bir örnek değil mi? (Bu örnekle aklınız başka yerlere gitmesin sadece benzetmeyi anlamaya çalışın).
Size şu kadarını söyleyebilirim. Allah "Herkesin kaderini kendi seçimlerine bağladık (İsra 13)" buyuruyor ve yine "Ben kullarıma zulmedici değilim (Kaf 29)" ifadesini kullanıyor ki bu herkesin yazılmış bir kadere gitmediğini açıkça gösteriyor. Varacağınız son noktayı sizin seçimleriniz belirler. Ancak hayatınız boyunca karşınıza hangi soruların çıkacağını siz belirleyemezsiniz ki buna gerek de yoktur.Üniversite sınavında istediği üniversiteyi kazanmak isteyen kişinin soruları belirlemesi gerekir mi? Doğru yanıtlar kazanmak için yeterlidir.
Selam.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
1. si tanrı lafına pek sıcak bakmıyorum :) oyle ki Allahın isimleri arasında boyle bir isim yok.. ama iste cok eskimizden geliyor kullanan kullanır yinede.. ben uyarayım dedim
2. si bu dunyaya insan iradesi ile birlikte geliyor..
3. Su evet Allah herseyi biliyor.. ama soyle birsey var.. secimi sana bırakıyor.. sen hangi secimi yaparsan ona gore kaderin şekil alıyor.. ayrıca bazen dualarla adaklarla ibadetle vb. şekilde kaderine etkide bulunabilirsin.. tabi degismeyen kader de var.. nezaman nasıl olecegin annen baban gibi.. bunları degistiremezsin...
4. su herkez musluman olsaydı herkez aynı sartarda olsaydı zaten burası sınav dunyası olmazdı :) unuttunmu iradenle kendi yolunu cizeceksin
5. si Allah ın ilmi okyanuslar kadar.. onu biz tam olarak kavrayamıyoruz cunku beynimiz buna el vermiyor.. O nun affediciligini bagıslayıcılıgını ama gerekirse de nasıl cezalandırabilecegini idrak edemiyoruz dogal olarak..
6. sı dunyada bir suru peygamberler gelmis ve gitmistir ama gecerli 4 din olmustur.. bunlarda zamana gore insanlar tarafından saptırılmıstır cogu.. Kuran-ı Kerim haricinde.. zaten 4 kitapta genel hatlarıyla aynı konulardan bahseder . en azından tek bir yaratıcının oldugundan..
7. si bu kadar az musluman var olarak bakma olaya dunyanın sonuna dogru daha da azalacak.. bu zaten kıyamet alametlerinin birtanesi..043 Yorumla- +1 yıl
Allah: Al-ilah. İlah ne demek? Tanrı.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok tanrı tengri den gelir.. eski turkceden... ve Allah ın 99 adı icinde yoktur.. eski alıskanlıgımız yani islamiyetten once..
- +1 yıl
Aynı anlama geliyor ikisi. Allah takıntısı arapça takıntısından geliyor.
- +1 yıl
iyide o gayrimüslimlerin hepsi mesela şu an 7 milyar hepsi sonsuza kadar cehennemde mi yanıcak yazık değil mi onlara?
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok yahu kur anda yazan adı bu işte.. tamam aynı anlama geliyor ama... bu Mehmede memo demek gibi bişi.. tam adını kullanmak baska.. kendi hitabınla kullanmak baska.. merak etme ben arap meraklısı degilim.. ama kur anda neyse o yani..
- +1 yıl
heyyyyyyyyyyy
- +1 yıl
Canım kardeşim Allahu teala her topluma peygamber göndermiştir ki bu toplumlar bilmiyorduk demesinler diye bunuda kuranda belirtmiştir ve yine islamın yaşanmadığı ülkelerde müslümanlığa geçen diğer semavi dinlerden birçok insan vardır. Birçok ünlü vardır. şu an ki 7 milyar insan içindeki müslüman sayısı 1.5 milyardır ki bu grafik sürekli artmaktadır. Demekki istendikten sonra pekala islamiyete geçebiliyor diğer semavi dinlerden olan insanlar. Ve zaten yüce rabbim şu veya bu şekilde insanları islamiyetten haberdar ediyor. Kimi tv den ki A9 kanalı müslümanlığı kuran ayetleri ve peygamber efendimiz s. a. v in hadialeriyle ve de bilim ile muhteşem şekilde tanıtıyor ve bir çok insanın müslüman olmasına vesile oluyor kimi dergilerden kimi bir arkadaşından şu ya da bu şekilde duyuyor islamiyeti. Mantıklı insanlar ise muazzam ve kusursuz bir din olduğunu araştırınca görüyorlar kuranı okuyorlar ve islamiyetin ipine tutunuyorlar.
- +1 yıl
İslamı doğru şekilde öğrenen insanların çoğunluğuda müslümanlığa yöneliyor. Ha birde balta girmemiş ormanlarda yaşayan, değil müslümanlık hiçbirşeyden haberi olmayan insanlar var bunların durumu ne olcacak dersen, Peygamber efendimiz s. a. v onlarıda ehli necat olarak adlandırıyor ki kurtuluşa erenler anlamındadır. Yani bu durumdaki insanlara rabbimiz irade vermiş ve akılları çalışmaktadır Allah c. c den haberdar olmasalar bile bunların tek yükümlülüğü bir yaradanın varlığını kabul etmek ama kendilerine göre bu yaradanı güneşe yıldıza puta hayvana uydurmamaktır. Namaz ve diğer ibadetlerden bu tip şahıslar muaftır hadisi şerife göre.
- +1 yıl
Birde şu varki kainatta imtihan durumundayız Allah c. c bunu kuranı azimüşşandaki ayetlerinde bildirmektedir. herkesin imtihanı farklıdır. müslüman olmayanın imtihanı müslümanlığı öğrenince araştırıp islamiyetin ipine sarılmak ve müslümanlığın görevlerini yerine getirmektir. Bizler şükretmeliyiz ki müslüman olarak yaratıldık. Kıymetini bilip hakkıyla yaşamaya çalışmalıyız ve de Hz. Muhammed s. a. v in ümmetine laik olmaya çalışmalıyız. En doğrusunu Allah c. c bilir.
- +1 yıl
HIMM İYİMİŞ AMA BANA KURANIN TANRISI SONSUZA KADAR ŞİRK KOŞANLARI YAKAR HRİSTİYANLATRIDA YAKAR MUSEVİLERİDE YAHUDİLERİDE YAKAR DİYE OKUDUM ÇÜNKÜ ONLAR İSAYI RAP KABUL ETTİ?
