Herkesin iyiliğini düşünmek bazen kendi sınırlarını çiğnemek anlamına gelir. Peki bu ne kadar sağlıklı?

#Bahar_555🌿
Herkesin iyiliğini düşünmek bazen kendi sınırlarını çiğnemek anlamına gelir. Peki bu ne kadar sağlıklı?

#Bahar_555🌿
Hayır diyemeyen biri bazen fazlasıyla iyi niyetlidir, bazen de içinde bastıramadığı bir değersizlik duygusuyla baş başadır. Herkesi mutlu etmeye çalışırken kendini unutur, sırf karşısındaki kırılmasın diye içinden geçenin tam tersini söyler. Bu, dışarıdan safça bir iyilik gibi görünse de derinlerde çoğu zaman özgüven eksikliğinin izleri vardır. Çünkü gerçekten kendini seven biri, gerektiğinde sınır koyabilmeyi de bilir. İyilik, kendinden vazgeçmek değil; hem kendine hem başkasına adil davranabilmektir. O yüzden suskunluk her zaman erdem değil, bazen içsel bir çöküştür.
Hayır diyemeyen birinin davranışını tek bir nedene bağlamak doğru olmaz. Bu durumun altında yatan pek çok farklı sebep olabilir ve hem iyi niyet hem de özgüvensizlik bu sebeplerden bazıları olabilir. İyi Niyetin Göstergesi Olarak Hayır Diyememe: Yardımseverlik ve Fedakarlık: Kişi, başkalarına yardım etmeyi ve onların ihtiyaçlarını karşılamayı önemsiyor olabilir. Bu nedenle, bir talep geldiğinde "hayır" demekte zorlanabilir, çünkü reddetmek bencilce veya duyarsızca gelebilir.
Uyum Arayışı: Çevresiyle iyi ilişkiler kurmak, çatışmadan kaçınmak ve herkesi memnun etmek isteyebilir. "Hayır" demenin gerginliğe veya olumsuz bir tepkiye yol açacağından endişelenebilir.
Sorumluluk Duygusu: Başkalarının işlerini veya sorunlarını üstlenmekte aşırı bir sorumluluk hissedebilir. Reddetmek, karşı tarafı zor durumda bırakacağı düşüncesiyle onu rahatsız edebilir.
Empati: Karşıdaki kişinin talebinin altında yatan ihtiyacı veya zorluğu anlayarak "hayır" demekte zorlanabilir. Onun durumuna empati duyduğu için yardım etmek isteyebilir.
Özgüvensizliğin Göstergesi Olarak Hayır Diyememe: Değersizlik Hissi: Kendi ihtiyaçlarını ve zamanını başkalarınınkinden daha az önemli görebilir. "Hayır" demenin hakkı olmadığını veya başkalarının kendisini sevmeyeceğini düşünebilir.
Reddedilme Korkusu: "Hayır" demenin, karşı tarafın öfkesine, hayal kırıklığına veya kendisini terk etmesine yol açacağından korkabilir. Onaylanma ve kabul görme ihtiyacı yüksek olabilir.
Teşekkür ederim öğretmenim 🌸
Rica ederim paşam 🌸
İşte o benim. Beni tanıdığın kadar söyle bakalım sence özgüvensiz miyim yoksa iyi niyetli miyim. “hayır diyememek” hem iyi niyetle hem de özgüvensizlikle ilişkilendirilebilecek bir durum. Ancak hangisinin daha baskın olduğu, kişinin niyetine ve içsel motivasyonuna bağlı olarak değişir. İyi niyetli olabilir, çünkü bazı insanlar başkalarını üzmekten, kırmaktan ya da hayal kırıklığına uğratmaktan kaçınır. Empati düzeyi yüksektir, yardım etmeyi sever, “evet” diyerek destek olmaya çalışır. Ama özgüvensizlik de büyük bir rol oynayabilir. Eğer kişi kendi sınırlarını koruyamıyorsa, reddetmekten korkuyorsa, insanlar tarafından sevilmemekten ya da dışlanmaktan endişe ediyorsa, bu daha çok özgüven eksikliğine işaret eder. Genelde bu iki durum iç içe geçer: Kişi hem iyi niyetlidir hem de hayır dediğinde kötü biri olacağından korkar. Asıl belirleyici fark, kendi sınırlarını tanıyıp tanımadığı ve evet dediğinde gerçekten bunu istemesidir.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Merhaba,
Özgüven ile alakası yok. Eskiden özgüven mi vardı Allah aşkına! 😅
Ben hayır demeyi yeni yeni öğreniyorum! 😅
Hayır diyemediğim için çokça sıkıntılarım oldu! 😅
Benim ki iyi niyet, iyiliği sevdiğim için, aşktan sonra en sevdiğim şey iyilik, iyilik her şeye rağmen iyidir! 😅
Selam güzellik, ben İrem. Bu konuda birine net cevap verecek olsam, hayır diyemeyen biri çoğu zaman özgüvensizlikten veya sınırlarını bilmemekten kaynaklanır diyebilirim. İyi niyetli olmayı da, sınırlarını korumayı da bilmeli insan. Çok düşünceli olmak güzel, ama kendini de düşünmeli, yoksa sonunda kendini kaybedersin. Kendine değer ver, sınırlarını çizmek sana güç katar 💪💖.
