Arkadaşlar okb den müzdaribim, yaptıklarımdan ve kendimden emin olamıyorum, bu sebepten de sürekli tekrarlayıcı davranışlar sergiliyorum
Fikir verecek var mı ya da benle aynı durumu yaşayan birileri var mı?
Arkadaşlar okb den müzdaribim, yaptıklarımdan ve kendimden emin olamıyorum, bu sebepten de sürekli tekrarlayıcı davranışlar sergiliyorum
Fikir verecek var mı ya da benle aynı durumu yaşayan birileri var mı?
Merhabalar,
Obsesif kompülsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompülsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur. Obsesif kompülsif bozukluk kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompülsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir. Fakat hasta bu tip saplantılardan kurtulmaya çalışırken daha da zorlanabilir.
OKB Belirtileri Nelerdir?
Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı
Simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü
Günahkâr düşünmekten korkma
Sosyal açıdan kabul edilmez bir davranışta bulunmaktan ya da rezil olmaktan korkma
Hata yapmaktan korkma
Başkasına zarar vermekten korkma
Pislik ya da mikrop bulaşmasından korkma
Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi
Obsesif kompulsif bozukluğun teşhisi için herhangi bir laboratuvar testi söz konusu değildir. Konusunda uzman bir psikiyatrist tarafından hastanın davranışları izlemeye alınır ve belirtiler değerlendirilerek hastalık teşhis edilir. Tedavinin başarısında erken teşhis son derece önemlidir. İlaç tedavisi ve bilişsel davranış terapisi birlikte uygulanır.
Bilişsel davranış terapisi: Terapi tedavisinin amacı hastaların ritüellerini gerçekleştirmesini önleyerek korkularıyla yüzleşmelerini sağlamak ve anksiyetelerini azaltmaktır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastaların abartılmış felaket içeren düşüncelerini azaltmaya odaklanan bilişsel davranış terapisi ile hastanın gerçek gibi algıladığı düşüncelerden uzaklaştırılması sağlanır.
İlaç tedavisi: Antidepresan ilaçlar ve beyindeki seratonin düzeyini dengelemeyi sağlayan ilaçlar hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılır. İlaç ve bilişsel davranış tedavisine cevap vermeyen hastalarda beyin cerrahisi ya da elektrokonvulsif terapi uygulanır. Elektrokonvulsif terapi hastanın başına takılan elektrotlar yardımıyla nöbete sebep olan elektrik şoku verilir. Oluşturulan nöbetler sayesinde beyinde nörotransmitterlerin salınımı artar. Düzenli yapılan tedaviler ile hasta normal yaşantısına dönebilir.
aga bende de var yaklaşık 2 3 senedir bende iki farklı çeşiti var etrafla meşgul olma sürekli bir şeyleri düzeltme halılar koltuklar masalar sandalyeler olsun bir de düşünce kısmı rahatsız edici bir düşüncenin istemediğin halde sürekli tekrarlaması gibi örneği aklıma sürekli bir yerimi derin bir şekilde kestiğim falan gelir yani bende tam atlatamadım ilaç olarak selectra kullanıyordum gerçekten çok iyi geliyor rahatlatıyor düşünceleri takıntıları minumum'a indiriyor tabi bu benim için geçerli yani başka kişilerde nasıl bir etki gösterir bilemem tavsiye olarak söylemek istedim
Epeydir siteye girmemiştim, şimdi gördüm yorumunuzu, şimdi şöyle; bendeki okb kuşku obsesyonu yani acaba kapattım mı, lambalar açık kaldı mı filan, ilk çıktığında çok şiddetli idi, 45 dk evden çıkamıyordum tüm ışıkları ve aygazı kontrol etmekten kapalı mı açık mı diye, doktora gittim ama şöyle bir durum var ben bipolarım, Bi kez antidepresan yazdı kullandım 2 ay manik atak yaşıycaktım az kalsın
OKB’den en kolay kurtulma yöntemi, kendini ısrarla olaya maruz bırakmaktır. Mesela ellerinin pis olduğunu düşünüyorsan ve sürekli yıkama isteği oluyorsa. Ellerini kirlet ve bekle! Yıkama! Durumu tersine çevir…
Zor olsa da takıntılı olduğun şey üzerine giderek. Yani diyelim ki ellerini tekrar tekrar yıkıyorsun bir kez yıka ve bekle o an çok zor olacak titremeler baş dönmesi bile yaşayabilirsin bu sırada içinden kendine olumlu telkin ver. Bunu bir kere yaşadıktan sonrası daha kolay olacak. Herşeye rağmen düzeltemiyorsan psikiyatrye gitmen gerekebilir.
