Gerçek iyilik beklentisiz yapılandır. Peki sonradan bir beklenti olursa iyilik bozulur mu?

Gerçek iyilik beklentisiz yapılandır. Peki sonradan bir beklenti olursa iyilik bozulur mu?

İyilik, genellikle başkalarına zarar vermeden, iyi niyetle yapılan bir davranış olarak kabul edilir. Ancak içinde bir beklenti barındıran iyilik, aslında bir tür karşılık bekleyen davranış olabilir. Bu durumda, yapılan eylem bir iyilikten çok, bir çıkar veya beklenti ilişkisine dönüşebilir.
Fakat, birçok kişi için "gerçek" iyilik, beklenti olmaksızın yapılan bir davranış olarak görülür. Beklenti olmadan yapılan iyilik, daha saf ve gönüllü olarak kabul edilir. Eğer bir beklenti varsa, o zaman bu eylemi bir tür alışveriş, iyilikten ziyade bir anlaşma olarak görmek de mümkün olabilir.
Sonuçta, iyiliğin anlamı kişisel değerlerle ve niyetlerle de bağlantılıdır.
İyilik, saf ve karşılıksız olduğunda gerçek anlamını bulur. Ama içinde bir beklenti varsa, o artık bir alışveriş ya da çıkar ilişkisi gibi olur. “Ben bunu yapıyorum çünkü bir gün karşılığını alırım” düşüncesiyle yapılan bir şey, iyilikten çok stratejiye dönüşür.
Ama insan tamamen beklentisiz olabilir mi? Belki de içten içe bir teşekkür, bir minnet ya da en azından kendini iyi hissetme beklentisi bile taşıyoruzdur. Yine de, eğer asıl niyet gerçekten birine yardımcı olmaksa ve geri dönüşü şart koşmuyorsak, o hâlâ iyiliktir.
İyilik, içinde bir beklenti varsa bana göre tam anlamıyla iyilik olmaz. Çünkü gerçek iyilik, karşılık beklemeden yapılan, içten gelen bir şeydir. Eğer bir şeyin karşılığını almak umuduyla yapılıyorsa, bu daha çok bir çıkar ilişkisine dönüşür. İyiliğin saf ve değerli olabilmesi için karşılıksız olması gerektiğine inanırım. Ama günümüzde birçok insan, yaptığı iyiliğin en azından bir takdir görmesini bile bekliyor. Bu, tamamen kötü bir şey değil ama eğer yapılan iyiliğin tek motivasyonu bir dönüş almaksa, o zaman samimiyeti sorgulanır. Gerçek iyilik, iç huzuru için yapılır, başkasının gözünde bir değer kazanmak için değil.
IManuel kant der ki bir insan bir iyiliği veya kötülüğü bir ödül veya ceza karşılığında yapıyorsa bu insanda ahlaki bir sorun vardır.
Teşekkürler
Cevap
24Cevap
İyilik yaparken bir beklentiye ya da çıkar işine girnezsin ki ozaman o iyilik yapmaktan çıkar
Hayır, iyilik karşılık beklemeden yapılandır
Çıkardır iyilik beklentisiz yapılır
Sonradan beklenti içinde olunursa en iyi ihtimalle kişi hayal kırıklığına uğrar.
Ancak iyilik yaptığım kimseden en azından kötülük veya vefa, hiç değilse bana karşı biraz hassas olmasını beklerdim, denilebilir buna katılırım, böyle düşünürüm.
Tıpkı tüm insanlığa, ümmete rol model olmuş, karanlıklardan aydınlığa çıkarmış olan peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem)
Şunu beklemesi gibi;
"Hiç değilse ehlibeytime (aileme) iyi davranırsınız, onları itip kakmazsınız, zulmetmezsiniz..."
Mâlum sonucu hepimiz biliyoruz. Dünya ve dünyevileşme uğruna şehid edilen peygamber efendimizin pâk torunu Hz. Hüseyin ve niceleri...
Hemde kendilerini karanlıktan aydınlığa çıkarmış, ulaştırmış peygambere olan vefa borçlarına rağmen
Bu manevi kalp ile ancak anlaşılacak hakikatten özetle şu sonuca vardım
"İyilik yap, denize at.
