Öncelikle Türkçemizde “hayır” kelimesi, ingilizcedeki no kelimesiyle aynı anlamda değil. No kelimesi olumsuzu, reddetmeyi çağrıştırır, evetin zıttıdır. Bizdeki hayır kelimesi ise iyi temmeniler taşıyarak evetin karşıt anlamı olmadan kullanılır. Hayırlı günler, hayırlı işler, hayırlı evlat gibi birçok olumlu cümlede kullanılır. Birine hayır cevabı vermek ise; ben teklifine evet diyemiyorum ama onun yerine hayır diyerek böylesi hayırlısı olsun. Ben yokum ama hayırlı olan böyle olsun gibi bir mana taşıyor. Hayır demek şimdi daha sempatik gelmiştir umarım.
Bir söz vardı baskalarina evet derken kendine hayır demediginden emin ol diye. Sınırlar konusunda sorunun var demektir bu. Herkes işini sana yıkar hep başkalarını mutlu etmek için yaşarsın. Bir bakarsın sen hiç mutlu olmamıssın. Psikolog Tülay Kök'ün YouTube sayfasinda sınırlar oynatma listesi var izlenen iyi gelebilir.
Hayır diyememek genelde iyi kalpliliğin bir göstergesi olarak algılansa da, uzun vadede kişisel sınırlarının yok sayılmasına yol açabilir. Bu durum, karşı tarafın senin iyi niyetini kötüye kullanmasına zemin hazırlayabiliyor. Kendine bu soruyu sormaktan ziyade, “Bunu istemediğimde hayır diyerek kendi sınırlarımı koruyabiliyor muyum?” demek belki daha sağlıklı olur. 💡 Kendini önemsemeyi öğrenirsen, hayır demek daha kolaylaşır. Dengeyi bulduğunda için rahat edecek! 😊