- +1 yıl
son gonderimde guzel belirtilmis bence.. orda aradıgına yakın cevap var.. tabi bizde herseyi bilmiyoruz tam anlamıyla idrak edemiyoruz.. anladıgımız kadarıyla bilindigi kadarıyla sana da ilettim :) umarım yardımcı olur... zamanında onlarda gecerli bir din idi.. rehber idi.. fakat insan oglu sapkınlasabiliyor.. unutma orta cagda dini nasıl kullandıklarını. ama is isten coktan gecmis oldu.. onlarca incil cıktı ortaya... son din de islamiyet geldi.. dedigim gibi her kulun hesabı ayrı ayrı verilecek.. artık Allah bilir onun terazisi ni bizim aklımız pek almaz :) biz elimizden gelenin en iyisini yapalım.. mumkun oldugunca dikkat edelim..
- +1 yıl
Şirk: Allah'ı doğru şekilde bilip , anlayıp onu kabul etmemektir. Bilmiyorsan, veyahut sana birisi yanlış anlattıysa bundan mesul tutulamassın. Burada hesap sorulacak olanlar müslümanlardır, bize neden anlatmadığımız sorulacak çünkü tebliğ devam ediyor, bizden hak talep edecekler, böylece onlar içinde kurtuluş yolu görünmüş olacak. Tabiki iyi 1 insan olarak yaşaması şartıyla. Yardımcı olayım dedim saygılar :)
- +1 yıl
Hacı öyle diyorsun da, bu peygamberler nedense hep ortadoğuda belli bir bölgeye inmiş anlaşılan. Niye semavi dinlerin bir benzeri Japonya'da, İskandinavya'da, Orta Asya'da, Amerika'da falan yok da bir tek bu coğrafyada var.
'Her yere peygamber gönderdik' iddiası incelendiğinde hiç de inandırıcı gelmiyor.
bir de şu 'Allah Kuran'ı ve İslam'ı güvence altına aldı, koruyor, hristiyanlık ve musevilik bozuldu' olayı bana aşırı saçma geliyor. Madem niye Tevrat'ı korumadı da yeni din indirmek zorunda kaldı?
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok ... tam sayıyı hatırlamıyorum ama binlerce peygamber gelip gectigi kutsal kitapların hepsinde yazıyor.. bunlar sadece din getirmediler.. yaratanın var oldugunu dile getirdi bir cogu..
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Çünkü bilinen en eski medeniyetler burada kuruldu. Çivi yazısı, ilk büyük şehirler, ilk para kullanımı, ilk büyük devletler hep burada ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla kitap gönderilen peygamberlerin buralarda ortaya çıkması normal. Peygamberler yaşarken bile onlara inanmayanlar çıkıyordu, hatta öldürülenler var. Onlar öldükten sonra bazı menfaatçilerin dini kendine göre dizayn edip bozması normal hocam. Bugün tv deki maymunları görüyosun, mesela 1 ilahiyatçı yıllarca dini anlattı anlattı, sonra çıktı ben deistim dedi. Hocanın ağzına bakana kadar okusaydık bugün Türk teröristler ortaya çıkmazdı
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok neden ortadoguya geldigi hakkında soyle soyleniyor.. o yorenin halkı cok sapkın... araplar ozellikle.. hatta yahudiler en son Hz. Muhammed neden araplara geldi diye cok boburlenmilerdir.. cogu peygamber yahudilere gelmis yanlıs bilmiyorsam... ve bunlar o yuzden kendilerini ustun gorurler.. ama malum araplarda pek sapkınmıs o zamanlar cocukları falan olduruyorlar diri diri gomuyorlardı mesela. ikincisi neden bizim kitabımız hala saglam su yuzden.. bizim de dinimizde git gide kıyamet alametleri dedigimiz sylerden biri de muslumanlıgın giderek zayıflaması olacak.. Mesela soyle bir sey var.. İncil in anlamı haberci demek.. asıl gelis amacı da Kuranı Kerim in inecegi ve son peygamberin gelecegini haber vermektir.. yani anlayacagın bu son kitap ta dunyanın sonuna dogru gittigimiz aşikar... bundan sonrası yok :) artık alametleri gozluyoruz ;)
- +1 yıl
@gemini88 Hocam kafa karıştırmaya gerek yok, medeniyetin burada doğduğu bilinen bir gerçek :) Arapların ve Yahudilerin ırkçılıkta üstlerine yoktur oda doğru gerçi :D
- +1 yıl
Oda doğru fakat o ince 1 detay sadece. Arkadaşımız zaten inanmadığı için, onu söylesekte anlamsız gelir
- +1 yıl
Sorarsa yardımcı olmaya devam edicem bakalım :D
- +1 yıl
Çin'in ne kadar eski oluğundan, uzak doğunun tarihinden falan bihabersiniz anlaşılan.
Bırakın allaseniz, medeniyete göre mi inanma ihtiyacı şekilleniyor? Aborjinleri adamdan saymayacaksa ne diye yarattı la bu Allah?
Roma sapkının dik alasıydı, var mı bir tane semavi din peygamberi adamlara gelen?
Vikinglerin tanrıları M. Ö. 1000'e kadar gidiyor, bir el ataydı da barbarlıktan kurtulaydılar.
Böyle saçma bir gerekçe olamaz, 'Ama en sapkın onlar'. Aynı bölgeye o kadar peygamber gönderip de halen daha o bölgenin sapkınlıkta zirveyi zorluyor olması da, Allah'ın biraz başarısız olduğunu gösteriyor sanki. Bu ne biçim ilah lan? Bilmem kaç senedir bir kavmi adam edememiş.
Ben size hepsinin aynı yere gelmesinin sebebini söyleyeyim, monoteizm yahudilerden çıkma bir fikirdir, İslam ve hristiyanlık da onun ardılıdır, benzer bir inanç diğer coğrafyada gelişmediğinden, bir tek bunlarda bu kafa var.
Tanrı'nın peygamber gönderip toplumu uyarması fikri yahudi geleneğinden gelmedir. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok 1 sakin ol :D Sen kaderi hic anlamamissin :D Biz kumandayla kontrol edilen hayvanlar değiliz. Doğruyu yanlisi seçmek bizim elimizde. Ayrica eğer çinde Japonya da veya herhangi ücra 1 memlekette peygamber gönderildiyse bunu bilemeyiz çünkü din namina hicbir şey kalmadiysa hani burada niye yok diyemessin. Mesela Türklerin gök tanri inanci da onlara peygamber gonderildiginin işaretidir ama Kuranda boyle birşey yazmaz. Unuttuysan hatirlatayim İsa Roma topraklarında dünyaya geldi :D
- +1 yıl
@solomonkAne Gök Tengri inancının semavi dinlerle zerre kadar alakası yoktur. Eğer 'Onlar da tek tanrılıydı' falan diyeceksen, söyleyeyim, yok öyle bişey bize ilkokulda yalan atıyorlar.
