Dürüstlük çoğu zaman takdir edilmeyen ama herkesin sahip olduğu (!) bir özellik.

Dürüstlük çoğu zaman takdir edilmeyen ama herkesin sahip olduğu (!) bir özellik.

Herşeyin bir tekniği vardır arkadaşlar. Size akıl danışan birini eleştirirseniz, sizi dinlemek hatta size mesfe koyar. Aslında katılmadığınız bir görüş paylaşırsanız, samimiyetsiz ve yalancı olursunuz. Eleştirinin dili çok önemli, karşakinin süzgecinden geçebilmesi için, biraz yumuşatabiliyoruz. Çok keskin olduğumuz zaman sadece yakıp yıkıyoruz ve sonunda sadece ilişkimiz bozulmuş oluyor. Sen şöylesin, sen böylesin yerine mesela “ben olsam örneğin asla yapamam, kendimi kötü hissederim…” falan diye başlatıp suçlayıcı bir tavır yerine bir tavsiye verirsiniz, ne yalancı olursunuz ne samimiyetsiz.
Çok güzel açıkladınız, her şey üslupta bitiyor
Üslup kimliğidir insanın!
Söz kimin bilmiyorum, çünkü çok fazla kişiye mal edilmiş bir çok kaynağa göre 🤷🏻♀️ Ama biliyorum ki çok fazla kimliksiz insan var ne yazık ki... Geçmişte de böyleymiş ki "yanlış üslup doğru sözün celladıdır" demiş Sadi Şirazi. İşin özü, ben üslubu bozuk olanı dinlemem. Dinlersem kendime saygım kalmaz. Ha bir de unutmadan, Size en yakın 5 kişinin ortalamasısınız. 5 kimliksiz varsa yanınızda, bir gün siz de kimliksiz kalırsınız. Rica edebilen, teşekkür edebilen, özür dileyebilen insanlarla dolsun çevremiz🙏🏻Bunları kinaye değil samimiyetle yapabilenleri benim yerime de kucakla..🫂
Çok doğru zaten ben doğruyum diyen yanlışlarla bezeli toplum. O zaman sarılmaya senden başlıyoruum 🫂✨
Bildiğim bir şey varsa o da üslubun kelimelere hayat verdiği ya da öldürdüğüdür. Kelimelerin ucu önemli ama bu ucu sivrilten ise üslubun kendisidir. Amacın güdümüne karşılık yönü de belirlenir.
Ben o an ki duygu durumumla kelimelerime yön verip, ucunu sivriltip sivriltmeyeceğime karar veriyorum. Bu tam olarak ne karşımdakinin duymak istediklerine bağlanır ne de içimden gelenlere.
Çok doğru dedin 🤌
Bazen içimdeki şeyleri sen dile getiriyorsun
Eğer duymak istemiyorsa, yüzleşmesi gereken bir gerçek var demektir. birinin bunu yapması lazım. Yani kişiyi, duymaktan korktuğu o gerçekle karşı karşıya getirmesi gerek. Diğer türlüsü kandırmaktan, oyalamaktan başka bir şey değildir. ben yaparım bunu genellikle. daha doğrusu arkadaşlarım arasında, ailemde buna cesaret eden ben olurum. Bazı insanlar kaldıramıyor tabi. kaçınca kurtulduğunu sanıyor. ama demiş ki kemal sayar;
“Bırak hakikat incitsin seni, bir yalan avutacağına”
Cevap
11Cevap
Güzel bir soru sormuşsunuz insanlar genelde "duymak istediklerinin söylenmesini her daim severler" bu bir bakıma argo pof, poflama olarak da geçer. Lakin bunu söyleme amacı yapıcı olmaya çalışmak gibi olsa da gerçekten uzak abartı olur ise kaş yapayım der iken göz çıkartmış olma gibi bir durum da ortaya çıkabilir. Dolayısı ile tavsiyeler hem yapıcı hem de uyarıcı nitelik taşır ben genelde içeriğin de tavsiyeler bulunan şeyler söylerim
İçimden geleni söylerim ama bunu karşımdakini incitmeden, gerektiğinde biraz yumuşatarak yaparım. Gerçekleri söylemek önemli ama nasıl söylediğin de en az onun kadar önemli. Bazen insanların duymak istedikleriyle, benim söylemek istediklerim örtüşebilir; bazen de hiç hoşlarına gitmeyen şeyleri söylemem gerekir. Ama sonuçta samimiyet benim için öncelikli.
Yanlış üslup, doğru sözün celladıdır 🌱
Kesinlikle 🌸
O konudaki bilgi ve tecrübelerimi aktarırım her şeyden önce. Duymak istedikleri birer teselli cümlesi ise bunu ondan esirgemem. Ancak hatasını ve bundan sonra yapacaklarını elimden geldiği kadar onu üzecek dahi olsa söylerim.
Değer verdiğime duymak istediklerini, sevmediğime içimden geleni söylerim
Ya verdiğimiz cevaplar bizim dürüstlüğümüzü yansıtıyorsa?
Dürüstlük doktorun verdiği ilaç gibidir, tadı acıdır ama şifa verir..
O biraz benim moduma göre değişiyor yani sanırım bencilim bu konuda. Kendi ruh halim iyiyse insanları da mutlu etmek isterim. Ben kötü veya gergin / sinirliysem kimseyi pohpohlayasım gelmiyor
Aslında bu hepimizde oluyor sadece sen itiraf edecek cesareti gösteriyorsun 😄
gvjch dimii
içimden geleni söylerim her zaman bu yüzden bazıları beni çıkarır hayatından :D
İnsanlara genel cevabım ben bilmem, fikrim yok, Allah selamet versin...
Kişiye razı olmadıgım birşeyi o mutlu olsun diye söyleyene kadar içimdekini söyler kendim mutlu olurum
Bazen duymak istediklerini soylerim üzülmelerini istemedigim için fazla hatalıysa kotu bir yola gidiyorsa içimden gecenleri
Söylemlerim genelde insanların duymak istemediği ya da etrafında dolandıkları oluyor..
İçimden geleni genelde. Bazen de duymak istediklerini söylemek şart.
İçimden geleni söylerim. Biraz doğrucu davut gibiyim
Sanırım genellikle içimden gelenle onun duymak istediğini birleştiririm ortak noktalarını söylerim sanırım >.<
Genelde içimden geleni
İçimden ne geliyorsa her şeyi derim
İçimden geleni can sıkıcı olsa bile
Doğru olanı kimseyi pohpohlayamam
Direkt yüzlerine bam bam bam 💥
Duymak istediklerini de içimden geleni de söylemem
Ne söylersin?
Havadan sudan
Hak ettigini söylerim
Tanımadığın biriyse?
O nasılsa bende öyleyim
Duymak istedikleri şeyi
Dürüst olduğunu düşünüyor musun?
Hayır, sadece yalancılar dürüst olduklarını düşünür, iddia eder
Dürüstlük kimsede bulunmayan bir meziyet mi yoksa yalanın arka yüzü mü?
kendi yorumum neyse onu.
İçimden geleni doğalım
Duymak istediklerini.
Neden?
Numara yapmayı severim
İçimden ne gelirse
DEĞİŞİYOR
Genelde?
İçimden geçeni
İçimden geleni söylerim*
İçimden geleni
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?