Bana göre sadece düşünmemek yeterli değildir. Geçmişin izlerini geçmişte bırakmanın bir yolu da bir şeyleri affetmeyi bilmek gerektiğidir. İntikam almak yerine sadece bağışlamak.. Yaptığınız hataların sonucunda kendinizi bağışlamak içsel huzur için yeter de artar bile.. Ya sizce? Bunun başka yolu var mı, hadi anlatın bakalım..
Geçmişe takıntılı olmamızın ana sebebi bence kendimize olan öfkemizden kaynaklanıyor. Aslında biz kendimize kızıyoruz. İnsan kendine şefkat gösterirse geçmişi geride bırakır. Geçmişi geride bırakmanın yolu kendini sevmekte ve kendine yatırım yapmaktan geçer. Hepimiz uğramışızdır haksızlığa, derin travmalar yaşamışızdır ama geçmişe sadece ders almak için bakmalıyız, sinir krizi geçirmek için değil ! Bugünümüzde olan insanlarla kaliteli zaman geçirmeliyiz, geçmişte kalanları özleyerek ya da onlara söverek heba etmemeliyiz geçen zamanı. Bazen insan kaybettiği bir yakınını özler ve bunu herkes yaşayacak, şöyle düşünmek gerekiyor. "O benim mutlu olmamı, önüme bakmamı isterdi" Bunu düşünüp insan mutlu olmalı, özlemek kaçınılmaz ama gidenlerin yası her zaman tutulmaz. Vefasız olup gidenlerde var, onlar zaten unutulmaya mahkum. İnsan anı yaşamayı da bilmeli. Mutluluk An'da gizli. Acıdan da kaçmak olmaz, o acı da yaşanacak hakkını vererek ama sonsuza kadar değil. Mutluluk bazen bir bardak çayda, bazen simit yemekte, bazen yalnız zaman geçirmektir. An'ı anda yaşamak geçmişi geride bırakmanın yollarından birisidir
Geçmişte takılı kalmanın önümüze bakmayı zorlaştırıp yerinde saymamıza neden olduğunu düşünüyorum. Beni yaralayan, çok üzen olaylar yaşadığımda kendimi iyi olmaya, iyiymişim gibi davranmaya zorlamam. Üzülmek, ağlamak, anlatmak, sorgulamak bence normal bir süreç. Kendime bu süreci yaşamak için zaman veririm. Sonrasında konuşmayı keserim. Mecbur olmadığım sürece beni üzen konuları açmam çünkü sürekli konuşmak, anlatmak beni rahatlatmak yerine tekrar tekrar aynı olumsuzları yaşamama neden oluyor. Süreci kolay atlatabilmek için boş zamanlarımı doldururum. yapmaktan zevk aldığım şeylere odaklanırım, arkadaşlarımla ve dostlarımla daha çok zaman geçiririm. izleri geçmişte bırakmak için affetmek gerekir demişsiniz. Affetmeyi henüz beceremedim. 😔
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Umarım o günler de gelir. Bu samimi görüş için teşekkür ederim.
Benim için mantıken şöyle bir söz gelir; "Geçmişe bakan geleceği yaşayamaz " Bu düşünceden sonra kafada bir çok düşünce aydınlanıyor, hayatın en verimli noktasında bunları düşünerek neler kaçıyorum belkide. Yaşanılan iyi kötü ne varsa tecrübe deyip gelebilecek bir diğer olumlu veya olumsuz durumları eskisi kadar takmayacağım uyarısı veririm kendime. Geçmişte bir çok insan tanıdık hepsi türlü türlü fakat her birinin hayatından ayrılış şekli bambaşka oluyor. Herkesten veya her şeyden birşeyler öğrenmek ve bunu ileride takmamak önemli zaten bunları düşünemiyor ise bir insan işi yaş. :)
Bana göre de geçmişini arkasında bırakmayı başaramayan insanlar geleceğini de sağlıklı inşa edemez. Sağlıksız temeller üzerine kurulan gelecek ne kendisine huzur verecektir ne de karşısındaki insanlara. Bu nedenle öncelikle tüm yaşanmışlıklarınızla hesaplaşıp geçmişte yollarınızın ayrıldığı insanları zihninizden azat etmelisiniz. Ancak bunu yaptıktan sonra tekrar mutlu olmayı başarabilirsiniz.
Geçmişi her sabah uyandığın da geride bırakmak gerek bence, yaptığın hiç bir şeyden pişman olmamak iyi ya da kötü kendi irademle yaptım diyebilmek çok önemli. Kendine inanmak ve güvenmek bunların en başında gelir. İrdelememek çok önemli herhangi bir olay örgüsü ya da bir kişiye ait hiç farketmez. Mental olarak iyi hissetmek adına pozitif düşünüp sabahları arkana yaslanıp kahveni yudumlarken her şeyi iyi ki yapmışım her şey benim için hayatım için bir tecrübe diyerek kendini güçlü hissetmelisin. Geçmişte her ne yaşarsan yaşa her zaman daha iyisini ve kötüsünü yaşayabilirsin eğer geçmişini elinden bırakmazsan toplanarak bir çığ gibi büyüyecektir.