Hiçbir iz yok, hiçbişey yok, 'Ama vardır belki' demek bana cidden kaypaklık gibi geliyor.
Kader işi de aynı şekilde, herşeyi yaratan, taşları dizen Allah değil mi? Nasıl sonuçlarda zerre kadar sorumluluğu olmuyor? İnsanın düşünce yapısı ve karar mekanizması otomatikman oluşmuyor, yetişme, çevre, tecrübeler, yaşananlarla belirleniyor, herkes herşeyi aynı şekilde göremiyor. Çevre ve hayat şekillendiriyor, böyle bir gerçek varken 'Allah herkese akıl vermiş' gibi bir gerekçeyle hür irade ile kader arasında bir çelişki olmadığını iddia etmek cidden mantıklı değil.
Tüm bunları şu veya bu şekilde hazırlayan Allahken, sana çıkıp 'Ben mi zorladım seni?' demesi cidden samimi olmaz. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Ya birader bisey demeyeyim diyorum sinirlendiriyosun mk. Herseyi bildiğini mi saniyosun sen? Benim kadar İslami arastirdin mi yok değilmiş başka turluymus de su bu. Hayatinda 1 tane tefsiri eline alipta okusaydin boyle soylemezdin mk. Samimi söylüyorum size laf anlatilmiyor, insan gibi ya bu nedir ne değildir diye soracaginiza nerden ogrendigin belli olmayan bilgileri gelip burada bana anlatiyosun yukarida ibadet hakkında ne düşündüğünü de gördüm bizim çakma namaz bile kilmayan, kime niye ibadet edeceğini bilmeyen , Allahi bile tanimlayamayacak kadar zavalli müslümanlardan hicbir farkin yok eminim onlarla çok karsilasmissindir. İster inan ister inanma kardesim umrumda bile degilsiniz ne kadar mutlu olabildiginizi de görüyoruz hayati cozmussunuz ya mk depresyondan depresyona kosuyosunuz , surekli gerginsiniz , işiniz gücünüz Allaha kufretmek saygi 0.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok İnsan bu kadar sığ görüşlü olmaz birader. İslamla ilgili o kadar yanlis bilgi var ki ortada doğrusunu bulmak çok zor. İstiklal mahkemelerinde yüzlerce haci hoca boşuna asilmadi. Ama asilmayanlarda vardi, onlar ne anlatmis 1 defa baktin mi acaba mk? Kime anlatiyosam neyse
- +1 yıl
@solomonkAne Hep aynı samimiyetsiz terane, hep a ynı 'Ama sen tefsir okudun mu? Şuna baktın mı, sen herşeyi bildiğini mi sanıyorsun' gibi, konudan bağımsız, söylenen şeye cevap vermek yerine hemen ad homineme sarılıp çarpıtma, konu hakkında fikir alış verişini bırakıp 'Saygı, nerden okudun, ne biliyon' edebiyatı.
Örneği sen veriyorsun, sunduğun gerekçe şu sebepten saçma diyorum, aksine dair birşey söyleyeceğine hemen demagoji yapıyorsun.
Ondan sonra niye insanlar sizi ciddiye almıyor diye düşünürsünüz. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok :D Sen kendi samimiyetsizliginin farkinda misin mk. O kadar laf soyledin sana birşey söyledim mi? Algida seçicilik yapiyosun , benim kizdigim nokta senin yanlis bilgilerle İslami yorumlaman. Bisey bildiğin yok, bildiklerinde yanlis diyorum anlatmaya calisiyorum , saplanti haline getirmissin. İlla kocaman gökyüzünde bulutlarla Allah mi yazmasi gerekiyor? Mantikli aciklamalar yetmiyor mu sana? Kitabin ortasından konuşmaya alismissiniz düz mantik. Ya niye boyle yapmadi , bence boyle olmaliydi senin gibi onlarca insanla konuştum ben bu sitede. Coguda terörist cikti ne hikmetse :D Tesadüf kelimesini 1 maymunun klavye basinda doğru kodlama olasiligi nedir onu soylesene sen bana? Çok mu zeki saniyosun kendini :D Bakis acisini değiştiremeyen hayvanlari ciddiye alamiyorum kusura bakma
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok arkadas.. dilimizde tuy bitti.. her insan tek tek ozenle sorguya cekilecek.. senin bile hatırlamadıgın gunahın da sevabında ortaya cıkacak.. Allah o kadar comert ki bunu bizim aklımız alamaz.. daha uzayın bile ne kadarını kesfettin.. onu bırak dunyayı ne kadar kesfettin.. daha bir cok seye gordugumuz seye akıl erdiremiyoruz.. sen art niyetle inanmamak icin sebep arıyorsun.. taraflı yorumluyorsun.. sana diyoruz ki her birey o gunun kosullarına gore yargılanacak en hassas terazide.. terazi deyince simdi sen bire bir terazi olarak anlarsın.. ama oyle degil.. cok daha buyuk bir sey bu... ama insanlar anlasın diye bu sekilde basitlestirilmis. gunu geldiginde sorguya cekildiginde... aaa bundan da mı sevap kazanmısım diye sasıracak insan.. Allah kulunu kurtarmak icin cok comert .. sen madem bir maddesin.. neden oluyorsun? ne kayboluyor ? 3 saat olup dirilenler var.. sen neden iki teklemede gidiyorsun? demekki maddenin dısında baska seyler var
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok saksıları calıstırın derken dogru calıstırın... neden diyecegine biraz nasıl demeyide ogren.. sorgula.. sordugun neden " lerin tek cevabı insan iradesi... insan oglunun kandırılmaya yatkın olması.. seytan bunun icin and içmiştir Allah a bas kaldırmıstır.. ve cennetten kovulmustur.. insanın da neden kovuldugunu anlatmama gerek yok heralde.. hangi topluma gelmis diyorsun kimine gelmemis diyorsun.. ilk peygamberleri unutuyorsun sanırım adem ve havva.. simdi dersin madem peygamber neden kovuldu.. peygamberlerde insan.. ona bakarsan Yunus a. s da balık yutmustu.. Yusuf a. s da kuyuya atılmıstı.. Hz Muhammed anne babasız onca eziyetler yasamıstı. Hz. Adem carmıha gerilmişti. Hz İbrahim ateşe atılmıstı.. bunlar yasanan seyler.. Git biraz mucizeleri oku.. kuran da anatılan seyleri yorumlamaya calıs.. arkadasın dedigi dogru.. kacımız bakıyoruz burda ne demek istiyor diye.. ?