Cevap
20Cevap
Kendini ihmal edecek, zarar verecek bir durum varsa özgüvensizlik olabilir
Diyemeyenlerden birisi de benim. Sence hangisi?
Bence her ikisinde biraz pay var hem iyi niyetli olup hemde özgüvensiz olabilir yani zaten iyi niyetli dediğimiz insanlar genelde nazik özgüveni çoğunlukla düşük oluyor herkeste olmasa da
Bir iki kereyse iyi niyet, her seferindeyse özgüvensizlik. Bir noktadan sonra “Hayır” diyemeyen biri, kendi hayatının direksiyonunu başkasına veriyor resmen.
İşte ben bu insaniyetliğimi zararını görüyorum ama nedense yine aynıyım Ah benim bu merhametliliğim
Hayır diyemeyen biri iyi niyetinden dolayı kırmamak için öyle davranıyor olabilir. Ama bu sürekli olursa özgüven eksikliğine sebebiyet verir.
Sevdiği insana hayır diyemeyen insan iyi niyetlidir ve nadidedir.. özünü korumuştur.. bunun öz güvenle alakası yok tamamen yapısaldır..
Kişisel çizgilerini korumak koşuluyla.. Buda mühim.. azcık sevdiklerimize tolerans tanıyabiliyoruz bunu demek istedim.. herseye evet diyen insan kendinden eder çok kötü bir durum özgüven eksikliği değilde o insan saftır.. iyi kötü bilmiyordur.. her insanı iyi biliyordur.. bu tamamen iç niyetin saflığı..
Bence tamamen özgüvensizlikle alakalı bir şey hayır diyemeyen insanların çoğu bunu sayg ı göstermek veya ayıp etmemek için söylüyor
Bazen insan deger verdiklerine hayır demekte zorlanır sevgiden , ama yabancılara hayır demeyi bilmek lazım.
Ya kırılgandır ya da çokça kırılmış ve pes etmiş biridir.
Bazen iyi niyet bazen özgüvensizliktir bilemeyiz..
Hayir diyebilmek için evetlerin ıstırabını cekmek gerekiyor
Bence yeterince canı yanmamıştır hayır demen inne demek olduğunu bilmiyordur
Bence özgüvensizlikle alakalı değil ya da bu durum kişiden kişiye değişiyor ben de hayır diyemiyorum ama özgüvenim gayet yüksek...
Yeşil karakter cok acı çeker
İyi niyetliyiz🤣
Dimi iyi niyetliyiz biz 😂
Evet ya günaydınnnn
Günaydınn..✨
😇😇
İnsan hayır demeyi bilmeli.
Özgüvensizdir iyi niyet başka bir şey bence.
Ozguvensizdir çünkü arkadan söylenip duruyolar
Çok sağlıklı değil bazen hayır diyeceksin
Özgüvenı eksik demek yanlış
Bence özgüvensizliktir.
İyi niyetlidir
Kendine saygısı azdır.
İnsanların iyiliğini düşünüyordur
Özgüvenle alakası yoktur. İrade konusu bence
Bazen ozguvensiz bazende iyi niyetten.
İyi niyetlidir
Kişinin kendine yapacağı en kötü şeydir
kişisel iradesi düşüktür