Balık bilmese hâlık (yaratan) bilir..."
Beklentiye girersen iyilik olmaz çıkar ilişkisi olur o. Bir çıkarın olduğu için karşıdakine o iyiliği yapmışsın demektir. Öyle insanlar zaten fazla durmazlar hemen kaçıp giderler. Alacağını aldıktan sonra yani.
Bence de iyilik, beklentiyle yapılıyorsa tam olarak iyilik sayılmaz. Ama dürüst olmak gerekirse, artık herkes yaptığı şeyin karşılığını bir şekilde bekliyor. En azından bir teşekkür, bir takdir görmek istiyor insanlar. Tamamen karşılıksız iyilik yapan çok az kişi kaldı gibi hissediyorum. Sonradan bir beklenti oluşursa iyilik bozulur mu dersen, niyete bağlı. Başta samimiysen ama sonradan aklında bir şeyler belirdiyse, o ilk niyetin yine değerli bence.
Bırak beklenti içinde kalmayı elden geldikçe gizli tutmak isterim Allah gizli hayrı sever
Bir elin verdiğini diğer elin haberi olmamalı.
Öbür türlü yapılan iyilik zaten iyilik değil çıkar ilişkisidir.
Menfaat olur o ama şu da olabilir iyilik yap ki iyilik bulasin deriz
Eee benim iyilik yaptıklarim bana kötülük yapiyorsa bana sus konusma iyilik yaptın sus mu denmeli yoksa o kötülük yapana mi sen ne yapiyorsun denmeli
bence beklenti, hesap defteri kabarsın diye olmalı, o bize şimdi ya da az sonra lazım olsaydı adı iyilik olmazdı zaten, eski bakiyede işi garantiye almak lazım
Beklenti o kisidense olmaz yapılan iyiliği kimseye haber etmeden Allahı rıza etmek için yapılanı en hayırlısıdır
İyilik karşılık beklemeden bi beklentiye girmeden yapılır. Bi beklenti içinde olarak yapılan iyilik masumiyetini kaybediyor sanki biraz.
beklenti olursa menfaat yoksa iyiliktir arada ki fark bu işte
Değildir. Karşılık beklemeden Allah rızası için yapılmalı
Hayır iyilik beklentisizdir. Beklenti olursa o iyilik değil çıkardır
Tabiki iyiliktir. Beklentiyle bile yapmıyanlar var 😒
Beklenti olan şeylere (evet şeylere) iyilik değil ödünç verme denir.
İyilik karşılıksız yapıldığında iyiliktir beklenti varsa çıkar olur
İyilik içten geldiği için yapılmalı karşılık beklemek menfaat olur..
İyilik, koşulsuz yapıldığı takdirde iyiliktir. 🌺✨
Ona alışveriş denir , ticaret denir. İyiliğin makbul olanı karşılık beklemeden yapılandır.
İyilik beklentisiz yapılır, beklentiyle yapılan şeyin adı ticarettir.
Bir beklenti varsa o karşılığında bir şeyler istemektir. Çıkar ilişkisi olur. Yaptığının bir anlamı kalmaz.
İyilik İyiliktir karşılıksız beklentisizdir
Beklentisiz göstermeden yapılan şey iyiliktir.
Samimi olmas karşılık beklemeden yapılmalı
İyilik karşılıksız yapılırsa iyiliktir o
Asla böyle bir iyilik olamaz
Yarı iyilik xd
Beklenti olduğu için iyilik sayılmaz
Değildir iyilik yaparken bir şey beklememelisin
İyilik değildir çıkar menfaattir o
İyilik iyiliktir yeterki iyilik olsun..
ona iyilik denmez menfaatçilik denir ahahajs
İyilikler hiçbir beklenti olmadan yapılmalı.
bir teşekkür bile beklemeyeceksin
İyilik iyiliktir her zaman
İyilik beklentisizdir
iyiliktir ama beklenti olmayanı makbuldur
sakız orucu bozar mı sorusundan hallice
Hayır tabi ki
Değildir
Hayır çıkar olur o.
hayır çıkar ve menfaat girer devreye
Hayir tabiki de
çıkarcılık desek
yok değildir