Geçmişteki bir olayı detayları ile hatırladığında içinde çeşitli duygular uyanıyorsa geçmişte kalmamış demektir. Burda geçmiş değil, olay değil, orda hissettiğin duygular önemlidir. Ben şahsen olaya objektif bakıyorum, olaydan ne öğrendim, benim davranışım nasıldı, neden öyle davrandım ve hissettim gibi gibi ince düşünerek bir sonuca bağlıyorum. Aynı şekilde şu an aynı olay yaşanmıyor, o zaman mantıken oraya bağlanmak yüktür ve neden o yükü taşıyayım gibi gibi... ya aslında bunlar bu kadarla çözülmüyor, üzerinde çalışılması gerekiyor, o yüzden psikologlar, uzmanlar, kitaplar var, uzun bir süreçten geçmek gerek.
Çok küçük yaşta, geçmişe takılıp kalmanın ancak insanlada keder getirdiğini fark edip, daima bugünü daha kaliteli yaşayıp, geleceği düşünmeye meyl etmesi için telkin ettim ruhumu, elhamdülillah. Bugün vardır, şu an ve de gelecek vardır. Sabah ola hayır ola demişler, yeter ki mantık ve kalbi dengede tutup kararlar alabilelim.
Benim düşüncem geçmişi kabullenmek geçmişi artık bırakmaktır, düşünce olarak geçmişi düşünmek insana hüzün katar, bunu engellemek için olduğu gibi görmek ve uzaklaşmak daha iyi olur.
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Katılıyorum. Bu da güzel bir detay. Emeğine sağlık.. 🥀
En önemlisi farkına varmaktır. Mesela “geçmiş” olduğunun farkına varmak. Düşünmek, kafa yormak, can sıkmak, bazı şeyleri takmak... Bunların hiçbir işe yaramayacağının farkına varmak. Eğer bazı şeyleri geride bırakırsak, daha parlak bir geleceğimizin olduğunun farkına varmak. Hatalarımızın farkına varmak, tecrübe edindiğimizi bilmek. Ve detaya katılıyorum, hatta hep söylediğim bir şeydir “herkesi affederim, bunu en başta kendim için yaparım”.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Detay her şeyi açıkça söylemiş zaten. Düşünmemek yalnızca bir süre devam edecektir, sonrasında er geç aklımıza geleceğinden kaçmak bir çözüm değildir. Kin tutup intikam ateşiyle kalp karartmak yerine, yapılan kötülükleri affedip arkada bırakmak en doğrusudur. Kişileri demiyorum, yalnızca yaşanan olayları. En önemlisi de insan kendini affetmelidir, aksi halde hayat çok yorucu. Sürekli bir itişme, suçlama..
Geçmişte yaşananları bir ders olarak kabul etmek, geri dönemeyeceğini kendine hatırlatmak ve öğrendiklerinle her daim ileriye bakmak. Arkana bakarsan önünü göremezsin ve düşersin.
Dediğin gibi affetmek olabilir tabi ama bazı insanlar var ki affedilemez. Sırf affedemediği insanlar yüzünden geçmişle yaşamak zorunda kalmak çok zor. Bence düşünmemek her şeyin ilacı. Yaşanılanları, insanlar affetmek bu kadar kolay olsaydı mutsuz insan olmazdı tabi. Dediğim gibi bazı insanların tek ilacı sadece düşünmemek.
geleceğe yürümek için geçmişi ardımda bırakmam gerektiğini öğrendim, bazı şeylerin acısı geçse de geçmese de o hep orada kalacak. yük olarak gördüm onları taşırken bugüne. o ağır şeylerden kurtulmak için ellerimin boş olması lazım ki daha hızlı yürüyeyim.
İnsanların bir çoğu işler yoluna girmeden, istediklerine ulaşmadan aslında ne affediyor, ne de kabulleniyor. Zaman ile gün geliyor kabulleniyoruz hepimiz ama işte hep işler yoluna girene kadar...
Bana göre fazla zaman geçmeden harekete geçmek ve mutlu olmayı istemek şart... Sevgiliden ayrıldıysan yeni bir sevgili, işten ayrıldıysan yeni bir iş.. Elbette bir şeyleri unutmak hemen zor olacak ama en azından belli bir başlangıç şart bunun için..