Psikiyatriye gidiyorum ama bipolar oldugum için her ilaç yazılmıyor, antidepresanların manik atak yaşatma durumu var, doktor bu sefer antipisikotik olan ama farklı türde antipisikotik ilaçlar yazıyor, mesela bu ilaçların antidepresana yakın etkili olanları var, şu anlık tedavim böyle devam ediyor bakalım, biraz da olsa iyileşme oldu ama hala bu kontrol etme dürtüsü geçmedi
Dürtü geldiğinde panik yapma ve geçici olduğunu bil gelmesi normal bir süre sonra gelmez olacak ama işte ilk zamanlar çok zor , ilaç bi yardımcı kullanıyorum diye sakın hastalıkla mücadeleyi bırakma ki ilacı kullanmayı bırakırsan tekrar etmesin. Allah yardımcın olsun çok zor bir durum yaşamayan bilemez, umarım iyileşirsin..
İyi bir terapi ile tabiri caizse yeniden doğarsın. Belli ki travma yaratmış bir durum sende sürekli tekrarlıyorsun kafanda. Takınıtlar ilaç ve terapi olmadan çözülmez anca takıntını hayatında başka yerlere aktarırısın.
Çok doğru söylemişsin, ilaç ve terapi olmadan geçmez, bide şu var, bizim insanlarımız hep şey diyor, takma kafana, olur biter, bişeylerle meşgul ol, Hobi edin, e be insan ben zaten takıntı ve depresyon yaşamasam bunları zaten yaparım, zor cidden çok zor yaşayan anlar, doktora gidiyorum ama bipolar oldugum için her ilaç yazılmıyor bu sebepten tedavim istediğim gibi gitmiyor
Kaç yaşındasın
Bu yaşlarda hep psikolojik sıkıntılar oluyor ya allah yardımcın olsun
Terapi alıyor musun
İyi bir terapistten terapi almanız anksiyeteye iyi gelir. Ama ücretler belli imkanınız yeter mi bilmiyorum
Cevap
18Cevap
Çocukluğumdan beri OKB'liyim. OKB'den kurtulmaya çalışmak yerine onunla yaşamayı öğrenmeniz gerekir. Bu bir hastalık değil, "bozukluk"tur sadece. Siz de bu "bozukluğa" yatkın birisiniz, hepsi bu. Herkes acı yiyebilir ama bazıları yediğinde midesi yanabilir ya da vücudunda döküntü olabilir, bunun gibi. Hepimizin meyilleri ve hassasiyetleri farklı. Bunu başlı başına bir hastalık gibi görmek sadece olayı büyütür, oysa OKB yapısı itibariyle "koyuver gitsin" diyebildiğiniz zaman azalacak bir bozukluktur. İzzet Günay'ı araştırmanızı tavsiye ederim.
Bende de vardi bes senede asabildim küçüktükm çünkü. Selectra veriyorlar bir boka yaramiyor. Otur düşün her şeyi kontrol edemezsin bunu yapmak zorunda da değilsin. Kötüyü düşünmek sadece aslikanlik olmus gerceklesmeyecek hiçbiri. Dusuncelerimizin yuzde doksan yedisi beynimizin savunma mekanizmasindan kaynaklanan gerceklesmeyen dusunceler. Yüz yil sonra iki yüz yil sonra bu hayatta olmayacagiz kendine su soruyu sor daha cok mu üzülür takardim yoksa daha çok mutlu olmaya mi calisirdim. Ani yasamaya odaklan. Degistiremedigin seyler için üzülme herkes benzer seyleri yasiyor gozunde normallestir
Obsesif kompulsif bozukluğu bende bir ara yaşıyordum yani hiç istemediğim düşünceler aklıma geliyordu ondan sonra bir kitap okudum obsesif bozukluğu ile ilgili bir kitap bana çok yardımcı oldu
Takıntılı düşünce geldiği zaman düşüncenin üstüne gitme bırak zihninden geçsin
Ne kadar çok düşüncelerin üstüne gidersin o kadar çok obsesif bozukluğun artar
Bu durumun geçici olduğunu unut... Pardon sen genel olarak ne gibi düşünceler düşünüyorsun eğer cevap verirsen daha çok yardımcı olabilirim🥰
Kardeşimde de var ve bir sürü ilaç kullanıyor. Sürekli kontrole vs gidiyo bence bunun en iyi yolu sağlam bir psikiyatristle görüşmek ve sosyalleşmek diye düşünüyorum ya da kendine oyalanacak bi uğraş bulmalısın ki kafan meşgul olsun. Çünkü düşünmek sorunsa çözüm tam zıttı olacak "düşünmemek" engel olamıyosun da oldurucaksın yani meşgul etmelisin boş durmamalısın.