- +1 yıl
@solomonkAne O kitabın inandırıcı olduğu fikri de ne kadar doğru orası ayrı muamma. O kadar 'Bişey bilmiyorsun' diyorsun da, şu tesadüf saçmalığını gelip bana sorman kendi cahilliğin. Kimse herşey tesadüftü demiyor.
Ki hadi diyelim tesadüf fikri üzerinden gideceğiz, tekillik sonsuzdur, en azından bildiğimiz bir başlangıcı yoktur, sonsuz bir süreçte imkansıza yakın olasılıkların çıkma ihtimali o kadar da düşük değildir. Sıfır enerji sonsuz potansiyel diye bişey var. Milleti o masal kitabını yeterince bilmemekle suçlayana kadar azıcık kozmoloji öğren.
Görüş sahibi arkadaş heralde Adem ile Havva'nın illa inanılacak bişey olduğunu sanıyor. Yav senin orda anlattığın tatavaya benim inanmam mümkün değil. Bunların hepsi, birer varsayım, birilerinin iddiası. 'Yok herşey tartılacak, yok biz anlayamayız', laf-ı güzaf bunlar. Ve şahsen bir insan evladı böyle bişeye nasıl inanır aklım almıyor.
- +1 yıl
Yunus'u balık yutmuştu tabii, buna inanan adamlara akıl mantık tabii işlemez. İşlese inanmazlardı zaten.
İnsanlar hakkaten garip, 'Hepimizi görüp duyamadığımız bir Allah yarattı' diyince inanıyorlar, ama 'O bankın boyası yeni, sakın oturma' desen eliyle yoklamadan emin olamaz. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok @Ragnar_Lodbrok Sana tesadüf mü değil mi demedim , olasılığını sordum.17 milyar küsürde 1 ihtimaldir. Ve bu sadece 1 kelime. Yanına 1 harf daha koyarsan doğruluk olasılığı trilyona çıkar.1 karıncada bile 210 milyar atom var. Evrende tahmini 10 seksilyon yıldız olduğu söyleniyor. Bu mk evreni biri gelip düzenledi demek mi saçmadır yoksa sizin söylediğiniz gibi sonsuz potansiyel şuymuş buymuş :D Geçin bunları ya. Kanun iş yapmaz birader, cansız atomlar kendi kendine birşeyler oluşturamaz. Cansız lan bu mk cansız ya. Hangi bilim adamı görmüş sıfır potansiyeli hani sen gerçekçiydin :D
- +1 yıl
@solomonkAne Sen canlıyı nasıl tanımlıyorsun acaba? Bunlar böyle 'Cansız canlı oluşturamaz yaaa' kafasıyla yaklaşılamayacak kadar karmaşık konular.
Zaten dinlerin en büyük avantajı bu, herşeyi çok basite indirgiyorlar, istediğin kadar açıklamaya çalış, herşeyin bir kısayolu, kolay ulaşılabilen sonucu olduğundan her tartışmada safsatalarla işin içinden çıkıyor dindar çevreler.
Cansızdan niye bişey oluşmasın? Canlı dediğin ne ki? Canlılarda da yaşamı oluşturan kiyasal reaksiyonların tamamı cansız maddeler.
Kanun iş yapmazmış, nerden biliyorsun? Ki kanun diye bişey yok, bugün Evren'in şuanki halinde 4 tane davranışı var, kütle çekimi, elektromanyetizma, büyük ve küçük radyasyon.
Geri kalan herşey bunların sonucu. Ve çeşitli durumlarda bu kurallar bizim anladığımız şekilde işlemiyor. Bugün bilim dünyası zaman kavramının bizim sandığımız gibi olmadığını falan söylüyor, sen bu kadar sığ yaklaşırsan asla algılayamazsın Evren'in nasıl bişey olduğunu. - +1 yıl
@solomonkAne Bu arada Evren'in oluşumuna falan taktıysan, bugün Evren'in günümüzde nasıl şimdiki haline geldiği konusunda açıklama var, Evren'in bir başı var mı orası bilinmiyor.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Ben başka dinleri bilmem dostum benim dinim bunları yaratıcıya bağlamamanızı kabul etmez sadece. Siz top yekün kabul edilmediğini sanıyorsunuz. Ben big bangi ya da paralel evren teorilerini bilmiyordum saol ya :D Ben bunları neden araştırdığını sormuyorum mk anlamıyosun ki , araştırabilirsin nasıl oluşmuş gözlem yaparsın bilim budur. Ama nasıl oluşturulduğunu asla bulamassın sizin kabullenemediğiniz bu işte. Hani diyosunuz ya Tanrı egoist şudur budur, kendinizden haberiniz yok. Varolan evreni keşfetmek dışında bilim ne yapabiliyor? Ancak teori üretir böyle. İnsanın sınırları vardır bunu kabul et ya da etme. Evren hiçbir zaman tam olarak nasıl oluştu bilimsel olarak anlaşılamayacak
- +1 yıl
@solomonkAne Evet. Herşeyi anlamayacak olmamız illa 1400 yılık kötü bir edebi dili olan fantastik edebiyat eserini doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Edebi dili kötü mü :D Kuran da hata arayanları çok gördük :D Ayrıca benim dinim ilk insandan bu yana aynı dindir, bütün peygamberler islamı anlatmıştır. Yani sandığın gibi 1400 yıllık değil. İncil, Kuran ve Tevrat ve Zebur un yüzde 60 ı aynıdır benzer ayetler vardır. Buda senin burada ne olduğunu gayet net açıklıyor
- +1 yıl
@solomonkAne Kusura bakma da, zaten birbirinden aparma kitaplar bunlar. Ayrıca İncil'in de hangisi olduğuna göre değişir.
Bizde çok yapılan bir karmaşa, yahudiler ve hristiyanlarda tek kitap yok.
Evet ebedi dili kötü, anlatım bütünlüğü yok, aynı şeyler sürekli tekrar ediyor, sürekli temcit pilavı gibi aynı kalıpta cümleler kurup belli bir döngü içinde çevirip duruyor.
