Selamlar! 🦋 Bugün aklıma ansızın düşen bir soruyu, bir de size sormak istedim. Soruyu şu şekilde düşünürsek de yardımcı olabilir: "İnsanlar bize duymak istediklerimizi mi söyler, yoksa içinden geçenleri mi?"
Siz bu konuda hangi tarafta olduğunuzu düşünüyorsunuz? 👇
İnsanlara duymak istediklerinizi mi söylersiniz, içinizden geçenleri mi?
Hiçbir zaman insanların duymak isteyeceği şeyleri söyleme taraftarı olmadım. Söylemem doğru gelmiyorsa en kötü sessiz kalmayı seçerim. Tabi insanlardan bunu görüyor muyuz? Çok nadir. Çoğu insanın nabza göre şerbet verdiğini düşünüyor, gözlemliyorum.
Üslup herşeyin üzerinde gelir. Sevdiğim, kıymetli insanlara duymak istediklerini ve duyması gerekenleri zarif bir karışımla sunmaya dikkat ederim, özen gösteririm. Sevmediğim tiplere ise duvar kesilirim. Dalkavukluk da yapmam, tek kelime de konuşmam.. 🍀🍀🧚🧚
Bu insana bağlı aslında. Mesela iş ortamında insanlara duymak istediklerini söylüyorum ki işimiz yürüsün. Ancak değer verdiğim insanlara içimden gelenleri söylerim. Doğrularına doğru dediğim gibi, yanlışlarına yanlış da derim ki bir daha o yanlışa düşmesinler.
Genellikle içimden geçenleri söylerim. Net olmak kazandırır. Boşuna dememişler; dost acı söyler. Ama bazı durumlarda karşımdakinin duymak istediklerini söylerim. Çünkü gönülleri hoş etmek, onu mutlu etmek, yüzünde tebessüm oluşturmak bizi de mutlu eder. Biraz empati kurduğumuz zaman karşımızdaki insandan güzel sözler duymak istediğimizi biliriz. Olumsuz bir cümle beklerken olumlusuyla karşılaşmak içimizde güzel duygular oluşturur.
İkisini de söylerim. Söylemek istediklerimi insanlar duyunca rahatsız olmayacağı ya da onları kırmayacak şekilde söylerim. Tabi elimden geldiğince. Çünkü birine sadece duymak istediği şeyleri söylersek yalancı oluruz ve bu da bizi sahte biri yapar. Sadece içimizden geçenleri söylersek de dobra yani kırıcı biri oluruz. O yüzden bence en mantıklısı ikisi arasındaki dengeyi kurmak ☯
İçimden geçenleri söylerim. Ama bazen sevdiğim insanları motive etmek adına onların duymak istediklerini, onları mutlu edebilecek sözler söylediğim de oluyor.
Olanı söylerim genellikle ama kişinin dış görünümü konu olunca bazısı yorum yapmak istemesem de uzatıyor. Eğer ki beğenmezsem de sırf kırılmasın diye yakışıklı/güzel olduğunu diyorum.
Duymak istediklerini söyleyip onları kandırma iç güdüsüne kapılmak yerine , içimden gelen ne varsa , neyi söylemek istersem onu söylemeyi tercih ederim.. Yalana dolana başvurmadan..🙂