Bak sırayla yazıyorum bendeki mevcut rahatsızlıkları, ama bunları bir bahane üretiyorum diye düşünme üzülürüm, 18 yaşımdan beri psikiyatriye gidiyorum ilk başlarda depresyon ve yaygın anksiyete bozukluğu teşhisi aldım, o dönem efexor xr antidepresanını yazdı doktor bide antipisikotik olan ignis ilacını, neyse epey bi kullandım bu ilacı, dönem dönem kendi kafama göre ilaçları bıraktığım oldu kötü olunca tekrar başlamak durumunda kaldım tabi haliyle, burayı da geçelim, yaş 23 oldu bipolar oldugum yaşamış oldugum manik atak sebebiyle anlaşıldı ve o yıldan beri bipolar tedavisi görüyorum, şu an bende kalan rahatsızlıkları anlatıcak olursam majör depresyon kadar olmasa da orta dereceli depresyon var, yaygın anksiyete bozukluğum var bu çok rahatsız ediyor beni, herşeyin hep en kötüsünü düşünüyorum ve strese giriyorum, son olarak okb yani takıntı durumu var, lamba, aygaz, kapı kilitleri açık mı kapalı mı diye kontrol ediyorum ama bu öyle Bi seferlik değil, rahatsız oluyorum kontrol etmezsem öyle bir illet, işte böyle durumum
Merhaba hastalığın tanısı bir uzman tarafından konulmalı, özel hayatımızda gördüğümüz insanların fikirleri veya Google üzerinden değil. Şayet tanı uzman birisi tarafından konmuşsa zaten tedavi sürecini başlatması gerekir. Bu tarz önemli soruların doğru cevabını buradan bulamazsınız. Bol şans dilerim
Bendede var sanırım. Şöyle yapıyorum; üçe kadar sayınca beş kere kafamı duvara vurursam zengin olucam. Devamlı böyle şeyler yapıyorum. Hatta bir keresinde soğuk suyun altında on dakika durmaya çalışırken az daha kalpten gidiyodum.
cok gectim o yollardan. inan zamanla geciyor cok ilac kullandim etkileri oldu ama en büyük faydam insanlar oldu iyi gelecek insanlar edin hayatinda sosyalles kendinle basbasa kalma kaldigin an beyninle savaşmaya başlıyorsun. dikkatini dagitacak seyler yap sosyalleş ortamlara gir kendini iyi hissedeceksin ve zamanla gececek emin ol
Bende de var o 2018den beri doktora gidiyorum... düzen, titizlik hastalık oldu
Ev çok temiz ama bana göre kirli diyip temizlik yapıyorum aşamıyorum
Aynı sıkıntı bende var. Davranışlarına engel olamıyorsun. Karar vermek'te çok zorlanıyorum. İlaç tedavisi birde başka şeylerle düşüncelerini başka tarafa çekmek iyi olmak için
Herkeste bir miktar olabilir ama hayatını etkileyecek kadarsa mutlaka psikiyatrist tedavi etmeli
İşin zor gerçekten
Tedavisi.. var... uzman.. psiklakri... tedavi.. ol.. ilaclar.. ya.. ve... psikolojik... uzmandan... terapi.. görmeyi... sakin.. ihmal. etmeyi... Allah.. korusun... şizofreni... olur... not... bu... kardeşlerin.. . çok... önemli... en.. önemlisi... Aile... hep. birlikte... bu.. zor... anda.. destek.. olmasi.. gerekir... manevi... olarak...
