Sosyal anksiyete nasıl yenilir, çok zor durumdayım?

Bir insana alıştığımda ya da tüm insanlara karşı kurmuş olduğum büyük bir duvarı birisine karşı samimi hissedip yıkabildiğimde herhangi bir sorun olmuyor. Tamamen utangaç değilim yani sanırım, yakın arkadaşlarım oluyor saatlerce konuşabiliyorum kaygı hissetmeden kendimi açabiliyorum ama gelin görün ki yeni biriyle veya bir grup insanla tanışırken o kadar zorlanıyorum ki. Bir çoğu ile de sadece tanışırken de değil ileriki süreçlerde de zorluk çekiyorum.

Yani bende şöyle bir özellik var:

bir insanla arkadaş değilsem - hiç konuşmam

bir insanla az konuşukluğum varsa - herhangi bir yargılanma durumundan dolayı kaygılandığım için olabildiğince az konuşurum (iletişim kesilir arkadaşlık biter)

bir insanla arkadaşsam - ona güvenmeyi duvarı yıkmayı başarabilmişimdir ve çok çok yakınımdır. bu yüzden arkadaşızdır.

yani bende ortası yok. ara ara konuştuğum arkadaş diye bir şey yok bende. sürdüremiyorum böyle ilişkileri. dolayısıyla çevrem de hiç ama hiç yok.

ben bir öğretmenim. mesleğime başlarken çok zorluk çektim ilk birkaç ay. ancak öğretmenlik alanında bunu yendim tecrübe kazandım şu an bu konuda hiç kaygı çekmiyorum. yani öğrencilerim asla benim anksiyeteli içine kapanık birisi olduğumu düşünmez akıllarına bile gelmez.

ama gel gelelim sosyal bir ortamda asla ama asla konuşamam. hele sunum falan yapmak bir toplulukta konuşma yapmak mı.. imkansız.. böyle durumlarla karşı karşıya kaldığımda kalbime ağrılar saplanıyor. üniversite hayatım boyunca 4 yıl o 100 kişilik anfilerde elimi kaldırıp da söz hakkı istediğim zamanlar bi elin parmağını geçmez.

çok zorlanıyorum artık. gittikçe de artıyor sanki ve insanların da farkettiğini anlıyorum. eskiden başkalarının bunu farkettiğini pek anlamazdım küçükken falan aklım ermezdi ama şimdi sanki insanların düşüncelerini okuyabiliyor gibiyim. şu an işte orada burada birlikte olduğum her insanın benimle ilgili “bu kız niye böyle ya” falan diye düşünüp garipsediğine eminim. üstüne bir de bunun verdiği utangaçlık var. zaten utanıyorum. bir de utanmaktan utanıyorum.

25 yıllık hayatımın yaklaşık 17-18 yılı böyle geçti. bu yaştan sonra düzelebilir miyim bilmiyorum. önerileriniz var mı?

Sosyal anksiyete nasıl yenilir, çok zor durumdayım?