Düşünmemek yeterli ya da zaman ya da ileriyi görmek.. Olduğun yerde saymak zayıflık
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
kesinlikle kendine yeni aktiviteler bulmaktır. çünkü boş olan insan daima düşünür düşündükçe de geçmişin girdabından kurtulamaz ama yeni bir şeylerle uğraşırsa kendini meşgul ederse o zaman daha az düşünür ve zamanla tamamen geçmişin etkisinden kurtulur.
Anda yasamak. Böylece ne geçmiş rahatsız ediyo nede gelecek kaygısı olusuyo. Tabi bu da çok kolay değil. Beceremez herkez.
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
An'ı yaşamak genelde farklı algılanıyor. Aslında gayet nettir her şey. Bu pervasız olup, her şeyi har vurup harman savurmamak değil, içinde olduğu an'da yani şimdi de kendi için bir şeyler yapabilmektir. Teşekkürler, güzel bir detaydı.
Evet genelde o tarz yorumlar alıyorum. Ne kdr rahatsın. kafana hiç bisi takmiyosun. genişsin. halbuki ben geçmişi düşünürken, gelecek için kendimi hirpalarken asıl yasamakta olduğum andaki mutluluklari es geçmek istemiyorum. Teşekkür ederim bu arada
Geçmişimi geçmişte bırakmazsam, bu günümü, dolayısıyla ileriki zamandaki geçmişimi mahvetmiş olurum. Ileride tekrar pişman olmaktansa, neden bu günümü güzelleştirmeyeyim. Geçmişi geçmişte bırakmazsam, elime ne geçer?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ölümü düşünmek bana hep huzur verir. 😊 Ölünce herşey bitecek. 😊 Yalnızlıklarım, ızdıraplarım, yaşadığım haksızlıklar, içimde kalan ukteler hepsi silinip gidecek. 😊 Toprak olacağım, oh mis...
biraz vurdumduymaz olunmalı bence. herşeyi kafaya takmamalı. hayat çok kısa ve buna ramen bir çoğumuzun kafasında pişmanlıklar, keşkeler var. geçmişi silmek uygun değil geçişimiz sayaesinde biz biz olduk fakat geçmiştede yaşanmamalı diye düşünüyorum.
Kesinlikle katılıyorum, bağışlamak ve kabul etmek. Geçmişteki olumsuz ve can sıkan anıları geçmişte bırakmanın en iyi yolu onları kabul edip onlarla yaşamayı öğrenmektir. Umursamamaya başlayınca artık aklına da gelmiyor insanın.
Geçmişin ney ile dolu olduğuna göre değişir bu. Eğer geçmişte travma diyebileceğimiz şeyler varsa bu klasik olarak affetme ile geçmez bilinçaltına arınma lazım bu kişilerde
Geçmişi geçmişte bırakmak detaydaki gibi affetmekten ve nefret edebilecek kadar bile hissin kalmamasından o kişiye nötrlenmekten bir nevi tanışmamış gibi olmaktan geçer
Var, benim görüşüm geçmişi geçmişte bırakmak çok kolaydır geçmişte pişman olduğun "keşke"demedigin birşey kalmamalı ki ben şunu yapmamıştım su kaldı hatalıydım böyle şeylerle geçmişimizden kurtulamazsınız... en önemlisi pişman olmayın yaptıklarınızdan iyi kötü bir sınavdı vermeniz gereken verdiniz bitti iyi veya kötü biter fark etmez. Kesin çözüm inan
Dusunmemek, suanda bulundugun ana odaklanmak ve gecmisin geri dondurulemez oldugunu idrak etmek.. zmn cok degerli ve insan bulundugu anda kalmali surekli gecmis dusuncesi olursa bosa yasamis olur..
Affetmek konusuna katılıyorum. Affetmek bana göre en büyük intikam. İnsanın içine farklı bir huzur veriyor. O yüzden kimsenin yükünü taşımak zorunda kalmıyorsun.
Ben birini unutmak istiyorsam onu kafamda tamamen bitiriyorum. Sonra ona ait ne varsa yok ediyorum foto, numara, sarki, mesajlar ne varsa zamanla da unutuyorum cok iyi geliyor bunlari yapmak sonra eski bene devam
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
İç huzur önemli. Bir de nefret dahi etmemek. Yok gibi saymak.
Affetmek ve onunla ilgili her şeyi silmek hafızadan. Bazen bir şarkıyı dinlemeyi bırakmak lazım bazen de beraber gidilen anilari olan bir yere uzun süre uğramamak ve yeni dostlar edinmek.
zamana bırakmak fakat biz zamana bırakalım derken unutmak için deyil sadece geçmişteki acı tecrübelere kendimizi alıştırmak için zamana bırakırız. zira hiç bir şeyi unutamayız hele bunun adı derin acılarsa.