Bende cevaplayacağım lakin inanan inanmayan insanların yorumlara bakıp yararlanacağını bilerek cevaplar yazalım Bir öğretmen düşünün ki, -kerametine veya ferasetine yahut bir yıl önceki tecrübesine dayanarak- A ve B adlı iki öğrencisinin yeni kayıtlarını yaparken onlara der ki; “Ben B’nin sınıfta kalacağını, A’nın da sınıfı birincilikle geçeceğini biliyorum.” demiş olsa, bu kesin bilgisine rağmen çocuklara “Madem işin sonu bellidir, okula devam etmenize gerek yok!..” şeklinde bir teklifte bulunabilir mi? Böyle bir teklif öğrenciler tarafından hoş karşılanmayacağı açıktır. Yapılacak şey, adaletin tecellisi için her iki öğrenciye de fırsat eşitliği tanımak, onlara okula devam imkânını sağlamaktır. Eğer sene sonunda sınıfta kalan öğrenci itiraz edip “Öğretmenim! Sen durumumu bildiğin için ben sınıfta kaldım.” diye bir hezeyanda bulunsa, elbette hocasının cevabı kolaydır: “İlim sıfatı, kuvvet/kudret sıfatı gibi değildir, onun yaptırım gücü yoktur. Yani; ben bildiğim için siz sınıfta kalmadınız. Siz sınıfta kalıyor olacağınızdan ben bildim. Çünkü ilim maluma tabidir. Bir şey nasıl olacaksa, öyle bilinir. Faraza ben bilmeseydim, sen yine sınıfta kalacaktın. Çünkü bilgimle seni sınıfta kalmaya zorlamadım, bilakis herkese tanıdığım imkanları sana da tanıdım. Cehaletinin ve tembelliğinin faturasını hocaya çıkarmak büyük bir küstahlıktır…” diyecektir.
Ne yapacağımızı bilecek olsa akıl vermezdi ki kodlanmış robot gibi yaşardık. Yani git gel ye iç yat. İş yap gibi. Zaten ne yapacağımız belli olsa cennet cehenneme de gerek olmazdı. Dünya da bize verilen akıl sayesinde hür olarak karar verip hareket ediyoruz. İbadetler de bize verilen ödevler gibi. Öğretmen anlatır bilgiyi verir sınav yapar notunu alırsın. Sınıfı geçer ve tekrar edersin Allahta kuran aracılığı ile bilgiyi vermiş sınav yaşadığımız hayat sınav sonucu ölünce cennet ve ya cehennem. Bilgim ve mantığım böyle olduğunu söylüyor
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Evet haklı olabilirsin peki B öğrencisinin sorununa yanı sınavı geçememe nedenini ele almak lazım. Ya ögretmen B öğrencisini sinava kalemsiz başlatmışsa? Sonuçta Allah kimisine at verir meydan vermez, kimisine meydan verir at vermez
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bu dediğin kimi insan zengin kimi insan fakir kimisi sağlıklı kimisi engelli doğuyor ama neden? Bu sorunun cevabıda mevcut ama araştırma yapmak en iyisi.
Hmm evet onlarda dâhil ama herşeyi maddiyata dökmeyelim hadi engellileri de saymayalım hristiyan bir ülkede doğan birini hiç tanımadığı bir dinle sınava tabii olmasi nasil?
Birkaç yıl önce ne kadar düşünürdüm böyle şeyleri kafayı yicektim resmen abi bide çoğunun cevabı da tatmin etmezdi beni yetersiz gelirdi aklıma gelen her soruyu sorardım bazıları hatta bana kızım sen ateist misin nasıl konuşuyorsun öyle falan derdi ama sormak sorgulamak merak etmek en doğal hakkım değil miydi. Netten kitaplardan sorarak derken aklıma takılanları cevaplamaya çalışıyorum işte neyse paylaşım için teşekkürler 😊👍
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Önyargılı yaklaşmadığın için saol😊 inanan ve inanmayan her insan sorgulamalı ve cevap aramalı. Ama gerçekten isteyerek. At gözlüğü takarak değil.
Bazı şeyler tabiki Allahın elinde ama İnsan kendi nefsini yönetiyor, insan ne yaparsa kendine yapıyor. dinimize uyup uymadığımız bizim elimizde. Allah bu yönden bizi yönetmiyor, sadece ne yapacagımızı ileride ne yapacagımızı görüyor.
Allah bizi imtihan için gönderdi , biz öbür dünya için Allah için çalışıyoruz. Allah ne yaptığımızı görüyor, kaderimizde onun elinde, ölüm, evlenme vb. ama kişilik , amel, sevap, günaha bakarsan kendi nefsinden gelen birsey. İnananıp inanmamak insanlara kalmış.
Allah , Fizikt 4. boyut olarak geçen zamandan bağımsızdır. Biz insanlar sadece içinde bulunduğumuz zamanı linear biçimde ileri doğru akan şekilde algılarız. Allah ise hem en geçmişi , Hem şimdiyi , Hemde Geleceği sonsuzluktan yani deyim yerindeyse en tepeden görür. Bu üç zaman yani 3 paralel çizgiye siz sonsuzdan bakarsanız sonsuzda paraleller kesişeceğinden dolayı aslında bütün zamanı aynı anda görür. Ve bu gelecek değiştirelemez değildir. Mesela evleneceğiniz kişi yazılıdır derler. Allah sizin kimi seçeceğinizi bildiği için yazılıdır. Yani o kişiyi seçen sizsinizdir. Sizin neyi seçeceğinizi bildiği için Allah bunu bilir. Zaten o kadar yüce bir varlığın kendi yarattığı bu kadar ilkel canlıları bilmemesi düşüncesi bile komik.