İlk insandan bu yana aynı dinmiş, sümer efsanelerinden arak bir yahudi dininin çakması senin dinin. Başka bişey değil, dinler tarihini aç oku biraz. Ama öyle mümin tayfanın çarpıtmalarıyla değil, mukayeseli biçimde objektif olarak. - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok Bana bildiğim şeyleri sürekli anlatıp duruyosun :D 1 siz yüksek lisans yaptınız değil mi biz müslümanların tamamı kör cahil dogmatik inançlara sahip insanlar :D Araştırmazlar, okumazlar :D Yahudilerin islamı yeni din gösterip kabul etmemesi de müthiş 1 algı tebrikler :D Neyse dostum ben daha fazla tartışmicam takıl kafana göre. Ölünce hepimiz aynı yere gidicez , ya hiçlik ya mahşer görücez bakalım
- +1 yıl
@solomonkAne Okuduğunu anlamıyor, bir de utanmadan 'Siz anca bizi küçümseyin' diye ağlaklık ediyor. Ama hakkaten şu an boş yere tartışıyoruz orası doğru.
+1 yılKonusmaniza dikkat etseniz iyi olur. yanlis konusmaniz yuzundrn imaninizi kabedip cehenneme gidebilirsiniz.
Alla insanlarin ruhlarini ayni zamanda yaratti. yani su anda kiyamet gununde yasayacak kisilerin ruhlari bile ervah alemi denen mevkide hazir bekliyorlar. sirasi gelen ruh Allahin izniyle yer yuzune indirilip anne karnindaki benege yerlestiriliyor.
Allah insanlari yer yuzune aslinda ibadet degil imtihan icin gonderdi. Allahin bizim ibadetimize ihtiyaci yok. Allah yer yuzune gonderdigi ruhlarin yer yuzunde neler yapacagini imtihani kazanip ya da kaybedecegini biliyor. Ama genede kulunu ben seni cehenneme atiyorum cunki dunyada seni imtihan etseydim kaybedecektin demek onun adaletine uymuyor. Yani kul gunahlarini yapmadan onu cezalandirmiyor.
SIMDI GELELIM NEDEN BIZI IMTIHAN EDIYOR?
BIZ BIR FABRIKADA ISCI OLSAK PATRONA SEN BUNU NIYE BOYLE YAPIYORSUN DIYEBILIRMIYIZ?
Yanii herseyin sahibi olan allaha biz soru soramayiz. PATRON ALLAH.
Bu butun dinlerde boyle. yahudilere gore onlar cennetlik , hiristiyanlara gore sadece hiristiyanlar cennetlik. Islama gorede sadece muslanlar. Kisacasi allaha kim hakkiyle inanir ve emirtlerini yaparsa imtihani gececek ve cennete girecetir.25 Yorumla- +1 yıl
imanlı sayılmam zaten sorular çokk kafamda peki imtihanın amacı nedir biz imtihan olunca allahın ne işine yarıyor MUTLU MU OLUYOR GİBİ SÖYLİYECEM ÇÜNKÜ ANCA böyle anlatabilirim
- +1 yıl
Bizi sonsuz cennetine ebedi olarak koyacak onun icin bizimde biraz gayret etmemizi istiyor. Aslinda Allahin sirlarini cozmek mumkun degil. Sizin dusundugunuz seyleri bende dusundum. Niye binlerce yildir birbirimizi bogazliyoruz degilmi? Fakat dedigim gibi kadere riza etmemiz lazim kadere ve anlayamadiklarimiza riza etmek ve isyan etmemekde imtihanin bir parcasi. Allau teala diyorki ben sizin anlamadiklarinizi cennede anlatacagim. DEMEKKI NE KADAR AKILLI OLSAKDA INSAN BEYNI ALLAHIN SIRLARINI ANLAMAYI KALDIRAMAZ.
Ama suna kesin emin olunki tek dogru din islam. Ben diger dinleride okudum islam kadar mantikli ve dogru din yok - +1 yıl
Cok Begendim Yazdiklarinizi Ben de aynisini yazmayi dusunuyordum, Allah Razi Olsun
- +1 yıl
@SeriousMuggle Allah sizdende razi olsun.
- +1 yıl
Yukarıdaki cevabı inceleyebilirsiniz.
Gizli Üye(30-35)+1 yılHaklısın
01 Yorumla- +1 yıl
aynen sen deist misin? görüşün nedir bu konuda
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
18Cevap
Diğer konusunda 8,4b cevap paylaştı. Herşeyin şahitli olması için yaratılmıştır bu dünya.. Sen cehennemliksen, daha yaşamadan , Allah direkt seni cehenneme atmaya kalksa, demez miydin, yapmadığım şeyler için beni cezalandırıyorsun.. Dese ki, EE ben biliyorum yapacaktın.. desen ki, ya belki yapmayacaktim? Bunun yaşanmaması için var dünya. her şey, herkes şahit olacak.. Ve su gerçek ki.. Evet, insanoğlunun çoğu cehenneme gidecektir.. ki Allah, haketmeyexek olana bu azabı vermez.. hristiyan diyorsun ya.. o cehenneme gidecek olan kişi, müslüman olarak bile dogsa, zaten cehhenem ehlinden olacak biri olurdu.. tıpkı , müslüman ülkede doğup da cehenneme gidecek çoğu insan olduğu gibi..
07 Yorumla- +1 yıl
yani hristiyanlarda gidicek?
- +1 yıl
yazık değil mi dünya 7 milyar gayri müslim vAR :(
- +1 yıl
Ben de mi gidicen yani hristiyanim diye
- +1 yıl
@девушкаРоссии evet islamiyete göre öyle baba oğul kutsal ruh ianıyosan
- +1 yıl
Hristiyanim ama bana gore tanri tek
- +1 yıl
Mesele hz Muhammedî reddetmek. Ve kuran i.. Biz hz insanın peygamber olduğunu kabul ediyoruz ama hristiyan inancı bunu kabul etmiyor.. Allah da diyor ki , hz Muhammed i ve kuran i da kabul edip uyacaksin. Hristiyan inancındaki baba oğul kutsal ruh uclemesine ve allah in oğlu lafzina kufur olarak bakıyor. Bana oğul atfettiler diyor.. ve bunu küfür kabul ediyor.. Mesele burada. bu yüzden İslam alimleri, hristiyanları cehennem ehli olarak kabul ediyor. Hz Muhammed i ve kuran i reddettikleri için..