bi ara ben de surekli icimden 20ye kadar sayiyordum duramiyordum ama bir sekilde kurtuldum bu bozukluktan
bilmiyorum psikoloğa gitmek iyi gelir gelmez ama bildiğim şey en önemlisi düşünce yapını deiğştirmeye çalışmak ne gibi rahatsız olduğun konular var mesela
mesela günde 5 kere yapıyorsan 3 kereye falan indirmeye çalış ve şunu düşün her baktığımda iyi sorun yok demek ki şüphe edeceğim bir şey yok abartıyorum de günde birkereye kaar indirmeye çalış çünkü birkere yapmak normal bence ya kotnrol etmek evi flan
Zaten şöyle bir durum var, ben bipolar tedavisi görüyorum 5 yıldır, hal böyle olunca her ilaç kullanamıyorum, antidepresan olarak, çünkü bipoların belki bilirsin Bi depresif bide manik evresi var ve antidepresanlar manik evreye sokabiliyor, bu sebepten doktor antidepresan olmasa da ona yakın ek ilaç yazdı tedavim böyle devam ediyor, eskisi gibi çok ağır okb yok, mesela ben 45 dk boyunca evden çıkamadığım zamanlar da oldu sürekli evin tüm lambalarını açıkmı kapalı mı diye bakmaktan, aygazın altına bakmaktan Bi hal olmuştum, şimdi yine kontrol ediyorum ama eskisi gibi fazla değil, hala rahatsız ediyor mu bu durum evet ama bakalım artık
o ilaçların sana iyi geldiğinden emin miisn yani bıraksan çok kötü olur musun
anladım hakkında hayırlısı olsun inşallah daha iyi olursun
ben de psikoloğa gitek istiyorum ama ilaç istmeiyorum ilaçlar bağımlı ediyo giib geliyor bana hep içmek isterim falan korkuyrum veya verir mi ilaç bilmiyorum greçi
tamam iyi gecelerr
inşallah
Şimdi şöyle anlatayım, Psikiyatride yazılan ilaçların farklı farklı reçete türleri var, mesela beyaz reçeteli ilaçlar bağımlılık yapmaz ama yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçların bağımlılık yapma riski var o da sadece uzun süreli kullanımda geçerli, mesela antidepresanlar beyaz reçete ama atıyorum xanax gibi sakinleştirici tarz ilaçlar yeşil reçete ve uzun süreli kullanımda riskli bağımlılık yapması açısından ama kaldı ki hiçbir doktor bağımlılık yapacak süre kadar bu tarz ilaçları kullandırmazlar, kırmızı reçeteli ilaçlarda bildiğim kadarıyla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sorunu olanlarda oluyor ritalin ve conserta bunlara örnek, ama sana şunu söyleyebilirim psikiyatri bilim dalı korkulacak bişey değil, son olarak sana tavsiyem güzel bir tecrübeli doktora git ve derdini sıkıntını paylaş
Bilmiyorum gidecektim aksilikler oldu ozguven sorunum var böyle her şeyi ayrıntısına kadar düşünüyorum falan bilmiyorum
Sağ ol bu arada anlattığın icin
Rahatsız edici düşünceler geldiğinde hiçbir şey yapma başka şeylerle uğraş
TR de olmayan 10 kişi falan kaldık, bizim tedavi olmamız gerek bence...
yaklasik 5 yildir okb ve manik depresif bozuklugum var 3 yildirda ilac kullaniyorum ama hicbir etkisi olmadi boyle olmayi kabul etmekten baska yapabilecegim birsey yok sanirim. Zaten psikiyatrim da boyle yasamayi ogrenmen getek dedi
Bende yaşadım Allah yaklaşarak bitiyor umursamayarak bitiyor
Aynı durumu yıllardır yaşıyorum gerçekten çok sinir bozucu bir durum. Psikoloğa gitmemem gerekiyor o yüzden tedavisi nasıldır bilemem
Bana kalsa gideceğim ama gitmemem gerekiyor. Ayrıca psikologta birkaç ilaç verecek sadece ilaç içtiğim sürece geçiyor gibi olacak ama ilaçların yan etkileride kalacak gitmek çokta mantıklı değil gibi de geliyor bana
Kendi kendine geçen bir şey değil. Psikiyatriye gitmen lazım. Yıllardır savaşıyorum. 1 kere ilaçla atlattım bir kaç yıl sonra tekrarladı
Hangi ilacı kullandın
Kurtuldun mu bu OKB den?
Hayır
Sende de mi var
Knk geçen sene bende vardı kendi kendime atlattım. Dediklerini yapma hepsi vesvese knk ben delirme noktasına gelmiştim. Ama yapmayarak atlattım bu senede 9 gün öncede anksiyeteye yakalandim Allahın izni ile bunuda atlatacam.
