Selamkee🔥 birine karşı ön yargıyı onun hal ve hareketlerinden dolayı gösterdik diyelim peki haklı çıktık mı? Ben kime karşı ön yargılı yaklaştıysam hep aynen öyle doğru şekilde çıktı hiç pişman olmadım ön yargısız yaklaştığım insanlar ise sayılı ve düzgün kişiler.
Birine karşı neden ön yargı gösteririz, haklı çıktınız mı peki?
Anlık bir sinirle maalesef ön yargımın haksız çıktığı oldu. Ancak sakin bir kafayla düşünürsem ön yargılarım doğru çıkıyor. Burada dikkat edilecek nokta anlık sinir düşünme yetisini çok kötü etkiliyor. O yüzden birisine karşı bir ön yargı oluşacaksa bunu sakin bir kafada yapmak bence en doğrusu.
Genel kanının aksine önyargılı olmanın kötü bir şey olmadığını düşünüyorum. Önyargı insanın geliştirdiği bir savunma mekanizması ve hatalı sonuçlara vardığı oluyor. Ancak tecrübelerime dayanarak ön yargıların genellikle doğru çıktığını gördüm. Hayat çok uzun değil ve sabrımız da sınırlı. Bu nedenle herkese fırsat verip, tecrübe ederek öğrenmektense ön yargılarımız sonucunda bazı kişileri en baştan elemek sağlıklı sonuçlar verebiliyor.
Haklı çıktığım oluyor. Elbette yanıldığımda oluyor örnek verecek olursam işe yeni başlayan bir arkadaş hakkında çok negatif düşüncelerim vardı. Ama onu tanıdıkça üzüldüm baştan hakkında öyle düşündüğüm için. İnsanlar değişebiliyor en kötü diye düşündüğümüz pişman olup iyi biri olabiliyor. Çok iyi düşündüğümüz pişman edebiliyor.
Haklı çıktığım da oluyor yanıldığım zamanlarda. O denli hissiyatı kuvvetli bir değilim maalesef. Önyargılı olmak istemiyorum ama yapıştı üzerime çıkmıyor bir türlü. Tanımadan etmeden insanlar üzerinde fikir sahibi oluyoruz. Maruz kalan kişi için hiç hoş birsey değil bu. Ama yapı da değişmiyor.
Önyargı belki de ilk görüşte oluşan şeyin adı değil. Zihnimizde birilerine daimi olarak gelişen, ne kadar doğru ve objektif olduğuna emin olmadan da haklılığımızda inatla, belki de egomuzu savunarak ısrar ettiğimiz kanaatin adı önyargı. İnsan sezgileriyle, basiret ve ferasetiyle, aklıyla her kiminle muhatap olursa olsun bir kanaat edinmek durumunda buna hakkı da var. Bence biri hakkında ilk anda bile hüküm oluşabilir, çünkü insan buna muktedir; sezgileriyle, tecrübeleriyle derhâl anlayabilecek kabiliyette. Bunda yanılma payı da vardır. Ya da en baştan kötü niyet de olmuş olabilir. Yanıldığı halde devam edilmesi önyargı oluyor sanırım. Kıskançlık, kin, düşmanlık genellikle eşlik eder...🦄🍀🍏⭐❤️
Bir alışveriş merkezinden çıktım. Yabancı bi aileden bi kadın bana doğru geldi... ne yalan söyliyim kadından çekindim bu tip pek tekin değil diye bir an önce arabama doğru yürüdüm. Kadın bana seslendi & düşürdüğüm (fark etmediğim) anahtarlığma bana verdi. O günden beri gerçekten ne olursa olsun ön yargılı olmamaya çalışıyorum
Öyargılı davranmak yanlış fakat tecrübelere ve hislere dayanarak ön sezi olabilir. İnsanlara karşı güven piramidi oluşturulmalı herkese her konuda güvenilmez. Piramidin zirvesinde her zaman yalnızız.
Hiç konuşmadan tanımadan bulunduğum önyargılarda haksız çıktığım durumlar oldu baya, iyi veya kötü yönde. Biraz yaklaşınca daha doğru kanılarda bulunuyorum
Hayatımda bir insanla ilgili yeni tanıştığımda oluşan yargının yanlış çıktığını görmedim. Bu konuda hislerim kuvvetli. Bu da beni önyargılı yapmaz sanırım.