+1 yılInsanlarin dunyaya getirilme amaci nankör olmalari Allah yanacaklari biliyor çünkü geleceği bir tek o bilir insana sen Cehennemlik bir insansın dunyaya gitseydin bak bu halde olacaktın Dediklerinde hayir ben olamam ben ibadet ederdim cehennemlik olmazdim diyerek inkar eder diye dunyaya gonderildi insanlar ve Allah kimseyi cehennemlik yaratmadı Hristiyan bir ana babanın evladı bile Akli basina gelmeden ölürse cennetlik Islam dini o kadar basit o kadar guzel o kadar barisci ki hala inkar edenler yobazlar neden boyle olurlar anlamıyorum Şeytan Allaha Kiyamet Kopana kadar Yemin ederim ki butun insalari Cehenneme Gondermek icin gunaha sokucam diyor Allahta Bende Vallahi Kulum Her Tovbe ettiginde Af edicem diyor
04 Yorumla- +1 yıl
hristiyanlar isa mesihtir dedikleri için cehenneml, ik mi peki
- +1 yıl
Mesihten kanıtın ne bir cok manasi var
- +1 yıl
tanrının oğluu
- +1 yıl
Tövbe estağfurullah Mesih mubarek insan demek Tanrının oglu diye birsey yok nasil bir saçmalık bu
Gizli Üye(36-45)+1 yılsoyle dusun. cok kolay
Allahin gucu o kadar cok ki bilgisi vb.
senin neyapacagini biliyor kimin ne adim atacagini ne duada bulunup nereye gecegini. Seni zaten bildigi icin yaratmiyor yarattiginin ne yapacagini biliyor. Anladinsen oni
herkes namaz kilsaydi ortada musluman ayrimi olurmuydu cennet cehennem ayrimi?
arabalarda kirmizi isik olmasaydi yesilde gecebilecegini bilirmiydin?
yesil kirmizi olmasaydi kirmizida gecenin suclu olup ceza alacagini bilirmiydin herkes kirmizida da yesilde de gecer ortada ne suclu olurdu ne birsey ama heryer karisirdi
bunu da anladin mi04 Yorumla- +1 yıl
gibi gibi mesela dünyada şu an 7 milyar gayri müslim var bunların hepsi kurana göre cehenneme gidicek yazık değil mi?
Cevap sahibi+1 yılkurada su insan kurana gidecek btti yazmaz.
evet su su sunu yapan cehenneme girer diye yazar.
kimin nereye girecegini Allahtan baska kimse bilemez.
sen ateistsin diyelim ben musluman yasantimin son 3 senesinde sapittim ceheneme girdim sonunda. sen ise yasaminin belki 6 ay sonunda musluman oldun Kelimei sahadet getirdin tevbe ettin Allaha inandin felan Allah da seni cennete koydu.
yani kimin ne olacagini kimse bilmiyor sadece cehenneme girmeycek sekilde yasamya gunah olmayacak sekilde yasamaya ozen gosteriyor Allahin rizasi olcak sekilde yasamaya calisiyor.
taktir Allaha kaliyor. belkide sen a bu musluman diye benim cennete gidecegimi dusunuyorsun ama ben muslumanim tamam ama gunahlar isliyorm kotu kotu.
yani kimse bilmez bu 1.
ikincisi kuranda bir cok konular var
mesela soyle anlatiyim yine
kirmizi isikta gectiler yazik ya ceza vermeyelim desek ne olur dunyanin hali?
demezlermi aratsirma sansin vardi? musluman olma sansin?
dini biliyorsun sonucta gibi?
tabi bir kisim
Cevap sahibi+1 yılbir kisim varir hic haberdar degil meselaa ethiyopya diyelim. atiyorum. HIc muslumanlikla alakali bisey yook Allah ta tabi ona gore onlari yerlestirecektir.
Allah o kadar cok bilgili ki yarattigi kuun ne yapacagini biliyor mesela seni taniyoor bu adam amerikada yasasa asiri musluman olacak o yuzden ethuyopyaya koyayim onu ben diyor atiyorum. nasilsa cennete girecegini biiyor misal yani kendimce anlatabilmek icin.
yani Allah ali veli ahmet kotu kaka onlari gar muslum yapayim da cehenneme gitsin demiyor. sen o kdr gayri muslum var idye dusuncegine kendi pacani kurtarmaya bak onlar kendin dusnsun :)
Cevap sahibi+1 yılkuranda su insan cehenneme girecek; bitti !
yazmaz. yazacaktim yanlislik olmus
Gizli Üye(36-45)+1 yılİnsan , aklının yetmediği yerde tanrıyı yaratır sonra insanlar ona anlam yüklerler bazen öyle bir anlam yüklerler ki sanırsın beraber yaratmışlar sana görmedikleri duymadıkları hakkında fikir dahi yürütemedikleri şey hakkında iddiada bulunurlar belgeler gösterirler peygamberler mesihler yaratırlar akıllarınca kanıtlar sunmaya çalışırlar rivayetler uydururlar kurbanlar adarlar birbirlerinin tanrısını aşağılarlar kısacası tanrı hastalıktır insan zihnine bu kainatta yapayalnız olmanın verdiği avuntudur Bilim ilerledikçe tanrılarda bir bir yok olur bu hep böyle olmuştur önceleri puta taparlardı baktılarki putlar insan gücüyle yok edilebiliyor onlara yok edilmeyen bir tanrı gerekiyordu onlarda yokluğu tanrı bellediler...
03 Yorumla- +1 yıl
bu stephan hawkingin belgeseliydi izlemiştim sen ateist misin tam olarak görüşünü açıklar mısın?
- +1 yıl
Şöyle düşün soru kapalı olduğundan buraya yazdım Allah sonsuz kudret sahibidir ama kudretini dünyayı yaratarak göstermiştir bizleri yaratarak, yoksa kudretinin bir anlamıda olmazdı amacımız ne dersende amacımız Allahın ibadetlerini yerine getirerek imanlı ve iyi bir insan olarak dünyaya gözlerimizi kapamak tabiki herşeyi mükemmel yapamayız ama yapabildiğimiz kadar ayrıca kaderi Allah yazmaz kaderimizi kendimiz yazarız sadece Allah ne olacağını bilir bir defterde sen a seçeneğini seçtin diye yazmaz en a seçeneğini seçtiğin için seçersin defterde yazdığı için değil şimdi diyorsun belkide Allah biliyorsa sorguya ne gerek var onada şöyle bir yanıtım var Allah neler yapacağımızı biliyor ama biz bilmiyoruz Allah kimseyi sorgulamadan sen dünyada şunu yapacaktın bu yüzden cehennemliksin desede hayır Allahım ben bunu yapmadım diyebilirdik sonsuz bir cehenneme gelince de sana sonsuz bir hayat verilse bile imansız olarak başladığın için yine imansız olarak devam ederdin ve sonsuz cehennemide
Ben bir hristiyanım ve bu soruyu kilisede sormuştum bana dedilerki:2. defa izlediğin bir filmi düşün ne olucağını biliyorsun ama elinden birşey gelmez. Tanrı bizi saptırmaz biz saparız o sadece sapıcağımızı bilebilicek kadar uludur.