Allah bizim neyi nasıl yapacağımızı önceden biliyor tamam Şimdi diyeceksiniz ki kaderimiz önceden yazılmış biz ona göre yaşıyoruz hayır Allah bizim neyi nasıl yapacağımızı bildiği için kaderimiz böyle yazıldı Her dünyaya gelen kişi seçilmiş kişidir Cennete gitme hakkı tanır Fani dünyada yaptığı ameller sayesinde derecaat kazanır Sevapları fazlaysa cennete gider azsa cehenneme gider yanar Cehenneme gidipte cennete geçme olayı yok
Guzel soru oncelikle seni imtahan icin dunyaya yolladi senden once kurani namazi orucu vs. Islamin butun gerekliliklerini dunyaya yollamisti zaten ve sana dediki bunlar benim yolum eger bu yoldan gidersen cennete gireceksin gitmezsen cehenneme yani secme hakkini sana birakti tamamen aciklayici olmadiysa daha yazarim
Bunun yanında akıl verdi fikir verdi mantık verdi. Seni hayvandan farklı yarattı. Bunu söyle düşün. Bir dağın tepesindesin. Köşeden bir araba geliyor. Yolun sonu uçurum. Bunu görüyorsun. Müdahale edip etmemek senin elinde.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Tek dileğim öbür tarafta cennete gidersem tüm hurilerin tek tek suratına tükütmek... bu dünyadaki aşağılık ve kahpe kadınlardan alamadığım intikamı onlardan almak ne güzel olurdu... Allah bunu da biliyordur İnşallah nasip eder... sonra ebediyyen cehennemde yansam koymaz bana...
her şey bir sınav içinse herkesin sonu belliyse nereye gideceğimiz ya da ne yapacağımız sonunu bildiğin bir filmi baştan izlemek gibi bir şey çok değişik bir şey gerçekten
Ben de bir ara bu soruya takıldım kaldım. Muhtemelen kendimizi tanımak için, yani özümüzü kendimiz de şahit olup görelim diye. Tam olarak düşündüğümü aktaramamış olabilirim, böyle bir fikir işte
Çok karmaşık anlatmışsın ama ve verdiğin öğretmen ve not örneği çok alakasız olmuş konuyla :) Burda öğretmen kimin ne kadar not alabileceğini bilse bile öğrenci kendi notunun ne olacağını bilemez. Ve ortada bir kaide var ki bunu öğrenci zaten biliyor o da elindeki kitaba göre neye çalışırsa ve yaparsa ona göre not alacak. Çalışmazsa notu düşük olacak. Nasıl olsa öğretmen notumu biliyor diye çalışmayı bırakırsan belki çalışıp alabileceğin notunu alamayacaksın :) O yüzden sana verilen bu hayatta ne yaptığın seni elinde ve ne yaparsan yap illa bir notun olacak :) İster sitem et sınava girme istersen tüm sorulara çalış hepsini doğru yap yine de bir notun var :) Sınava girmezsen 0 alırsın oturursun dimi :D
bazen öyle sorular geliyorki aklıma sorduğun bu soru çok basit kalır aklımızın almadığı kapasitemizin yetmediği sorular bunlar hiç bir zamanda istediğim cevabı almadım ve alıcağımıda hiç sanmıyorum
Neden. Bir fidan diktiğini düşün. O yağmur kar çamur demeden büyüyecek ve gün gelecek meyve verecek ama haberi yok. Şimdi o iki kar çamur gördü diye elimde olsa var olmak istemezdim demeli mi? Senin onu diktiğini görmediği için benim yaratıcım yok varsa şayet neden bana bunları yaşatıyor der öyle değil mi. Ama ortada fidana can veren var. Nası inkar edebilir🙂
Hiç bir zaman inançsız biri olmadım ama ben sadece olmakla olmamak arasindayim belki var olmasaydım üzdüğüm kırdığım insanlar daha mutlu olacaklardı bencil değilim sadece etrafımdakileri düşünüyorum
Özlem olmasa Sevgi'nin, üzüntü olmasa mutluluğun, kötülük olmasa iyiliğin kıymeti bilinmez. Hiç kimse sebebsiz girmez birilerinin hayatına. Seni de üzen olmuş ki başkalarını üzdüğün için pişmansın. Bak üzmek olmasa pişmanlık olmazmış. Demek ki üzülünce ders alınabiliyormuş.
Cok haklısın Diyelim bir snavdasin hoca yi tanrı düşün 50 kisi sınava giriyor çocuk bir soruyu yanlış yapsa hoca hemen onu düzeltebilir ama duzeltirse bu adaletsizlik olur Kurani kerimderki O gun hiç kimse adaletten ve yaptıklarından itiraz edemeyecektir
En İyi Cevaplar