Korkma bende de var hastalık hastalığı yaşıyorum sanki korkuyorum amma sonra keçiyor deli gibi oluyorum insanlardan korkuyorum bəzən amma gerçəkdən sonra keçiyor 😣
Eskiden bendede vardı o kadar sacma hareketler yapıyordumki kafayı yiyecektim. sonra birden bıraktım sonucta adı üstünde takıntı yapmasam en fazla nolacakki dedim üzerine gittim azalmaya basladı
Çok fazla kafaya takmayarak diyeceğim de aynısı bendede var çok zor bir durum ve bazı olaylarda bu çok şiddetleniyor çare zamaana bırakmak ya da doktora basvurmak
Dini terk edince çok azalmıştı zamanla da bitmişti benim benim OKB hastalığım
Ben varım ustam. 8 senedir böyle. Her sabah elli kere kapı kontrol ederim. Bunun gibi şeyler. Psikiyatra gidebilirsin
Benimde var ayrıca birine ciddi saplantım var onun çevresinde kendisi dahi sevemiyorum ama onunla uğraşmak canını sıkmak hoşuma gidiyor
Bir psikolog veya bir psikolojik danışmana gitmeni öneririm. Belli seanslar sonucunda bu takıntıdan kurtulabileceğine eminim.
Whaatsap grupları var bu tür hastalıkları yaşıyan siz de o gruplara girin daha iyi olur sizin için çok fikir sahibi olursunuz
Bir psikiyatrist sorunu çözer, tek başına altından kalkamazsın
İlaç tedavisi alıyor musun
Zor bir rahatsızlık sabır da gerektiriyor en önemlisi çevrendeki insanların da desteği gerekiyor. okb ni baskilamak için bir şeyler ile ilgilenmeye çalış yani beynini meşgul et nelerden hoşlandığını bul ve onlarla ilgili bir şeyler yap. Unutkanlığın için de not alabilirsin kendine sürekli ben bunu yapmıştım diye hatirlatabilirsin
İçinde bulunduğun durumdan dolayı böyle düşünüyorsun ama dediğim gibi yapmaktan keyif alacağın şeyleri bulunca kendin motive olmaya başlayacaksın ayrıca senin yaşadığın bu durumu yaşayan binlerce kişi var ve birçoğu da atlatıp normal hayatına geri dönüyor. Sen kendine ne kadar güzel şey söylersen bu durumdan kurtulman da o kadar kolay
Kurtulamazsın o seni isterse bırakır😄
Psikolojik destek şart
Geçmiş olsun inşallah iyi olursun.
Kanka belirtileri neler be hissediyorsun mesela
Aga geçmiş olsun bu teşhisi sen mi koydun
Bir türlu geçmiyor. Yine arttığı bir dönemdeyim.
Ahahah şu an okudum da galiba bende de var
Yalan soylermisin sürekli peki
psikolopa gidebilirsin belki
Ben ilaç sayesinde kurtuldum
qeqe onedio teste yaz bulursun
kanka duruma göre değişiyor
Mıtlaka psikiyatriste git bence
Psikiyatri ilaç vs.
Uzman bir kişiden yardım almalısın
Psikoloğa git
Psikoloğa gidebilrsin yardımcı olur ilacı var
Kanka özelden yaz bana
Terapi al kral işe yarıyo
Psikolog..
Tedavisi var mı ki
Aramıza hoş geldin
maalesef yıllardır
O ne
Psikologa gittin mi
Psikoloğa git
bendede var
Bilmem
Psikolog?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
OKB dediğimiz psikolojik durum çeşitli türleri olabilir. Size bu tanıyı bir doktor koydu mu? Eğer tanı koyulduysa tedavi neden yapılmadı. Bu tür sorunların cevabını google de bulamazsınız. Lütfen bir psikoloğa danışın.
👏🏻İşte aradığım cevap
aslında çok kolay bulursun okbyi googleda. Dsm kriterlerine göre koyulur tanılar. 6 ay boyunda obsesyonu ve zorlantıları olan kimse zaten okbdir bu kadar tipik bişey okb. Bİr sürü obsesyon türü olması bunu değiştirmiyor 12 yaşında anladım ve gittim tanımı aldım. Eğer kişinin günlük hayatını etkileyecek türde istenmeyen düşünceler ve bu düşüncelere karsı kaygıyı azaltmak için yapılan eylemler varsa okbdir psikiyateride tanıyı bu şekilde 2 dkda koyar.
Okbnin kronik gidişli olduğunuda söyliyeyim istersen bdt al ister ssrı tip ilaç. Okbni azaltma üzerine hepsi ömür boyu sende
@TurritopsisDohrnii evet