08 Yorumla- +1 yıl
ama sen o filmi açmaya ve izlemeye karar verdin ve neden hristiyaansın isayı tanrı kabul ediyor musun? sonradan mı hristiyan oldun?
- +1 yıl
Sakin ol biraz nefes al :D Hristiyan olma sebebim arayışta olmamdı kuranı okudum bana uygun gelmedi sonradan yahudi olamayacağım için tevratı ve zeburu okumadım incili okumaya başladığım anda kendimi mutlu hissettim kurallarıda yaşam tarzıma uyuyordu aradığım Tanrı bu olmalı dedim ve oldum :)
- +1 yıl
başlangıçta müslüman mıydın peki? kliseye gidiyor musun hristiyanlığa göre tanrı nedir peki?
- +1 yıl
Başlangıçta müslümandım ama aileden kaynaklı bu öyle yetiştiğim için sorgulamaya başlayınca hristiyan oldum, evet kiliseye gidiyorum avrupadaki gibi katedrallerimiz olmasada duamızı edicek kadar alanımız var. Hristiyanlığa göre tanrı evrenin yaratıcısıdır. Yaratılmaya ihtiyaç duymayan tek şeydir ve sonsuz sevgiyle doludur.
- +1 yıl
HRİSTİYAN OLMAYANLARI VE KÖTÜLERİ SONSUZA DEK CEHENNEMDE YAKAR MI?
- +1 yıl
Kötüleri evet hristiyan olmayanları hayır, hayır ve kesinlikle hayır. Bizim için cennet iyi insanların gidiceği yer cehennem kötü insanların gidiceği yerdir din adamları bu gerçeği karalayamaz. Burdan çıkar elde edemez misyonerlik yapamaz. İyi insan olmak için bir dine ihtiyacın yoksa ne mutlu sana yeterki iyi ol cennetin krallığında sanada yer var. Kitaplar bu yüzden iner insanlar kör kütük inansın diye değil neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretmek için.
- +1 yıl
hristiyanlığa göre cennete sadece hrstiyanlar mı giricek müslümanlar müslüman olduğu için cehennememi atılcacak?
Şöyle düşünebilirsin, sen evladının kötü bir insan olmayacagından emin olmadıgın halde onu büyütür her türlü imkanı sunarsın degil mi? Ama o buna ragmen senin istedigin gibi biri olmayabilir, kötülükler yapabilir bunda senin suçun var mıdır? İşte Allah da herşeyi biliyor ama müdahele etmiyor, etse zaten herşey güllük gülistanlık olur...
00 Yorumla
+1 yılAnd olsunki insanlardan bir çoğunu cehennem için yarattık onların kalpler vardır fakat anlamazlar, gözleri vardır fakat göremezler , kulakları vardır fakat duyamazlar işte bunlar hayvanlar gibidirler.. Hatta ve gatta daha aşşağıdırlar.. Bunlar gafillerin ta kendileridirler..
İmanlı arkadaşlar böyle insanlara laf anlatarak yormayın kendinizi sizleride ister istemez şüpheye düşürebilirler..01 Yorumla- +1 yıl
yoo ne alaka sorgulamak kötü bir şey değil
- Diğer konusunda 5,4b cevap paylaştı.
+1 yılBunu genelde 'O herşeyi biliyor, ama seçim senin' gibi gudik biçimde kıvırmaya çalışıyorlar.
Dünya'ya, tarihe ve bilime bakarsak, dinlerin pek de inandırıcı olmadığını görmemiz zor olmuyor.15 Yorumla- +1 yıl
aynen bu ironi kesinlikle deist misin?
- +1 yıl
Pek kendimi tanımlama ihtiyacı hissetmiyorum. Şahsen bana göre tanrı insan uydurması bir kavram.
- +1 yıl
Insanlarin maymundan geldigine maymununda kendi kendine oldugunami inaniyorsunuz yani?
Peki ben dahil bir cok kisi cin denen yaratiklari gormustur onlar hakkinda ne dusunuyorsunuz, onlardami maymundan gelmis? - +1 yıl
@Sagduyudan Cin gördüğünü iddia ediyorsan, ya halüsinasyon görmüşsündür ya da delisindir, ya da yalan söylüyorsundur.
Halen daha 'İnsan maymundan mı geldi' sığlığında soru soracak adamla burda tartışmam, git evrim nedir onu öğren önce. - +1 yıl
Ok master gidiyorum. Allah hidayet versin.
Allah sonsuz merhamet sahibiyim der ama sırf müslüman olmadığı için iyi insanları sonsuz cehheneme atar.
Sen söyle bana! sonsuz merhamet sahibi olan kişi, sonsuz ateşe atar mı?
bu ne yaman çelişki?18 Yorumla- +1 yıl
aynen ateist misin?
- +1 yıl
Ben acayip merhametliyim, süperim überim, ama bana tapıp günde 5 kere yaltaklanmazsanız oyarım ha, hepinizi diri diri yakarım, hatta kaynamış irin içiririm, hatta derinizi yüzdürür köpeklere atar, sonra bir daha derinizi yeniler tekrar ederim bunu. Niye? Çünkü çok bağışlayıcıyım. Şimdi benim sadist bir ruh hastası olduğumu düşünecek bir takım kafirlere bakmayın, şüphesiz ki Allah en çok bilendir. En çok bana soracaksınız, banaaağ' - Büyükburç suresi, 98. ayet.
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok :D :D
- +1 yıl
cidden gerçekten dindar mısın yoksa yalan mı
- +1 yıl
grçekten dindar mıydın namaz falan kılıypo muydun?
İlk önce Allah insanı yaratır ve ona yaşama hakkı tanır. Ama herşey kendi elinde. YAni sınav. Kendi yapacakların kendi elinde
18 Yorumla- +1 yıl
peki şu an için düşün dünyada 7 milyar gayri müslim var ve bunların hepsi kurana göre sonsuza dek cehennem de yanıcak ve içinde iyi insanları da var bu nasıl bir ironi?
- +1 yıl
yok bence var hristiyanlar allahın yanında isayıda rap kabul ettikleri için yanıcaklar
- +1 yıl
yoo hepsi isayı tanrı kabul ediyor ve hepsi şirk koştukları için gidicekler o halde azıcık din biliyorsan alarsın ŞİRK ŞİRK ŞİRK!
- +1 yıl
İsayı tanrı bilen yok. Dikkatli araştır. İsaya tanrı evladı dediler yanlış olan bu. Ben bildiğim kadariyla. KArdeş Dunyada tek temiz musluman degil. Hiristiyanda temizi var. Yani bir düşün Arkadaşını kötü biliyorsa çevren, ve sende arkadaşla takılıyorsun ozaman sende kötümüsün. 1 Leke herkese tabi tutulamaz
- +1 yıl
Şirk: Allah'ı doğru şekilde bilip , anlayıp onu kabul etmemektir. Bilmiyorsan bundan mesul tutulamassın. Burada hesap sorulacak olanlar müslümanlardır, bize neden anlatmadığımız sorulacak çünkü tebliğ devam ediyor, bizden hak talep edecekler, böylece onlar içinde kurtuluş yolu görünmüş olacak. Tabiki iyi 1 insan olarak yaşaması şartıyla
Ben de çok düşünüyorum bu soruları, ya da düşünürdüm, bir cevap bulamadığım için bıraktım artık.
02 Yorumla- +1 yıl
Her seye cevab bulamazsisiniz. Her seye cevab bulmaniz Allahin sirlarini anlamaniz demektir. Bu insan beyniyle mumkun degil. Uzayin nerede bittigini dusunebiliyormusunuz mumkunmu?
- +1 yıl
deist misin şu an ben çok düşünüyorum
Elimde tam sana göre bir video var aslında umarım bulurum bunu soran bir kaç insan daha var
03 Yorumla- +1 yıl
https://youtu.be/MAyE3vB14Mg 22 dk sürecek cevabını alacaksın gerçekten
- +1 yıl
ben bunu izledim çok kez ama mantıklı değil rab insanı yaratıyor ve bunu kabul edeceğini de biliyor ve o halde yaratıyor ve diyorki kabul ediyor musun çok mantıksız çünkü onu zaten kabul etmek için yarattı
- +1 yıl
Melek olurduk koşulsuz şekilde kabul etsek melekler sürekli ibadet edip senin dediğin gibi yaratıldı insanda bir irade akıl var herkes kabul etsin diye yaratılmış olsak sence insanlar böyle mi olurdu insan öyle bir varlıktır ki isterse melekten yukarıda isterse cinlerden aşağı da olabilir diye bir şey vardı yani seni sen kabul etmek zorundasın diye yaratmıyor zaten en başta dine katılmada zorlama yok dinde zorlama yoktur lafını herkes yanlış biliyor mesela dine katılmakta zorlama yok
Yaratan sana diyor ki sen bunları yap yapma bu yasak değil sen uymazsan seni cehennem ateşi bekler sen uyarsan seni cennet bekler yani tamamen karar senin zaten sınavdasın deniyor ya senin tabirinle rab insanı yaratıyor ve bunu kabul edeceğini de biliyor diyorsun ya evet her birimizin ne yapacağını biliyor ama kabul edip etmemek senin elinde senden de gidelim sana mantıksız geliyor o zaman senin tezin çürümüş olmuyor mu herkes kabul ediyor du hani sen etmiyorsun ya şu an bu durumu... Ben böyle düşünüyorum
+1 yılValla yazıyla açıklanmaz biraz beyin olsa sende anlarsın
Bir öğretmen tembel öğrencinin sıfır alacağını biliyor niye onu sınav yapıyor sence direk sıfır verse olmaz mı demi...07 Yorumla- +1 yıl
biraz beyin olsa sende anlarsın tarzındaki cümleyi kurman senin biraz beyinsşz oduğunu gösterir
- +1 yıl
2+2=? sence cevap kaç
- +1 yıl
soruma düzgün yanıt alamadım bu verdiğiniz örneği birçok kişi verdi fakat tamin etmedi
- +1 yıl
ya valla gülüyom şu an sana :)
açıklasam bile inkar edersin çünkü nefsin ve şeytan seni esir almış
- +1 yıl
yoo ne şeytanı verdiğiniz örneği yüzbin defa okudum ayrıca inançlı da sayılırım
- +1 yıl
bunu bir izle belki bir faydası olur
https://www.youtube.com/watch?v=yOFSCiZ9niQ - +1 yıl
dahada anlmadıysan bas git işine
kaderin yaşadıkça yazılır ben bile snein ne olacağını ilmimle bilirim
Allah mı bilemiycek ey cahil insan
+1 yılGerçekten bu soruyu merak ediyor musun dostum yoksa dalga geçmek için mi sordun? Meraktan soruyorsan hepsinin cevabini verebilirim
05 Yorumla- +1 yıl
ne alaka dalga geçmek anlamadım
- +1 yıl
Burada çok fazla insanların inanclarini tiye almaya calisanlar var o yüzden sordum
- +1 yıl
Bak şimdi kader meselesini yanlış biliyosunuz. Bilmek ayrı bişey , müdahale etmek ayrı birşey. Mesela ; sen matematikte çok kötü 1 öğrencisin ve hiç çalışmıyosun. Ben seni sınav yapıcam ve sınavdan önce not alıyorum bu çocuk 0 alıcak. Sınav bitiyor ve sen 0 aldıktan sonra diyebilir misin hocam sen sınavdan önce oraya 0 alacağımı yazdın , ben o yüzden 0 aldım. Tabiki hayır, aynen böyle de Allah zaman ve mekanı kapsadığı, bizzat onu yarattığı için, geçmişi ve geleceği bilmesi gayet normaldir. İnsan kendi aklını kullanarak doğru veya yanlış yoldan gider, seni kumanda eden hiçkimse yok, kendi özgür iradenle kendi sınavını veriyorsun.2 çeşit kader var; 1. si külli kader (Allah iradesi);senin nerede, ne zaman, hangi aileden, hangi soydan geleceğini, tipini belirler buna insanlar müdahale edemez.2. si cüzii kader (insan iradesi);nasıl istiyorsan öyle yaşarsın burada herhangi 1 müdahale söz konusu değil.
- +1 yıl
hayır merakkkkkk
- +1 yıl
Yukarıda yazdım kardeşim okuyabilirsin
Diğer konusunda 309 cevap paylaştı. bu sorunun aynısı yutubda vardı izlemiştim
02 Yorumla- +1 yıl
bende izledim ama tatmin etmedi
+1 yılAllah gepetto insanlarda pinokyo!..
01 Yorumla- +1 yıl
o ne ya
Abi bana mesaj at açıklayayım
00 YorumlaHala bu soruyu soran insan kalmış mı hayret...
00 Yorumla
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar